Brazílie: Bolsonaro špehoval pomocí izraelského softwaru více než 1 500 oponentů

27. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty
 

Každý den vidí bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, jak jsou jeho zločiny rozplétány. Kromě toho, že Bolsonaro prosazoval brazilskou verzi útoků na Kapitol, které podnítil Donald Trump a jejichž výsledkem bylo divoké zničení budov prezidenta, Senátu a Nejvyššího soudu (památky světového dědictví vytvořených revolučním architektem Oscarem Niemeyerem), nyní je svědkem zatčení několika svých věrných spojenců a sám byl odsouzen za volební zločin, tak osm let nemůže nikde kandidovat.

 
Nyní byl odhalen plán na špehování oponentů a nepřátel brazilské CIA, Abin (brazilská zpravodajská agentura), kterou vedl bývalý soukromý bezpečnostní pracovník Bolsonarovy rodiny.

Bolsonarova vláda špehovala více než 1 500 lidí, včetně soudců Nejvyššího soudu a prokurátora v případu vraždy černošské radní Marielle Francové, jejíž odsouzený vrah je "shodou okolností" Bolsonarovým sousedem a jehož nejmladší syn byl přítelem vrahovy dcery... A bezprostředně po spáchání vraždy, po návratu do uzavřené soukromé luxusní komunity v Riu de Janeiru, kde bývalý kapitán, který se stal vůdcem brazilské krajní pravice, žije, se vrah vydal přímo do domu bývalého prezidenta, nikoliv do svého... 

Brazilská federální policie dokonce prohledala kancelář federálního zástupce, který byl Bolsonarovým šéfem špionáže a v posledních volbách byl zvolen do parlamentu. Zjistili, že má u sebe notebook a mobilní telefon, které patřily brazilské tajné službě, i když je už mít neměl, což znamená, že měl nadále přístup ke všem důvěrným informacím shromažďovaným agenturou, která podléhá přímo prezidentovi země.

Bolsonaro použil od Izraele zakoupené software FirstMile ke sledování novinářů, justičních úředníků, politiků, soudců a dokonce i své  bývalé manželky. Guvernér státu Ceará byl dokonce sledován agenturním dronem! Tímto systémem byla špehována i soukromá setkání soudců Nejvyššího soudu. 

Kromě toho FirstMile špehovala také osoby zapojené do případu Bolsonarova nejstaršího syna, senátora Flávia, který neumí vysvětlit, kde vzal peníze na nákup desítek luxusních nemovitostí a proč všichni, kdo pracují v jeho kanceláři placené z veřejných peněz, vracejí 2/3 svých příjmů přímo jemu v den jejich obdržení. 

Moře korupce a činy Bolsonarovy vlády proti principům a pravidlům demokracie ukazují, že obnova a protikorupční rétorika krajní pravice není ničím jiným než podvodem na jejich voličích.-

Vyšetřování stále pokračuje a Bolsonarovi příznivci se obávají, že do sítě vyšetřování brzy spadne i generál Heleno, Bolsonarova pravá ruka, který měl Abina přímo pod sebou. 

Heleno je kontroverzní osobnost, která při jednání s tiskem neustále používal vulgarismy a slovní násilí a vždy se hlásil k lásce k vojenské diktatuře (1964-1985) a k mučiteli generálu Ustrovi, kterého Bolsonarovi příznivci uctívají navzdory  jeho obludným zločinům (nebo právě kvůli nim) spáchaným na studentech, kteří protestovali proti režimu, včetně budoucí prezidentky Dilmy Rousseffové, které tehdejší plukovník, dnes oslavovaný morálními zvrhlíky, kteří volí krajní pravici, zavedl elektrody do bradavek a dával jí hady do vagíny. 

Z toho všeho je stále jasnější a zřejmější, že se krajní pravici nemůžeme bránit, aniž bychom brali v úvahu, že nehraje podle pravidel. Jít do pěstního souboje, kde druhá strana porušuje pravidla a používá nože, nedává šanci na vítězství.


2
Vytisknout
2140

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024