"Ruský dvouhlavý orel pochází od Tatarů"

13. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
V roce 1975 vyvolal kazašský spisovatel Olžas Sulejmenov v Moskvě bouři kritiky svou knihou AZ i Ja, která pojednávala o tureckém původu ruské kroniky Slovo o pluku Igorově. Nyní hrozí, že něco podobného udělá nová kniha kazaňských autorů o mongolských a turkických živlech v Moskevském knížectví.

Nová kniha Moskva: Zrození dvouhlavého orla vyšla koncem loňského roku v Kazani, ale nyní se o ní diskutuje tam i v Moskvě. Byla podpořena Svazem muftíů Ruska (SMR), vládou Tatarstánu, Světovým kongresem Tatarů a Kazaňským státním institutem kultury.

Autoři říkají, že jejich kniha představuje "nový pohled na historii vzájemného vztahu turkického a slovanského světa v průběhu různých historických období Ruska".

Opravdu. Toponymický výzkum, který provedli, ukazuje, že mnohé části Ruska, včetně samotné Moskvy, nebyly od nepaměti ruské, ale často byly tatarské nebo ugrofinské - a že symbol ruského státu, dvouhlavý orel, nepochází z Byzance nebo Evropy, jak většina lidí věří, ale od Tatarů ze Zlaté hordy.

Kazaňský historik Damir Ischakov, jeden z těch, kdo se podíleli na kolektivní práci, říká, že dvouhlavý orel, kterého Rusové považují za něco jedinečného, ve skutečnosti pocházel z peněz a státních symbolů používaných Zlatou hordou a do Moskvy se dostal přes Tatary. Ostatní akademici v Tatarstánu souhlasí.

Ale tyto důkazy a podpora, které se jim dostává od tatarských učenců, pobouří jak mnoho ruských učenců, tak ještě více ruských nacionalistů, kteří to budou považovat za naprosto nepřijatelnou myšlenku, které je třeba nejen čelit, ale také ji potlačit. Stejně jako Sulejmenovovu knihu AZ i Ja v posledních letech sovětské moci.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3902

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2023