Španělsko rozšiřuje vyšetřování ruského zapojení do plánů na nezávislost Katalánska

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Španělský soudce vyšetřující ruské vměšování do procesu nezávislosti Katalánska prodloužil vyšetřování o dalších šest měsíců poté, co obdržel anonymní dopis obsahující článek, který identifikuje Rusa, který nabídl katalánským separatistům 500 miliard dolarů a malou armádu, pokud se odtrhnou od Madridu, upozorňuje Antonio Baquero Iglesias.

Vyšetřování, které v květnu 2022 zveřejnily OCCRP a španělské noviny El Periódico, odhalilo, že bývalý sovětský a ruský diplomat Nikolaj Sadovnikov se v Barceloně v předvečer hlasování o nezávislosti Katalánska v říjnu 2017 setkal s bývalým separatistickým vůdcem Carlesem Puigdemontem.

Rus se představil jako vyslanec ruské vlády a nabídl Puigdemontovi ekonomickou a vojenskou pomoc pro budoucí nezávislé Katalánsko výměnou za zákony, které by upřednostnily používání kryptoměn a proměnily nový nezávislý stát v globální ráj virtuálních měn.

Katalánsko by také nikdy nemělo kritizovat zacházení Moskvy se svými oponenty, jako je Alexej Navalnyj, nebo kroky běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Totožnost muže, který skupinu vedl, a další podrobnosti ze schůzky zřejmě nebyly španělské justici známy.

Podle rozhodnutí oznámeného v pondělí soudce přezkoumal "bohatou dokumentaci" ve složitém případu a našel údaje, které by potvrdily "úzké vztahy mezi některými vyšetřovanými a jednotlivci ruské, německé a italské národnosti".

Někteří z nich zastávali diplomatické pozice nebo měli "vztahy s ruskými tajnými službami" nebo s krajně pravicovými stranami, uvádí se v oznámení.

Soudce uvedl, že zájmem Rusů je získat "politický a ekonomický vliv" na nezávislé Katalánsko, což by destabilizovalo Evropskou unii.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1538

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024