Dejte mi už všichni konečně pokoj!

18. 10. 2012 / Josef Švéda

čas čtení 3 minuty

Jsem jedním z těch, kteří nemají moc rádi reklamu. Ne že bych ji nutně považoval za nějaké absolutní zlo, v přiměřených dávkách může být i užitečná, ale její nadměrná a neustálá přítomnost v našich životech mi prostě leze na nervy. Zejména v "metropolích" postkomunistické Evropy je veřejný prostor reklamou přímo zamořen. V metru, tramvaji, na sloupech, billboardech, bigboardech, citylightech, záchodcích, pokoutných samolepkách a plakátech, prostě všude. Zírají na vás ty usměvavé ksichty, vymóděné slečinky a cool týpci v teplácích.

Vláda chce od nynějška utajovat platy vysokých státních úředníků

18. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Strany zelených

Strana zelených nesouhlasí se záměrem vlády ODS, TOP 09 a nezařazených LIDEM novelizovat zákon o svobodném přístupu k informacím tak, že tento přístup řádně přiškrtí. Pokud by byl vládní návrh realizován, v budoucnu by nemohly být například zveřejňovány platy vysokých státních úředníků.

Návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím dostal za úkol vypracovat ministr vnitra Jan Kubice. Nyní je posuzován v meziresortním připomínkovém řízení. Omezení přístupu k informacím by se podle chystané novely mělo týkat zveřejňování platů státních úředníků i těch, kteří působí v samosprávách, nebo zápisů orgánů územní samosprávy.

Lenka Procházková podpořila kandidaturu Jiřího Dolejše

18. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva kampaně Jiří Dolejš do Senátu

Signatářka Charty 77 Lenka Procházková, která se ucházela o mandát senátorky v 1. kole voleb ve volebním obvodu č. 23, podpořila kandidáta KSČM s podporou ČSSD Ing. Jiřího Dolejše ve 2. kole, a to následující výzvou k rozumu, kterou adresuje voličům. Lenku Procházkovou s Jiřím Dolešem pojí mj. odmítavý postoj k tzv. církevním resitucím. 2. kolo voleb do Senátu, při kterém Procházková doporučila svým voličům volit Dolejše proti kandidátce ODS, proběhne 19. a 20. října.

PŘEČETLI JSME:

"Děkujte Bohu za komunisty"

18. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Lidové noviny, péčí Jiřího Peňáse, dnes vydaly článek Ondřeje Slačálka "Děkujte Bohu za komunisty", upozorňuje Jan Čulík. Přesně v něm shrnul všechno, co se dá říct o výsledku krajských voleb v ČR a o nepřiměřené mediální reakci. Bohužel, článek není na webu, Jiří Peňás na facebooku doporučuje, aby si lidi ty noviny koupili, stojí 16 Kč. Zde je jádro článku:

To, co bylo na komunistické straně opravdu hrozivé, bylo důsledkem mocenské pozice a sovětského "spojence" v zádech. Dnešní KSČM je stranou nacionalismu malého národa, sociálních jistot a konzervativních hodnot. Jistě nic příliš vábného. Ale také nic, co by dnes čímkoli ohrožovalo demokracii a svobodu, nic, co by si zasloužilo onu zuřivou zlobu pravicových politiků a médií. Těm KSČM ve skutečnosti poskytuje nedocenitelnou službu. Brání je před následky jejich vlastních činů.

Figura "poučení z minulosti" je častou záminkou pro bojování minulých válek. Jenže nebezpečí se nejmenují vždy stejně. Voliči KSČ z roku 1946 se "poučili z minulosti" a považovali za největší hrozbu Německo, nikoli Stalina. Dnešní vymítači komunistů jsou podobní. Převlékají ve své fantazii Filipa s Dolejšem do šatů Gottwalda a Clementise. Bojí se, protože se chtějí bát a přehrávat si dokola minulý příběh namísto mluvení o přítomnosti.

