Hlavním důvodem marasmu v ČR je, že voliči dosud politiky velkých stran nikdy řádně neztrestali

6. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Žasnu, když poslouchám různé předvolební debaty: všichni kandidáti to samozřejmě myslí s naší zemí dobře, chtějí dát lidem práci, bojovat proti lichvě a hazardu, pomoci sociálně vyloučeným Romům, opravit strašný český systém exekucí, všichni politici najednou myslí na důchodce a na mladé. Jako by tu minulých 20 let byl úplně jiný režim a současní kandidáti se narodili jako růžovolící děti kdesi z nicoty.

Víme ale moc dobře, že po volbách pro politiky u moci -- ve vládě -- jsou mnohem podstatnější taktická rozdělování vlivu na veřejné peníze a hádky kolem toho než veřejný zájem a potřeby lidí. Pak se zase lichva, exekuce, důchodci, Romové atd. ztratí ze zřetele, a když už se pod tlakem médií udělá nějaký zákon třeba proti anonymním akciím, zahraje se to tak, aby byl bezzubý a de facto se nic nestalo.

Lampedusa - nás se to netýká! Držte je dál!

5. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 7 minut

Z oblasti Středozemního moře, která byla už od starověku křižovatkou a centrem civilizace, se stal vyhlazovací tábor.

Pouhých 113 km od břehů Tuniska se nachází největší ze souostroví Pelagických ostrovů patřících Itálii, ostrov Lampedusa. Místo, které je nejčastějším cílem ilegálních imigrantů z Afriky. Výspa na hranici pevnosti Evropa. Místo, obývané pěti tisíci obyvateli, jejichž zoufalý starosta oslovil v únoru Evropskou unii dotazem "Jak velký hřbitov bychom měli u nás na ostrově mít?". Místo, kde minulý týden zahynulo na 350 lidí, kteří chtěli změnit svůj osud. Podle španělského listu El Pais "ti, kteří přežili, tvrdí, že navzdory volání SOS projela v jejich blízkosti tři cizí plavidla, aniž by změnila kurz a vydala se uprchlíkům na pomoc." Vittorio Longhi v Guardianu (shrnutí v BL) připomíná, že italské zákony hrozí tvrdými sankcemi lidem, kteří by ilegálním migrantům pomohli ve vstupu na italské území, i kdyby se třeba v moři topili.

Evropská tragédie

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

V den této tragedie přistály v Lampeduse dvě další lodě s uprchlíky. Počty migrantů rostou. Stále větší množství lidí je ochotno riskovat všechno a opustit své domovy v některých částech Afriky či ve válkou zničených zemích na Blízkém východě. V poslední době se snaží do Itálie dostat i uprchlíci ze Sýrie, píše reportér televize BBC Gavin Hewitt.

Začalo se veřejně uvažovat o tom, jak zabránit těmto tragickým ztrátám na životech. Za posledních dvacet let podle odhadů přišlo o život 25 000 lidí.

Někteří činitelé poukazují na to, že jestliže uzavřete hranice, dáte tím větší vliv a moc pašerákům lidí. Jiní si stěžují, že v Evropě je 26 milionů nezaměstnaných a je tedy neochotná otevřít své dveře dalším přistěhovalcům.

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon zdůraznil v pátek, že musí vzniknout "víc kanálů pro bezpečnou a spořádanou migraci". To možná pomůže, ale je pravděpodobné, že se tisíce lidí dál budou snažit dostat do Evropy.

Komisařka pro otázky vnitra Cecilia Malmstroem se zapřísáhla, že bude "bojovat proti pašerákům, kteří vykořisťují lidské zoufalství".

Nic z toho není jednoduché, avšak činitelé přiznávají, že migranti se stali "evropskou tragédií".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tragédie mrtvých přistěhovalců v Lampeduse vyžaduje novou politiku od Evropské unie

5. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Nynější tragédie, při níž při potopení lodi s imigranty u italského ostrova Lampedusa zahynuly desítky osob, není vůbec výjimečná. Lidé takto ve Středozemním moři umírají už dlouho. Dá se tomu zabránit. Od roku 1988 utonulo ve Středozemním moři při pokusech dostat se do Evropy téměř 20 000 lidí. Středozemní moře se tak doslova stalo pro přistěhovalce hřbitovem, píše v deníku Guardian Vittorio Longhi.

