Sliby se slibuji, politici (původně "blázni") se radují!

3. 10. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

V souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami se řada lidí, včetně bývalých politiků, vyjadřuje, jak by, co by a snaží se radit voličům , koho volit a co je prý pro ně nejsprávnější a nejvýhodnější.

Nemusím snad zdůrazňovat, že v takovém případě nezapomínají ani na svou "maličkost", protože pokud radí, tak jsou to především oni, kteří vědí, jak a na čem zase vydělat. Kromě toho vedou populistické řeči, sliby, předkládají plány a programy a nemálo toho, pomlouvají ty druhé či ostatní, že to nikam nedotáhnou, že jejich činnost ničemu nepomůže, zkrátka jen se vytahují.

V tomto duchu promluvila i bývalá poslankyně Lenka Andrýsová (VV, resp. LIDEM). Voličům doporučuje volit jednotlivce ze středopravého spektra, což zdůvodňuje následovně:

"Naší zemi neprospěje ani koalice ČSSD a KSČM, ani navyšování státních výdajů. Potřebujeme snižovat útraty státu. Dluh nám stále narůstá a bohužel platíme čím dál tím více na úrocích. Volby dopadnou tak, jak budou chtít občané. Měli bychom se před vhozením hlasu do volební urny zamyslet, jestli se nenecháváme uplácet lacinými sliby a jestli si náš stát může opravdu všechny předvolební lákadla dovolit".

Je si paní Andrýsová vědoma co a o kom to mluví? Uvědomuje si, že je-li to myšleno na volební soupeře, týká se to jí nebo kohokoliv jiného úplně stejně? Nebo si snad myslí, že její (jejich) sliby jsou více důvěryhodné, než sliby ostatních?

Není potřeba zdůrazňovat, že zcela logicky nelze očekávat, že všechny "laciné" sliby (podle L. Andrýsové) budou do puntíku splněny. V tom s ní lze souhlasit, jenže měla-li tím na mysli ČSSD, resp. KSČM, aby tím znevěrohodnila jejich volební programy jako nesplnitelné, kde je záruka, že její či jejich sliby nejsou "laciné" a splněny budou? Jenže věci se mají tak, že co platí pro ČSSD a KSČM, stejně platí i pro jiné politické strany a jiné kandidující seskupení (ANO, SPOZ, SZ, Hlavu vzhůru atd.). Ani tam, či spíše tam už možná vůbec není záruka, že svým slibům dostojí.

Za pozornost stojí fakt, že řada politických stran a hnutí jdou do voleb s programy, které se v podstatě jen velmi málo od sebe liší. Všichni vědí, kde nás tlačí bota, kde jsou problémy, co je třeba řešit. Téměř shodně mají v programu řešení snížení nezaměstnanosti, řešení sociálního a startovacího bydlení, pozornost dopravní infrastruktuře, podporu v podnikání, rozvoji investic, zemědělství, zdravotnictví, sociální zabezpečení atd. atd.

Kde je však záruka, že své sliby splní? Kromě jiného, až na nové politické subjekty (ANO, Hlavu vzhůru, Úsvit , SZ, KDU-ČSL apod.) se velké pravicové politické strany (ODS,TOP09) podílely na vládě posledních sedmi let a na devastaci společnosti, tedy i na tom, co dnes, s velkou "rozhodností a odhodlaností chtějí napravovat.

Kolik upřímnosti, čestnosti, poctivosti a odpovědnosti v jejich úmyslech je, se můžeme jen domnívat. A věřit jim? To mohou jen lidé naivní, pomýlení nebo lidé s "vymytými" mozky.

Je opravdu až zábavné sledovat (např. v TV) některé představitele politických stran, kandidáty a jiné zainteresované lidi, s jakou vervou a novými, neotřelými a snad i pozoruhodnými způsoby vstupují do předvolební agitace v lovení občanů. Kromě KSČM všechny velké politické strany spoléhají nebo vsadily na osobní angažovanost v působení na voliče.

Za pozornost stojí třeba osobitý (poněkud pokleslý) přístup TOP09 v osobě K. Schwarzenberga, který zve občany na "pokec" třeba v tramvaji, nebo je vybízí na posezení " u pivka".

Jistě se najde dost lačných (a žíznivých) voličů, kterým je kníže blíže, když sedí vedle nich u dřevěného stolu s pivem, které jde na účet pana knížete.

U TOP09 to není nic mimořádného, oni si vůbec potrpí na mimořádnosti, neotřelé, někdy i slušně řečeno, směšné až komické aktivity. Třeba s pochybným  billboardem K. Schwarzenberga alias "Agenta 009", kde si někteří jeho odpůrci vtipně doplnili dovětek: "povoleno usínat!" (v originále: "Agent 007- povoleno zabíjet!").

Prý si (TOP09) ze sebe umějí udělat i "srandu", jenže jejich účinkování v politice, zvláště pana Kalouska, Drábka, Hanákové, Hegera, ale i samotného Schwarzenberga sranda nebyla a nejspíše ani nebude, pokud se nedej Bože, zase dostanou k "lizu"! I když to vždy brali a berou vše s úsměvem na rtech (Kalousek), pro občany jejich účinkování a výsledky práce byly k pláči a vzteku.

"Agent 009 v akci" kontra "Agent 009 -- povoleno usínat"! Už vůbec nelze z pohledu řadových občanů, věřit ani slibům a proklamacím ODS. Mám-li použít v dané chvíli tolik frekventovaná slova "vyhořelá" a "prázdná" , pak to plně platí právě o ODS. Nevím nakolik se naplní proklamace paní Němcové o tom, že hledají nové, silné jedince na které spoléhají a v situaci, kdy se prý do řad ODS hlásí mladí lidé. Říká se, že naděje umírá poslední, třeba to platí i v případě paní Němcové. Ani ČSSD, KSČM, jakkoliv má pro občany velmi pozitivní volební program, nebude snadné jej zcela naplnit. Programy všech politických subjektů, které se budou ve volbách ucházet o nějaký úspěch, jsou a vždy budou z  části praktické a potřebné, ale i pro získání voličů i líbivé a populistické. Na tom se nedá nic změnit, taková je realita. Ne nejlepší předsevzetí a snaha, ale jen příznivé okolnosti však mohou dopomoci k realizaci části programů, protože v průběhu jejich účinkování se vždy odehrává řada neočekávaných událostí, které ovlivňují naplňování byť sebeupřímnějších a dobře míněných slibů. Nicméně zpochybňovat dobré úmysly v naději, že úmysly jiných jsou nevěrohodnější mých, je poněkud nemístné. V podstatě mají všichni stejné podmínky a možnosti, ale jen souhra okolností a náhod jim dává šanci se nějak prosadit a uspět. Druhá věc je, zda v případech velmi shodných programů (jak výše uvedeno), se budou strany, resp. jejich představitelé ve sněmovně chovat jako politici, věrni slibům voličům nebo jako lovci, urvat pro sebe co největší podíl z porcovaného "medvěda", který jim běhá před očima. Mám však obavy a zkušenosti to potvrzují, že před volbami se politické strany a lidé v nich chovají velmi mile, ohleduplně a chápavě ke svým voličům, jakmile však dojde na "lámání chleba" neznají bratra, natož sliby voličům. Tak to alespoň bylo. Zda se něco na této rétorice po volbách změní, je otázka. Kéž by!

0
Vytisknout
8388

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2013