V Rusku se potřetí za 10 dní protrhla velká přehrada

5. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
Úřady v Burjatsku kvůli silným záplavám zavedly v regionu nouzový režim, uvedl gubernátor Alexej Cydenov. "Dnes, nyní, voda stále stoupá, povodňová situace se nadále zhoršuje, probíhá evakuace obyvatelstva, dočasná ubytovací místa již byla připravena," cituje Cydenova telegramový kanál burjatské vlády.

Guvernér dodal, že kvůli záplavám se protrhla přehrada Choncholoj a voda spláchla několik mostů, včetně pontonových mostů. "V Muchoršibiri v Choncholoj je nyní veškeré vybavení připraveno, čeká se na vodu. Záchranáři na stráži, lidé na stráži, dobrovolníci, specialisté - vše je na svém místě," poznamenává Cydenov.

Podle televizního kanálu Arigus byly kvůli protržení přehrady ohroženy záplavami především vesnice Choncholoj, Bom a federální dálnice. Pokud voda poteče dále, může se dostat do osad podél řeky Tugnujka. "Více než 100 obyvatel bylo vyvezeno ze soukromých domácností Bom ulus, vesnice CHoncholoj a Darchituj ulus, jsou ubytováni v dočasných ubytovacích střediscích," informuje ministerstvo pro mimořádné situace.

Protržení přehrady v Burjatsku bylo třetí za posledních 10 dní. 29. července se protrhla přehrada na Bělomořsko-baltském kanálu v okrese Segeža v Karélii. V důsledku toho zemřel jeden člověk.

Dne 26. července došlo k protržení přehrady na přehradě Kjalimskoje v městské části Karabaš v Čeljabinské oblasti.

V Burjatsku se podle Cydenova nacházejí dva úseky federální dálnice R-258 "Bajkal" v záplavové zóně. "V důsledku toho byla zastavena doprava. Přibližně na jeden den, ale je možné, že opravné práce potrvají déle," řekl guvernér.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1619

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2024