Do Evropy přichází pekelné vedro

25. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Babiš  po zablokování akcí EU proti globánímu oteplování: "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Úřady varují děti a starší lidi, aby nevycházeli ven, a vydávají vážné varování před dehydratací a úpalem. Do kontinentální Evropy se totiž šíří bezprecedentní týden trvají vlna vedra.

Meteorologové varují, že teplota v Evropě, od Španělska až po Švýcarsko, dosáhne, anebo dokonce překročí 40 stupňů Celsia, protože do Evropy přijde horký vzduch ze Sahary v důsledku bouře, zaseklé nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou.

Vysoká vlhkost vzduchu bude znamenat, že horko bude vyvolávat pocit, že je 47 stupňů Celsia, experti varují. "Přichází peklo," napsala na twitteru televizní meteoroložka Silvia Laplana ve Španělsku, kde tamější meteorologové předpovídají do čtvrtka v údolích Ebro, Tagus, Guadiana a Guadalquivir 42 stupňů Celsia a varují před "extremním rizikem" lesních požárů.̈́

Norský server Yr.no pro středu 26. června od 18 hodin do půlnoci!! předpovídá pro Prahu teplotu 37 stupňů Celsia:


Rozhovor Britských listů 224. Proč jsou finské školy tak dobře připraveny na robotizaci a české tak špatně?

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles.


Finská pedagožka Susanna Bäckman pořádá v ČR semináře a workshopy o nejmodernější praxi finského školství. Jan Čulík s ní v tomto Rozhovoru Britských listů mluví o hodnotách finské pedagogiky a o tom, jak pozoruhodně inteligentním způsobem je finské školství připraveno na blížící se revoluci umělé inteligence. Finští učitelé - stejně jako nikdo z nás - nevědí, co mají dnes žáky učit, protože nikdo neví, jak bude svět vypadat za deset či dvacet let. Na rozdíl od ostře konzervativního, nepedagogického českého školství však mají pro tuto situaci ohromující, inteligentní řešení. Proč ho nemá Česká republika? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. června 2019.

Finnish educationalist Susanna Bäckman, who now works in the Czech Republic, discusses  the remarkably innovative practice of the contemporary Finnish education system showing how well it is prepared for the forthcoming AI revolution.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


CNN: Navštívili jsme Trumpovo vazební středisko v Texasu pro děti. To, co jsme viděli, bylo strašlivé

25. 6. 2019

čas čtení 5 minut

Děti, které zemřely v Trumpových vazebních střediscích:

Reportérky CNN píší:
Čtrnáctiletá dívka nám sdělila, že se stará o čtyřletou holčičku, která byla umístěna do cely bez příbuzných. "Beru ji na záchod, dávám ji své jídlo, když má hlad, a chráním ji, aby ji lidi neobtěžovali," řekla.

Byla to jen jedna z dětí, s nimiž jsme hovořili minulý týden, zatímco tým právníků a lékařů zjišťuje, za jakých podmínek jsou děti zadržovány v amerických pohraničních vazebních střediscích. Hovoříme s naléhavostí, protože jsme v těchto střediscích nalezli zdrcující a situaci a týrání dětí. 

Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Americké pohraniční stráže nalezly mrtvolu ženy a tří malých dětí v jižním Texasu nedaleko řeky Rio Grande. Je to místo, kudy často procházejí imigranti. Úřady konstatují, že žena a děti zřejmě na místě ležely mrtvé několik dní. Dvě z dětí byla batolata.

Zřejmě zemřeli v důsledku dehydratace a horka. Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí. Letošní statistiky nebyly zveřejněny.


Kdo zastaví Trumpovy jestřáby?

25. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je to sice k nevíře, ale i americký prezident Donald Trump má čas od času světlé chvilky, třeba nyní, kdy na poslední chvíli odvolal útok na íránská vojenská zařízení, a možná tak zabránil zrodu dalšího ničivého konfliktu v horkém regionu. Zdá se, že Trumpovy instinkty jsou snad nejcennější, leč jedinou devizou jeho kabinetu. Varovná je však skutečnost, že osoba, v jejíž moci je rozpoutání války, je naprosto nevypočitatelná, nezkušená v mezinárodních otázkách, a tudíž snáze ovlivnitelná svým okolím.

Znovu: Kolik bylo občanů na nedělní demonstraci na Letné?

25. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


T-mobile tvrdí, že na nedělní demonstraci na Letné bylo 286 000 lidí.    František Řezáč, technik, který umí počítat, na základě fotografií a výpočtů argumentuje, že to není možné. Je skutečně rozumné z politických důvodů nadsazovat počty účastníků? Počet 250 000 účastníků uvedl i reportér britského Guardianu Robert Tait. Nyní přiznává, že i on má o tomto čísle pochybnosti.  (JČ)

František Řezáč píše:

Otevřete si aktuální stránku lidovky.cz. Je tam fotka z okraje shromáždění na západní straně, kudy jsem procházel. Tady je na jeden ar (100 metrů čtverečních, tedy čtverec o stranách 10x10 metrů) možná 20, 30 postav. U pódia to bylo, možná, sto padesát postav. teoreticky by se mělo vejít na jeden ar dvě stě lidí.To si můžete v praxi vyzkoušet. I když by to tedy bylo u pódia těch 200, tak průměrný počet lidí na ar byl tedy asi 120 lidí. Moje ohraničení na obrázku z mapy.cz je velké asi 7 hektarů, to jest 700 arů. 120 krát 700 je 84 tisíc. Připočtěme velkoryse ten zbytek pobíhajících kolem s dětmi a kočárky a dá to tedy těch asi sto tisíc. Aby to bylo oněch z pódia vyhlášených a médii papouškovaných čtvrt milionu (to zní hrdě!), tedy 250 000, muselo by být publikum nahuštěno na deseti hektarech po dvěstěpadesáti lidech na ar,  dvacet pět tisíc na hektar. Tomu nevěří ani holubi na sparťanské tribuně...

Max Hastings: Byl jsem šéfem Borise Johnsona. Je pro funkci britského premiéra absolutně nevhodný

25. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Max Hastings, bývalý šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph, publikoval tento sžíravý a silně čtený útok na Borise Johnsona:

Před šesti lety vydal cambridgeský historik Christopher Clark studii vypuknutí první světové války, pod názvem The Sleepwalkers, Somnambulisté. Mně ten titul přišel nepřesvědčivý. Podle mého názoru byla nejšílenějším rysem roku 1914 skutečnost, že všechny vlády, které se nadšeně vrhaly do války, se samy sebe přesvědčily, že jednají racionálně.

Z historie českých studií na Glasgow University

25. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Česká studia na Glasgow University mají relativně slavnou historii. Vznikla v roce 1950 péčí dr. Lumíra Soukupa, bývalého tajemníka Jana Masaryka. Od osmdesátých let na glasgowské bohemistice působil dr. Igor Hájek, muž Pražského jara a Literárních novin a Literárních listů a kolega a blízký přítel Johna Updika a Josefa Škvoreckého. Českému jazyku tam vyučoval dr. Josef Fronek, autor snad všech česko-anglických a anglicko-českých slovníků, jaké dnes používáte. Od devadesátých let českým studiím v Glasgow vyučuje dr. Jan Čulík, původně s kolegyní Ilonou Bílkovou-Klemm, nyní s odbornící na Karla Čapka dr. Mirnou Šolić a jazykovou lektorkou dr. Katarínou Čermákovou.

