Merkelová: Evropa prochází nejhorší krizí od 2. světové války

14. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Merkelová na výroční stranické konferenci CDU v Lipsku prohlásila, že Evropa čelí největší výzvě od 2. světové války - a že pokud padne jednotná měna, padne i projekt jednotné Evropy. Itálie prodává pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard euro, ale výnos z nich se vyšplhal na 6,29%. Nová italská vláda vedená designovaným premiérem Mariem Montim je dosud v procesu vzniku, zatímco se prohlubuje recese v Portugalsku.

Merkelová na stranické konferenci prohlásila, že řešením bezprecedentní krize je další politická integrace Evropy, politická unie přistupující k unii ekonomické.

Podle Merkelové má Evropa před sebou "dlouhou obtížnou cestu", ale podle ní Německo nesmí dovolit, aby jeho partneři v eurozóně zkolabovali. Pokud by padlo euro, padla by podle ní celá Evropa.

Německá kancléřka také tvrdila, že tato generace může evropské krize využít k dosažení lepší budoucnosti. Evropské struktury by prý měly být "rozvinuty", čímž patrně naráží na výzvu z minulého týdne, která žádala vynucování přísné fiskální kontroly nad členskými státy. Zároveň zopakovala nesouhlas s návrhem na zřízení jednotných evropských dluhopisů a prohlásila, že takový "dluhový kolektivismus" by nevedl k žádné udržitelné budoucnosti.

Merkelová nicméně čelí silné domácí opozici vůči výhledu na to, že Německo bude platit veškeré dluhy za Řecko a snad i za Itálii (to druhé si ovšem ani nemůže dovolit - pozn. KD).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8637

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011