Ortegova Nikaragua stále více připomíná Severní Koreu

3. 2. 2023

čas čtení 5 minut
Na cestující s fotoaparáty a dalekohledy jsou uvalována nová omezení, protože režim se pokouší omezit podávání zpráv o represích, píše Wilfredo Miranda.

16. ledna zavedlo nikaragujské Generální ředitelství cel omezení pro cestující, kteří do Nikaraguy vstupují s fotoaparáty, fotografickými objektivy a dalekohledy pro noční vidění, a za porušení předpisů je zabavilo. Opatření byla přijata poté, co příliv zahraničních reportérů a dokumentaristů od roku 2018 vedl ke zveřejňování sílících represí ze strany režimu Daniela Ortegy a Rosarie Murillové.

"Dalo by se to nazvat ‚koreanizací‘ Nikaraguy," řekl bývalý zákonodárce v exilu Eliseo Núñez s odkazem na drakonickou diktaturu Kim Čong-una v Severní Koreji. "Toto jde nad rámec toho, co kubánský a čínský režim dělají turistům... Účelem je chránit Nikaraguu před zvědavými pohledy." Zákaz fotoaparátů může znít marně vzhledem ke všem těm mobilům s fotoaparáty, ale režim neočekává, že běžní návštěvníci s mobilními telefony tráví veškerý čas hledáním fotek a informací. Ale je úžasné, jak uzavírají zemi."

Sandinistický režim odůvodnil zákaz dalekohledů pro noční vidění tím, že toto zařízení je pro "výhradní použití" nikaragujské armády a národní policie, dvou institucí obviněných z používání střelných zbraní k potlačení demonstrantů. "Zabavené dalekohledy bez povolení vydaného Národní policií, které cestující nezískají zpět do tří měsíců od zabavení, se stanou majetkem Národní policie," uvádí nové nařízení.

Nové nařízení umožňuje turistům vstoupit do země s "jedním fotografickým zařízením a jedním zařízením pro sledování na dlouhé vzdálenosti… Množství převyšující povolená množství budou podléhat příslušným dovozním clům a daním". Zdroje, které se zabývají nikaragujskými zvyky, však tvrdí, že sandinistický režim nebude využívat tento zákon jen k vybírání daňových příjmů, ale "k politickým účelům, aby ztěžoval práci novinářů a dokumentaristů".

Nové celní nařízení zahrnuje dlouhý seznam modelů fotoaparátů, video/filmových kamer a dalších zobrazovacích zařízení, která nelze do Nikaraguy přivézt. Země utrpěla značný pokles mezinárodního cestovního ruchu od té doby, co pokračující společensko-politická krize v roce 2018 propukla v násilí. Cestovní ruch je již dlouho významným odvětvím ekonomiky, ale soukromé kanceláře na podporu cestovního ruchu a podniky nabízející pozorování ptáků a fotografická dobrodružství zatím váhají vystoupit proti zákazu.

"Komuniké celního oddělení obsahuje velmi podrobný seznam fotografického a filmového vybavení vyrobených předními společnostmi jako Canon, Sony a Nikon. Nejdůležitější je, že zakázaná zařízení jsou špičkové vybavení určené pro profesionály, které většina běžných turistů mít nebude, protože je velmi drahé," řekl Carlos Herrera, jeden z nejznámějších nikaragujských fotoreportérů. "Toto opatření je dalším nástrojem cenzury novinářů a dokumentaristů, kteří informují o atmosféře represe v zemi."

Turista nebo cestovatel, který chce vstoupit do Nikaraguy s "profesionálními nebo amatérskými" kamerami nebo filmovacím zařízením, musí získat povolení od Národního filmového archivu, který v současnosti vede Idania Castillová, bývalá snacha prezidentského páru, která má dál velice blízko k viceprezidentce Rosarii Murillové. V roce 2018, v době vrcholící policejní a polovojenské represe občanských protestů, byla Castillová odpovědná za vyřizování žádostí mezinárodních zpravodajských médií a sdělování oficiálních prohlášení prezidentského úřadu.

Castillová získává stále větší vliv v hermetickém vnitřním kruhu prezidentského páru. V říjnu 2022, kdy Národní shromáždění reformovalo stanovy Národního filmového archivu, rozšířilo pravomoci instituce o dohled nad veškerou audiovizuální a filmovou produkcí vyrobenou v Nikaragui. Nová charta nově ukládá tuzemským i zahraničním osobám a subjektům zabývajícím se kinematografickými a audiovizuálními aktivitami registraci u instituce.

Autonomní Národní filmový archiv má pravomoc "zakázat výrobu, veřejné uvádění a uvádění na trh kinematografických a audiovizuálních produktů a může je zabavit, pokud nejsou v souladu s tímto zákonem". Novináři a dokumentaristé tvrdí, že jde o další nástroj k potlačení tvůrčí svobody v reakci na kritické zprávy o sílící strategii režimu represe, perzekuce a nuceného exilu. Když bylo mnoho nikaragujských novinářů zahnáno do ilegality nebo do exilu, řada mezinárodních novinářů našla způsoby, jak obejít imigrační kontroly země, aby informovali o pronásledování disidentských hlasů.

"Svým způsobem jsme již měli de facto omezení na fotografické vybavení," řekl Herrera. "Nové celní komuniké cituje zákon přijatý v roce 2000, který nebyl důsledně aplikován. Ale nyní režim používá zákony jako je tento ke kontrole svých vlastních občanů... používají zákony vytvořené pro jiné účely k prosazování svých politických cílů. Jiné země nemají tyto typy předpisů kontrolující cestující s fotografickým nebo filmovým vybavením. Vše, co musíte udělat, je prokázat, že používáte vybavení ve své práci jako fotograf nebo novinář."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4059

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023