V posledních několika letech financuje česká vláda v Glasgow doktorandská stipendia v oboru českých studií pojmenovaná po americké ministryni zahraničí českého původu, Madeleine Albrightové. Cílem je vytvářet v populaci západních zemí pro Českou republiku pro případ budoucí krize informované spojence, nové Ernesty Denisy a Roberty Setony-Watsony.

Česká studia na univerzitě v Glasgow (která je ve světovém žebříčku univerzit někde na pětašedesátém místě a studují tam mladí lidé ze 100 zemí světa) se v posledních letech stala globálně významným centrem, o čemž svědčí skutečnost, že tamější pracovníci českých studií jsou zváni do globálních médií, aby informovali o situaci v České republice.

V polovině června 2019 navštívila česká studia na Glasgow University delegace senátorů z horní komory českého parlamentu a pracovníků MŠMT. K setkání jsme připravili powerpoint informující o historii i současnosti českých studií v Glasgow, který je ZDE.

Evropský soudní dvůr: Polsko snahou ovládnout soudce porušilo zákon

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Polsko porušilo zákon Evropské unie tím, že snížilo věk, kdy musejí soudci odejít do důchodu, konstatoval Evropský soudní dvůr. Je to rána pro v Polsku vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, která za posledních několik let drasticky zvýšila moc vlády nad polskými soudy a zbavila je nezávislosti.

Je to také zklamání pro maďarskou vládu, která je také kvůli porušování zákonnosti na evropské lavici obžalovaných a u soudu se pokusila svědčit ve prospěch Polska.

Nestor Dolní sněmovny Kenneth Clarke (78): Boris Johnson byl beznadějně nejneodpovědnějším ministrem zahraničí, jakého jsem kdy zažil

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Kenneth Clarke (78), konzervativní poslanec Dolní sněmovny, bývalý ministr financí, spravedlnosti a zdravotnictví za Margaret Thatcherové a jeden z nejinteligentnějších britských politiků, nyní osobnost v neofašistické Konzervativní straně zcela izolovaná, varoval v pondělí v televizi BBC před šílenství, jímž by bylo jmenování Borise Johnsona britským ministerským předsedou. Jenže Konzervativní strana ho zřejmě zvolí, protože ji unesli ulrapravičáci z Farageovy probrexitové strany UKIP a Brexit Party. Vstoupili do Konzervativní strany s cílem zvolit takového premiéra, který prosadí vypadnutí Británie z EU bez dohody, přestože už nejméně přes rok je v Británii většina občanů pro setrvání země v EU.

Kenneth Clarke: "Byla to katastrofa. Diplomati lezli po zdi. On nečetl podklady, neměl v žádné záležitosti žádnou konkrétní strategii. Jediné, co dělal, bylo, že se účastnil fotografování se zahraničními představiteli. A dělal děsivá faux pas, jaká vůbec nebyla součástí žádné užitečné zahraniční politiky. Byl to nejbeznadějněji nezodpovědný ministr zahraničí, jakého jsem kdy poznal. A to z jakékoliv strany."




Británie má už jen 14 týdnů na to, aby se vyhnula vypadnutí z EU bez dohody. Proto si parlament právě odhlasoval pětitýdenní prázdniny

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poslanci Dolní sněmovny nemají soudnost.


Na Letné bylo více než 200 000 lidí

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Pane Řezáči, po pravdě řečeno jsem překvapen Vaším příspěvkem na dnešních Britských listech, píše Aleš Cieplý. Nechápu, jak člověk, který demonstraci na Letné opustil kolem páté hodiny odpoledne může podat relevantní informaci o počtu účastníků na ní. A už vůbec nechápu, jak takovou informací může pokládat za relevantní redakce.

Taky jsem na Letné byl a moje zkušenost je podstatně odlišná od té Vaší. Především, kolem 5 hodiny odpoledne se dav lidí pořád ještě valil na Letnou. S manželkou jsme nastoupili do přeplněné tramvaje jedoucí směr Letná na Palmovce, dobrá polovina čekajících se do tramvaje nevešla a zůstala na zastávce. Na dalších zastávkách čekali další zájemci o dopravu na Letnou a již se nevešli.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Protibabišovské demonstrace posilují Miloše Zemana

24. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Pokud se někdo raduje, že Babiš je z obřích demonstrací nervozní, jak to dělá pan Hlavenka v BL, tak by měl sledovat Miloše Zemana, jehož moc právě tímto roste a který si tu situaci užívá.

Jestli Babiš jako premiér mohl Zemanovi přece jen nějak vzdorovat a leckdy to v zahraniční politice dělal, bude k tomu mít dnes a v budoucnosti stále méně chuti.

Oslabování Babiše bez voleb, v nichž zvítězí opozice, je posilování Zemana.

Ostatně Benešová stejně jako Toman je Zemanova ministryně v té vládě - de facto už i Staněk.

Dovede si někdo představit po těch demonstracích, že Babišova motivace jít do střetu se Zemanem poroste?

30428

Bohumil Kartous: Nenechme si demokracii znovu ukrást

23. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Zahajovací projev Bohumila Kartouse v neděli odpoledne na Letné



Musím se vám s něčím svěřit.

Hluboce jsem se zmýlil.

Roky jsem byl přesvědčen o tom, že občanská společnost v České republice už není schopna dát masivně najevo nespokojenost se stavem věcí veřejných.

Domníval jsem se, že je už příliš apatická.

Není to tak a vy jste toho důkazem.

Od roku 1989 se zde, na Letné, ještě nesešlo tolik lidí, aby dali důrazně najevo, že chtějí změnu.

Jste tady! Jste ve správný historický okamžik na správném historickém místě!

Proč jste dnes přišli?

30435

Revoluce v růžové zahradě

24. 6. 2019 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty


Tak jsme si zademonstrovali. Maminky s kočárkama, pejskaři s pejskama, kluci na skejtech, Katolíci proti Satanovi. Policie nemusela vůbec zasahovat a i to počasí vyšlo. Chyběl snad jen Babiš, který by si s pivem v ruce a v červené kšiltovce fotil selfíčka se všemi ohleduplnými lidičkami.

Ale ne. Nechci protest na Letné shazovat. Taky jsme tam byli a asi stejně jako ostatní ocenili především jakoukoli snahu s babišismem něco dělat. Taky je mi jasné, že poklidnost protestu je důležitá.

Možná se to podaří i těm našim v Praze. Kdo ví

24. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Jeli jsme z okraje Prahy autobusem a pak z Kobylis metrem. Už tam začínalo být husto. Kdybych byl sentimentální, tak bych musel brečet. Dětičky, které jsme vodili na plzeňské Náměstí Republiky v listopadu 1989, teď vedou dědu na Letnou. Ten má - pro všechny případy - v batohu stoličku a v ruce hůl. Kdyby snad došlo k nějaké strkanici, jako při demonstracích v roce 2015 proti Konvičkovi a Pegidě. Jenže atmosféra v davu na peróně stanice Vltavská je opravdu srdečná a veselá.