Komunisté dnes nemohou zakazovat knihy či posílat své odpůrce do vězení. Nemají v zádech SSSR a nehrozí jejich diktatura. Mohou a budou bojovat o své místo ve veřejném prostoru, o potvrzení toho, že patří do české demokracie. Je v zájmu demokratické pravice, aby toto místo našli i pro budoucnost, aby nedošlo k tomu, že "vymřou" a uvolní své místo konzervativní, antiestablishmentové a sociálně citlivé strany krajní pravici. Je v zájmu demokratické pravice připomínat jména jako Šmeral či Dubček a pečovat o tradici demokratického komunismu, ne se ji snažit druhorepublikánsky "vyříznout" jako "vřed" z "národního těla". Nenadávejme komunistům, buďme za ně vděční. O víkendu přispěli k naší záchraně před fašistickou hrozbou, kterou na nás přivolává kolektivní nezodpovědnost pravicových politiků a médií.

Dodal bych definici modernismu, z BBC Radio 4: Je to uvědomění, že historie běží tak rychle, že se nelze poučit z minulých dějů, Možná vás pobaví, že československá rozvědka ve třicátých letech se tak strašně bála Habsburků a sledovala pořád různé odnože tohoto šlechtického rodu a jejich milenky, až si nevšimla, že v Německu r. 1933 se dostal k moci Hitler.

Proč nejsem komunistou

18. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Tato doba té, v níž vznikaly texty s identickým názvem, je i není podobná; na východ od nás neleží žádná země zaslíbená ideologického náboženství, kam se čeští komunisté jezdí učit, jak zakroutit demokratům krkem. Dnešní Rusko je konzervativní země - konzervativnější než čeští komunisté - a spíše než o světovládu usiluje o udržení toho, co má, a získávání ekonomického vlivu.

Probuzení bolí, zůstalo jen rudo před očima!

18. 10. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Nebyl jsem volit. Ano, přiznávám bez mučení, i když pár přes pusu bych asi potřeboval. "Rudá hrozba" či "Nástup komunistů" a podobně nazývaly v pondělí výsledky krajských voleb mnohé tuzemské deníky. Byla to jako facka do mého obličeje. Rychlá, přesná a bolestivá.

Koaliční politici a média mají voliče KSČM za pitomce

17. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Hysterické reakce politiků i médií na výsledky víkendových voleb zase jednou připomněly, že česká společnost je i nadále vzdálená tradičním demokraciím. Vítězství levice, zejména úspěch KSČM nevydýchali nejen politici odpovědní za současný společenský marasmus, ale i média, veřejnoprávní nevyjímaje.

SPAS: Je kontraproduktivní, když český politik navrhuje vojenský zásah

18. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Spojenectví práce a solidarity

Spojenectví práce a solidarity (SPAS) se znepokojením sleduje zvýšení napětí v některých mezinárodních oblastech potenciálních konfliktů. SPAS je přesvědčeno, že takovéto konflikty je třeba řešit především prostředky mírovými, tj. diplomatickými, politickými, případně ekonomickými. V této souvislosti považuje SPAS výroky některých českých politiků, kteří prosazují představu preventivního vojenského zákroku proti suverénním zemím, za nebezpečné přilévání oleje do ohně a za poškozující zájmy České republiky v zahraničí.

Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy

18. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Česká republika porušuje limity, které se zavázala plnit v rámci evropské směrnice o ovzduší

Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví č. 17/2012 z 18. října 2012

Plzeň, 18. října 2012 -- Znečištění ovzduší prachem vážně ohrožuje životy a zdraví obyvatel České republiky. Vdechování vzduchu znečištěného prachem má na svědomí asi 6 400 předčasně zemřelých a dva tisíce pacientů, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Konstatuje to odborná zpráva Státního zdravotního ústavu o dopadech znečištění ovzduší na zdraví obyvatel v roce 2011. (1) Miliony lidí totiž žijí v oblastech, kde je překračován limit pro znečištění ovzduší prachem daný zákonem i evropskou směrnicí. (2)

Drábek: odcházející cenzor

18. 10. 2012 / Jan Májíček

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo práce a sociálních věcí se pokusilo zcenzurovat nepohodlná kritická videa kampaně Stop sociální reformě iniciativy ProAlt, pod záminkou ochrany svých autorských práv. Marně.

