Americký ministr obrany rezignoval v důsledku rozporů s Trumpem

21. 12. 2018

čas čtení 3 minuty
James Mattis odstoupil z funkce amerického ministra obrany s poukazem na neshody s Donaldem Trumpem ohledně toho, jak Trump zachází se spojenci a ohledně přístupu USA ke "škodlivým aktérům a strategickým konkurentům" na světovém jevišti.

Rezignoval poté, co Trump oznámil náhlé stažení amerických vojsk ze Sýrie a také stažení poloviny ze 14 000 amerických vojáků z Afghánistánu.

Mattis se podle zpráv vydal ve čtvrtek odpoledne do Bílého domu ve snaze přesvědčit Trumpa, aby souhlasil s postupným stahováním vojsk ze Sýrie. Chtěl aby Trump v Sýrii nechal alespoň několik stovek amerických vojáků. Mattis se také postavil proti snížení amerického kontingentu v Afghánistánu o polovinu. Z jeho rezignace vyplývá, že se Trump nenechal přesvědčit.

 
Mattisův odchod zjevně znepokojí spojence USA v Evropě, kteří považovali Mattise za zosobnění kontinuity v americké obranné politice v jinak výstřední,  nevyzpytatelné a často radikální americké vládě.

Mattis systematicky zdůrazňoval význam spojenců a zejména NATO tváří v tvář otevřené skepsi Donalda Trumpa. Jeho rezignační dopis toto téma zdůrazňuje, stejně jako potřebu zůstat "rozhodný a nejednoznačný" vůči Číně a Rusku.

"Vždycky jsem byl stoprocentně přesvědčen, že naše síla jako národa je neoddělitelně spojena se silou našeho jedinečného a rozsáhlého systému aliancí. Nemůžeme hájit své zájmy bez udržování silných aliancí a bez prokazování respektu našim spojencům. Jsem také přesvědčen, že musíme být rozhodní a nejednoznační ve svém přístupu k zemím, jejichž strategické zájmy jsou stále více v napětí s našimi," napsal Mattis o Číně a o Rusku. Mattisův dopis neobsahuje žádnou pochvalu Donalda Trumpa.

Spojenci v Evropě, kteří mají také vojáky v severní Sýrii, kteří tam fungují spolu s americkými vojáky, nebyli o náhlém Trumpově rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie nijak konzultováni. Konzultovány nebyly ani Syrské obranné jednotky, které nesly na svých bedrech většinu bojů proti Islámskému státu v partnerství s USA.

Rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie ostře kritizovali republikánští senátoři, jejichž podporu Trump bude potřebovat pro potvrzení Mattisova následníka. Britští a francouzští činitelé konstatovali, že Trumpovo tvrzení, že Islámský stát byl v Sýrii poražen, není pravda.

Rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie však vřele přivítal Vladimír Putin.

"Donald má pravdu a já s ním souhlasím," řekl Putin na své tiskové konferenci ve čtvrtek.

Když Trump původně Mattise jmenoval, udělalo na něj dojem, že má přezdívku "Šílený pes", avšak pak došlo k ochlazení jejich vztahů, protože Mattis se postavil proti Trumpovým pokusům distancovat USA od spojenců v NATO a blokoval Trumpova válkychtivá gesta vůči Severní Koreji.

"Myslím, že je Matis vlastně jakýsi Demokrat, jestli to chcete vědět," řekl Trump v televizi letos v říjnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7951

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018