Trump odmítl žádost OSN, aby FBI vyšetřovala smrti Džamála Chašákdžího

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



"Ohrozilo by to prodej zbraní do Saúdské Arábie"


Donald Trump odmítl žádost OSN, aby FBI začala vyšetřovat vraždu novináře Džamála Chašákdšího. Dal najevo, že by to ohrozilo prodej amerických zbraní do Saúdské Arábie.

Zpráva OSN o zavraždění Chášakdžího, kterou minulý týden zveřejnila mimořádná komisařka pro mimosoudní vraždy, konstatuje, že Spojené státy by měly zahájit prostřednictvím FBI vyšetřování vraždy Chášakdžího a "zahájit trestní stíhání v USA tak, jak to bude záhodno."

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mezi neoliberalismem a fašismem

24. 6. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 7 minut

 

Nebát se konfliktu

Saša Uhlová v článku „Už nebudu ta hodná holka“ vysvětluje, čím jí Jan Farský (STAN) pokazil jinak pěkně začínající den. Farský neprovedl nic horšího, než že sociální politiku ohleduplnou vůči lidem, jimž hrozí exekuce a sociální vyloučení, označil za odpovědnou a z tohoto důvodu za politiku pravicovou. Zodpovědnost rovná se pravicovost a pravicovost rovná se zodpovědnost.

Je přehánění počtu účastníků demonstrace na Letné rozumné? Nediskredituje to akci?

24. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Koukněte se na ten obrázek, viz výše. Byl jsem tam a asi na takové ploše byli lidi. U pódia asi 2 na metr čtvereční, čím dále dozadu to řídlo, lidi seděli i leželi na trávě, děti, kočárky atd.

I kdyby to tedy byli dva na metr čtvereční, tak je to pořád tak sto padesát tisíc, ale spíš kolem sto tisíc.


Pokud organizátor z pódia, odkud je pohled zkreslený, vidí zaplněnou plochu, a to jen asi do půlky a vyhlásí čtvrt milionu, je to hloupost v každém případě.

Pokud to převezmete jako jiná média, tak se jděte vycpat.

Celé jsem to prošel podél i napříč.

Byl jsem tam asi od 16.10 do pěti. Začátek byl v 16.30 píše František Řezáč.

A k účastníkům, pokračuje:

Bohužel ti účastníci, s nimiž jsem mluvil a na demonstraci šel,  názory  jako Bohumil Kartous nemají. A bude to drtivá většina oněch asi sto tisíc, co tam byli. Chtějí odstoupení Babiše a menší část i Benešové a to by jim stačilo. V politických stranách a angažovat nebudou, nad tím ohrnují nosánky. Museli by se dohadovat a přesvědčovat ty "blbce", kteří mají jiný názor, než oni. To nemají zapotřebí - vždyť se, konec konců, nemají špatně. Makáči od pásů, chudí důchodci, co si nemůžou v zimě ani pořádně zatopit, lidé žijící od výplaty k výplatě? To oni nejsou, ani náhodou.

30432

Antonín Skalický, Ležáky: „Zbraně nám!“

24. 6. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

I na fotografiích jejich tváře hodně říkají. Ještě dnes upoutává otcův vzpurný výraz a dojímají hluboké, posmutnělé oči jeho dcery. Oba tito lidé neodmyslitelně patřili k domovské osadě, oba naplnili své životy především prací.

Antonín Skalický, jehož rodištěm byly Miřetice, pocházel z početné rodiny. Ve svých osmnácti až jedenadvaceti letech údajně sloužil u jezdectva; pokud je to pravda, trvalo toto období od poloviny první světové války do počátku první republiky.

Občané proti holdingu

24. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Přes pokusy profesionálních bubáků vystrašit celou republiku si nelze nevšimnout, že nedělní čtvrtmilionová protestní manifestace na Letné nezaznamenala takřka žádné projevy agresivity. Agresívní je sice již dlouho protistrana - zemanovci a babišovci posílající "pražskou kavárnu" do těch nejneuvěřitelnějších míst - protesty proti snaze premiéra zakleknout na justici však jen zcela výjimečně.

Na Letné by se mělo demonstrovat za obnovu levice

23. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Demonstranti na Letné by měli demonstrovat především proti neschopné opozici, aby konečně uchopila probibabišovský elektorát a vyhrála s ním volby. Měli by mít na paměti do očí bijící rozdíl mezi výsledkem českých a slovenských prezidentských voleb. Na Slovensku pan Mistrík odstoupil před prvním kolem ve prospěch paní Čaputové a její preference vzrostly po tomto kroku z nějakých 10% na téměř 50%. Taky jsme dávno nemuseli mít Zemana. A zejména by měli demonstrovat za to, aby někdo zleva vzal Babišovi jeho současné voliče. Vlastně pokud by se měli řídit účinným prostředkem na politické zničení Babiše, a zřejmě jediným účinným, pak by měli demonstrovat za obnovu české levice.

Ještě k tomu Zemanovi: představte si, že by za současné situace byl prezidentem Drahoš a ne Zeman. Pád vlády by znamenal přesun rozhodující pravomoci do rukou Drahoše, naopak dnes nám kvůli Zemanovi hrozí Rusnokova vláda II, která bude v každém smyslu horší než vláda současná (nota bene její šéf bude asi Babiš, ale tentokrát už jako naprostý otrok Zemana).

To nejlepší, čeho mohou demonstranti dosáhnout, jsou předčasné volby... a ty vyhraje Babiš. A pokud by v nich pod 5% propadly strany jako TOP09, KDU a STAN a ČSSD a KSČM, tak Babiš s pomocí DHondtovy metody může mít po nových volbách více než 100 mandátů ve Sněmovně a jednobarevnou většinovou vládu.

Turecko: V opakovaných volbách istanbulského primátora zvítězil drtivou většinou opoziční kandidát

24. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta



Turecká opozice zvítězila ve volbách istanbulského primátora, a uštědřila tak vážnou ránu tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoğanovi. Její výrazné vítězství bylo bezprecedentní zkouškou křehkých tureckých demokratických institucí a Erdoğanovy politické budoucnosti.

Primátorem Istanbulu se stal kandidát opoziční koalice Ekrem İmamoğlu. Volby se konaly podruhé poté, co Ekrem İmamoğlu překvapivě zvítězil těsnou většinou dne 31. března. Tehdy zvítězil většinou 13 000 hlasů, nyní překvapující většinou 777 000 hlasů a získal 54 procent voličů. Obyvatelé Istanbulu oslavovali na mejdanech v ulicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vzniklo něco opravdu velkého

24. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Čerstvé dojmy z Letné.

Příjemná, pozitivní, pohodová atmosféra - žádná nenávist a nepřátelství. Vlastně to byl spíš happening než demonstrace, protože to o, co jde, už bylo řečeno na předchozích shromážděních, a na Letné šlo o to ukázat, jak silná ta podpora je. A výsledkem byla radost, že jsme tuhle plochu fakt zaplnili.

Jak označit tuto éru americké zahraniční politiky?

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

I ta nejpřemýšlivější a nejvěcnější americká administrativa by vypadala jako improvizující a nekonzistentní, pokud by nepřišla s organizující "nálepkou" pro dobu a celkovou americkou strategii, napsali Mara Karlinová a John E. McLaughlin.

