Kongres neschválil zákon o zemědělských dotacích:

USA chybí peníze na potravinové poukázky pro nejchudší

2. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve stínu konfliktu o financování federálních úřadů USA vypršela v úterý podruhé platnost zákona o zemědělských dotacích. Strany se dosud nedohodly na financování programu potravinové pomoci pro nejchudší.

Analytici tvrdí, že Kongres se spíše dohodne na prodloužení platnosti zákona o rok či o dva, podobně jako vloni, než aby se shodl na novém. Jenže podle ministra zemědělství Toma Vilsacka se s tím ještě ani nezačalo. Stávající program potravinových poukázek je v deficitu.

Demokraty ovládaný Senát navrhl zaplatit 4,5 miliardy na pokrytí deficitu financování potravinových poukázek. Republikány kontrolovaná Sněmovna reprezentantů však požaduje škrty ve výši 40 miliard během 10 let a zpřísnění kritérií pro přiznání nároku, které by z programu vyloučilo 4 miliony osob.

Když zákon vypršel, ministerstvo zemědělství ztratilo pravomoc spravovat export zemědělských produktů, pomoc hospodářským zvířatům při katastrofách a některé ochranářské programy. Dotace na produkci, pojištění úrody a samotný program potravinových poukázek (v původním rozsahu) zůstávají neovlivněny.

Kongres v posledních čtyřech dnech provedl dva procedurální kroky směrem k jednání o finální verzi zemědělského zákona, jenže Sněmovna musí nejprve jmenovat své vyjednavače, což se dosud nestalo.

Nový zákon by pokryl výdaje ve výši 500 miliard, přičemž tři čtvrtiny nákladů připadají na program potravinových poukázek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9980

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2013