Další výdobytek brexitu: Francie zakázala Britům přejíždět přes své území

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ve čtvrtek francouzská vláda oznámila, že dovolí Britům, kteří přijeli z EU do Británie na Vánoce nejpozději 28.12., přece jen návrat do svých domovů v evropských zemích přes francouzské území.  Předchozí zákaz přejezdu Francie vyvolal pro tisíce lidí chaos.

Britové, kteří vlastní nemovitost v EU, se do ní nedostanou přes Francii

Provozovatel Eurotunelu varoval britské občany, že cestování přes Francii je pro ně nyní zakázáno   


 
Společnost Eurotunnel varuje britské občany, kteří žijí v EU, že nemohou cestovat autem z Británie přes Francii kvůli novým omezením týkajícím se koronaviru, která zavedla francouzská vláda.

Společnost Getlink, provozovatel železničního spojení pod kanálem La Manche  (vlaky převážejí tunelem i automobily), vydala ve středu večer na svých internetových stránkách a na Twitteru naléhavé varování,   že francouzská vláda změnila pravidla pro cestování.

Prohlášení znělo takto:   "Na základě rozhodnutí francouzské vlády jsou nyní britští občané ode dne 28. 12. 2021, pokud nemají trvalý pobyt ve Francii, považováni za občany třetí země a nemohou již projíždět Francií, aby se dostali do země svého pobytu v EU."

Francouzská vláda zpřísnila omezení cestování z Británie 18. prosince v návaznosti na nárůst počtu případů onemocnění omikronem v Británii. Francie nyní povoluje cestování z Británie pouze v případě "závažných důvodů".

Na občany EU či na držitele dvojího, britského a zároveň i evropského občanství se zákaz nevztahuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
7438

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022