Britská konzervativní vláda zasáhne proti poskytovatelům krátkodobých půjček

3. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský vládní úřad Financial Conduct Authority (Úřad pro finanční chování) převezme od dubna "2014 regulaci spotřebitelského trhu půjček a úvěrů, protože z vládního výzkumu vyplynulo, že poskytovatelé půjček nedodržují svůj dobrovolný etický kód. V důsledku se ocitají britští dlužníci pod tlakem brát si další půjčky a stávají se obětí nepřehledných situací, kdy se poskytovatelé půjček pokoušejí z dlužníků dostat dlužné peníze.

Nejostřeji jsou kritizováni tzv. "payday lenders", poskytovatelé krátkodobých půjček, které mají dlužníkům umožnit za pomoci finanční půjčky na několik dní vyjít s penězi až do další výplaty. Ředitel Financial Conduct Authority Martin Wheatley uvedl: "Tento druh půjček musí být nabízen pouze osobám, které si je mohou dovolit, a poskytovatelé krátkodobých půjček nesmějí mít přístup k dlužníkovu bankovnímu účtu. Proto začneme vynucovat přísnější kontroly, zda jsou půjčky nabízeny osobám, které si je mohou dovolit, omezíme právo na rozšíření půjčky a omezíme právo poskytovatelů půjček na odebírání peněz z dlužníkova konta: poskytovatelům půjček bude zabráněno po dvou neúspěšných pokusech vybrat peníze dále vstupovat na zákazníkovo bankovní konto.

Poskytovatelé půjček budou také muset zveřejňovat na svých inzerátech výrazná varování a začlenit na ně také informace o zdarma přístupném poradenství o tom, jak si poradit s dluhem, pro osoby, které chtějí financovat už existující dluh další půjčkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7567

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2013