Američtí vědci bojkotují konferenci NASA, která zakázala přístup čínským vědcům

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká organizace NASA zakázala na svou mezinárodní konferenci přístup čínským vědcům, včetně těch, kteří pracují na univerzitách v USA. Důvodem je "bezpečnost amerického státu". Zákaz je založen na zákonu, který byl v USA schválen letos v březnu. Zákon zakazuje čínským občanům vstoupit do jakékoliv budovy NASA. Je součástí agresitvní kampaně kongresmana Franka Wolfa, předsedy Apropriačního výboru amerického parlamentu, který má jurisdikci nad NASA. Cílem zákona je zabránit cizincům v přístupu k technologii NASA. Má to být kontrašpionážní opatření.

Americká hysterie a xenofobie sílí

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Mimochodem Frank Wolf stojí i v pozadí uzavření serveru "NASA Technical Report" (jeho dlouhletá adresa http://ntrs.nasa.gov/ je nyní už i nedostupná), který obsahoval veřejně přístupné STARÉ zprávy NASA, fascinující zdroj z historie americké kosmonautiky. Uzavřen byl v březnu tohoto roku a místo, aby se nadšenci z celého světa mohli pročítat popisem počítače lodě Apollo nebo zprávou ze zkoušek "nenafukovacích" skafandrů, na serveru se objevila jen tato zpráva, píše Jaroslav Kousal:

"Server technických zpráv NASA bude nepřístupný veřejnosti, dokud tento úřad neprovede analýzu jeho obsahu za účelem zjištění, že neobsahuje technické informace, které jsou předmětem amerických předpisů a zákonů omezujících vývoz a že byly provedeny příslušné kontroly. Tento server bude znovu uveden v provoz po provedení příslušných kontrol. Omlouváme se."

"The NASA technical reports server will be unavailable for public access while the agency conducts a review of the site's content to ensure that it does not contain technical information that is subject to U.S. export control laws and regulations and that the appropriate reviews were performed. The site will return to service when the review is complete. We apologize for any inconvenience this may cause."

Nyní je zřejmě server zrušen úplně díky pár vlivným lidem v čele se staříkem, který má plné kalhoty z Číňanů, co si nevšiml, že nebýt studentů z Číny (a celkově z Asie), mnohé americké univerzity by mohly zavřít krám...

Prezidentu Zemanovi: Nepodnikejte v Izraeli žádné kroky, které jsou v rozporu s mezinárodním právem

5. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Otevřený dopis Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě prezidentu Miloši Zemanovi ve věci jeho nadcházející návštěvy Izraele

Vážený pane prezidente Zemane,

jako členové a členky občanské Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě vyjadřujeme své hluboké znepokojení nad Vašimi výroky, které jste pronesl na galavečeru Dnů pro Izrael v pondělí 30. září v Hradci Králové a které svědčí o Vašem ne zrovna poučeném a kritickém pohledu na blízkovýchodní problematiku. Jakkoli oceňujeme Vaší snahu čelit vzrůstajícím projevům rasismu v české společnosti, o to více nás překvapuje nepochopení a nezájem, jaký dlouhodobě projevujete ve vztahu k utrpení okupovaných Palestinců.

Rada České televize se odmítla zabývat stížností radního, České televizi teď hrozí správní řízení

5. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila s Českou televizí další správní řízení kvůli široce diskutovanému komentáři výtvarníka a pedagoga Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity Jiřího Siostrzonka, kterého představila jako sociologa, ačkoliv jím není a nekomentoval sociologické údaje, ale vyjadřoval svůj soukromý občanský názor o protiromských pochodech. Veřejný dopis Apoleny Rychlíkové si jako stížnost osvojil člen Rady ČT Radek Mezulánik. Rada mu sdělila, že jako radní si nemá co stěžovat...

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila i další správní řízení s Českou televizí kvůli možnému porušení objektivity a vyváženosti zpravodajství v pořadu Události, komentáře, neb ČT divákům zatajila stranickou příslušnost politologa Balíka z Masarykovy univerzity, který je členem ODS. ČT to zamlčela.

Aktualizace ze dne 18. 10. 2013: RRTV při vyšetřování zjistila, že informace o Balíkovi byla chybná, že politolog Balík není členem ODS, ale pouze "nezávislým kandidátem" za ODS a tak řízení pro formální zmatečnost zastavila. Otázkou zůstává, zda Rada řízení obnoví s novým zjištěním, neboť ČT Balíkovo angažmá vůči ODS měla uvést tak jako tak.

