V Afghánistánu zemře hladem nyní milion dětí

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Gordon Brown: Západ spěje ke katastrofě v Afghánistánu

Bývalý britský premiér varuje, že kvůli chudobě a hladu hrozí této zemi největší humanitární krize na světě

Podle Výboru pro mimořádné situace při katastrofách je v Afghánistánu na pokraji hladomoru 8 milionů lidí, přičemž 95 % všech obyvatel nemá dostatek jídla


Západ se v Afghánistánu "náměsíčně řítí do největší humanitární krize naší doby", varoval bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. Vyzval k vytvoření podpůrného balíku na záchranu země před hospodářským a sociálním kolapsem po převzetí moci Talibanem.

 
Důvodem k akci podle Browna není pouze morálka, ale také "náš vlastní zájem".

Uvedl, že více než polovina afghánské populace čelí extrémnímu hladu, včetně 1 milionu dětí, kterým nyní hrozí smrt hladem. Citoval předpovědi Mezinárodního měnového fondu, podle nichž se ekonomika země v příštím roce sníží o 20-30 %.

"Je ironií osudu, že když se celé mezinárodní společenství zavázalo dosáhnout cílů udržitelného rozvoje - zbavit celý svět v tomto desetiletí absolutní chudoby - budou téměř všichni občané Afghánistánu odsouzeni k tomuto strašlivému osudu. Místo toho, aby v žádné zemi nebyla absolutní chudoba, bude prakticky celá země žít v absolutní chudobě."

Brown zdůraznil, že dopady se mohou projevit i v Evropě, vzhledem k tomu, že tisíce Afghánců budou postaveny před volbu hladovět nebo emigrovat.

Státy by měly Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí přislíbit přibližně 4,5 miliardy dolarů, vyzval Brown a dodal, že je zapotřebí "největší humanitární reakce, jaká kdy byla zorganizována pro jediný stát".

Pokračoval: "Válka v Afghánistánu stála Ameriku biliony. Není v našich silách najít 4 miliardy dolarů, abychom zabránili hladomoru?"

Brown rovněž uvedl, že zběsilý ústup americké armády z Afghánistánu, kdy se desítky tisíc lidí snažily uprchnout evakuačními lety před stažením posledních jednotek, signalizuje konec představy, že západní spojenci mohou "přes noc vnutit liberální hodnoty" jiným zemím.

Gordon Brown však varoval: "Není možné odstranit povinnost nás všech pochopit, že se nacházíme v integrovaném a propojeném světě, kde jsme všichni ovlivněni rozhodnutími, která jsou činěna v jiných zemích, a musíme jednat a pomoci těm, kteří čelí hladu.

"Jinak se nám to nejen z morálních důvodů, ale i z důvodů vlastních zájmů vymstí."

Podle Výboru pro mimořádné situace při katastrofách je v Afghánistánu na pokraji hladomoru 8 milionů lidí, přičemž 95 % všech obyvatel nemá dostatek jídla.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
8052

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022