Romney vyzývá podnikatele, aby "doporučili" zaměstnancům, koho volit

18. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mitt Romney doporučil drobným podnikatelům, aby "doporučili" zaměstnancům, koho volit. A trvá na tom, že nejde o nic špatného. 6. června na konferenci ultrakonzervativní National Federation of Independent Business předložil právě tento apel. Přeje si totiž získat hlasy zaměstnanců podnikatelů, kteří ho podporují a jimž v kampani slibuje úlevy na daních.

Britští konzervativci se rozhodli regulovat ceny energií

18. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

David Cameron přislíbil nový zákon, který zabrání svévolnému zvyšování cen energií poté, co čtyři energetické firmy zvýšily své ceny

Podle nového zákona, který navrhuje britský konzervativní premiér David Cameron, budou nuceny energetické společnosti poskytovat všem svým zákazníkům nejnižší ceny energií na trhu. V reakci na oznámení čtyř energetických firem v Británii, že zvyšují ceny energií nad průměrnou výši inflace, se Cameron zapřísáhl v Dolní sněmovně, že zavede nový zákon proti takovému zvyšování cen.

Nenápadná iracionalita politických stran

18. 10. 2012

čas čtení 5 minut

V demagogických stranách má stranická legitimace větší váhu než v ostatních. Důležité pro postup v nich je pohlaví. Být předsedou v těchto stranách je příjemný job, konstatuje Milan Petrák.

Jak "poctivě" IHNED.cz bojuje s komunismem

18. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Odkdy se takovýto článek - nazývá zpráva? ptá se pan Břetislav Passinger.

Erik Tabery samozřejmě ví, že je to komentář, a tak je to na webu Respektu i publikováno, ale IHNED ho linkuje z hlavní strany v kategorii "Zprávy". Návštěvnost samozřejmě bude jiná, než kdyby byl v sekci "Dialog", kam normálně redakčně patří - viz druhý screenshot.

Když vás mažou z Facebooku "z politických důvodů"

18. 10. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Asi tak před půl rokem jsem na facebookovou stránku tehdy ještě opoziční strany "Gruzínský sen" napsal příspěvek s dotazem, kde si mohu přečíst volební program této strany. Mezi tisícem "To se mi líbí" a nadšených příspěvků -- byl můj komentář odstraněn. A zřejmě jsem nebyl jediný, na Facebooku totiž žádné negativní poznámky nejsou ani dnes. O tom, že volební program této strany postrádá profesionální rys politické strany odkazující na západní hodnoty, jsem již napsal v minulém článku.

Statistická analýza: Komunisté sebrali hlasy ČSSD, voliči vládní koalice zůstali doma

18. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva KohoVolit.eu

KSČM se podařilo v krajských volbách uspět, protože přitáhla početnou skupinu lidí hlasujících dříve pro ČSSD. Komunisté navíc k volebním urnám dorazili, zatímco voliči jiných stran zůstali doma. Vyplývá to ze statistické analýzy volebních výsledků v obcích, kterou provedlo sdružení KohoVolit.eu.

Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy: 2 tisíce vážně nemocných a 6 tisíc mrtvých ročně

18. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Znečištění ovzduší prachem vážně ohrožuje životy a zdraví obyvatel České republiky. Vdechování vzduchu znečištěného prachem má na svědomí asi 6 400 předčasně zemřelých a dva tisíce pacientů, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Konstatuje to odborná zpráva Státního zdravotního ústavu o dopadech znečištění ovzduší na zdraví obyvatel v roce 2011. Miliony lidí totiž žijí v oblastech, kde je překračován limit pro znečištění ovzduší prachem daný zákonem i evropskou směrnicí.

Hollande před summitem EU varuje Merkelovou

17. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Francouzský prezident François Hollande v rozhovoru pro pět velkých evropských deníků z Francie, Německa, Španělska, Itálie a Polska varoval, že se francouzsko-německý motor EU může zastavit kvůli hlubokým neshodám ohledně řešení ekonomické krize. Podle něj je Evropa "velmi blízko" konci krize a německá kancléřka Angela Merkelová by měla slevit z požadavků na úspory a převádění kompentencí národních států do centra.

