Británie: Vzbouřenečtí konzervativní poslanci budou blokovat Johnsonovu legislativní agendu

8. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Rebelujícíkonzervativní poslanci plánují "hlasovací stávky". Dále tak oslabí postavení Borise Johnsona

Poslanci se pokusí zbrzdit legislativní agendu Borise Johnsona, počínaje návrhem zákona o severoirském protokolu
 

Rebelující konzervativní poslanci připravují plány na "hlasovací stávky", které mají ochromit tvorbu zákonů a využít dramatického výsledku hlasování o nedůvěře Borisi Johnsonovi.

Někteří ze 148 poslanců, kteří v pondělí hlasovali pro sesazení premiéra, prohlásili, že se pokusí zbrzdit legislativní agendu jeho vlády, jako se to stalo na konci éry Theresy Mayové, tím, že se zdrží hlasování o klíčových zákonech.

 

Plánují začít blokací Johnsonova zákona o zrušení částí severoirského protokolu, který má být zveřejněn během několika dní. Johnson se tímto novým zákonem chystá porušit mezinárodní smlouvu, kterou po brexitu uzavřel s Evropskou unií.

Johnson v pondělí utrpěl horší než očekávanou vzpouru, když 41 % poslanců hlasovalo pro jeho odvolání. Podle současných předpisů je před dalším hlasováním o nedůvěře chráněn po dobu jednoho roku.

Rebelové v Konzervativní straně v úterý prohlásili, že chtějí   "dokázat, že neodcházíme".

Ti, kteří premiérovi vyslovili nedůvěru, pocházejí z různých frakcí strany - od mírně levicových konzervativců z hnutí "Jeden národ", kteří nejsou spokojeni s jeho politikou deportace žadatelů o azyl do Rwandy a privatizace kulturního komerčního televizního programu Channel 4, který sice vydělává z reklam, ale zisky nejdou na dividendy akcionářů, jsou investovány do televizních pořadů, až po ty konzervativce, kteří se domnívají, že Johnsonovo zavedení vysokých daní a  vysokých státních výdajů  je příliš levicové.

Vzhledem k nekoordinovanému způsobu vyvolání hlasování o nedůvěře Johnsonovi se rebelové žertem označili za "koalici chaosu". Několik z nich uvedlo, že je nikdo nekontaktoval a nenabádal je, aby Johnsona sesadili. Tvrdí, že vlna odporu proti Johnsonovi je "organická".

Johnson označil výsledek, který získal, totiž podporu 211 poslanců, za "opravdu dobrý" a v úterý vyzval občany, aby se posunuli dál, a řekl, že je čas "udělat tlustou čáru" za sporem o jeho premiérství  a za skandálem Partygate.

Někteří rebelové se však zapřísáhli, že budou pokračovat ve svém úsilí o Johnsonovo sesazení a budou "stávkovat" - zdrží se hlasování o klíčových zákonech.

Několik z nich uvedlo jako příklad návrh zákona o Severním Irsku, který by měl být zveřejněn tento nebo příští týden, a předpověděli, že dojde k "obrovskému odporu" vzhledem k tomu, že autorita Johnsona i konzervativních činitelů pro poslaneckou disciplínu byla tak veřejně podkopána.

Někteří rebelové naznačili, že Johnson bude nucen vyhnout se předkládání kontroverzních zákonů, aby se vyhnul ztrapňujícímu hromadnému odporu konzervativních poslanců.

Jeden z nich přirovnal situaci, které premiér čelí, ke scéně ze seriálu Simpsonovi, v níž je postava Sideshow Boba obklíčena hráběmi a neustále jimi zasahována, když vykročí různými směry.

Někteří rebelové se také domnívají, že Johnsonovi ministři pravděpodobně odstoupí, pokud konzervativci prohrají dvoje klíčové doplňovací volby, které se mají konat 23. června v okrscích Wakefield a Tiverton a Honiton. Cílem jejich odchodu bude zvýšit tlak na Johnsona.

Chtějí také vyčkat, než začne vyšetřování parlamentního výboru Dolní sněmovny, který bude zkoumat, zda Johnson neuvedl parlament v omyl, když opakovaně popíral, že se v Downing Street během covidového lockdownu konaly mejdany.

Někteří vzbouřenečtí poslanci se netají tím, že nemají možnosti, jak Johnsona donutit k rezignaci, a věří, že "sám exploduje".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5141

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022