Zvrat v ruské zahraniční politice: "Katastrofa se stala v roce 2014, ne 2022"

13. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnoho lidí v Rusku i jinde rýsuje ostrý kontrast mezi roky 2014 a 2022, pokud jde o politiku Moskvy. Ale ve skutečnosti to, co Putin udělal v prvně uvedeném roce tím, že anektoval Krym, znamenalo mnohem důležitější zlom v jeho přístupu doma i v zahraničí a učinily události posledního roku téměř nevyhnutelnými, tvrdí Dimitrij Savvin.

Kdyby se Putin v roce 2014 omezil na odtržení Krymu od Ukrajiny a umožnil, aby se poloostrov stal dalším neuznaným státem, Západ by byl možná ochoten dívat se jinam. Jeho anektováním ale vůdce Kremlu zpochybnil celý mezinárodní pořádek.

Ve stejné době, protože jeho akt anexe byl mezi Rusy tak populární, Putin dokázal získat zpět velkou část podpory, kterou předtím ztratil, a úspěšně zavést do ruské politiky paradigma, že "být proti Kremlu znamená být rusofobem a zrádcem". A to je postoj, který používá k odůvodnění sílící represe doma.

Stručně řečeno, Putinova anexe Krymu učinila nevyhnutelnou i rozšířenou invazi na Ukrajinu, další zhoršení vztahů se Západem a zničení občanských svobod uvnitř Ruské federace. V důsledku toho je zásadně špatné vidět rok 2014 jako něco pozitivního a rok 2022 jako jiný a v negativním světle.

Bez jasného pochopení uvedeného bude válka na Ukrajině pokračovat tak dlouho, dokud bude Putin u moci a dokud nebude Krym tak či onak navrácen Ukrajině. A nebude existovat žádná cesta ke zdravému konzervatismu nebo politickému nacionalismus v Rusku - což je zásadní pro jeho pokrok.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3741

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2023