PŘEČETLI JSME:

Paranoidní fikce, že hrozí nový komunistický puč

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Ničím jiným než konspirační teorií nelze nazvat ani jejich chápání samotného Února 48. Představa, že šlo o pouhý puč, kdy se malá skupina komunistů násilně chopila moci proti vůli drtivé většiny občanů, se nezakládá na historických faktech.

Skutečnost je taková, že tehdejší KSČ, ať se nám to líbí nebo ne, byla masová strana plná mladých lidí, odhodlaných "změnit svět". Měla masivní podporu obyvatelstva. Myšlenky socialismu a znárodněné ekonomiky byly natolik populární, že je měly v programu i tehdejší pravicové strany -- lidovci a národní socialisté.

V roce 2012 je KSČM početně prudce upadající stranou s věkovým průměrem blížícím se 80 letům věku. Čím dál tím více se mění ze strany v pouhou volební skořápku. Počet členů zcela jistě nepřesahuje 50 tisíc a počet členů v předdůchodovém až raně důchodovém věku lze odhadnout tak na 10 tisíc.

O mobilizační schopnosti KSČM si lze udělat určitý obrázek z dubnové protivládní demonstrace, kde mezi přibližně 120 tisíci lidmi tvořil kontingent KSČM zhruba 1500 lidí.

Země zaslíbená zcela bez sociálních jistot, veřejného školství a zdravotnictví, podpor v nezaměstnanosti, ekologických norem, antidiskriminačních zákonů a dalších "socialistických experimentů" na světě existuje. Jmenuje se Somálsko.

Kompletní článek ZDE

Obama vyhrál druhou prezidentskou debatu

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Při druhé televizní prezidentské debatě si Barack Obama zajistil comeback, který nutně potřeboval, v debatě s Mittem Romneym. Po celé řadě ostrých konfliktů, při nichž oba kandidáti nijak neskrývali své vzájemné antipatie, skončil jako vítěz.

V jedné chvíli při devadesátiminutové debatě na sebe oba kandidáti řvali ze vzdálenosti jen několika decimetrů, poukazovali na sebe prstem a navzájem se obviňovali, že lžou.

Zaplnění černé díry

16. 10. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 9 minut

Takže v příštích třech měsících nás čekají dvoje volby – jedny v USA a druhé v Izraeli. Nevím, které z nich jsou pro naše životy důležitější. Tyto dvoje volby jsou v mnoha aspektech rozdílné. Ale v některých jiných jsou překvapivě podobné. Může být zajímavé provést několik srovnání.

Přichází éra trojrozměrného tisku - je to šance pro evropský průmysl

17. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Trojrozměrný tisk je totiž vítanou konkurencí levného dovozu výrobků ze zemí třetího světa. Dovoluje evropským podnikům vytisknout si vlastní výrobky, takže je lidé nemusejí dovážet ze zahraničí.

Trojrozměrný tisk je opravdu významný vynález. Má potenciál nahradit výrobky, vyráběné na běžícím pásu místními, na míru vytvořenými předměty. Trojrozměrný tisk by mohl vrátit do Evropy výrobu a vytvořit pro evropské návrháře obrovské množství příležitostí. Mohl by se stát významným zdrojem budoucího hospodářského růstu. Je to inovativní strategie, kterou by vlády měly podporovat.

Trojrozměrný tisk umožňuje uživatelům stáhnout si design předmětů z internetu a proměnit je v hmotné předměty. Tiskárna je vybuduje, vrstvu po vrstvě. Nadšenci už vyrábějí panenky, kytary a dokonce i pistole a technologie se neustále rozvíjí kupředu. Nejnovější pokrok znamená, že je dnes možné trojrozměrně tisknout kovem a biologickými materiály, takže některé letecké konstrukční společnosti a lékařské firmy už vyrábějí prostřednictvím trojrozměrného tisku specializované součástky. Seznam užití jen dále poroste.

David porazil stranické Goliáše

17. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Muž, který se s fixem v ruce postavil partajní mediální agresi, muž známý jako "pan Tykadlo", je ve vězení. Šel do něj ale spokojen: splnil co si předsevzal. Dosáhl svého. Vyhrál.

