Zpráva OSN konstatuje, že Hamás i Izrael se 7. října a po něm dopustily válečných zločinů

12. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Zpráva OSN uvádí, že  se Hamás i Izrael dopustily válečných zločinů 7. října i po něm

Zpráva Vyšetřovací komise OSN (COI) se týká období od 7. října do 31. prosince 2023 a její závěry vycházejí z rozhovorů s oběťmi a svědky, stovek podání, satelitních snímků, lékařských zpráv a ověřených informací z otevřených zdrojů.

Zpráva obviňuje Hamás z „úmyslného vedení útoků proti civilistům“ a ze spáchání „vraždy nebo úmyslného zabití“. Dále obviňuje Hamás z „mučení, nelidského nebo krutého zacházení“ a „nerozlišujícího ostřelování obydlených oblastí v Izraeli“. Hamás byl rovněž obviněn z „válečného zločinu urážky osobní důstojnosti“, přičemž během útoku ze 7. října zaznamenal „znesvěcení mrtvol spálením, zohavením a dekapitací“ a „sexualizované znesvěcení mužských i ženských těl“ a „sexuální násilí“.

Zpráva dále uvádí výčet izraelských válečných zločinů, mezi něž podle ní patří „vyhladovění jako metoda vedení války; vražda nebo úmyslné zabití; úmyslné vedení útoků proti civilistům a civilním objektům; násilné přemístění; sexuální násilí; urážky osobní důstojnosti“, a uvádí, že „Izrael způsobil palestinskému obyvatelstvu v Gaze kolektivní trest“.

 
V závěrech zprávy se uvádí:

    7. říjen 2023 znamenal pro Izraelce i Palestince jasný zlom a představuje přelomový okamžik, který může změnit směr tohoto konfliktu; s reálným rizikem dalšího upevnění a rozšíření okupace. Uprostřed měsíců ztrát a zoufalství, odplaty a zvěrstev bylo jediným hmatatelným výsledkem prohloubení nesmírného utrpení Palestinců i Izraelců, přičemž civilisté opět nesou hlavní tíhu rozhodnutí těch, kteří jsou u moci.

Pokračuje:

Pro Izraelce byl útok ze 7. října bezprecedentní co do rozsahu v jeho novodobé historii, kdy byly během jediného dne zabity a uneseny stovky lidí, což vyvolalo bolestné trauma z minulého pronásledování nejen pro izraelské židy, ale pro židovský národ všude na světě... Pro Palestince byla izraelská vojenská operace a útok v Gaze nejdelší, největší a nejkrvavější od roku 1948. Způsobila obrovské škody a ztráty na životech a u mnoha Palestinců vyvolala traumatické vzpomínky na Nakbu a další izraelské vpády.

Podle agentury Reuters bude o zjištěních příští týden jednat Rada OSN pro lidská práva v Ženevě. Komise pro lidská práva je složena ze tří nezávislých odborníků.

Izrael s komisí nespolupracuje a tvrdí, že je protiizraelsky zaujatá. Izraelská diplomatická mise při OSN v Ženevě již zjištění odmítla. Meirav Eilon Šahar, izraelský velvyslanec při OSN v Ženevě, řekl: „COI opět prokázala, že všechny její kroky slouží úzce zaměřené politické agendě proti Izraeli.“

COI konstatuje, že Izrael brání její práci a zabránil vyšetřovatelům v přístupu do Izraele i na okupovaná palestinská území.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2143

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2024