Trump dále útočí na britského velvyslance a na Theresu Mayovou

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová nyní čelí otevřenému diplomatickému konfliktu s Donaldem Trumpem. Trump totiž v úterý ráno odsoudil "pitomého" britského velvyslance ve Washingtonu, zatímco Downing Street zdůrazňuje, že britský velvyslanec Sir Kim Darroch má plnou podporu britské premiérky.

Eskalující krize vznikla poté, co list Mail on Sunday otiskl v neděli citace z důvěrných depeší britského velvyslance ve Washingtonu, v nichž Sir Kim Darroch označil Trumpovu vládu za "hloupou" a "nefunkční". Trump v pondělí oznámil, že už s britským velvyslancem jednat nebude.


Rozhovor Britských listů 227. Karlovy Vary: Jiní lidi jsou taky lidi

5. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Dominika Švecová shrnují své dojmy z letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Co tam viděli zajímavého a jaký je jejich celkový dojem z festivalu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. července 2019..


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


O šílenství výstavby jaderných reaktorů v Česku

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Hospodářské noviny: "Investory nových jaderných zdrojů v Česku budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby v pondělí schválila vláda. Oznámil to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).


Pojďme počítat!

Jeden reaktor má stát 250 miliard korun, uvažuje se ale o dvou, tedy 500 miliard korun.

U posledních čtyř dostavěných jaderek v Evropě došlo k překročení nákladů, vyjádřeno procentuálně takto: 332%, 330%, 283%, 219%. To jsou rozdíly mezi "má stát" a "jé, fakt to tolik stálo". Jsme v Česku, kde se, jak známo, staví rychle, efektivně, bez vícenákladů a prodražování, o nulové korupci ani nemluvě, takže vlídně zůstanu u těch 300%. To máme 1500 miliard korun.

Natvrdo je potřeba říci, že tohle všechno zaplatí stát, i s chlupama. Kombinované financování ČEZ-dceřinky ČEZu-státní garance totiž stále ROVNÁ SE stát, protože ČEZ je supermajoritně vlastněn státem, takže všechno jsou to "kapsy" státu. "Financování z výnosů ČEZu" znamená, že zase nebudou žádné dividendy. Prostě počítejte o 1500 miliard víc zátěž pro státní rozpočet.

V Německu zavraždili ultrapravičáci obhájce uprchlíků

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut

Dnes německý Federální úřad na ochranu ústavy odhaduje, že v Německu žije 24 100 známých ultrapravicových extremistů a z nich je 12 700 potenciálně ochotno páchat násilné činy.

Výhrůžky smrtí začaly přicházet v roce 2015, když hájil Walter Lübcke veřejně uprchlickou politiku kancléřky Angely Merkelové, píše New York Times. Lübcke byl regionálním politikem v její konzervativní straně. Jezdil do malých měst ve svém okrese a vysvětloval, že přijmout uprchlíky, kteří potřebují pomoc, je věcí německých a křesťanských hodnot.

Začaly přicházet vlny nenávistných emailů. Lübckeho jméno se objevilo na neonacistickém seznamu osob, které by měly být zlikvidovány. Lübckeho soukromá adresa byla zveřejněna na ultrapravicovém serveru. Video Lübckeho bylo sdíleno statisíckrát, spolu s obrázky střelných zbraní a šibenic a někdy otevřených výzev, aby byl zavražděn: "Okamžitě tu svini zastřelte."

A pak to někdo udělal.

Trump zuří, že ho britský velvyslanec v prozrazených tajných depeších charakterizoval jako blba

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut

 

Čelný komentátor britské komerční televize ITN Robert Peston: "No do háje. Trump nyní v podstatě nařídil premiérovi, který přijde po Therese Mayové, pravděpodobně Borisi Johsonovi, aby vyhodil našeho velvyslance ve Washingtonu, Kima Darrocha. Noční můra pro nového premiéra. To je spoušť. Z toho má radost jen Putin."


Donald Trump: "Stavím se velmi kriticky k tomu, jak Británie a premiérka Theresa Mayová řešily brexit. Ona i její představitelé vytvořili pěknou spoušť. Řekl jsem jí, jak by se to mělo udělat, ale ona se rozhodla jít jinou cestou. Jejího velvyslance neznám, ale nikdo ho nemá rád a nikdo si v USA o něm nic dobrého nemyslí. My už s ním jednat nebudeme. Dobrou zprávou pro vynikající Spojené království je, že brzo bude mít nového premiéra. Opravdu se mi líbila má vynikající státní návštěva v Británii minulý měsíc a největší dojem na mě udělala královna."

Labouristický poslanec David Lammy:

Milý Donalde,
prosím nepleťte se do britské politiky. Nelíbí se nám vaše politika fanatismu a nenávisti.

S pozdravem,

67 procent Britů, kteří na vás mají záporný názor.

Ian Dunt: "Podivný svět brexitérského nacionalismu: V němž útočíme na britské diplomaty za to, že poskytují informace své vládě, a trváme na to, aby americký prezident vybíral za ně náhradu."
Tom Watson, Labour Party: Kim Darroch musí dostat plnou podporu vlády. Jakékoliv rozhodnutí nynější premiérky, či budoucího premiéra, ho propustit a nahradit někým jiným, by bylo ponižující kapitulací vůči vydírání.




