Padá na Českou republiku Putinův stín?

18. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
20. října voliči v České republice půjdou k parlamentním volbám, napsal ve Foreign Policy Adam Ereli. Průzkumy preferencí ukazují, že přesvědčivé vítězství získá protiunijní, protipřistěhovalecká strana ANO.


Česká republika byla dlouho baštou prozápadního, liberálního, tolerantního, kosmopolitního pluralismu. Pražské jaro v roce 1968 bylo výzvou sovětské nadvládě nad Východní Evropou a Sametová revoluce z roku 1989 ji ukončila.

Rusko, které nikdy neodpouští ani nezapomíná, více než 20 let sleduje jednoduchou, ale sofistikovanou kontrarevoluční kampaň za zvrácení změn. Jeho skryté aktivity směřují k podkopání veřejné důvěry ve státní instituce, oslabení vlády práva a ukončení snu o jednotné, svobodné Evropě.

Kreml dosáhl ohromujících výsledků. Británie hlasovala pro vystoupení z EU. Spojenec v NATO Turecko nyní instaluje nejpokročilejší ruský systém protivzdušné obrany neslučitelný s atlantickou aliancí. Ultrapravicová hnutí zaznamenala ve Francii a Německu historické úspěchy. Ruská stopa vede k hnutí za katalánskou nezávislost ve Španělsku. Vlády nebo politici, jejichž zájmy se spíše shodnou s Moskvou než s Bruselem, přišli k moci v Maďarsku, Srbsku, Moldavsku a Bulharsku.

Česká republika v roce 2017 riskuje, že se stane posledním přírůstkem v neustále rozšiřovaném klubu oligarchických režimů, který Rusko pomohlo vytvořit. Destruktivní populismus prosazovaný Andrejem Babišem, lídrem strany ANO a očekávaným premiérem, může proměnit Českou republiku v poslední oběť Putinova tažení s cílem rozložit Západ zevnitř.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10697

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017