Je čas předložit důkazy o syrském útoku chemickými zbraněmi

3. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Pozornost světa se přenesla na zničení syrských chemických zbraní, ale důkazy o útoku z 21. srpna u Damašku zůstávají skryty a v pochybnostech; což vyvolává žádost skupiny bývalých amerických zpravodajských profesionálů, aby Moskva a Washington předložily, co mají v ruce.

Memorandum pro: Státního tajemníka (ministra zahraničí) Johna Kerryho a ministra zahraničí Sergeje Lavrova
Od: Zpravodajští profesionálové-veteráni za soudnost

Tleskáme vašim krokům k mírovému řešení krize v Sýrii, které povede ke zničení všech zásob chemických zbraní ve vlastnictví syrské vlády. Současně jsme silně přesvědčeni, že svět má právo znát pravdu o chemickém útoku nedaleko Damašku. Zaznamenali jsme, že obě strany trvají na tom, že mají v držení pádné důkazy ohledně skutečných pachatelů tohoto zločinu.

Státní tajemníku Johne Kerry a a ruský ministře zahraničí Sergeji Lavrove. Vyzýváme tedy Rusko a Spojené státy, aby uvolnily veškeré zpravodajské a potvrzující informace vztahující se k chemickému útoku z 21. srpna, tak aby mezinárodní společenství mohlo posoudit, co je skutečně známo a co nikoliv.

My, nížepodepsaní - bývalí zpravodajští, vojenští a federální policejní důstojníci, kteří jsme kolektivně dohromady věnovali stovky let úsilí zajistit americkému lidu větší bezpečnost - tímto dáváme najevo svou konsternaci nad pokračujícím zadržováním těchto životně důležitých důkazů.

Jde o věc velké důležitosti, protože Spojené státy v nedávné minulosti šly do války na základě domněnek ohledně hrozby, které se ukázaly být bezpředmětné. Obvinění Sýrie na základě možná nepodložených tvrzení o válečných zločinech může snadno vést k dalšímu zbytečnému ozbrojenému konfliktu, který způsobí katastrofální důsledky pro celý region, a vlastně pro celý svět.

Uznáváme, že pokud jde o zpravodajství, existuje řada ne zcela jasných oblastí, stejně jako důkazy, které mohou podléhat interpretaci. Dále jsme na základě vlastní zkušenosti a znalostí o tom, jak skutečně funguje shromažďování zpravodajských informací a jejich analýza přesvědčeni, že pokud je možno učinit jednoznačný závěr - jakýkoliv - ohledně identifikace pachatelů útoku, pak důkazy pro něj dosud nebyly zveřejněny.

Pokud neexistují věrohodné důkazy, ani Spojené státy, ani Rusko by neměly tvrdit, že vědí, kdo útok provedl. Zaznamenali jsme například Vaše konkrétní tvrzení, tajemníku Kerry, že při chemickém útoku zahynulo 1 429 civilistů. Avšak politicky nestranná nevládní organizace Medecins Sans Frontieres, která byla v Sýrii na místě útoku, předložila mnohem nižší údaj.

Ministře zahraničí Lavrove, zpochybnil jste zdroje chemikálií a možné systémy jejich nasazení, přičemž jste popsal údajný sarin jako "podomácku vyrobený". Naznačil jste, že chemikálie použité při útoku byly patrně v rukou povstalců, ale doložil jste to minimem tvrdých důkazů a zpravodajské zhodnocení, které jste poskytl tajemníku Kerrymu nebylo zveřejněno.

Uznáváme, že ochrana zpravodajských zdrojů a metod vyžaduje, aby některé informace zůstaly skryty nebo byly dezinfikovány, ale pokud existuje skutečný důkaz, jsme přesvědčeni, že ho světu dlužíte právě nyní.

Pokud Washington skutečně má důkaz, který nezpochybnitelně ukazuje, že (útok z) 21. srpna v Damašku byl proveden vládou, nechť jej předloží. Pokud může Moskva prokázat opak, nechť tak učiní.

Zdvořile předloženo výborem Zpravodajských profesionálů-veteránů za soudnost:

Philip Giraldi, CIA, Operations Officer (ret.)
Larry Johnson, CIA & State Department (ret.)
W. Patrick Lang, Senior Executive and Defense Intelligence Officer, DIA (ret.)
Ray McGovern, former US Army infantry/intelligence officer & CIA analyst (ret.)
Elizabeth Murray, former Deputy NIO for the Near East, National Intelligence Council (ret.)
Todd Pierce, US Army Judge Advocate General (ret.)
Coleen Rowley, former Chief Division Counsel & FBI Special Agent (ret.)
Ann Wright, Col., US Army (ret); Foreign Service Officer (ret.)

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9357

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2013