Británie a USA mají nový "skandál". Deník Daily Mail v neděli zveřejnil tajnou depeši britského velvyslance ve Washingtonu Sira Kima Darrocha, který Donalda Trumpa charakterizoval jako "hloupého", "zakomplexovaného" a "nekompetentního". V Británii to vyvolalo zuřivost Nigela Farageho, který by chtěl být sám britským velvyslancem ve Washingtonu, a ten požadoval, aby byl Darroch okamžitě odvolán.

Darrochovy depeše zveřejnila probrexitová "novinářka" Isabel Oakshott, která má vazby na kontroverzního probrexitového aktivistu, milionáře Arrona Bankse, velmi pravděpodobně financovaného z Moskvy.

Aktualizace: Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt sdělil deníku The Sun, že britská vláda zkoumá, zda Darrochovy tajné depeše hackersky získala "nepřátelská mocnost", tedy Rusko. ZDE


Darrochovy depeše byly zřejmě záměrně publikovány, aby "zdiskreditovaly" proevropského britského diplomata. Jak však píše v deníku Guardian současný britský velvyslanec ve Francii Peter Rickett, prozrazením depeší bude poškozena britská diplomatická služba, která závisí na důvěrnosti ostře kritických informací, které velvyslanci posílají do Londýna.

Britský násilník a fašista žádá Trumpa o politický azyl v USA

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Tommy Robinson, pravým jménem Stephen Yaxley-Lennon, byl minulý týden shledán vinným z trestného činu pohrdání soudem.

Robinson nedávno ohrozil soudní proces se sexuálními násilníky v severní Anglii, kteří sexuálně zneužívali zranitelné mladé Angličanky, protože navzdory zákazu medializace, aby nebyla ovlivněna porota, což by vedlo ke zrušení soudního stíhání, vysílal před soudní síní na Facebooku sprosté útoky proti obžalovaným.

Robinson vystoupil na americkém konspiračním kanálu InfoWars a apeloval tam na Donalda Trumpa o pomoc.

Jak Babiš makal v tom Bruseli

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Jsem teď dočetl celý (nekecám!) Babišův chvaliďupský post o tom jak makali v tom Bruseli. Abych vás ušetřil utrpení, tak to zde zestručním.

"Tak to jsme jeli jako V4 do Bruselu s jasnými požadavky, které tam prosadíme, protože se znám s Junckerem. My Češi jsme požadovali borůvkový dort - tvrdě a nekompromisně. Maďaři chtěli sachr, Slováci jablečné řezy a Poláci koblihu. Tyto požadavky jsme v EU jasně dali na stůl, každý za sebe a pro sebe. Vedení EU nám v rámci demokratické diktatury řeklo, že můžeme dostat tak akorát po hubě.
Tak jsme celou noc jednali, tvrdě, nekompromisně. Hlavně já. Co litrů kafe jsme vypili! Nedali jsme se. Ve V4 jsme se sjednotili, postupovali jako jeden muž a vyjednali jsme, že smíme dostat po hubě, a to společně. Je vidět, že když se nekecá a maká, dosáhne se velkého úspěchu."

Vzdělání je hlavním nástrojem, má-li společnost přežít

9. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Společnosti, které chtějí být v budoucnosti úspěšné, dnes na rozdíl od České republiky výrazně investují do svého vzdělávacího systému a soustředí se na to, aby děti dosahovali co nejlepších výsledků, upozorňuje ve videointerview pro MUNI TV expert na vzdělávání Bohumil Kartous. Na červnovém Festivalu MUNI 100 převzal medaili pro význačné absolventy Masarykovy univerzity, konstatuje Masarykova univerzita.


29710

Spor o ústavnost na uzavřeném oddělení politické léčebny

Nemohoucnost

8. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Nýmand v roli ministra kultury, o nějž jde až v posledním sledu. Vnitřně mrtvá tradiční politická strana vedená neschopnými a pokryteckými kariéristy. Blábolivý zbohatlík, potomek totalitní privilegované vrstvy, pohrobek totalitního myšlení, jemuž krysí instinkt velí běžet tam, kde je to pro něj v danou chvíli nejvýhodnější. Intelektuální troska v prezidentském úřadu s čím dál markantnější neschopností dohlédnout následky své stařecké infantility. Kdo chce za této konstelace doufat v ústavnost? Můžeme být docela rádi, že ministrem nebyl jmenován kůň…

29873

Proč je důležité sledovat terminologii, kterou užívají čelní a bývalí představitelé ČR v souvislosti s demonstracemi Milionu chvilek pro demokracii, jež (prozatím) kulminovaly na letenské pláni...

Petr I. Veliký, normalizátor Český, Moravský a Slezský

8. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Termín Václava Klause st. o „frustrovaných lidech na Letné“  (více ZDE) má potenciál k tomu, aby se po delší době zařadil k chilskému peru, „blbé náladě“, či „ekoteroristům“ jako jeden ze sémantických symbolů hegemonie polistopadové éry dvou Václavů, která vytrvale odmítá skončit. Dokonce se ji daří převtělovat se do éry Andreje Babiše a Miloše Zemana, a to i přes tvrzení Václava Klause st., že právě nástup Babiše do vlády v roce 2014 byl počátkem nové éry v ČR. 

ČSSD se musí tvrdě střetnout se Zemanem a Babišem, nebo zaniknout

8. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Prezident Zeman chce v pátek usmířit ministra Staňka se šéfem sociální demokracie Hamáčkem. ČSSD Staňka nominovala na ministerstvo kultury, které dostala podle koaliční smlouvy pod svou gesci. Má tedy právo, opět podle koaliční smlouvy, také chtít jeho odvolání, což je věc, již musí zajistit premiér tím, že požádá prezidenta, aby tak učinil. Prezident musí podle Ústavy konat v té věci bezodkladně. Místo toho hodlá usmiřovat Staňka s Hamáčkem.

