Vše děláme pro sociální blaho člověka a jeho udržitelnou budoucnost. Co je to “BLAHO”, vážení politici?

30. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Maso bude vbrzku …

Nevíte, kde leží “Brzko?”

(lidový vtip na projev prezidenta Československa - Antonína Novotného)

S opravdovou hrůzou sleduji, jak se obor sociální práce dostává svými posledními nápady - například nepřipravené sloučení dávek -  téměř do svého komatu. Je moji profesní povinností se ozvat. Skoro celý rok 2023 jsem se snažil využít určitého mediálního zájmu díky udělení ceny Gratias 2023, kterou jsem obdržel na základě nominace svých kolegyň a kolegů a velmi otevřeně popsat stav terénní sociální práce. Zejména laickou veřejnost jasně a srozumitelně informovat o stavu našeho oboru. S velkým smutkem si musím přiznat, že změna k lepšímu se během roku 2023 a začátkem roku 2024 v mém milovaném oboru nekonala. Spíše naopak.

 

Žádám opakovaně MPSV k otevření svobodné diskuse o zásadním kolapsu současného stavu našeho oboru, který nemá nástroje k pomoci obrovským skupinám obyvatel, aby neupadly do chudoby.

Žádám otevřenou debatu o sloučení sociálních dávek, o bezzubém zákonu o dostupném bydlení, o chudnutí stále větší skupiny osob, o napětí v ukrajinské komunitě, která absolutně nevi, co ji čeká.

Vše je pro sociální pracovníky, novináře a zejména veřejnost - utajené, kabinetní, účelové… Politické zájmy jednotlivých skupin politiků naprosto vytěsňují odbornou veřejnost a zejména naše společné klienty. Ti jsou vždy až na posledním místě v politickém zájmu, ačkoli se vždy a všude tito politici zaštiťují právě jejich jménem.

Vše děláme přeci pro blaho člověka. Jsou v zájmu tohoto “blaha” tyto skutečnosti?

1, utajené jednání o sjednocení zásadních sociálních dávek, které jsou zcela primární nástroj pomocí při naší práci s  občany ohroženými  sociálním vyloučením (například udržení dostupného bydlení, konec nezletilých dětí v ubytovnách, které jsou v žalostném stavu, projekt Housing First…)

2, nedůstojné podmínky na úřadech práce nejen pro klienty, ale i zaměstnance, kteří stále patří k nejméně hodnoceným zaměstnancům státu, ačkoli náročnost jejich práce je na samé hraně jejich zdraví

3, MPSV je v zajetí vnitřních zápasů, ministr Jurečka ztratil veškerý morální kredit skoro v celé společnosti a jeho další setrvávání ve funkci přímo ohrožuje věrohodnost této instituce a sociálních pracovníků

4, sociální práce v nejširším významu zažívá dlouhodobě krizi své identity, její profesní zastoupení je zastoupeno lidmi často napojenými na politiky, a proto je také tak nízké zastoupení kolegů a kolegyň v profesních komorách

5, sociální práce je dlouhodobě rozdělena na naprosto odlišné výstupy politiků:

  • dlouholeté sociální sliby směrem dovnitř odborné veřejnosti pracovníků v sociální oblasti a snaha pomoci cukru a biče (zejména ve formě odměňování) rozdělit a rozeštvávat jednotlivé profesní skupiny

  • směrem k veřejnosti využít “naše bližní”( klientky a klienty), které máme v etickém kodexu svého oboru vždy zastupovat - a nechat je živořit, využívat je v prekarizovaných pracích a ještě je ve špinavých politických kampaních označovat jako viníky frustrace obyvatel České republiky. Velmi neeticky je politikové nazývají parazity, feťáky, nepřizpůsobivé…Touto fašistickou rétorikou, která se stala legitimním politickým nástrojem - jsou schopni vlastní politickou neschopnost svést na ty nejvíce uražené a ponížen”. Zde jsem si vypůjčil název díla F. M. Dostojevského.

Vše dobré a hodně sil přeji všem svým nástupcům. Držte se!

3
Vytisknout
3512

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024