Ukrajinu zasáhl "masivní" kybernetický útok proti vládním webovým stránkám

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Zjevní ruští hackeři zanechali varovný vzkaz: "Ukrajinci... bojte se a očekávejte horší věci
Ukrajina se od roku 2014 opakovaně stává terčem kybernetických útoků.



Ukrajina byla zasažena "masivním" kybernetickým útokem, při kterém byly vyřazeny z provozu internetové stránky několika vládních úřadů včetně ministerstva zahraničních věcí a ministerstva školství.

Činitelé uvedli, že je příliš brzy na vyvozování jakýchkoli závěrů, ale poukázali na "dlouhou historii" ruských kybernetických útoků proti Ukrajině, přičemž útok přišel poté, co bezpečnostní rozhovory mezi Moskvou a USA a jejich spojenci tento týden skončily na mrtvém bodě.

 
Ruští hackeři  zanechali na internetových stránkách ministerstva zahraničí vzkaz. Stálo v něm: "Ukrajinci! ... Všechny informace o vás se staly veřejnými. Mějte strach a očekávejte horší věci. Je to vaše minulost, přítomnost i budoucnost."

Vzkaz obsahoval ukrajinskou vlajku a přeškrtnutou mapu Ukrajiny. Zmiňovala se v něm Ukrajinská povstalecká armáda, která za druhé světové války bojovala proti Sovětskému svazu. Byla tam také zmínka o "historické zemi".

Josep Borrell, nejvyšší diplomat EU, útoky odsoudil. Uvedl, že politický a bezpečnostní výbor EU a kybernetické jednotky budou jednat o tom jak reagovat a podpořit Kyjev.

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindová uvedla, že Západ se musí postavit jakékoli ruské agresi. "Musíme být velmi pevní v našich vzkazech Rusku: že pokud dojde k útokům na Ukrajinu, budeme reagovat velmi tvrdě a velmi důrazně a rázně," řekla. Dodala, že Švédsko je s Kyjevem solidární.

Ukrajina je od roku 2014, kdy Moskva anektovala Krym a zahájila válku ve východním Donbasu, opakovaně terčem kybernetických útoků. Podle oficiálních údajů došlo v prvních deseti měsících roku 2021 k přibližně 288 000 kybernetických útoků, přičemž v roce 2020 jich bylo 397 000.

Útoky byly zaměřeny také na kritickou infrastrukturu. V zimě roku 2015 podezřelí ruští hackeři vyřadili z provozu část energetické sítě země, což vedlo k tomu, že téměř čtvrt milionu Ukrajinců přišlo o elektřinu a teplo. K opakovanému útoku došlo v roce 2016.

V roce 2017 ruští hackeři vypustili virus NotPetya, který způsobil chaos. Terčem útoku se staly banky, noviny a přední společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6172

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022