Německá policie provedla masivní zásah proti neonacistům

24. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Takřka tisícovka policistů provedla ve čtvrtek razii v klubech a bytech známých západoněmeckých neonacistů. Došlo k tomu poté, co byly zakázány tři násilné krajně pravicové skupiny působící v Severním Porýní-Vestfálsku.

Zemský ministr vnitra Ralf Jäger oznámil zákaz neonacistických sdružení v rámci potlačování extrémistů v tomto průmyslovém státě. Policie prohledala 146 destinací, zabavila zbraně, počítačové harddisky i volební letáky krajně pravicové Národně demokratické strany (NPD). Podle úřadů byla oficiálně působící strana napojena na zakázané skupiny militantů známé jako "okruhy přátel" (Kameradschaften).

Podle Jägera jsou tyto skupiny xenofobní, rasistické a antisemitské, přičemž "Používají proti svým politickým oponentům pěsti a nože".

Shromážděný materiál údajně může urychlit snahy o zákaz NPD, kterou Spolkový úřad na ochranu ústavy označuje za rasistickou, antisemitskou, ve vztahu k nacistické éře revizionistickou a inspirovanou hitlerismem.

Explicitně neonacistické ideologie jsou v Německu zakázány, ale NPD se dosud dařilo unikat pokusům o rozpuštění. Strana má poslance v zemských sněmech v Sasku a Meklenbursku-Předním Pomořansku, ale nikoliv v Bundestagu. Obviňuje přistěhovalce, že způsobují kriminalitu a nezaměstnanost. Jejími voliči jsou většinou nezaměstnaní mladí muži s nízkým vzděláním, často z východní části Německa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7626

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012