Charakter Borise Johnsona by měl zajímat celý národ

24. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Konflikt mezi Borisem Johnsonem a jeho partnerkou Carrie Symondsovou zřejmě překročil hranici politické významnosti, napsala Polly Toynbeeová. Timesy uvedly, že mezi znepokojenými byla pedagožka z jeslí bydlící pod střechou domu: "Trvalo to asi deset minut. Nikdy jsem neslyšela nic takového. Bylo slyšet křik a jekot paní, zněla opravdu rozhněvaně. Uvažovala jsem, že zavolám policii, ale pak přijela dodávka a auto." Sousedé se rozhodli vyhlásit poplach.

Katalánští separatisté se nemohou stát europoslanci

24. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Španělská volební komise rozhodla, že Carles Puigdemont, Oriol Junqueras a Antoni Comin se nemohou stát poslanci Evropského parlamentu, protože nesplnili právní podmínku v podobě slibu dodržovat ústavu, informují Anabel Díezová a Javier Casqueiro.

Rusko: Imperiální politiku nakonec čeká imploze

24. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Tak jako mnozí jiní autoritativní lídři i Vladimir Putin dospěl k závěru, že může použít zahraniční agresi k získání podpory doma. Avšak nakonec zjišťuje, že po určité době břemeno války domácí podmínky zhoršuje - a dokonce vytváří revoluční situaci, píše Vadim Štěpa.

30429

Pražské demonstrace v televizi Al Jazeera

23. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

Pražská nedělní protibabišovská demonstrace se dostala i do katarské televize Al Jazeera, s live komentářem Jana Čulíka.  Audio (v angličtině) tohoto interview je ZDE, český překlad viz níže.



Kamahl Santamaria, moderátor televize Al Jazeera: Právě se v Praze konají protesty, požadující, aby premiér Andrej Babiš odstoupil kvůli obvinění z podvodů. Přicházejí z českého hlavního města skutečně neuvěřitelné záběry. Neuvěřitelné množství lidí, kteří se tuto neděli té demonstrace účastnili. Tyto protesty proti Andreji Babišovi se však konají už od dubna. Téměř půl milionu lidí podepsalo petici požadující, aby odstoupil. Babiš je obviňován, že zneužívá fondů Evropské unie a že miliony eur financují dotace jeho bývalých firem. Tento podnikatel a český populistický politik obvinění popírá. Budeme teď hovořit s Janem Čulíkem, který vyučuje česká studia na univerzitě v Glasgow. Máme ho dnes na Skypu. Jane, jsme rádi, že vás máme ve vysílání. Je to vlastně docela špatné, když na to pomyslíme. Po světě se koná tolik protestů a my jsme zatím toho neslyšeli příliš mnoho o České republice. Ale jak vidíme z těch živých záběrů, veřejnost je v této věci neuvěřitelně silně angažována.

Jan Čulík: No, to je pravda. Někteří komentátoři píší, že to protestují mileniálové. Víte, v České republice je to složité. Je nutno říci, že po pádu komunismu v roce 1989 takzvané mainstreamové demokratické strany se v podstatě úplně zdiskreditovaly korupcí. A tak před několika lety přišel Babiš a populistický prezident Zeman, ti získali velké množství lidové podpory, protože přislíbili, že převezmou vládu a všechno zlepší. Ale bohužel se ukázalo, že jsou také zkorumpovaní, a nadto posunují Českou republiku směrem na Východ, směrem k autoritářským režimům, ke spolupráci se zeměmi, jako je Čína a Rusko. No, a samozřejmě, mnoha lidem se to nelíbí. A je tady ten problém korupce, nebo údajné korupce tohoto pana premiéra, kterého lidé kritizují, že nemá žádnou politickou strategii, kromě toho, že zneužívá státních peněz pro zisk svých soukromých podniků. Ano, takže vznikla revoluce obyčejných lidí. Problémem ale je, že v parlamentu neexistuje většina pro Babišovo odvolání. Takže je velká otázka, zda tyto demonstrace mohou být úspěšné. Někteří komentátoři dokonce varují, že by tyto demonstrace mohly zvýšit Babišovu volební podporu. Protože Babišova strana má v této chvíli podporu asi 30 procent obyvatelstva. Takže je velmi zajímavé, co se vlastně stane.

Moderátor televize Al Jazeera: Ale znovu, jak se dívám na tyto záběry, právě teď, když s vámi mluvíme, ty obrovské počty lidí, nemohu si pomoci a myslím na to, co jsme nedávno také viděli v Hongkongu. To obrovské množství lidí tam. A tlak veřejnosti tam zapracoval. Tohle přece není něco, co by vláda mohla ignorovat.

Jan Čulík:  Problémem v České republice je, že neexistuje vlastně žádná pořádná opozice. Jediná opozice jsou ty už zkorumpované středopravicové strany. Existuje jedna nová strana, Pirátská strana, kterou většinou podporují mladí lidé, a ta má podporu asi 14 procent. Údajně se opozice snaží zorganizovat v parlamentě hlasování o nedůvěře vládě, ale vládnou obavy, že opozice nemá dostatečné množství hlasů a že to nebude úspěšné. Avšak Mikuláš Minář, organizátor těchto demonstrací, student, říká, že oni chtějí kultivovat demokracii a to, co je velmi důležité, je to, že si vytvořili obrovskou síť lidí, nejen v Praze, která je v podstatě prodemokratická, ale také na venkově, který pražští politikové zanedbávali. Minářovo hnutí se zvlášť pyšní tím, že má obrovské množství podpory z venkova, kde normálně lidi milují Babiše. Takže sledujme, co se stane. Ovšem, teď budou následovat letní prázdniny, budou lidé něco dělat přes léto? To se uvidí.

Moderátor: Jane Čulíku, jsem moc rád, že jsme o tom s vámi mohli mluvit. Je to velice zajímavé.

Ultrapravičák Steve Bannon: Pomáhal jsem Borisi Johnsonovi psát projev už v roce 2018

23. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta



Kontroverzní ultrapravičák Steve Bannon, bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně, spolupracoval s britským kandidátem na premiéra Borisem Johnsonem - přestože ten opakovaně lže, že Bannona vůbec nezná.

Novinářka  Carole Cadwalladr získala video Steva Bannona od dokumentaristky Alison Klaymanové, v němž Bannon hovoří o tom, že pomohl Johnsonovi v červenci 2018 po jeho rezignaci na místo britského ministra zahraničí napsat jeho rezignační projev, v němž Johnson zaútočil na premiérku Theresu Mayovou. Obvinění, že Johnson spolupracuje s Bannonem, "není nic jiného než levicová fantazie", tvrdil Johnson loni v létě.

Bannon se spolčuje s neonacisty v USA i v Evropě. S Johnsonem jako hlavním kandidátem na britského premiéra vstupuje bannonismus do britské politiky, která se posunuje radikálně k ultrapravici, konstatuje autorka.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

 

 

Proč jdu zítra na Letnou

22. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

 

Má to tři důvody. První je, že to považuju za správné. Pokud s něčím nesouhlasím, je správné to dát najevo - nahlas, intenzivně, osobně. Je to opravdu tak jednoduché. Žádná "ale", žádné "a co tím změníte? Nic!", žádné "stejně neodstoupí". Jdu vyjádřit svůj nesouhlas.

