Jaroslav Flegr: Udělejte si na leden železnou zásobu potravin, léků, peněz a benzínu. Bude neuvěřitelná vlna omikronu, která může ochromit služby

31. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Koláž Jan Paul

Biolog Jaroslav Flegr publikoval zhodnoceni koronavirové situace v ČR nyní a v budoucích týdnech. Je možná trochu přehnaně optimistická (některé skutečnosti, které Jaroslav Flegr předpovídá, nejsou zatím stoprocentně jasné.) Jeho analýza je ZDE 

Shrnutí:
 
- Kvůli neproočkovanosti zemřelo na covid od září do konce prosince 2021 v ČR zcela zbytečně 6000 lidí. O hodně mladších než loni.
- Vznikly nové antivirové léky a na jaře vznikne vakcína nové generace.
JENŽE: nových léků nebude dostatek
- Do druhého týdnu v lednu bude ČR zachvácena vlnou omikronu. Očekávejte kolaps služeb a dodávek zboží. (
V Británii už to je. Byla tam zrušena řada vlakových spojů, protože železničáři jsou nemocní na covid nebo v karanténě, jsou zahlceny nemocnice.) Zajistěte si předem léky a základní potraviny.
- Bude zahlceno zdravotnictví. Proto by se měli před první vlnou omikronu starší a rizikoví lidé ukrýt do doby, než bude zdravotnictví opět funkční. Nakaženi omikronem budou nakonec všichni. Jediná obrana je izolovat se od ostatních lidí.
- Nákaza omikronem bude MOŽNÁ méně nebezpečná, avšak VARUJÍCÍ je zvýšený počet hospitalizovaných dětí.
- Životně důležité je proočkovat třetí dávkou co největší počet lidí.
- Omikron vytváří imunitu pro všechny dosavadní varianty koronaviru.
JENŽE: není záruka, jaké další varianty vzniknou v neproočkovaných zemích či mezi zvířaty.
- Nová vakcína by měla chránit snad před všemi novými variantami covidu, protože se bude zaměřovat na ta místa koronaviru, která se při vzniku variant nemění. Vakcínami získaná imunita nebude trvalá. Doufejme, že osoby, které nákazu prodělají opakovaně, získají spolu s očkováním trvalejší imunitu.

3
Vytisknout
11899

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022