Poslední příroda co zbyla, je v pangejtu u silnice

8. 7. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Můžete dělat adaptační opatření, abyste v krajině udrželi vodu. Můžete leccos. Je vám to ale v podstatě k ničemu, když skoro neprší. Klimatologové říkají, že v rámci roku množství srážek zhruba zůstane, jen nám budou nadělovány méně často a v přívalových dávkách. Jenže v posledních letech to tak vůbec nevypadá. Jsem letitý zahrádkář, co chytá vodu ze všech okapů, které mu kde koukají ze střech, tak to dobře vím. Cca od roku 2015 je to prostě jinak. Pravda, je možné, že se to jednou vyrovná nějakou apokalyptickou povodní, ale to už jednak nebude bilance v jednom roce a navíc nic, kromě velkých přehrad, takovou extrémní vodu ani z části nepochytá.

O spiknutí tradičních konzervativců s ultrapravicí

8. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Ultrapravice neuchvacuje moc. Zvou ji k převzetí moci mainstreamoví konzervativci, kteří se vychloubají, že podporují otevřené společnosti. Dělají to ku prospěchu své strany. Dělají to, protože se bojí levice daleko více, než se bojí ultrapravice. Ale hlavně to dělají proto, že jim došly myšlenky. Energii a volební podporu mají radikálové, nikoliv "mainstreamoví" konzervativci. Budoucnost je érou extremistů a konzervativci raději přijdou o svou dobrou pověst, než aby by přišli o moc, píše Nick Cohen.

Levičákům, odsuzujícím "neoliberalismus", nedošlo, že ideologie Thatcherové a Reagana z osmdesátých let skončila. Kdo by dnes ještě předstíral, že představa, že nízké daně, slabý stát a volné trhy přinesou masám prosperitu, je dnes něčím jiným než jen zoufalým vtipem?

Donald Trump chce být diktátorem. Nestačí se mu jen smát

8. 7. 2019

čas čtení 6 minut



Donald Trump vězní děti v klecích. Pořádá vojenské přehlídky, sní o tom, že bude prezidentem na doživotí. Musíme řádně vnímat, co je to za člověka, míní Jonathan Freedland.


Hlouposti a komické výroky, které neustále padají z Donalda Trumpa, nás zaslepují před tím, že se Trump chová jako autoritář a diktátor, který ohrožuje demokracii ve své vlastní zemi i v mnoha dalších zemích.

Evropa se musí vyrovnat se špatnou investicí do Íránu

8. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Minulý týden se potvrdilo, že Írán nashromáždil nízko obohacený uran nad rámec dohody z roku 2015 o svém jaderném programu (JCPoA). Záměrné porušení Teheránu následovalo po řadě vojenských provokací, k nimž docházelo od konce května, napsal Matthew Heiman.

Také čeští politikové nás vedou do záhuby

8. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ve svém předchozím článku jsem líčil, jak nás světoví lídři vedou do záhuby, neboť nás krmí pokryteckými sliby, že se ke klimatické krizi postaví čelem, a místo toho zvyšují dotace pro upadající uhelný průmysl. Co s tím, když nejsilnější světoví hráči očividně nechtějí ukončit romanci s fosilním průmyslem, zatímco se vyplňují chmurné předpovědi klimatologů a my sami na vlastní kůži pociťujeme změnu klimatu? Nutno zdůraznit, že ani naši politikové nezůstávají pozadu, když trestuhodně opomíjejí - a v klíčových případech dokonce urychlují - klimatický rozvrat.

Finsko řeší problém bezdomovectví - dalo bezdomovcům byty

6. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 



Finsko řeší problém bezdomovectví tím, že lidem poskytuje byty. Mnoho zemí ubytovává bezdomovce v ubytovnách, než si najdou práci, anebo překonají zdravotní problémy či závislost na drogách. To ale nebývá bezpečné a způsobuje to, že je pro bezdomovce ještě obtížnější svou situaci změnit. Finsko dává bezdomovcům nejprve permanentní byt. Protože je jednodušší nalézt zaměstnání či zlepšit si zdraví, když máte bezpečné bydlení pro život. Podepíšete nájemní smlouvu a dostáváte finanční pomoc pro placení činže. Zvolíte si standardní byt, anebo činžák s podpůrnými službami. Projekt je pro daňového poplatníka levnější než poskytování dočasného ubytování pro bezdomovce. Ušetří to 9600 euro ročně na každého finského daňového poplatníka. V roce 2008 bylo v Helsinkách téměř 600 postelí v bezdomoveckých ubytovnách. Dnes je jich tam pouze 52, v zimě o něco více. Od roku 2009 poskytuje Finsko bezdomovců 7290 permanentních bytů. Od roku 2008 do roku 2015 poklesl počet dlouhodobých bezdomovců o 35 procent. Zatímco jinde v Evropě počet bezdomovců roste. V Německu jejich počet v letech 2014-2016 stoupl o 150 procent. V Irsku v letech 2014-2014 stoupl o 145 procent. Klíčem k tomu, aby takovýto projekt fungoval je dostatečná výstaba levného sociálního bytového fondu.