Ekologické znepokojení v ČR volby vyhrávat nebude

22. 6. 2019 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Zítra se má konat velká demonstrace na Letné. Nejsem nyní v Praze, a tak vyjadřuji celé akci svou podporu aspoň na dálku. Mám k tomu jen tři poznámky:

1) Zatímco intelektuální levice diskutuje o populismu a boji proti kapitálu, ulice českých měst zaplňuje lid. Levice na to neumí vůbec reagovat. Na plátku Švihlíkové a kol. (jmenuje se to Argument nebo tak nějak) jsem četl několik normalizačních blábolů – no jo, asi do ulic nevyšel ten „správný lid“. Na Alarmu zase straší tím, co/kdo údajně přijde po Babišovi. Tomu sice rozumím, ovšem na druhou stranu – kdo se bojí, nesmí do lesa. Někdy je třeba jednat TEĎ, a ne až potom.

Týden (měsíc, rok) v České republice, aneb jak z vás média dělají blbce

21. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Středa: dva občané ČR se dopustili znásilnění* (v médiích nic)
Čtvrtek: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Pátek: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Sobota: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Neděle: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Pondělí: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Úterý: 1 cizinec se v ČR se dopustil znásilnění (zásadní zpráva dne, otvírák předních novin)

My vlastně fake news ani nepotřebujeme, dokážeme si vypatlat mozky i přes true stories.

(* = průměrný počet prokázaných znásilnění v zemi denně, skutečné počty samozřejmě kolísají)

Česká média lhala, že zmíněný muž byl v Německu odsouzen za "násilné činy". Byl odsouzen za neplacení pokut za jízdu veřejnou dopravou načerno a za nadávky sociální pracovnici. Normální frustrace uprchlíka, který skončil v nepřátelském státě.

Pozn. JČ:  V civilizovaných médiích se neuvádí enticita pachatele, protože to vytváří u blbů falešný dojem, že trestný čin spáchala celá komunita. Když někoho zavraždí, podle titulku, Čech, idioti usoudí, že všichni Češi jsou vrazi.

Jan Moláček na Facebooku argumentuje, že ČSSD znovu selhala, protože její ministři vnitra a zahraničí nepodnikli proti znásilnění cizincem razantní kroky. Že prý jejich nečinnost "posílí Okamuru".    Obávám se, že měli udělat přesný opak. Měli vystoupit, upozornit, že znásilnění ženy je vážný trestný čin v každém případě, ale že v ČR dochází k více než 600 znásilnění ročně, ke dvěma každý den a že žádná hrozba od imigrantů nehrozí. Začít prohlubovat rasismus a populismus jen ve snaze zvýšit si volební podporu je cesta do pekla.


Z více než dvou tisíc pachatelů za období posledních deseti let bylo 86,1 % (1921) příslušníků České republiky, 4,1 % občanů Slovenska (91), 4,5 % státních příslušníků ostatních zemí Evropské Unie (101, 28 zemí EU) a 5,3 % občanů ostatních zemí. Z těchto ostatních zemí byla nejčastěji zastoupena Ukrajina (56), Moldavsko (12), Mongolsko (8) a Vietnam (5). Všechny ostatní země byly zastoupeny maximálně třemi pachateli znásilnění za období 10 let.

Co nám toto říká? Inu, relativně jednoduchou věc: Pokud se někdo dopustí znásilnění a je za něj v České republice odsouzen, tak to je ve velké většině případů občan České republiky a v naprosté většině případů pak občan země Evropské unie. Pokud se nejednalo o občana země Evropské unie, pak ve většině případů za tyto trestné činy nebyli odsouzeni pachatelé z muslimských zemí: Pokud byli, pak maximálně jeden příslušník dané země méně často než jednou za tři roky. Medializovaný případ je tedy výraznou raritou (pokud bude pachatel shledán vinný). ZDE



Budoucí britský premiér(?): Znepokojení sousedé zavolali policii na Borise Johnsona kvůli zuřivé noční hádce s partnerkou

21. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Znamená to, že Boris Johnson svou šanci stát se premiérem - právem  - prohrál?

Aktualizace: Boris Johnson usiluje o soudní příkaz, který by měl zakázat médiím zveřejnit nahrávku jeho zuřivé hádky s partnerkou:





V pátek v časných ranních hodinách se dostavila policie do londýnského bytu budoucího (?) britského premiéra Borise Johnsona a jeho partnerky Carrie Symondsové poté, co sousedi slyšeli zuřivou, hlučnou hádku a tvrdé rány v jejich bytě.

Hádku bylo možno slyšet na ulici před domem, kde možný budoucí premiér žije se Symondsovou, bývalou tiskovou mluvčí Konzervativní strany.

Soused sdělil deníku Guardian, že všichni slyšeli, jak ženský hlas křičí a následovaly tupé rány a mlácení dveřmi. V jedné chvíli bylo slyšet, jak Symondsová křičí "Nesahej na mne!" a "Vypadni z mého bytu!"

Trump: Zrušil jsem letecký úder proti Íránu, protože by zahynulo 150 lidí

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Donald Trump zrušil letecký úder proti Íránu deset minut před tím, než k němu mělo podle jeho rozkazu dojít, protože by nebylo přiměřené usmrtit 150 lidí odvetou za zničení jednoho bezpilotního letounu.

"Měli jsme odjištěno a nabito a  byli jsme včera v noci připraveni zaútočit na tři různá místa, když jsem se zeptal, kolik lidí zemře," napsal Trump v pátek na Twitteru. "150 lidí, pane," odpověděl generál. 10 minut před úderem jsem ho zastavil. Není to přiměřené za sestřelení bezpilotního dronu. Nespěchám. Naše armáda je znovu rekonstruována, a je připravena bojovat, je daleko nejlepší na světě. Sankce působí a další jsme přidali včera večer. Írán NIKDY nemůže mít jaderné zbraně, ani pro USA, ani proti SVĚTU!"

Do Evropy přijdou příští týden nebezpečně vysoké teploty, až 40 stupňů Celsia

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Babiš:  "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Příští týden má přijít do Evropy potenciálně rekordní vlna vedra, ohrožující starší lidi a děti na životě. Teploty od Španělska po Německo mají překonat 32 stupňů Celsia a v některých oblastech dosáhnout až 40 C.


Aktualizace: Meteorologové mezitím odhad mírně snížili, teplota má podle nich v Praze příští týden dosáhnout "jen" 35 stupňů Celsia.

Známý norský meteorologický server Yr.no předpovídá pro příští týden pro Prahu na středu 26.6. 36 stupňů Celsia a na neděli 30.6. 38 stupňů Celsia (viz obrázek).

Součinnost bouře, která se zasekla nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou přitáhne z Afriky velmi horký vzduch. To povede k "potenciálně nebezpečné vlně veder na velké části západní a střední Evropy". Meteorologové v Německu uvádějí, že je větší než padesátiprocentní pravděpodobnost, že teploty dosáhnou 40 stupňů Celsia.

Vzhledem k tomu, že teplota o moc nepoklesne ani v noci a rozpálené domy nezchladnou, bude obtížné spát a zvyšuje se riziko onemocnění způsobených horkem. Tím jsou především ohroženi starší lidé a děti. Ti by neměli během největšího vedra vycházet z domu.

