Rebelové proti vyhynutí vysypali uhlí v budově ČEZ

10. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Ekosociální hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí)  uspořádalo v pondělí 9.3. 2020  protest před pražským zákaznickým centrem Skupiny ČEZ. Aktivistům se nelíbí žádost ČEZu o výjimky z emisních limitů pro některé z uhelných elektráren a tepláren. Dlouhodobě se ohrazují proti celkovému přístupu energetické společnosti ČEZ k ochraně ovzduší a odkládání dosažení uhlíkově neutrální energetiky. ČEZ se ve výzkumech z roku 2016 řadí mezi 5 největších elektrárenských znečišťovatelů ovzduší v Evropě.

 

 


Rebelové proti vyhynutí dnešní akcí také vyjadřují solidaritu se členem hnutí Thomasem Frankem, který byl za svůj dřívější protest odsouzen ke sto hodinám veřejně prospěšných prací, přestože nezpůsobil žádné trvalé škody na majetku. Podle slov koordinátorky hnutí Andrey Preclíkové: Fosilní energetika mele z posledního, uhlí patří pod zem. Několik lidí v převlečení za manažery ČEZu vysypalo uhlí v budově ČEZu a křídovým sprejem na stěny napsalo „Business as usual“ a „Uhlí > Život“. Byli následně zadrženi policií a podle posouzení státního zástupce se dopustili přestupku.“


Hnutí se dlouhodobě angažuje v oblasti změny klimatu, především v podobě narušivých přímých akcí. Mezi jeho požadavky patří dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025 nebo svolání tzv. občanského shromáždění pro nalezení způsobu přechodu na trvale udržitelnou ekonomiku a adaptaci na nové klimatické podmínky.


Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/512084092697325/


0
Vytisknout
7437

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2020