Estonsko plánuje dodávky zbraní Ukrajině

31. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Estonsko chce dodat Ukrajině protitankové střely a dělostřelecké vybavení s municí. 

Estonsko plánuje dodat Ukrajině významné počty dělostřeleckých a raketových systémů na základě obav ohledně hromadění ruských jednotek na hranicích. Podle mezinárodních pravidel bude třeba získat souhlas USA, Finska a Německa s reexportem vybavení vyrobeného ve zmíněných zemích.

Zbraňové systémy - 122 mm houfnice a střely Javelin - jsou primárně určeny k protitankové obraně.

(Podle staré sovětské doktríny je sice 122 mm houfnice D-30 považována také za protitankovou zbraň, ale rozhodně ne primárně - spíše šlo vždy o poslední zoufalou možnost nasazení tohoto zbraňového systému - pozn. KD.)

Šéf odboru mezinárodní spolupráce estonského ministerstva obrany Peeter Kuimet prohlásil, že "Estonsko principiálně přijalo rozhodnutí... ža naším přáním je podpořit Ukrajinu v její současné, obtížné situaci výzbrojí a municí."

"To co nyní zvažujeme nebo na čem pracujeme jsou střely Javelin pro protitankové raketové systémy a zvažujeme nebo plánujeme poskytnout 122 mm houfnice spolu s municí," dodal Kuimet.

oznámení přichází poté, co byla hlášena přítomnost významného počtu ruského ozbrojeného personálu na ruské straně ukrajinské hranice, i když podle posledních zpráv se některé jednotky přesunuly.

Estonsko dále plánuje pokračovat ve výcviku a vzdělávání ukrajinských jednotek.

Pokud jde o již zaslaný materiál, Estonsko vloni poskytlo 2 400 pistolí Makarov (zastaralý sovětský model vojenské pistole zavedený v roce 1951, s NATO nekompatibilní municí - KD), ale navrhovaná dodávka se týká mnohem podstatnějšího a současnějšího vybavení. (Sovětská houfnice D-30 zavedená v roce 1960 patří k povedeným sovětským zbraním, má stále ještě moderní lafetu a poloatomatický závěr, avšak její dostřel 15 400 m už neodpovídá současným požadavkům - KD.)

Společná estonsko-německá iniciativa také připravuje polní nemocnice v ceně 5 milionů eur podobné vojenské nemocnici Kuressaare v Saaremaa.

Je však třeba získat povolení od zemí původu, pokud jde o dodávky vojenského materiálu.

V případě střel Javelin jsou zemí původu USA, zatímco Finsko a Německo musejí odsouhlasit dodávku houfnic. (Finové je koupili v Německu [ze zásob bývalé Národní lidové armády NDR], než v roce 2009 prodali 42 ks Estonsku za zhruba 2 miliony eur.)

Houfnice dosud užívala 2. pěší brigáda estonské armády, v jejíž výzbroji je nahradí jihokorejské samohybné houfnice K9 Thunder.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6935

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022