Žádná partaj se dnes neodváží žalovat stovky jeho následovníků, kteří si zgustli na kandidátech posledních voleb. Kandidáti sami sice skřípou zuby, navenek ale tvrdí, že se jim takový obraz sebe sama vlastně líbí. Premiér prý se svými dětmi probírá, zda je hezčí jako Brouk Pytlík, nebo Ferda Mravenec. Chybí už jen, aby kandidáti napříště sami k plakátům dodali sady fixů a k billboardům navíc přistavili žebříky. Až taková může být totiž vstřícnost vůči lidové tvořivosti, proti níž prakticky není obrany. Něco za něco: my budeme tolerantní a vy nás zato volte. Našemu politickému vlivu, našim postům a našim platům -- tomu podstatnému - tykadla nakonec přece nevadí...

Českému rozhlasu: Jediný způsob, jak odvrátit nařčení z manipulace, je zveřejnit zdroje

16. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Vážený pane generální řediteli Duhane, vážený pane vedoucí oddělení průzkumů ČRo Hradecký,

Existuje jen jediná obrana proti tomu, aby byl Český rozhlas jako instituce veřejné služby napadán za manipulaci názory voličů, zaviněné diletantským provedením průzkumů agenturou ppm factum (u ČT se mimo vlastních "odborníků" našly agentury dvě - SC&C a STEM/MARK). Řešením je okamžité rozvázání vztahů s touto agenturou po druhém kole senátních voleb a nepoužívání výsledků během tohoto týdne. Požaduji zveřejnění přesné metodiky výzkumu, ostrých primárních dat (anonymizovaných, ale s číselnou identifikací tazatele, času a přesného místa dotazu) spolu se sumarizací známou jako stranické preference (preference stran včetně nevoličů a nerozhodnutých, nabírané z celého vzorku a ne jen z jeho menší části "rozhodnutých voličů konkrétní strany") a analýzy chybovosti agenturou použité metodiky i chybovosti dat. Vyjde tak najevo, v kolika případech a jak byli tázaní převáženi, koeficientováni a jak došlo k tomu, že se vaše výsledky liší v neuvěřitelném parametru +12,3% │ -14%. Čili jsou na vyhození do odpadu. Kdybych se zeptal v hospodě, dostanu výsledky přesnější. Stejně dříve nebo později budete muset "přiznat barvu". Učiňte tak raději sami. Raději dříve, než pozdě.

Agentura ppm factum, která se kasá svou profesionalitou, nejspíše v důsledku tohoto odhalení zkrachuje. Ale konečně přijdeme na to, jak lze za 1,5 milionu věštit z křišťálové koule "volebních modelů" a tím předvídat zářivou budoucnost pravice (která nenastane).

ODS v Královéhradeckém kraji výzkum, placený z peněz koncesionářů ČRo, nadhodnotil o neuvěřitelných +12,38%, ve Zlínském o +11,11%, v Pardubickém o +9,90%, v Karlovarském o +8,71%, v Moravskoslezském o +7,18%, na Vysočině o +7,41%. K nadhodnocení ODS došlo v 13 případech ze 14. KSČM výzkum, placený z peněz koncesionářů ČRo, podhodnotil ve Středočeském kraji o neuvěřitelných -11,17%, v Ústeckém kraji o -9,06%, v Pardubickém kraji o -8,16%, v Královéhradeckém kraji o -7,39%, v Plzeňském kraji o -7,33% . K podhodnocení KSČM došlo také v 13 případech ze 14. K největšímu podhodnocení ČSSD došlo v Jihočeském kraji - o -8,59% a na Vysočině o -6,16%, k nadhodnocení Libereckém kraji o +6,15%. Mimo toleranci výzkumu byl u ČSSD výzkum ppm factum v 5 případech. TOP 09/ST nadhodnotil výzkum nejvíce v Jihočeském kraji - o +7% (což je 140% volebního výsledku, který zde u Kalouskovy partaje činil 5%.) K nadhodnocení TOP 09/ST došlo v 14 případech z 14. Výzkum trvale podhodnocoval KDU-ČSL, nejvíce v Ústeckém kraji o -8,15% a Pardubickém kraji o -7,04%. V Královéhradeckém kraji o -6,67% a Olomouckém kraji o -6%, což je v obou případech více než 50% výsledku strany ve volbách. K podhodnocení KDU-ČSL došlo také ve 14 případech ze 14. Nejfatálnější lapus ppm factum nastal v případě strany Starostové pro Liberecký kraj: utajený "volební model" 8,5 %, (veřejné) volby 22 % a vítězství strany. Agentura ppm factum se zmýlila o -14% při tolerovatelné odchylce ±1,5-2,5%.