Co se může vaše země poučit z Finska, ptá se World Economic Forum. 

Trump: "Americká armáda ovládla v 18. století všechna vojenská letiště"

6. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ve svém projevu k svátku 4. července řekl Donald Trump, že během americké války proti Británii o nezávislost USA americké jednotky "ovládly vojenská letiště". Letadla se však začala používat ve válkách až ve dvacátém století.


Miss Hanoi a další dobré české filmy

5. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 14 minut

MISS_HANOI_FILM_TRAILER with ENGL. SUBT. from karaks on Vimeo.


Miss Hanoi
(2018), režiséra Zdenka Viktory je velmi dobře napsaný a zrežírovaný, napínavý thriller se sociální tematikou, připomínající do určité míry globálně proslulé dánské kriminální seriály. V severočeském Varnsdorfu je nalezen usmrcený mladý místní zlodějíček a případ vyšetřuje mladá vietnamská policistka spolu se svým pražským, zdánlivě cynickým, agresivním,  rasistickým (vietnamská policistka se ptá: "Ty rasistické výpady si opisuješ z tisku, anebo si je vymýšlíš sám?"), ve skutečnosti však poctivým kolegou kriminalistou, kapitánem Křížem. Ukáže se, že případ je velmi komplikovaný - mladý zlodějíček byl před několika lety odsouzen jako mladistvý kriminálník za vraždu mladé Vietnamky, vyjde však najevo, že tomu tak vůbec nebylo, a že vrah tohoto mladíka, kterého mladá vietnamská kriminalistka nakonec úspěšně odhalí, byl motivován pomstou, založenou na mylných informacích. Ty vznikly v důsledku mafiánského spiknutí místního policisty s místním vietnamským podnikatelským bossem, kteří jsou v závěru filmu po zásluze potrestáni.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Evangelium a vrchnostenská politika v příběhu věrozvěstů a Jana Husa

5. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Pro mou křesťanskou identitu nejenže není nějaké napětí mezi katolickou tradicí věrozvěstů a protestantskou tradicí spojenou s Janem Husem, vnímám je dokonce jako jeden sourodý celek. Stejně si vážím české reformace i českého katolického baroka. V dnešní době není důvod ke znepokojení nad tím, jak to všechno smířit, hrozí naopak to, že brzy už nikoho nic z toho nebude zajímat.


Velmocenský souboj o Kim Čong-una

5. 7. 2019 / Petr Komers

čas čtení 6 minut


Když před pár dny (30.6.) nepříliš očekávaně vstoupil americký president Donald Trump na půdu Severní Koreje, aby se již potřetí sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, ozývaly se různé komentáře. Jeden důležitý aspekt však jako by ve všech analýzách zůstal opomenut.

Trump učinil své vstřícné gesto pouhých deset dnů po té, co KLDR navštívil čínský vůdce Si Ťin-pching (20.-21.6.), a zhruba dva měsíce od chvíle, kdy se Kim Čong-un sešel ve Vladivostoku poprvé s ruským presidentem Vladimirem Putinem (25.4.).

V polovině prázdnin se extrémně prohloubí závislost Evropy na USA. Zpochybní to hodnoty, jež dosud EU na mezinárodní scéně garantovala

5. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Počátkem srpna přestane platit dvoustranná mezinárodní smlouva o střelách středního a kratšího doletu z roku 1987 ("INF Treaty"), která v Evropě USA a SSSR/Rusku zakazovala vývoj, testy a rozmisťování raket s doletem 500-5 500 km. Technicky vzato, již v den vypršení smlouvy se závislost evropské bezpečnosti na Trumpových USA vystupňuje do té míry, jak tomu nebylo nikdy od skončení studené války. A to bez ohledu na všechny probíhající nebo plánované evropské obranné iniciativy, které se zcela míjejí s ruským jaderným zbrojením.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Kulturní tahanice

4. 7. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty



Vládní krizi hodnotí všichni možní politici, ale jak by ji mohl hodnotit obyčejný občan?

Jak vlastně to přetahování o ministra kultury začalo? Přece tím, že pan ministr Staněk, později hodnocený jako nevýrazná osoba, která pro kulturu nic neudělala, udělal to, že odhalil dva ředitele spadající pod jeho resort, jak si přihráli nemalé finanční prostředky z peněz daňových poplatníků. Konkretně ředitel Národní galerie sám se sebou podepsal prý smlouvu odměněnou takovou spoustou peněz, jakou průměrný důchodce dostane v důchodu za deset let. Pan ministr toto jednání vyhodnotil jako nemravné a pány z funkcí odvolal.

Ať Babiš s Hamáčkem konkrétně řeknou, jak jednání se Zemanem probíhalo

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdo pozorně sleduje jednání a způsob myšlení prezidenta Zemana, nemůže být překvapen tím, že premiér Babiš a předseda ČSSD Hamáček s ním při vyjednávání o odvolání ministra kultury Staňka nijak nepohnuli. Babiš po schůzce řekl: „Chci prezidentovi vysvětlit, že máme koaliční smlouvu a já se chovám podle ní a že jsem nominací pana Šmardy vyhověl panu Hamáčkovi. Chci mu vysvětlit, že když si ho soc. dem. přeje, tak jeho nejmenování ohrožuje stabilitu vlády. Požádám ho, aby mně i předsedovi ČSSD vyhověl.“

44 osob bylo usmrceno leteckým úderem na vazební středisko v Libyi

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



OSN požaduje nezávislé vyšetřování leteckého úderu proti vazebnímu středisku v Libyi, kde je drženo více než 610 uprchlíků. K útoku došlo tento týden. 44 osob bylo usmrceno a 130 bylo vážně zraněno. OSN charakterizuje útok jako "válečný zločin a odporný krvavý masakr".