Velká žranice

4. 10. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 8 minut

"Omezenci prostě nepochopí, jak je důležité omezit možnosti neomezeného vládnutí omezenců."
Jacob van Blom

Nevím, zda si laskavý čtenář ještě vzpomene na stejnojmennou černou komedii Marca Ferreriho, natočenou roku 1973 ve francouzsko italské koprodukci. Velká žranice svého času vzbudila rozporuplné a vášnivé reakce -- od totálního zhnusení až po nadšené ovace. Mně se tenhle kontroverzní biják paradoxně připomněl při čtení jedné internetové diskuse, jejíž předmět zase není až tak podstatný, protože většina diskutérů vnímá nahozené téma v principu jako výzvu k mači, gong, po jehož zaznění vyrazí do ringu s jediným cílem -- prostě to soupeři natřít. Hlava nehlava. Jednou zprava, podruhé zleva. Pravda se pozná snadno -- je to direkt, který jsem zasadil já.

O nevolení

4. 10. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Kdo nevolí volí komunisty nebo rovnou Zemana.... obvyklá hesla.

Pojďme se tedy z hlediska našeho volebního systému podívat, k čemu vede "nevolení".

V prvním kole se rozhoduje, kdo přestoupil 5% kvórum, tedy kdo postoupí do kol dalších, a to v jednom volebním obvodu - Česku. Úvaha, že neúčast některých neukázněných voličů nahraje těm ukázněným, je poněkud odvážná a stojí na předpokladu, že ti neúčastnící se by volili někoho jiného než ti, kteří se voleb účastní. Není příliš silná hypotéza, že by tomu tak nebylo - a víceméně distribuce hlasů by byla stejná. Jinými slovy jednoduše řečeno neúčast v prvním kole nijak volby neovlivní.

Kdo nepůjde k volbám, dá hlas stranám, které nevolil

4. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reaguji na článek "O nevolení" od Petra Wagnera, píše Michal Taubr.

Nevím, kde vzal autor jistotu ohledně rozdělení preferencí u nevolící části populace. Jeho východiska by byla správná, pouze pokud by nevolení bylo neúmyslné, zaviněné nepřítomností nebo prostým ignorováním těchto věcí.

Pokud je ale nevolení postoj člověka, například z klasického důvodu "nemám koho volit", "u malých stran to propadne, a tak tam radši nejdu", s rozdělením podobným jako u volící části populace dle mého názoru nelze počítat. Tam skutečně dochází k transportu hlasu mezi strany, které se do parlamentu dostanou, tedy k vítězům.

Nevolení je samozřejmě legitimní postoj ale podle mého názoru bianco šek. A člověk nevolící by si pak zejména neměl stěžovat, pokud se mu nelíbí výsledek...

K tomu: Uwe Ladwig, Nelze nevolitZDE

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI STÁTNÍCH FINANCÍ

Prosperita vyvolených

4. 10. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

O žádném z ministerstev se nedá říci, že by bylo nevýznamné a že by náplň, jíž se má zabývat, byla druhořadá. Význam ministerstva financí je o to větší, že ovlivňuje ostatní resorty.

TOP09 se nás neustále snaží přesvědčit, že jsme v posledních letech měli "nejlepšího ministra financí" všech dob -- a že jsme nevděční, pokud si tohoto faktu nevážíme. Vždyť i v Evropské unii ho chválí.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O zahraniční politice: Tradičně hájená demokracie

Marek Řezanka, Sociální zabezpečení: Odpovědnost nezodpovědných

Marek Řezanka, O obraně: Čemu se nebráníme

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

Zemřel legendární vietnamský generál Giáp

4. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vietnamští představitelé dnes oznámili, že ve věku 102 let zemřel slavný generál Võ Nguyên Giáp. Tento stratég stál za úspěchy vietnamské armády v boji proti francouzským kolonizátorům a později měl velký podíl na úspěšném vedení války proti americkým interventům. Byl posledním ze slavných komunistických revolucionářů své země a používal promyšlenou partyzánskou taktiku k porážce silnějšího nepřítele.

Proč dodnes nemáme veřejné neziskové organizace?