Dlouhodobé předpovědi počasí ukazují, že letní teploty v červenci a v srpnu budou vyšší, než je normál. Budou podobné jako v roce 2018, což byl jeden z rekordně nejteplejších roků zaznamenaných na evropském kontinentě.

Vědci poukazují na to, že loňská vedra vedla k zvýšené úmrtnosti, k dramatickému poklesu výnosů plodin, k uzavření jaderných elektráren a k nekontrolovatelným požárům za polárním kruhem. Byla způsobena globálním oteplováním a extremní klimatická období budou v nadcházejících letech a desetiletích pravidelnými jevy.

V Bruselu odmítly Polsko, ČR a Maďarsko, aby EU přislíbila, že do roku 2050 sníží emise uhlíku na nulu.


Podrobnosti v angličtině ZDE


Demonstrace jako z Guinnessovy knihy rekordů

21. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 Na nedělní protivládní demonstraci na Letné nejsou politici zvaní, tvrdí její organizátoři. Zdá se mi to výmluvné. Na odporu k politikům je shoda naštvané veřejnosti asi největší. Tento vítr vynesl do politických výšin Věci veřejné, které se pak zahubily vlastní rozhádaností, a Andreje Babiše, který měl to štěstí, že se mu podařilo během pár let ve vysoké politici zničit levici a osedlat si její voliče. Bez bývalých voličů ČSSD a KSČM by byl už dávno politickou nulou.

Skandál: Britský konzervativní náměstek ministra fyzicky zaútočil na aktivistku

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Útočník byl suspendován ze své funkce.

Přicházejí další důkazy, že britská Konzervativní strana se stává spolkem agresivních a hašteřivých stárnoucích mužů. Policie byla informována, že konzervativní poslanec Mark Field fyzicky zaútočil na aktivistku z Greenpeace, která s kolegy ve věci protestu proti globálnímu oteplování narušila projev britského ministra financi. Incident natočila a odvysílala britská komerční televize ITV:




Mark Field je náměstkem ministra zahraničí. Ozývají se hlasy požadující jeho rezignaci.

Desítky aktivistů Greenpeace pronikly do Mansion House v londýnské City, kde přednášel svůj projev britský ministr financí.

Je Putin poslušnou loutkou ruských tajných služeb?

21. 6. 2019

čas čtení 4 minuty



Letošní petrohradské Mezinárodní ekonomické fórum bylo postiženo skandálem kolem zatčení amerického podnikatele Michaela Calveye, jehož zatčení začátkem letošního roku vyvolalo šok v mezinárodní podnikatelské komunitě. Calvey, jeden z mála posledních cizinců, kteří se snaží působit na ruském trhu, byl posléze propuštěn, ale byl předtím zatčen a obviněn v důsledku udání od podnikatelského soupeře, který si na něj stěžoval FSB, následnické organizaci po KGB.

Celá řada často špatně promyšlených dobrodružství, od vojenské intervence na Donbasu v roce 2014, po zásahy do amerických prezidentských voleb v roce 2016, až po pokus zavraždit v Británii r. 2018 Sergeje Skripala vedla k tomu, že na Rusko byly uvaleny sankce, NATO se řádně sjednotilo, Evropa se znovu vyzbrojuje a Spojené státy mají nyní vůči Rusku daleko tvrdší strategii, než tomu bylo kdy od rozkladu Sovětského svazu, píše Mark Galeotti.

Británie: Corbynova labouristická opozice je naprosto neschopná

21. 6. 2019

čas čtení 3 minuty


Národ sleduje podivnou skupinu mužů, dostatečně šílených na to, aby usilovali o převzetí moci v zemi, která je uprostřed neřešitelné krize, kterou oni sami vyvolali. Jak to konstatoval ve čtvrtek zoufalý a odcházející britský ministr financí, lžou všichni, jako když tiskne: žádná nová dohoda s Evropskou unií nebude, parlament jim zabrání vypadnout z EU bez dohody, a ani nebudou moci splnit své divoké přísliby, že zruší daně - a vědí to všechno moc dobře, píše Poly Toynbee.

Guardian: Návštěva Čaputové v Česku povzbudila české liberály

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Návštěva nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v ČR, v rámci konvence, vzniklé po rozdělení Československa v roce 1993, že totiž první návštěva nového prezidenta bude do druhé části bývalého Československa, byla pikantní, protože politické názory Čaputové jsou tak radikálně odlišné od názorů populistického prezidenta Miloše Zemana, píše z Prahy v deníku Guardian Robert Tait.

Vládly obavy, že Zeman řekne během návštěvy něco blbého, neboť z něho často padají politicky necitlivé a někdy sexistické výroky. Návštěva Zuzany Čaputové v Praze se také odehrála těsně před přípravou další velké demonstrace proti Babišovi a jeho korupčním praktikám,  která se bude konat v neděli 23. června.

ČR, Polsko a Maďarsko zabránily EU, aby usilovala o nulové emise uhlíku do roku 2050

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Babiš řekl po příjezdu na summit: "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Polsko, Česká republika a Maďarsko odmítly podepsat dokument, který považují aktivisté stejně za příliš vágní


Vedoucí činitelé členských zemí Evropské unie se v Bruselu střetli ohledně role Evropské unie při boji proti krizi globálního oteplování, která vážně hrozí zvýšit riziko sucha, záplav, extremního horka, chudoby a likvidace flóry a fauny po celém světě.

Česká republika a Polsko zabránily v této věci v Bruselu kompromisu.

Lídři EU se přou o špičkové pozice

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Lídři EU se scházejí v Bruselu, aby se pokusili dohodnout, kdo by měl obsadit špičkové pozice. Berlín a Paříž se neshodují v otázce, kdo je nejlépe disponován zvládnout výzvy jako brexit a změna klimatu.

30427

Monitor Jana Paula: Zemřel malíř Petr Vaněček, co dál?

21. 6. 2019 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

Svět je plný paradoxů, a nyní k nim přibyl ještě jeden drobný. Veřejnost se o smrti malíře Petra Vaněčka dozvěděla až z bulvárního Blesku, jako kdyby veřejnost - a ta blesková zvlášť - měla vědět, kdo to vlastně byl Petr Vaněček, který se na české výtvarné scéně od začátku devadesátých let minulého století prakticky neukazoval, a na té veřejné už vůbec ne. Nabízí se otázka, koho a co jsme v něm vlastně ztratili, a odpovědět na ni bude důležité, a vůbec ne jednoduché, a to i přesto, že řada lidí zná usměvavého a vousatého „bohéma“ z nějaké vlastní autentické zkušenosti.

Itálie se snaží vyhnout evropské izolaci

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Italské vládní strany jsou v Bruselu marginální silou, píše Silvia Sciorilliová Borrelliová. Právě ve chvíli, kdy by se jim hodili přátelé na vysokých pozicích, mají problém najít v Bruselu spojence.