Výsledky agentur, pracujících pro ČT na tom nejsou o nic lépe. To je fiasko, naprosté fiasko. Zásadní nadhodnocování vládních stran, drastické podhodnocení KSČM, KDU-ČSL a regionálních stran ukazuje na cílenou manipulaci nebo naprostý diletantismus analytiků.

DALŠÍ ANALÝZA (S VIZUALIZACÍ ODCHYLEK) - Michal Škop : Předvolební modely ČT a ČRo: fail ZDE

TABULKA - průzkumy ČRo a ČT porovnané s výsledky voleb - Michal Škop ZDE

Ctí i majetkem

16. 10. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Kdysi, před dvaadvaceti léty, jsem na ministerstvu kultury nechal přeložit jeden rakouský zákon, týkající se kultury, abychom se nezdržovali jeho vymýšlením; podle mého názoru stačilo několik drobných úprav a zákon mohl být schválen. Ozval se však veliký křik, že mechanicky takto přenášet legislativu naprosto nelze, fuj, máme svoje specifika. Později, když Vladimír Mečiar stále hovořil o "našich slovenských špecifikách", jsem si na to často vzpomněl.

Volby do krajů jsme absolvovali a příští legrace bude přímá volba prezidenta. O tom, že bez dalších úprav je to jenom takové šidítko, aby dítě něco dumlalo a neotravovalo, už jsem se zmínil a nebudu to opakovat.

Vláda by měla okamžitě rezignovat kvůli neschopnosti

16. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vláda, která se ohání rozpočtovou zodpovědností a šetřením, by měla okamžitě rezignovat, pokud díky své naprosté nezodpovědnosti a neschopnosti vyhodí do vzduchu dvanáct miliard korun z peněz daňových poplatníků. A to se právě stalo. Pro programy Doprava a Životní prostředí navrhuje Evropská komise neproplatit České republice 12,5 miliard korun, s nimiž se už počítalo ve státním rozpočtu. Tyto peníze už byly vyplaceny žadatelům z kapes českých daňových poplatníků a měly přijít proplaceny z Bruselu. Nepřijdou.

Je to jednoznačné selhání vlády. Co je to za vláda, která škrtá, žene lidi do bídy, podvazuje rozvoj země kvůli šetření, a přitom se nepostará o to, aby k nám přišly evropské peníze. Schwarzenberg to smířlivě komentuje, že se prý obával větších ztrát.

Tím přiznal, že vláda je ještě neschopnější, než se zdá. Ostatně další o další peníze přijde Česká republika záhy v souvislosti s dalšími programy. To je skandál na okamžitou demisi vlády. Je to vláda, která se naprosto nezodpovědně nestará o rozpočet České republiky.

Česko nedostane z fondů 12,5 miliardy, navrhuje Evropská komise ZDE

Patřím mezi ty blbce, kteří volili komunisty, poprvé v životě

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Chtěla bych reagovat na příspěvek paní Michaely Hanzlové, který mě, mírně řečeno, nadzvedl ze židle, píše Blanka Köhlerová. Patřím totiž mezi ty blbce, kteří volili komunisty, podotýkám, že poprvé v životě. Já, na rozdíl od ní, nemám na co zapomínat. Pravda, byly také různé nešvary, které nás tenkrát rozčilovaly, jenže ve srovnání s dneškem mi připadají dost malicherné. Zato to, co vidím kolem sebe dnes, mě přinutilo volit tak, jak jsem volila.

Tenkrát sice nebyly běžně banány, nebo tolikrát omílaný toaleťák, ale věděla jsem, že ve stáří či v nemoci bude o mě postaráno, věděla jsem, že když mi onemocnělo dítě, mohla jsem s ním být doma tak dlouho, jak bylo třeba a nemusela jsem se bát propuštění, věděla jsem, že v 54 letech budu mít důchod, ze kterého se dá slušně žít...atd.