4. 10. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 8 minut

V článku "Rakovina české společnosti" (BL 1. 10. 2013) Boris Cvek na příkladu Dopravního podniku hlavního města Prahy, a. s., ukazuje systematický způsob, jakým je likvidován sektor veřejných služeb v ČR. Na obdobný problém poukazuje v článku "Jak Česká pošta plýtvá penězi uzavíráním nevýhodných zakázek" (BL 1. 10. 2013) i starosta obce Vír Ladislav Stalmach. Oběma causami se jako červená nit táhnou dva společně působící ničivé fenomény. Management (managementy) těchto firem -- v případě akciové společnosti Dopravní podniku hlavního města Prahy i státního podniku Česká pošta -- opakovaně uzavírají pro podnik nevýhodné smlouvy. Respektive série smluv. Touto cestou je z těchto organizací, které byly založeny nebo zřízeny za účelem poskytování veřejné služby (v případně hromadné dopravy občanů po městě, v druhém případě zajištění poštovního spojení občanů navzájem a mimo jiné i se státem), odváděny peníze do soukromých rukou. Tento odliv peněz nutných k provozovaní veřejné služby je pak brán za příčinu omezování rozsahu a kvality veřejné služby, k jejich poskytování byly tyto organizace zřízeny.

Stát by měl přát především těm méně úspěšným

4. 10. 2013 / Tomáš Fiala

čas čtení 3 minuty

Již několikrát jsem zahlédl billboard známé modré barvy s heslem: Chci stát úspěšným přející, a proto volím pravici.

Napadlo mne, že úspěšní to tolik nepotřebují, když jsou úspěšní, že jim přeje štěstí, osud, proč by jim měl přát ještě stát? Ten by měl naopak přát a pomáhat především těm méně úspěšným, aby se stali také úspěšnými. Abychom byli úspěšný stát, úspěšná společnost.

Ministerstvo kultury a peníze: jak to bylo s deseti miliony za projekt Europa Jagellonica?

4. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Doslova na poslední chvíli, 23. září 2013, tedy dva dny před projednáním návrhu státního rozpočtu na rok 2014 ve vládě, se na ministra kultury Jiřího Balvína písemnou formou obrátila předsedkyně Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody Anna Machová. Podstatou jejího dopisu, který Britské listy zveřejňují v plném znění, je upozornění na nebezpečí, které hrozí státním příspěvkovým organizacím v resortu kultury. Nejsou to přitom instituce ledajaké: patří k nim například Národní muzeum, Národní technické muzeum, Národní galerie v Praze či Moravské zemské muzeum v Brně.

Zdá se, že tyto instituce přijdou v roce 2014 o více než 1,27 miliardy Kč. Se souhlasem němého ministra kultury Balvína.

Syrští islamisté vyhrožují Turecku teroristickými útoky

4. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Ředitel tureckého centra mezinárodních vztahů TURKSAM Sinan Ogan konstatuje, že Turecko dnes čelí dvěma teroristickým hrozbám: Od Kurdské strany pracujících a od syrských islamistů napojených na al-Kajdu. Ti druzí, jmenovitě skupina ISIL, vyhrožují útoky v Ankaře a Istanbulu, pokud Turecko neotevře hraniční přechody, jimiž se islamisté z jeho území zásobují.

Sýrie -- mezinárodní význam současného vývoje a naše selhání

4. 10. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 26 minut

Dnes již dlouhodobá krizová situace v oblasti Blízkého a Středního východu dostává charakteristické rysy mezinárodně právního, ale tím i mocenského postavení. Z něho vyplývají širší celosvětové vztahové důsledky a má i vliv nacelkový charakter bezpečnostního prostředí. Myslím, že krizová situace může za jistých podmínek vyústit i v pozitivní vývoj. Naše diplomacie jako představitelka USA v Sýrii plně selhala, ba dokonce byla v souladu s téměř jednostranným pohledem medií v očekávání vojenského střetu a rezignovala tak (přes vyjednávací prostor) na jakoukoliv aktivní politiku.

K prazvláštní představě Miroslava Polreicha:

Z perspektivy nekritické podpory Izraele nelze ani zahlédnout mírové řešení syrské krize

4. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pan Miroslav Polreich kontrastoval prointervenční názory na situaci v Sýrii prezentované ministrem zahraničí Kohoutem s vlastní představou o názorech prezidenta Zemana, které jsou prý údajně mnohem realističtější. Snad jako nechtěný komentář k Polreichovu textu vyznívá čerstvá zpráva, že Palestinci žádají právě kvůli Zemanovi o svolání mimořádného zasedání Ligy arabských států. Prezident totiž v jasném rozporu s politikou většiny zemí EU navrhl přestěhovat české velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma a hovoří také o vysídlení Palestinců do arabských ropných států jako o alternativě k právu na návrat.

