Odchody 2021

31. 12. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Pomyslná kytice v těchto dnech patří dobrým nebo převážně dobrým lidem, kteří se veřejně proslavili a jimž jsme během uplynulého roku museli dát sbohem.

Spektrum těchto osobností zahrnuje dokonce vědu, spojenou s krajně náročnou praxí (neurochirurg Vladimír Beneš nejstarší, zemřel 18. 7.) Různorodé činnosti dále obsahují popularizaci humanitních věd prostřednictvím překladů i srozumitelné výuky. A navíc upozadění akademických titulů (anglista Miroslav Jindra, 27. 7.)

  

Nechybí přibližování jiných – často velmi vzdálených – kultur díky vlastním zážitkům. A zároveň ukázková péče o vlastní tělesnou kondici (Miroslav Zikmund, 1. 12.; stejně jako profesor Beneš, i on překročil hranici sta let).

Z lidí činných v politice nás opustil člověk usilující o takovou míru porozumění, jaké v rozvířeném světě lze dosáhnout (Frederik Willem de Klerk, 11. 11.) A jiný, který svého času na vlastní úkor vystupoval proti útlaku, aby se později dalších utlačovaných promyšleně zastával (Petr Uhl, 1. 12.) A nadto další, zúročující smutnou zkušenost z dětských let prostřednictvím obětavé práce – v rozsahu jen zdánlivě komorním (Václav Zelenka z Lidic, 13. 11.)

Galerie žijících kulturních tvůrců se ztenčila o výtvarníka rozvíjejícího tradici moderních směrů, a přitom tak nezaměnitelně svého, že jej možná lépe znají v zahraničí (Vladimír Suchánek, 25. 1.)

Z umělců slova nám odešly osobnosti, které přesvědčily jak během působení ve dvojici, tak při samostatném vystupování. Jeden z těchto lidí toho dosáhl na poli autorského divadla (Jan Vodňanský, 10. 3.), druhý v klubech i na pódiích folkové hudby (František Nedvěd, 18. 7.) Další průběžně sbližoval dvě svého času spojené země, a toto poselství nesl dlouhá léta po jejich rozdělení. Postupně rozšířil svou autorskou tvorbu o herectví víceméně klasického typu (Milan Lasica, 18. 7.)

Jeho stejně oblíbený krajan absolvoval veleúspěšnou dráhu sólového zpěváka i skladatele, a dal o sobě vědět až na britských ostrovech (Miroslav „Meky" Žbirka, 10. 11.)

Řady interpretačních osobností zchudly o zpěvačku, která uměla nejen prorazit ve Francii a v Německu, ale také se postavit čelem k období nejzákeřnějšího domácího ponížení. A rovněž přispívala ke sblížení Čechů a Slováků (Hana Hegerová, 23. 3.)

Mezi českými herečkami bude chybět představitelka rozpolcených žen, kterou doba nuceného ústraní přivedla i k zajímavému výtvarnému projevu (Blanka Bohdanová, 3. 10.) Stejně jako její kolegyně, jež se obrovskou pílí dostala od postav hubatých holek nikoli k úlohám herdekbab, ale k velkolepým charakterním rolím, převážně s jiskrou humoru (Hana Maciuchová, 26. 1.) A ještě jiná, která i po rané legendární roli okouzlovala ve stále nových proměnách. Díky množství velkých příležitostí se vyhnula škatulce, a přitom upozorňovala hlavně na souběžnost něhy a síly (Libuše Šafránková, 9. 6.)

Zahraniční hereckou obec opustil člověk, jenž dokázal zdánlivý vzhledový handicap změnit v přednost. Povedlo se mu to díky neodolatelné komice i prostřednnictvím odvahy, se kterou se sám zhostil kaskadérských scén (Jean–Paul Belmondo, 6. 9.)

A pro změnu české prostředí – ještě k tomu maloměstské – se může zahloubat nad památkou člověka, který s vysokou inteligencí spojil trvalou eleganci, a přitom se nehnal za kariérou; naopak roky svého pravděpodobného zenitu věnoval rodinné péči (Václav Kulhánek – „Krychlič," 24. 3.)

Rodinné stříbro České republiky – kopřivnická Tatra – nyní ubylo o odvážného reprezentanta své značky, dokazujícího její odolnost dokonce v tvrdých podmínkách pouště. Poprvé se svou posádkou ve světoznámé rallye zvítězil (překvapivě nad konkurencí z domova) s náskokem velmi těsným. Vítězství však dokázal opakovat, a tím jednoznačně přesvědčil (Karel Loprais, 30. 12.)

Všichni jmenovaní nám potvrdili, kde se nachází pravé bohatství. Navzdory smutku z rozloučení tedy bude jejich energie tímto světem proudit dál.

2
Vytisknout
7662

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022