Kanada: Služba Airbnb zřejmě z trhu s nájmy stáhla 31 000 domů

21. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Stránky zprostředkující krátkodobý podnájem "mají dost velký dopad na náš trh s bydlením", tvrdí výzkumníci McGill University v průlomové studii. Po celé zemi bylo v roce 2018 přes 31 000 domů tak často pronajímáno přes Airbnb, že zřejmě došlo k jejich odstranění z trhu s dlouhodobými pronájmy, informují Tom Cardoso a Matt Lundy.

V Maďarsku přes noc spadl měsíční průměr srážek

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve středu odpoledne těžké bouře zasáhly části maďarského území a zhruba se vyrovnaly měsíčnímu průměru srážek, informuje Fanni Kaszásová. Náhlý a nadměrný déšť způsobil povodňové vlny a narušil dopravu na několika místech země. Například v Szolnoku byl podjezd naplněn takovým množstvím vody, že se auta potopila. V dalších městech a vesnicích došlo k zaplavení ulic a domů.

Každého třetího Rusa ohrožuje chudoba

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Úřady bojují se statistickou, nikoliv s reálnou bídou, píše Olga Solovjovová. Dnes se v Rusku za hranicí chudoby podle oficiálních údajů nachází takřka 19 milionů lidí. Nicméně používaná kritéria bídy jsou dosti relativní a často svévolná. Pokud byste sčítali chudé současnějšími metodami, do této kategorie spadá téměř třetina ruského obyvatelstva.

Red herring z Kosteleckých uzenin, čili Anežka Hrůzová z Litoměřic

21. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před nedělní protivládní demonstrací na Letné lze pozorovat klopotné úsilí všemi možnými i nemožnými způsoby dikreditovat organizátory i účastníky akce ZDE, na čemž se podílí také proruská dezinformační scéna ZDE. A Okamurova SPD, jejíž účast na protivládních protestech je nulová, na sebe mezitím strhává pozornost mimořádně agresívní rasistickou propagandou ohledně nedošetřené a podle aktuální vyšetřovací verze přinejmenším netypické kauzy v Litoměřicích ZDE.

Jde do tuhého. Dokáží parlament a Policie ČR razantně zasáhnout proti Okamurově nenávisti a rasismu?

20. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Volby nového britského premiéra se proměnily v opravdovou frašku

20. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Ve čtvrtek v 18.20 britského času byly v Dolní sněmovně oznámeny výsledky posledního hlasování konzervativních poslanců o kandidátech na budoucího šéfa britské Konzervativní strany - a bohužel také - britského premiéra - bez všeobecných voleb a bez rozhodování občanů a veřejnosti.

Do posledního kola hlasování postupuje klaun, lhář a podvodník Boris Johnson s rekordním počtem 160 poslaneckých hlasů! Johnson nemá žádné řešení jak realizovat brexit, kromě toho, že prý pojede do Bruselu a bude tam na evropské politiky křičet.

Odvolací soud v Londýně: Britské prodeje zbraní Saúdské Arábii jsou protizákonné

20. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Odvolací soud v Londýně rozhodl, že britské prodeje zbraní Saúdské Arábii, které se používají v Jemenu, jsou protizákonné, protože jsou tyto zbraně používány i k zabíjení civilistů při necíleném leteckém bombardování.

Tři britští vysocí soudci vydali tento verdikt na základě žaloby organizace Campaign agaist Arm Trade, která obvinila britskou vládu, že schvaluje prodej zbraní i v těch případech, kdy existuje jasné riziko, že jejich používání může porušit mezinárodní humanitární právo.

Írán sestřelil americký dron

20. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  Donald Trump odmítl eskalovat konflikt s Íránem v Perském zálivu. Vyjádřil se, že sestřelení amerického dronu zřejmě nařídil "nedisciplinovaný a stupidní" íránský důstojník bez schválení z Teheránu a zdůraznil, že letoun byl bezpilotní. Po jednání se vysokými armádními důstojníky Trump prohlásil: "Asi to byl generál nebo někdo, kdo udělal tu chybu, že ten dron nechal sestřelit. Nechce se mi věřit, že to bylo úmyslné, jestliže chcete vědět, co si myslím. Myslím, že to byl někdo, kdo byl nedisciplinovaný a stupidní, kdo to udělal," řekl Trump novinářům. "Byl to velmi hloupý čin."

Trump znovu opakoval, že USA by reagovaly vojensky, pokud by íránské jednotky nebo jednotky, které bojují v zájmu Íránu, zranily nebo usmrtily Američany, ale že tato situace nenastala. ZDE  

Aktualizace: Donald Trump se na Twitteru vyjádřil, že sestřelením dronu udělal Írán "velkou chybu".  Jednal s šéfy americké armády a vyjádřil se, že "se dostáváme do špatného prostoru, moje alternativy mizí".  Sestřelený dron byl sice bez lidské posádky, ale byl velký a velmi drahý. ZDE

Írán sestřelil americký dron, který letěl v Hormuzské úžině. Obvinil Washington, že porušil suverenitu Íránu a že se snaží prohlubovat napětí v regionu.

Íránské revoluční gardy sdělily ve čtvrtek, že použily raketu země vzduch k sestřelení toho, co charakterizovaly jako americký "špionážní" dron, který údajně narušil íránský vzdušný prostor.

Americká armáda potvrdila, že jeden jejich bezpilotní letoun byl sestřelen, avšak letěl podle nich v mezinárodním vzdušném prostoru. Americká armáda minulý týden obvinial Írán, že odpálil raketu na jiný drob, který reagoval na krizi ohledně ropných tankerů v Ománském zálivu.

Napětí v Perském zálivu sílí od 13. června, kdy Spojené státy obvinily Írán, že zaútočil minami na dva ropné tankery v Ománském zálivu.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

České elity jako nástroj kremelské mocenské politiky ve střední a jihovýchodní Evropě

20. 6. 2019

čas čtení 7 minut

Níže přeložený text Iliana Vasileva z Centra pro balkánská a černomořská studia a publikovaný na bulharském serveru Bulgaria Analytica pochází z března 2018. Důvodů, proč jej publikovat v červnu 2019, je hned několik. Po přečtení textu dobře vynikne role, kterou Andrej Babiš plní pro další české oligarchy. Ti jsou v některých případech mnohem mocnější než on a právě díky Babišově angažmá v politice se těší vítanému mediálnímu závětří, díky kterému mohou pokračovat ve své strategii ukotvit Českou republiku pevně v oligarchickém systému vládnutí, které Viktor Orbán cynicky nazývá „iliberální demokracií“, poznamenává Albín Sybera.

Saúdská Arábie podle USA nerekrutuje dětské vojáky

20. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo zablokoval začlenění Saúdské Arábie na americký seznam zemí, které rekrutují dětské vojáky – a to navzdory zjištění expertů, že koalice zemí vedených Saúdskou Arábií nasazuje v Jemenu nezletilé vojáky.

Toto rozhodnutí, které vyvolalo okamžitou kritiku ze strany lidskoprávních aktivistů a vrcholného demokratického zákonodárce, se může stát podnětem nových obvinění, že administrativa prezidenta Trumpa prioritizuje bezpečnostní a ekonomické zájmy se Saúdskou Arábií.

Pompeovu kroku předcházela intenzivní debata uvnitř Trumpovy vlády v době, kdy roste napětí mezi Spojenými státy a Íránem, největším regionálním protivníkem Saúdské Arábie. Na seznam zemí rekrutujících dětských vojáků byl místo Saúdské Arábie zahrnut Súdán.