Představujeme kandidáta

4. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Na otázky Viktora Vereše odpovídal Roman Maleček, kandidát TOP 09 v Karlových Varech

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?
Jsem pro přímou volbu starostů, nemám problém s možností odvolatelnosti politiků občany - vždyť je volí, u referend je nutné vědět, k čemu mají sloužit, abychom neřešili referendem téměř cokoli - tzn. dát tomu jasný status.

JAR: Bývalý prezident Mbeki varuje před tribalismem

4. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý prezident Thabo Mbeki ve čtvrtek varoval před návratem tribalismu do Jihoafrické republiky. Hovořil k provinciálnímu synodu anglikánské církve v Benoni o své práci mediátora při ukončení konfliktu mezi oběma Súdány a upozornil, že jedním z problémů byl fakt, že lidé v Jižním Súdánu budovali stát kolem "velmi silných kmenových identit".

Znečištění ovzduší v roce 2012 ohrožovalo zdraví i životy: 1800 vážně nemocných a 5500 mrtvých

4. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Znečištění ovzduší v roce 2012 vážně ohrožovalo zdraví životy obyvatel České republiky. Největší nebezpečí představovalo vdechování vzduchu znečištěného prachem, které mělo na svědomí asi 5500 předčasně zemřelých a zhruba 1800 pacientů, kteří byli hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Konstatuje to odborná zpráva Státního zdravotního ústavu o dopadech znečištění ovzduší na zdraví obyvatel v roce 2012. Miliony lidí přitom v Česku žije v oblastech, ve kterých jsou překračovány limity pro znečištění ovzduší vyplývající ze zákona a evropské směrnice.

Výzva občanských iniciativ vládě České republiky

Pozastavte účinnost zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi

3. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Vážený pane premiére, vážení členové vlády ČR,

více než dva roky jsme aktivně vystupovali proti znění zákona o tzv. církevních restitucích, upozorňovali jsme na jeho chybná východiska, kritizovali jeho nedopracovanost a varovali před důsledky jeho účinnosti. Naše snaha, ač podporovaná většinou obyvatel ČR, však byla minulou vládou a jejími koaličními poslanci ignorována. Obsahově i způsobem přijetí je zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi č. 408/2012 Sb. nemravný.

Klaus už se dočista zbláznil

3. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Václav Klaus se asi už dočista zbláznil. Navrhuje vystoupení z EU, protože ta může za všechno "to špatné" v České republice. Asi i za tu koncentrovanou blbost především v nejvyšších sférách politiky (těm pár chytrým lidem se omlouvám za to, že je házím do jednoho pytle). Ale problém je zase někde venku, ne v nás ("to Vídeň, to Němci, to Moskva, to Brusel")... napsala paní Sušová-Salminen v glose na Facebooku, kterou citujeme.

Tak prý regulace za všechno můžou. Podle pana Klause žijeme tady ve Finsku v totalitní diktatuře, protože tady je regulováno téměř všechno. Říká se tomu právní stát. Něco co pan Klaus za 20 let svojí politické kariéry v ČR nedokázal vybudovat.

Je čas předložit důkazy o syrském útoku chemickými zbraněmi

3. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Pozornost světa se přenesla na zničení syrských chemických zbraní, ale důkazy o útoku z 21. srpna u Damašku zůstávají skryty a v pochybnostech; což vyvolává žádost skupiny bývalých amerických zpravodajských profesionálů, aby Moskva a Washington předložily, co mají v ruce.

Memorandum pro: Státního tajemníka (ministra zahraničí) Johna Kerryho a ministra zahraničí Sergeje Lavrova
Od: Zpravodajští profesionálové-veteráni za soudnost

Tleskáme vašim krokům k mírovému řešení krize v Sýrii, které povede ke zničení všech zásob chemických zbraní ve vlastnictví syrské vlády. Současně jsme silně přesvědčeni, že svět má právo znát pravdu o chemickém útoku nedaleko Damašku. Zaznamenali jsme, že obě strany trvají na tom, že mají v držení pádné důkazy ohledně skutečných pachatelů tohoto zločinu.