Vazební středisko pro uprchlíky východně od Tripolisu se stalo terčem dvou leteckých úderů. Libyjská vláda národní jednoty (GNA), kterou uznává OSN a italský ministr vnitra Matteo Salvini obvinili z těchto leteckých úderů Chalífu Haftara.

GNA hájí Tripolis před útoky of Haftarovy "Libyjské národní armády", které byly zahájeny už  4. dubna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Británie: Labouristická strana zaznamenala rekordně nízkou volební podporu - 18 procent!

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

A to v době, kdy se vládnoucí konzervativci chovají jako šílenci a idioti. Labouristé by měli mít rekordní voličskou podporu. Nemají ji, protože Corbyn odmítá vystoupit proti brexitu.


Prokurátoři zrušili žalobu proti ženě z Alabamy, která byla v těhotenství postřelena

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Tento případ koncem června vyvolal šokovanou reakcí od mnoha lidí v USA i ve světě, poté, co vysoká porota v Alabamě obžalovala Marshae Jonesovou za "zabití" jejího nenarozeného dítěte. Jonesová byla obviněna, že vyvolala hádku, která skončila tím, že byla několikrát postřelena. Stát Alabama uznává nenarozené dítě jako "osobu", která může být zavražděna.

Tatáž vysoká porota odmítla obžalovat ženu Ebony Jemisonovou, která Jonesovou loni 4. prosince postřelila. Policie konstatovala, že Jonesová, 28, která byla pět měsíců těhotná, zahájila hádku a "neodstranila sebe, ani své nenarozené dítě mimo nebezpečí".

"Jsme potěšeni, že okresní prokurátor případ zhodnotil a rozhodl, že žaloba bude zrušena. Šlo totiž o případ, který nebyl ani rozumný, ani spravedlivý," konstatovala právnická firma zastupující paní Jonesovou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdo podněcuje boje v Libyi?

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Jak se v USA vyrobené protitankové řízené střely, které byly prodány do Spojených arabských emirátů, objevily na libyjském bojišti? Na tuto otázku se snaží nalézt odpověď nejen mezinárodně uznávaná libyjská vláda se sídlem v Tripolisu, ale i Washington.

Libyjská armáda, která podporuje vládu uznávanou OSN, tvrdí, že bedny se zbraněmi nalezené ve městě Gharján byly označeny logem Spojených arabských emirátů.

Ve středu libyjská armáda znovu dobyla město – tři měsíce poté, co se jej zmocnily síly generála Chalífy Haftára. Tento warlord používal Gharján jako odrazový můstek při své vojenské kampani zaměřené na dobytí Tripolisu.

Generál Haftár, který pravděpodobně získal výcvik od CIA, má podporu regionálních mocností, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, ale patrně také Francie nebo Ruska.

Existuje podezření, že Spojené arabské emiráty porušují mezinárodně uznávané dohody týkající se prodeje amerických zbraní, jakož i embargo na dovoz zbraní do Libye implementované OSN.

V pořadu katarské televizní stanice Al Džazíra Inside Story diskutují politikové a analytici o tom, jak regionální hráči podporují své proxy síly ve válce v Libyi.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

24874

Kterak nás nejbohatší země světa vedou do záhuby

4. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Čím dál tím méně lidí dnes pochybuje o lidskou činností vyvolaných klimatických změnách či spíše o klimatickém rozvratu, snad až na zaryté popírače jedné ze dvou největších hrozeb, před nimiž dnes lidstvo stojí (druhou zásadní hrozbou je jaderný konflikt). Světoví lídři, s výjimkou amerického prezidenta, se sice s vážnou tváří dušují, že pro udržitelné klima udělají maximum, avšak realita se jako obvykle s velkohubými proklamacemi míjí.

Klimatická krize v přímém přenosu: Rekordní vlna veder v Evropě a dramatický úbytek ledu v Antarktidě

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina evropských vědců uvedla, že rekordní vlna veder, která v červnu sužovala evropský kontinent, byla způsobena klimatickými změnami. Pravděpodobnost výskytu takového klimatického jevu, jako je vlna veder, je nejméně pětkrát vyšší než před sto lety. K tomu navíc značnou měrou přispívá spalování fosilních paliv.  

Ředitelka Institutu environmentální změny na Oxfordské univerzitě Friederike Otto, která se na výzkumu podílela, sdělila CNN, že poznatky vědců představují vysoce konzervativní hodnocení dopadu lidské činnosti, která stojí i za nedávnou vlnou veder na starém kontinentu.

Von der Leyen je antitezí postkomunistickému politickému tmářství

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Paní Ursulu von der Leyen jsem měl až do dnešního dne zapsanou jen tak povšechně jako vlivnou křesťanskodemokratickou političku, blízkou spojenkyni kancléřky Merkel a zejména ministryni obrany Německa. Měl jsem za to, že jde o poměrně konzervativní dámu, která se stala jakýmsi „přirozeným kompromisem“ mezi západní částí Unie a tmářskými politiky z V4. Opak je ale pravdou. 

