Ruská agrese na Ukrajině: V Severodoněcku pokračují prudké boje: Scholz, Macron a Draghi navštíví Kyjev

12. 6. 2022

čas čtení 8 minut
- Ukrajinská válka s Ruskem se blíží ke svému pátému měsíci a místní obyvatelé se stále více obávají, že klesající pozornost médií by mohla vést k postupné ztrátě podpory Západu, zatímco Moskva pomalu, ale jistě vítězí na frontě.

Znepokojení odráží rostoucí normalizaci konfliktu, kdy se velká část země cítí od války ve východním Donbasu vzdálená - přestože je zřejmé, že oběti rostou a ekonomické náklady stoupají. "Je to velmi reálná hrozba, že se lidé psychicky unaví," řekla Lesia Vasylenko, opoziční poslankyně z liberální strany Holos.

Dodala, že v posledních dvou měsících výrazně poklesl zájem mezinárodních médií, a "s dalším poklesem tohoto počtu existuje velmi vysoké riziko, že se sníží podpora ze strany Západu".

Ukrajina je s pokračující válkou stále více závislá na pomoci Západu, a to jak v oblasti zbraní, tak humanitární podpory, a bude potřebovat peníze z mezinárodní pomoci na obnovu měst zničených Rusy v počáteční fázi bojů. Její pokladna je prázdná.

Rusko je mezitím zřejmě blízko dobytí zničeného donbaského města Severodoněck po neúspěšném protiútoku ukrajinských sil.

- Rusko se pokouší zopakovat holodomor, uměle vyvolaný hladomor na sovětské Ukrajině v letech 1932 až 1933, který za sovětského režimu zabil miliony lidí, uvedl vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta.

V sobotu to na Telegramu napsal  Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského: "Rusové ostřelují ukrajinská pole zápalnými bombami. Vytvářejí globální potravinovou krizi, a snaží se znovu vyvolat Holodomor".




- Německý kancléř Olaf Scholz plánuje návštěvu Kyjeva spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italským premiérem Mariem Draghim
, informoval v sobotu německý list Bild am Sonntag.

Podle listu se lídři chtějí před summitem G7 setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

V dřívějším rozhovoru o možné cestě do Kyjeva Scholz uvedl: "Nepřipojím se ke skupině lidí, kteří se tam a zpět vydají kvůli rychlému focení. Naopak, když už se tam vydám, tak vždy kvůli zcela konkrétní věci."


- Ukrajina má i nadále pod kontrolou chemický závod Azot v Severodoněcku, kde se ukrývají stovky civilistů,
uvedl v sobotu gubernátor regionu poté, co Ruskem podporovaný separatista prohlásil, že je tam uvězněno také 300 až 400 ukrajinských bojovníků.

- Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti částečně ovládané proruskými separatisty, uvedl v aplikaci Telegram: "Informace o blokádě závodu Azot je lež."

"Naše síly drží průmyslovou zónu Severodoněcku a ničí ruskou armádu ve městě," napsal.

Ukrajina uvedla, že v několika protiatomových krytech pod závodem Azot se ukrývalo asi 800 lidí, včetně asi 200 zaměstnanců a 600 obyvatel Severodoněcku.

- Na Ukrajinu v sobotu dorazila komise OSN, která má vyšetřit válečné zločiny.

Místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková uvedla, že cílem komise je zaznamenat válečné zločiny a porušování lidských práv.

"Ujistila jsem nezávislou mezinárodní komisi OSN, že Nejvyšší rada [ukrajinský parlament] přispěje k úspěšné práci mise! Diskutovali jsme o práci komise na Ukrajině, která byla zřízena za účelem evidence porušování lidských práv, mezinárodního humanitárního práva a dalších zločinů souvisejících s ruskou agresí. Hlavním úkolem je identifikace podezřelých, shromažďování důkazů a příprava materiálů, aby nikdo neunikl trestu," řekla Kondratjuková.

Podle vojenského poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo od únorové invaze Ruska do země zabito přibližně 10 000 ukrajinských vojáků.

V sobotu se novinář Mark Fygyn zeptal vojenského poradce Oleksije Arestovyče, zda bylo zabito 10 000 ukrajinských vojáků, uvedl Washington Post.

"Ano, něco takového," odpověděl Arestovyč a dodal, že denní počty ukrajinských obětí se pohybují kolem "200 až 300 mrtvých, ne méně".