Státní tajemníku Johne Kerry a a ruský ministře zahraničí Sergeji Lavrove. Vyzýváme tedy Rusko a Spojené státy, aby uvolnily veškeré zpravodajské a potvrzující informace vztahující se k chemickému útoku z 21. srpna, tak aby mezinárodní společenství mohlo posoudit, co je skutečně známo a co nikoliv.

Sliby se slibuji, politici (původně "blázni") se radují!

3. 10. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

V souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami se řada lidí, včetně bývalých politiků, vyjadřuje, jak by, co by a snaží se radit voličům , koho volit a co je prý pro ně nejsprávnější a nejvýhodnější.

Nemusím snad zdůrazňovat, že v takovém případě nezapomínají ani na svou "maličkost", protože pokud radí, tak jsou to především oni, kteří vědí, jak a na čem zase vydělat. Kromě toho vedou populistické řeči, sliby, předkládají plány a programy a nemálo toho, pomlouvají ty druhé či ostatní, že to nikam nedotáhnou, že jejich činnost ničemu nepomůže, zkrátka jen se vytahují.

NSA přiznala, že testovala sledování pomocí zjištění polohy mobilního telefonu

3. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Vysocí představitelé amerických zravodajských služeb odhalili v Kongresu další podrobnosti ohledně špehování ve snaze bránit se obvinění, že služba NSA v masovém měřítku porušovala soukromí běžných Američanů. Avšak poslední odhalení, že se NSA snažila sledovat polohu mobilních telefonů, spíše přidalo zákonodárcům další obavy.

Britská konzervativní vláda zasáhne proti poskytovatelům krátkodobých půjček

3. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský vládní úřad Financial Conduct Authority (Úřad pro finanční chování) převezme od dubna "2014 regulaci spotřebitelského trhu půjček a úvěrů, protože z vládního výzkumu vyplynulo, že poskytovatelé půjček nedodržují svůj dobrovolný etický kód. V důsledku se ocitají britští dlužníci pod tlakem brát si další půjčky a stávají se obětí nepřehledných situací, kdy se poskytovatelé půjček pokoušejí z dlužníků dostat dlužné peníze.

Využít ve prospěch občanů všech možností, které Ústava ČR dává

3. 10. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Nespokojenost s tím, jak byl stát až dosud řízen, přivolala pozornost také k Ústavě ČR, kde je několik článků, které by se daly upravit, aby občanům lépe sloužily. K tomu by se mělo přikročit s rozvahou, jistě se objeví snaha zneužít pohybu Ústavy k porušení toho, co občany chrání. Do voleb se ovšem Ústava určitě nezmění a proto se podívejme, zda se alespoň její platné znění řádně používá ku prospěchu občanů.

Dva dny v Národní galerii

3. 10. 2013 / Michal Giboda

čas čtení 10 minut

Den první (24. 9. 2013) je spjat s výstavou "Jan Křížek (1919-1985) a umělecká Paříž 50. let" a s následnou debatou ve Valdštejnské jízdárně (25. 9. 2013) o vztahu Jana Křížka a Václava Boštíka s Jiřím Šetlíkem a Jaromírem Zeminou, znalci díla obou umělců. Mezi hosty v publiku byl i Martin Řezníček, režisér filmu o Janu Křížkovi. Jak píše Jaromír Zemina, "Václav Boštík a Jan Křížek se ve čtyřicátých letech stýkali takřka denně a při nekončících debatách si ujasňovali názory na umění a na směr své budoucí umělecké cesty. K čemu dospívali teoreticky, si pak hned prakticky ověřovali věcmi, jež patří k tomu nejzajímavějšímu a nejdéle do budoucnosti ukazujícímu, co v českém výtvarnictví toho času vzniklo. Bylo to pro ně období asi tak významné jako pro Picassa a Braqua oněch několik let před 1. světovou válkou, kdy v podivuhodné souběžnosti tvořili kubismus. Při svém hledání nacházeli hlavní směrník v minulosti, především v umění starověku a středověku (tomu, co sami dělali, říkali románština), protože bylo schopno vytvořit jednotný obecně platný sloh, tolik scházející moderní době."