22495

Bílým heterosexuálním mužům se hroutí jejich starý dobrý svět

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

„Muži tak dlouho nasazovali na předsedu Evropské komise slabé nebo nevolitelné kandidáty, až došlo ke spiknutí žen, které zřejmě obsadí dvě nejdůležitější pozice (EB, ECB),“ míní Alexandr Vondra z ODS.

Inu, s největší pravděpodobností k tomu dojde, pane Vondro (Evropskou komisi by měla vést Ursula von der Leyen, jejíž nominaci ještě musí schválit Evropský parlament). Je naprosto zjevné, že se bílí heterosexuální muži obávají o své dosud neotřesitelné postavení na světové politické scéně. Bohužel trpké zkušenosti s Margaret Thatcherovou nebo Hillary Clintonovou naznačují, že ženy ve vrcholných politických pozicích mohou být ještě papežštější než papež, poznamenává Daniel Veselý.

30428

Kartous (EDUin): Naše děti již možná budou jiným druhem lidí, digitální prostor znamená bezprecedentní revoluci

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podstata práce se v důsledku technologické revoluce (z)mění a s ní i to, jak lidé sami sebe vnímají. Hledání v tomto smyslu přitom bude komplikováno tím, že kyberprostor otevírá novou dimenzi lidské existence, uvedl v rámci projektu Alter Eko vedoucí komunikace EDUin Bob Kartous v rozhovoru s Lenkou Čábelovou z Microsoftu.

Delší verzi rozhovoru si jako podcast můžete stáhnout ZDE. Dvanáct kompletních rozhovorů z cyklu Alter Eko "Svět za 35 let" nabídne nakladatelství 65. pole. Knihu si můžete předběžně objednat již nyní ZDE.

Co na Letné nezaznělo

Jak prorostlá je oligarchie a cizí zájmy do veřejných zájmů ČR

4. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Snažil jsem se demonstrantům na Letné sdělit, že problém současné politické situace v ČR nelze omezit na Andreje Babiše či Miloše Zemana. S odkazem na zájmy Petra Kellnera, které za současné konstelace vytvářejí vysoké riziko pro bezpečnostní i vnitřní zájmy české společnosti, jsem chtěl rozšířit úhel pohledu aktivní občanské společnosti v ČR. Připravil jsem si původně ještě dva další texty, které měly toto riziko objasnit trochu více a odkazují k riziku naprosté podlézavosti českých politických zástupců cizím a krajně nebezpečným zájmům, stejně jako k perverznímu maloměšťáctví polistopadových zbohatlíků, jejichž podlost a malost dosahuje neuvěřitelných poloh...

Rozhovor Britských listů 226. Co chtějí dnešní pětatřicátníci?

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



V dnešním rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík z karlovarského filmového festivalu s režisérem Bohdanem Karáskem o jeho novém celovečerním filmu Karel, já a ty. Je to realistický obraz dnešních názorů, filozofie a problémů dnešních pětatřicátníků? Opravdu nejsou schopni utvořit si trvalý partnerský vztah? Opravdu jim ve společnosti o nic jiného nejde? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. července 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Trump: Írán "si zahrává s ohněm", když překročil omezení jaderné dohody

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Americký prezident Donald Trump prohlásil, že si Írán zahrává s ohněm, poté co Teherán oznámil, že překročil limit pro nízce obohacený uran povolený podle dohody z roku 2015.

Když byl v Bílém domě dotázán, zda má pro Írán vzkaz, Trump prohlásil, že vzkaz nemá, ale Írán ví, co dělá - a "zahrává si s ohněm".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Anglie přestává být zemí "anglických trávníků". Dnes je skoro všude polní kvítí

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Komunální úřad v  Rotherhamu vysel podél silnice na prostoru 15 kilometrů polní kvítí. Napodobují to komunální úřady v četných jiných anglických městech. Už se neseká tráva až do mrtě, jako v České republice. Přitom v Anglii je daleko více vody a deště než v ČR.

Imigrantům na texaské hranici nařídili strážci, aby pili ze záchodové mísy

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

To je jedna z šokujících informací, zjištěných z vazebních středisek v Texasu kongresmankou Ocasio-Cortez. Imigrantské ženy jsou také ohrožovány americkými imigračními úředníky sexuálním násilím. Dozorci ve vazebních střediscích používají stalinské vězeňské metody: Záměrně a bezdůvodně zadržované imigranty v noci několikrát budí.

Američané začínají organizovat demonstrace před těmito šokujícími vazebními středisky.

Je těžko uvěřitelné, že toto (viz níže) jsou záběry z USA v roce 2019, konstatuje producent Channel 4 New Ben de Pear:


Italský soudce odmítl nátlak Salviniho proti záchranářce uprchlíků

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Italský soudce odmítl pokus ministra vnitra Salviniho kriminalizovat záchranu uprchlíků na moři. Zdůraznil, že kapitánka lodi Sea Watch Carole Rackete "dělala svou povinnost a zachraňovala lidské životy". Porážka pro Salviniho nelidskost.


Geniální vyjednávací úspěch české vlády v Bruselu

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


NATO se snaží čelit ruské raketové hrozbě

3. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

"Nebezpečná realita, jíž se bylo možno naprosto vyhnout" je vzdálena pouhých pět týdnů, napsal Kevin Baron. 2. srpna se stane historií smlouva o jaderných zbraních, která před třiceti lety možná zachránila Evropu před anihilací. Netušíme, jak bude NATO po 3. srpnu udržovat Evropu v bezpečí.

Stane se šéfkou Evropské komise Ursula von Leyen?