Bližší informace ZDE

Muhammad Mursí byl „zavražděn“

20. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Přátelé a kolegové bývalého egyptského prezidenta Mursího tvrdí, že jej „zavraždily“ egyptské bezpečnostní služby. Policie podle jejich slov neposkytla Mursímu první pomoc poté, co během soudního jednání zkolaboval. Vězeňská stráž navzdory skutečnosti, že další obvinění volali o pomoc, nechala bývalého prezidenta ležet bezvládného na podlaze více než 20 minut.

Krize v Zálivu: USA posílají na Blízký východ další vojáky

20. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Uprostřed rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Íránem posílá úřadující ministr obrany Patrick Shanahan na Blízký východ další tisícovku amerických vojáků. Pentagon tento týden zveřejnil nové záběry, které mají být dokazovat, že Írán je zodpovědný za útok na dva tankery v Ománském zálivu. Záběry podle Pentagonu zachycují příslušníky íránských revolučních gard, kteří se snaží odstranit nevybuchlou minu z trupu japonského plavidla. Tuto verzi událostí však popírá majitel japonského tankeru. Naproti tomu jeden íránský politolog hovořící ve vysílání BBC z Teheránu vyjádřil názor, že útok musely provést íránské jednotky, protože oblast je tak blízko íránských hranic a je pod totální kontrolou íránských úřadů - nic se tam bez vědomí íránských úřadů nemůže stát.

"Politická potupa pro nás"

20. 6. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 2 minuty

Mariánský sloup byl postaven za peníze z konfiskovaného majetku, přesněji z nakradeného majetku. Už tím byl tento sloup "poskvrněn" a byl "politickou potupou pro nás", jak konstatoval i Masaryk. Jeho symbolika nikdy nebyla jen o nějakých Švédech. Nápis na sloupu od Ferdinanda III. nelze dezinterpretovat. Bylo tam, že se zde vypíná pomník vítězství legitimity a katolicismu nad kacířským královstvím, chápejme nad náboženskou svobodou, která v progresivních Čechách "dvojího lidu" panovala a byla předobrazem náboženských svobod a tolerance, jak je chápeme i ve 21. století.

K tomu:

29561

Lhostejnost nás zabíjí

20. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Úmrtí bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a obecně okolnosti, jež vedly k jeho předčasné smrti, přinášejí další cennou lekci o našich vztazích s otřesnými režimy, které s notnou dávkou pokrytectví bereme jako politickou nutnost. Již nyní je zcela zjevné, že Sisího autoritářský režim usilovně pracoval na tom, aby prvnímu demokraticky zvolenému prezidentovi Egypta zkrátil život. Opět máme po čase možnost pohlédnout zpytavě do vlastního zrcadla - a není to zrovna moc příjemný pohled.

Imigrace zvířat (?)

20. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Stále se v tomhle kontextu bavíme jenom o lidech.

Bajkoidní přístup by nám ale možná pomohl trochu líp se v problematice zorientovat.

Představte si třeba, jak Karkulka po dlouhé cestě českou či moravskou polopouští a vyschlou savanou se po velkém strádání s jazykem na blůzičce doplazí do babiččiny řadovky s normovanou zahrádkou na okraji vesničky střediskové. Babička už kupodivu v 19:00 hodin leží v posteli, aniž by se podívala na další díl seriálu "Přežili rok 2000?"

Středeční Dolní sněmovna: "Boris Johnson je rasista a je naprosto nevhodný na funkci premiéra"

19. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Ian Blackford, šéf skotských nacionalistů v anglické Dolní sněmovně: Souhlasí paní premiérka s názorem nejpřednějšího kandidáta, že Skotové jsou havěť a škodná a měli by být umístěni do ghet a vyhlazeni?

Theresa Mayová: Mohu jen říci panu poslanci, že Konzervativní a unionistická strana považuje občany ze všech částí tohoto Spojeného království velmi vážně, ale my vítáme práci lidí ze všech částí tohoto Spojeného království, protože to činí Spojené království tou nesmírně významnou zemí, jíž je, a kéž by Skotsko dlouho zůstalo jeho součástí.




Ian Blackford: No, samozřejmě, pane předsedo, na slovech záleží i na činech záleží. O muži, který zveřejnil tato slova ve svém časopise, rozhodla paní premiérka, že je vhodné ho jmenovat do úřadu našeho nejvyššího diplomata. A to není od něho všechno. Řekl, že Skotům by mělo být zakázáno stát se premiérem, zakázáno stát se premiérem, pane předsedo. A že libra vydaná v londýnském Croydonu má větší hodnotu než libra vydaná ve skotském regionu Strathclyde. To je člověk, který není vhodný pro žádný státní úřad. Bylo řečeno, pane předsedo, že konečnou mírou každé osoby je nikoliv to, kde stojí, kdy je to pohodlné, ale kde stojí v obtížných dobách a dobách kontroverze. Dnes je obtížná doba, a tak se ptám, zda si paní premiérka uvědomuje, nejen, že je tento poslanec rasista, ale že vyvolává konflikty v komunitách a je o něm dlouho známo, že je to podvodník. Opravdu si paní premiérka upřímně myslí...

Předseda sněmovny John Bercow: Pořádek! Pořádek! Jestliže pan poslanec hovoří o současném poslanci Dolní sněmovny, nevím, zda tomu tak je, ale pokud ano, měl by si velmi dávat pozor na jazyk, jakého používá, měl ho informovat toho pana poslance předem. Ale naléhám na něho, naléhám na něho, aby zvažoval svá slova. Pan Ian Blackford. A opravdu, myslím, že by bylo daleko lepší, kdyby v této chvíli stáhl veškerá obvinění z rasismu vznesená proti nějakému konkrétnímu poslanci. Nemyslím, že zde je pro to vhodné fórum. Nemyslím, že toto je správný způsob jak se chovat. Pan Ian Blackford.

Ian Blackford: Pane předsedo, toho pana poslance jsem informoval, ale pan poslanec se vyjádřil o muslimkách, že to jsou poštovní schránky, chrakterizoval lidi z Afriky jako osoby s "melounovými úsměvy". A řekl další odpornou pomluvu, kterou nepoctím tím, abych ji opakoval. Jestliže to není rasistické, pane předsedo, tak pak už nevím, co je. Opravdu se paní premiérka upřímně domnívá, že tenhle muž je vhodný pro úřad premiéra?


Novinář Nick Cohen: Mluvil jsem včera s jedním konzervativním poslancem, který podporuje Borise Johnsona na funkci premiéra

"Myslíte si, že bude jako premiér dobrý?"
"Ne."
"Co proboha udělá ohledně brexitu?"
"To nikdo neví."
"Proč ho tedy chcete?"
"Je nejlepší nadějí, jakou máme."
"Tím 'my' myslíte Británii?"
"Ne, Konzervativní stranu, samozřejmě."

V tu chvíli jsem začal bušit hlavou do zdi.
 


 

Hospodaření OSBL za květen 2019

17. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 105 974,03 Kč, výdaje byly 111 986,50 Kč. Děkujeme za tuto vydatnější finanční podporu, kterou potřebujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Lidská práva | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky
21762