Země bez vize. Kultura konfliktu na planetě Česko 2013

2. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

Představa, že budu měnit celou společnost k obrazu svému jen na základě volební většiny je značně zvláštní představa o demokratické politice. Přímo z ní vane "vůně" starých časů politického monopolu KSČ vůči kterému se řada českých politiků tak ráda vymezuje a varuje před jejím "návratem". Pohrdání opozicí je hluboce nedemokratický projev vylučování. Je, myslím, objektivní skutečností, že v posledních 7 letech se hlavním tvůrcem této politiky konfliktu v radikálně zbytněné podobě stala česká pravice, zatímco levicově se definující strany (či opozice), stejně jako česká veřejnost jí sekundovaly a nenašly na ní z různých důvodů účinnou obranu.

Má dnes Česká republika nějaký národní cíl nebo strategickou vizi, za kterou by chtěla jít, na kterou by se orientovala a která by svým obsahem byla projevem shody a dohody, nikoliv kontroverze a konfliktu? Na čem se vlastně česká společnost a především její politici dnes shodují? Dává vůbec česká politika nějaký smysl?

Perly České televize: Hlavní zprávy, nebo předvolební podpora pravice?

2. 10. 2013 / Josef Švéda

čas čtení < 1 minuta

"Plošné zvýšení DPH na potraviny, na léky i na další zboží a služby zatím spolu s lepším čerpáním evropských fondů zachraňuje dobré hospodaření státu."

Petr Vašek, Události ČT 1. 10. 2013

Plošné zvýšení DPH je politické opatření. Zavedla ho minulá pravicová vláda. Levice byla proti. Jestliže redaktor ČT říká na samém úvodu reportáže v Událostech, že toto opatření (spolu s jiným) "zachraňuje hospodaření státu", jedná se o faktický výrok, anebo o výrok politický? A pokud jde o výrok politický, měl by mít místo v hlavní zpravodajské relaci České televize? ptá se Josef Švéda.

Armáda, nebo žoldnéři?

2. 10. 2013 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

"Po Afghánistánu čekají české vojáky Afrika nebo Golany", hlásá titulek v Právu. A článek pokračuje: "Česká armáda řeší, co bude dělat po afghánské misi, odkud své síly postupně stahuje. Nasazení českých vojáků v zahraničí se ukázalo jako nejlepší výcvik a ministerstvo obrany hledá uplatnění pro stovky vojáků v nových operacích pod hlavičkou OSN a Evropské unie.". (Zdůraznění je moje.)

Není to poprvé, co se musím ptát -- vlastně je to otázka trvalá: k čemu opravdu máme ještě armádu? Nevidím totiž pražádný důvod, proč by čeští vojáci měli nacházet (jenom) "uplatnění pod hlavičkou OSN a EU". V takovém případě by stačil výcvik početně velmi malou skupinou instruktorů -- navíc podle módního schématu PP, tj. za účasti soukromého kapitálu -- a tzv. vojáci by odcházeli do "nových operací" kdekoliv ve světě. Byť i pod hlavičkou České republiky. Protože pak bychom nemuseli předstírat, že v Mali (nebo na Golanech či kdekoli jinde) bojují za bezpečnost své vlasti najatí uniformovaní -- vojáci?

Pan ministr

2. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

A napsal bych i dvakrát, třikrát podtrženo, poněvadž vytrvalý tah na branku, který předvádí ministr dopravy Žák za ozdravení jemu svěřeného rezortu zaslouží jednoduše obdiv. Průšvihy na Ředitelství silnic a dálnic i na Drážním úřadu v souvislosti s proplácením podivných faktur jsou dlouhodobě známy a dlouhodobě také mimo zájem žurnalistické obce. (Moc práce..?) Situaci na Ředitelství vodních cest neznám, ale -- proč by to tam mělo být jinak? Takže v tomto směru Zdeňku Žákoví jednoduše věřím. Takže aspoň trošku podrobněji k těm železnicím, píše čtenář Stanislav Otava.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ:

Odpovědnost nezodpovědných

2. 10. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Často slýcháme argument, že všichni se mají postarat sami o sebe. Jakkoli je toto klišé v mnoha případech neproveditelné (jak se například má o sebe postarat ten, kdo nikde nemůže najít práci, třebaže by pracovat chtěl?), je přímo tragické, když politika státu zabraňuje těm, kdo by se o sebe postarat chtěli, aby tak mohli činit. Přesně toto se za vlády kabinetu P. Nečase dělo -- a postihlo to nejvíce potřebné spoluobčany. Ty, kteří jsou nějakým způsobem handicapovaní. Neprosí se o milodary. Chtějí být lidmi soběstačnými, kteří jsou pro společnost přínosem. To by se ale nesměly rušit chráněné dílny -- a to by nesměla politika státu trestat ty, kteří chtějí pracovat.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O obraně: Čemu se nebráníme