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Dvě ženy získaly podporu vrcholných politiků v EU pro nominaci na šéfa Evropské komise a Evropské ústřední banky. Pokud budou tyto nominace schváleny, ukončí to více než 60 let mužské vlády nad těmito institucemi.

Po třech dnech složitých a neúspěšných jednání získala podporu šéfů států EU německá ministryně obrany Ursula von der Leyen, aby jako šéfka Evropské komise v Bruselu nahradila Jeana-Claude Junckera. A francouzská ředitelka MMF Christine Lagarde se má stát po Mariu Draghim první předsedkyní Evropské ústřední banky ve Frankfurtu.



Amnesty International vyzývá k prošetření smlouvy kanadské lobistické firmy se súdánským vojenským režimem

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Společnost Dickens & Madson (Canada) Inc. počátkem května podepsala smlouvu v hodnotě šesti milionů dolarů se súdánským vojenským režimem, informuje Geoffrey York. Organizace Amnesty International uvádí, že je "hluboce znepokojující", že kanadská firma podepsala smlouvu o prosazování zájmů vojenského režimu, který uvěznil a zabíjel protestující, poté co se v Súdánu chopil moci.

Nedostatek bytů ohrožuje městské zahrady v Berlíně

3. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Vloni 54 % Berlíňanů uvedlo, že podporují úplné nebo částečné zničení zahrádek, ukázal průzkum provedený institutem Respondi. Ve věkové kategorii 18-29 let to je až 71 %.

Ptáci zpívají a nůžky cvakají, když jedna z mnoha městských zahradnic v Berlíně pečuje o svůj pozemek v centru města. Ale za uklidňující scénou probíhá bitva o pozemky, napsala Isabelle Le Pageová.

Orbán o nominaci Timmermanse: "Sorosův muž, co nedokáže přijmout jiné názory"

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Možná nominace Franse Timmermanse na předsedu Evropské komise by měla být odmítnuta již jen proto, že je "mužem George Sorose". Avšak hlavní důvod, proč by jej neměly podpořit země Visegrádské skupiny, představuje fakt, že "je bojovník s ideologiemi a je proti každému, kdo má jiný světonázor," prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

V4: Autoritářská mini(inter)nacionála má v Evropě problém

3. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Visegrádská skupina (V4) tvořená Polskem, Maďarskem, ČR a Slovenskem se snaží zablokovat zvolení nového předsedy Evropské komise. Je přitom velmi pravděpodobné, že si silný tandem Macron-Merkelová nakonec přece jen vyšlape nějakou cestičku ke zvolení vlastního kandidáta; existují i precedenty, kdy Evropská rada prosadila kandidáta do čela komise bez podpory Evropského parlamentu.

Britský ministr financí s kolegy "zablokuje vypadnutí Británie z EU bez dohody"

2. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Britský ministr financí Philip Hammond


I za podpory fundamentalistické severoirské protestantské strany DUP (kterou si Theresa Mayová zajistila úplatkem miliardy liber pro Severní Irsko) má Konzervativní strana v Dolní sněmovně v současnosti většinu pouze tří hlasů.

V Konzervativní straně je o hodně více poslanců než tři, kteří jsou radikálně proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, což je strategie, kterou nyní úporně prosazují oba kandidáti na premiéra a předsedu Konzervativní strany, Boris Johnson a Jeremy Hunt.

Je tedy zjevné, že k vypadnutí Británie z EU bez dohody velmi pravděpodobně nedojde (nejsme si vůbec jisti, zda vůbec dojde k brexit.

Současný konzervativní ministr financí Philip Hammond naznačil, že bude hlasovat proti příštímu premiérovi, a varoval, že vypadnutí Británie z EU bez dohody  by pro Británii znamenalo škody ve výši 90 miliard liber (2700 miliard Kč). Velmi pravděpodobně se k němu přidají i současný britský konzervativní ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, nemluvě o dalších konzervativních poslancích v Dolní sněmovně. To by byl konec brexitu bez dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Europoslanci z Farageovy fašistické Brexit Party se obrátili zády při hymně EU

2. 7. 2019

čas čtení 1 minuta




29 europoslanců fašistické Brexit Party Nigela Farage se během zvuků Beethovenovy Ódy na Radost, hrané v Evropském parlamentě při jeho dnešním povolebním otevření obrátilo zády.

Prezident Evropského parlamentu Antonio Tajani kritizoval ty europoslance, kteří okamžitě nepovstali. "Je to otázka respektu. Neznamená to, že nutně sdílíte názory Evropské unie. Když slyšíte hymnu jiné země, prostě vstanete."  

Farageově straně se však nepodařilo vytvořit v europarlamentě celoevropskou skupinu, znamená to, že nebude moci už přednostně pronášet projevy v Evropském parlamentě. Měl ve zvyku mluvit absolutně mimo téma, jen na kameru, a jeho stoupenci pak šířili jeho lži a výpady proti Evropské unii na sociálních sítích.

Proevropští britští liberální demokraté získali 16 europoslanců. Přišli v tričkách s nápisem své strany "Bolloks to Brexit! (Ať jde brexit do prdele!")  Hájí se, že to není vulgární, ale zcela věcné a na místě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



Babiš chce být obchodníkem, ne premiérem

2. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Dneska večer má proběhnout klíčové jednání mezi prezidentem, premiérem a místopředsedou vlády, který je zároveň předsedou sociální demokracie. Oč půjde? Premiér a šéf ČSSD budou přemlouvat prezidenta, aby udělal to, co podle Ústavy musí, tedy aby přijal odvolání ministra kultury Staňka. Když musí, tak o čem jednat? U práva je zásadní taková drobná věc, a to je jeho vynutitelnost. Bez žaloby proti hlavě státu nelze prezidenta donutit, aby udělal to, co musí. Žalobu může podat jen premiér, a ten ji nepodá, protože prezidenta potřebuje.