- Podle Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž se od února, kdy válka začala, vrátilo do vlasti 2,5 milionu Ukrajinců.

Agentura rovněž uvedla, že od začátku války uprchlo do EU 5,5 milionu Ukrajinců.

- Ukrajinské ozbrojené síly obdržely od zakladatele a generálního ředitele společnosti SpaceX Elona Muska nové satelitní komunikační systémy Starlink.

- Ruské údery vyřadily z provozu dodávky elektřiny ve dvou největších ukrajinských městech kontrolovaných Doněckem, Kramatorsku a Slovjansku, napsal regionální gubernátor Pavlo Kyrylenko v aplikaci Telegram.

V pozdějším projevu v celostátní televizi uvedl, že jde o součást promyšlené strategie odpojení elektřiny v doněckých městech, která zůstávají v ukrajinských rukou, napsala agentura Reuters.

"Nepřítel chápe, kam udeří a za jakým účelem," řekl.

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová sdělila ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že stanovisko exekutivy EU k žádosti Ukrajiny o vstup do bloku bude připraveno do konce příštího týdne.

 
- Ruské ostřelování chemického závodu Azot v ukrajinském frontovém městě Severodoněck způsobilo, že po úniku tun ropy vypukl silný požár,
uvedl v sobotu regionální gubernátor Serhij Hajdaj.

- Německý kancléř Olaf Scholz vyzval Bulharsko, aby zrušilo své veto přístupových rozhovorů Severní Makedonie k EU, a uvedl, že blok by se měl vyvarovat zmaření nadějí zemí západního Balkánu na členství.

Scholz, který navštívil Sofii v rámci dvoudenní cesty po regionu před summitem lídrů EU a západního Balkánu, který se uskuteční 23. června, uvedl, že po ruské invazi na Ukrajinu cítí "novou ochotu" EU k rozšíření.

Válka dodala novou naléhavost procesu snahy o užší propojení západního Balkánu s 27členným blokem ve snaze čelit ruskému a čínskému vlivu, uvedla agentura Reuters.

Náměstek ukrajinského ministra zemědělství uvedl, že ve vybombardovaných skladech v černomořském přístavu Mykolajiv mohlo být uskladněno až 300 000 tun obilí.


Kyjev podle agentury Reuters uvedl, že ruské ostřelování zničilo sklady minulý víkend.

- Sankce ovlivnily mnoho aspektů života v Rusku, ale jeden konkrétní nedostatek přivedl bohatou elitu do varu: na klinikách krásy dochází botox.

- Rodina Brita odsouzeného k trestu smrti za boj proti ruským silám požádala o jeho bezpečné propuštění nebo výměnu. Osmačtyřicetiletý Shaun Pinner z Watfordu je jedním ze tří mužů, kteří byli zajati při bojích v ukrajinské armádě  v Mariupolu a proruští představitelé je odsoudili k trestu smrti.

- Ruské úřady v okupovaných oblastech Melitopolu a Chersonu začaly vydávat ruské pasy,
uvedla tisková agentura Tass. Vladimir Putin v květnu podepsal dekret, který zjednodušil proces žádosti o ruský pas pro obyvatele jihoukrajinských oblastí Záporoží a Cherson.

- Ukrajinská generální prokuratura se dozvěděla o smrti dalších 24 dětí v Mariupolu,  který v květnu obsadily ruské síly, uvedl úřad v sobotu. Od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, zemřelo již více než 287 dětí a více než 492 jich bylo zraněno.

- Podle britských zpravodajských služeb pokračují intenzivní boje v Severodoněcku.
Britské ministerstvo obrany rovněž sděluje, že Rusko se uchyluje k neúčinným zbraňovým systémům, u nichž hrozí "značné vedlejší škody a civilní oběti", protože mu chybí přesnější moderní střely.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že v sobotu jednal se svým polským protějškem o dodávkách těžkých zbraní a sedmém balíku sankcí EU proti Rusku.

Na Twitteru uvedl, že o odblokování vývozu ukrajinských potravin hovořil také s litevským ministrem zahraničí. Řekl: "V této souvislosti jsem se chtěl zeptat, jaká je situace v Polsku:

    Litva plně chápe a sdílí bezpečnostní obavy Ukrajiny a sdílí bezpečnostní obavy Ukrajiny. Potřebujeme více těžkých zbraní na ochranu Oděsy před mořem.

1
Vytisknout
5554

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022