Dnes musí nemocné a postižené děti žebrat v médiích o příspěvky na jejich léčbu, protože rodiče na to nedosáhnou, pokud chce chytré dítě studovat, zadluží sebe i rodiče na hromadu let, zatímco miliardy a miliony létají kolem jako balonky, bohužel nesprávným směrem.

Tak zvané vymoženosti, jako že se může veřejně nadávat na poměry, nebo že se může na dovolenou třeba na Havaj, to je průměrnému člověku platné jak zuby u zadku, s prominutím. Takže proto, paní Hanzlová, jsme my blbci volili tak, jak jsme volili!

Kdo (ne)chce svobodu

16. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

"Můj názor na ty, kdo komunistům dali svůj hlas, je opravdu velmi, velmi nesmiřitelný, přestože sama ve svém blízkém okolí mám i ty, kteří je volili. Jsou to hodní lidé, opravdu, ale že si neumí dát věci do kontextu, že neumí vidět souvislosti a že jsou ustrašení a nesebejistí tak, jak je minulý režim vychoval (ačkoli tohle by si v životě nepřipustili), to je pravda. Čímž se dostáváme k základním praktikám totalitních režimů - vychovávat ustrašené a nesebejisté lidi, kteří potřebují kolem sebe dav, aby se odvážili mluvit nahlas," píše mimo jiné ve svém článku "Komunisty volí ti, kdo nechtějí svobodu", paní M. Hanzlová.

Počet chudých v Británii, závislých na potravinové pomoci, se zdvojnásobil

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Z údajů Trussell Trustu, který rozdává chudým lidem potraviny, vyplývá, že od dubna do září 2012 bylo posláno do jeho center 110 000 osob.

Počet extremně chudých Britů, kteří dostávají nouzovou potravinovou pomoc, se za posledního půl roku téměř zdvojnásobil, informuje největší distributor potravinové pomoci v Británii.

Trussell Trust, který provozuje v Británii 172 center pro rozdávání potravin chudým a dalších 91 připravuje, informoval, že od dubna do září 2012 bylo do jejich center posláno pro nouzovou pomoc policií, sociálními pracovníky, obvodními lékaři a zprostředkovatelnami práce 110 000 osob.

Ředitelka Murdochovy firmy News International "dostala odškodné 7 milionů liber"

16. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Rebeka Brooksová, bývalá vysoká pracovnice Murdochovy mediální firmy News International, proti níž bylo zahájeno trestní stíhání ve věci hackerského pronikání do soukromých mobilů občanů, dostala podle svědectví jednoho pracovníka Murdochovy společnosti odškodné "mezi 6 až 8 miliony liber". Murdochová byla šéfredaktorkou Murdochových bulvárních listů News of the World (který byl po hackerském skandálu zrušen) a The Sun. Firma News International se odmítla k výše částky vyjádřit. Pokud by Brooksová byla shledána vinnou, musela by částku vrátit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zahraniční politika USA a americké veřejné mínění

16. 10. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 8 minut

Ve Spojených státech se blíží volby a tak se začíná velmi opatrně diskutovat také o zahraniční politice. Není žádným tajemstvím, že zahraniční politika USA se po celé půlstoletí důsledně držela určité dlouhodobé linie. Nebývale ostré vnitřní spory vypukly poté, co se stal prezidentem George W. Bush, který zahájil velmi silácký a úmyslně jednostranný pokus o obnovu světové nadvlády USA invazemi do Afghánistánu a Iráku.

The Economist: Na světě se šíří ekonomická nerovnost. A nemusí to tak být

16. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Od osmdesátých let dvacátého století se zdvojnásobil podíl národního bohatství v USA, který plyne nejbohatšímu 1 procentu Američanů, z 10 na 20 procent. Tak tomu bylo v Americe před sto lety. Podíl bohatství, plynoucího k nejbohatšímu 0,01 procentu amerického obyvatelstva - asi 16 000 rodin s průměrným příjmem 24 milionů dolarů ročně - vzrostl na čtyřnásobek, z něco nad 1 procento na téměř 5 procent. To je větší podíl nejbohatších na národním koláči než před 100 lety.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34341