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

Pro vědce v demokracii je nesouhlas, disent, věcí rozumu

2. 10. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"Svět, v němž vědci mluví pouze ústy těžařů a kde je disent považován za antitezi rozumu, je světem okleštěným o významné demokratické volby," píše George Monbiot ve svém ironickém komentáři adresovaném britské vládě a její snaze omezovat diskusi o vědeckých faktech podle zájmů průmyslové lobby. Autor začíná svůj text neuvěřitelným citátem Iana Boyda, vrchního poradce britského ministerstva životního prostředí, který požaduje, aby vědci byli hlasem rozumu, nikoliv nesouhlasu. Podle Boyda je totiž povinností vědce, aby byl na veřejnosti "spíše hlasem rozumu než hlasem nesouhlasu". Jak autor poukazuje, Boyd jde ve svých "lysenkovských" úvahách za hranu toho, co je slučitelné s představou demokracie. Vědci by se podle něj "měli zdržet hodnocení vládní politiky jako dobré či špatné" a pokud mají potřebu se vyjádřit, měli by tak činit prostřednictvím oficiálních poradců, jako je on. Přitom sám Boyd je obviňován z falzifikace dat o šíření tuberkulózy mezi dobytčími stády, aby vyhověl zájmům svého vládního chlebodárce.

Kongres neschválil zákon o zemědělských dotacích:

USA chybí peníze na potravinové poukázky pro nejchudší

2. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve stínu konfliktu o financování federálních úřadů USA vypršela v úterý podruhé platnost zákona o zemědělských dotacích. Strany se dosud nedohodly na financování programu potravinové pomoci pro nejchudší.

Analytici tvrdí, že Kongres se spíše dohodne na prodloužení platnosti zákona o rok či o dva, podobně jako vloni, než aby se shodl na novém. Jenže podle ministra zemědělství Toma Vilsacka se s tím ještě ani nezačalo. Stávající program potravinových poukázek je v deficitu.

Rusko do roku 2020 zformuje více než 40 nových brigád pozemních sil

2. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Více než 40 nových brigád pozemních sil plánuje do roku 2020 vytvořit ruské ministertsvo obrany. Dojde k tomu bez navýšení počtu ozbrojeného personálu nad současný stav 1 milionu osob, tzn. jednotky budou disponovat větším množstvím bojové techniky. Oznámil to armádní generál Nikolaj Pankov, náměstek ministra.

Dalších pět stávajících brigád bude reformováno a přezbrojeno na soudobou techniku.

Výsledkem bude zvýšení bojové kapacity ruských pozemních vojsk.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

USA odepřely vstup německému kritikovi špionážních programů

2. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Německému spisovateli Iliju Trojanowovi byl bez zjevného důvodu odepřen vstup na území Spojených států. Jeho spolupracovníci a kolegové poukazují na možnou spojitost mezi touto událostí a Trojanowovou kritikou špionážních programů americké zpravodajské služby NSA.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI ZAHRANIČNÍ POLITIKY

Tradičně hájená demokracie

2. 10. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Zahraniční politika státu by měla plnit více než jen reprezentativní roli. Měla by mít nějaký dlouhodobý cíl, aby bylo zřejmé, na čem si zakládá a kam směřuje. Argument, že jsme malou zemí, kterou stejně nebude nikdy slyšet, neobstojí. Záleží právě na formulaci těch cílů a diplomatické obratnosti při jejich naplňování. Žijeme přitom v době, která nabízí poměrně hodně témat, jimiž je možno se zabývat.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, Sociální zabezpečení: Odpovědnost nezodpovědných

Marek Řezanka, O obraně: Čemu se nebráníme

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

O českém volebním systému

2. 10. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 3 minuty

Čekají nás předčasné volby a diskuse o tom koho volit či nevolit je v plném proudu. Po několika debatách u piva či vínka mne poněkud zarazilo, jak málo lidí vlastně zná náš parlamentní volební systém. Tedy, popravdě jsem nepadl ani na jednoho člověka, který by ho znal...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

81696