Syrští islamisté vyhrožují Turecku teroristickými útoky

4. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Ředitel tureckého centra mezinárodních vztahů TURKSAM Sinan Ogan konstatuje, že Turecko dnes čelí dvěma teroristickým hrozbám: Od Kurdské strany pracujících a od syrských islamistů napojených na al-Kajdu. Ti druzí, jmenovitě skupina ISIL, vyhrožují útoky v Ankaře a Istanbulu, pokud Turecko neotevře hraniční přechody, jimiž se islamisté z jeho území zásobují.

V tomtéžprohlášení se islamisté přihlásili k odpovědnosti za dvojitý teroristický útok v Reyhanli, k němuž došlo letos v květnu. Zahynulo při něm 52 osob.

Podle Georgije Mirského, hlavního vědeckého spolupracovvníka Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Ruské akademie věd, se jedná o psychologickou válku. Turecká armáda je jedna z nejsilnějších v regionu a islamisté se s ní nepustí do otevřeného konfliktu. Druhá věc ovšem je, že případné vítězství islamistů v Sýrii hrozí tureckému premiéru Erdoganovi krachem jeho projektu osobního vedení v arabském světě, protože tato uskupení mu nejsou ničím zavázána a nebudou k němu loajální.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8727

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2013