Rusko obvinilo Švédsko z odpovědnosti za vyvolání ukrajinské krize

11. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruské velvyslanectví ve Stockholmu v reakci na komentář ministryně zahraničí Margot Wallströmové ohledně Ukrajiny obvinilo z vyvolání ukrajinské krize Švédsko.

Ambasáda na Facebooku publikovala vyjádření, v němž obvinila "ctěnou ministryni" z "jednostranného" pohledu na ukrajinský konflikt. Reagovala tak na komentář, který Wallströmová napsala pro páteční vydání listu Svenska Dagbladet.

Ministryně v článku uvedla, že ruská anexe Krymu a vojenská podpora separatistů na východní Ukrajině představují největší hrozbu míru v Evropě od konce studené války.

Ruské velvyslanectví se vyjádřilo, že Švédsko a další země "vyprovokovaly" Rusko k obsazení části území sousedního státu tím, že nabídly Ukrajině cestu k členství v Evropské unii.

"Hlavním nástrojem se stal státní převrat, násilné převzetí moci, které uvrhlo Ukrajinu do propasti občanské války," napsala ambasáda.

Major švédského letectva ve výslužbě Carl Bergqvist, který píše blog pod nickem Wiseman, ruské vyjádření přirovnal k rétorice, která obviňuje oběť znásilnění kvůli volbě oděvu.

Annika Nordgrenová Christensenová z Švédské královské akademie válečných věd, s vyjádřením souhlasí: "Postoj Ruska k právu Ukrajiny na sebeurčení nemůže být ilustrován jasněji a přichází to přímo od pramene."

"Je to "vůle Západu", co způsobuje válku, "v neposlední řadě Švédska", napsala Christensenová v komentáři k vyjádření ambasády.

To tvrdí, že ukrajinská krize byla způsobena "vůlí Západu, v neposlední řadě Švédska coby původce Východního partnerství EU, udělat cokoliv, aby dotlačil Kyjev do Evropské unie."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13960

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015