Premiér v Otázkách V. Moravce prohlásil, že jede za prezidentem pomoci předsedovi ČSSD. Jako by se ho celá situace přímo netýkala. Prohlásil něco o tom, že jako úspěšný byznysmen umí vyjednávat. Nebude tedy zjevně v tom jednání vystupovat jako premiér, tedy jako někdo, kdo by měl být de facto nejmocnější muž ve státě, ale jako zprostředkovatel nebo dokonce prodejce. Nechá se prezident koupit? A za co?

Prosíme, nechte trávu růst

2. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Prosím vás..nechte trávu růst!!! Kvůli nějaké pofiderní módě..ničíte tuhle planetu..., píše Eva Zahradníčková.

Donald Trump v demilitarizované zóně aneb Nic není ztraceno

2. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpovy bizarní eskapády nedávají mnohým spát, neboť americký prezident je při výkonu své funkce mnohdy inspirován prapodivnými vrtochy a instinkty, které by v některých případech mohly vést ke katastrofální válce (Írán) a v jiných zase k ukončení letitého konfliktu (Severní Korea). Je sice pravda, že Trumpův kabinet snad nejvýrazněji charakterizuje nevypočitatelnost, chaos či ničení fungujících dohod, avšak Trumpova romance se severokorejským lídrem Kim Čong-unem by se mohla stát příslibem nové éry na Korejském poloostrově.

Je tragické, když Západ musí spoléhat na Al Jazeeru pro objektivní informace

2. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Al Jazeera:
Žijeme v éře populismu. V roce 2016 zvolili za prezidenta bývalou hvězdu televizního realitního programu. Byl to triuf televizních štěků nad  vážností a seriozní analýzou. Loni Italové hlasovali pro stranu, kterou vede komik. Před dvěma měsíci zvolili Ukrajinci za prezidenta také komika.

Kam v tom všem patří Brit Boris Johnson? Částečně je to bavič jako Donald Trump, částečně provozuje komediální scénky, jako Grillo a Zelenskij. Johnson je "postava", což mu umožňuje říkat věci, které by se seriozní politik říci neodvážil. Nejefektivnější politickou zbraní Borise Johnsona je tak jeho nevážnost.

Boris Johnson o sobě vytváří obraz sympatického klauna. Takový vůbec není. Je agresivně ambiciozní. Na obyčejné občany naprosto kašle. Jde mu čistě jen o jeho kariéru. Je to absolutní oportunista a prosazuje opravdu toxické formy politiky. Prosadil zákony, které vážně poškodily slabé lidi v britské společnosti. To se bagatelizuje a poukazuje se na to, jaký je Johnson panečku komik.

Británie má s Johnsonem tytéž problémy, jimiž čelí USA s Trumpem. Totiž: Jak donutíte lháře, aby se zodpovídal ze svých činů? (Pozn. red.: Případ Andreje Babiše je totéž.)   V dnešní době je to neuvěřitelně obtížné. Protože většinu britských médií vlastní oligarchové a tamější média jsou ultrapravicová. A ultrapravicový tisk pořádá kampaně ve snaze prosadit Borise Johnsona.

Když deník Guardian prozradil, že Boris Johnson měl zuřivou hádku se svou partnerkou, jeho pečlivě vytvořený lživý obraz sympatického klauna byl v médiích vážně ohrožen. Jenže média neinformovala, že Johnson spolupracuje s ultrapravičákem Stephenem Bannonem, který má vazby na bělošské supremacisty. Johnson předtím lhal, že by měl na Bannona jakékoliv vazby. Avšak právě nyní bylo zveřejněno video, na němž Bannon přiznává, že Johnsonovi pomohl napsat jeho rezignační řeč na funkci ministra zahraničí. BBC tuto informaci odmítla odvysílat.

Johnson používá stejnou politiku nenávisti vůči menšinám jako Bannon. Snaží se posilovat nenávist vůči muslimům.

Boris Johnson má dlouholetou vazbu na deník Daily Telegraph, který mu za jeho komentáře platí astronomický plat. Johnson proslul jako bruselský korespondent tohoto deníku v letech 1989 - 1994. Publikoval články kritizující bruselskou byrokracii a vysmíval se tomu, že prý bruselští byrokrati určují velikost banánů a kondomů, anebo že zakáží některé oblíbené, ale nezdravé pokrmy v Británii. Johnsonovi ani deníku Daily Telegraph vůbec nevadilo, že tyto články byly naprosto vylhané. Tyto vylhané články vytvořily v Británii kritický postoj britských občanů vůči EU. Nakonec vedly k referendu o brexitu r. 2016.

Nový britský premiér se bude v Británii volit 23. července. Nebude se volit ve všeobecných volbách, budou ho volit jen členové Konzervativní strany. A do té doby bude těchto 160 000 důchodců ovlivňovat Boris Johnson svými články v deníku Daily Telegraph. Tito penzisté tvoří 0,25 procent  britského voličstva. Johnsonovy články v deníku Daily Telegraph porušují veškeré normy novinářské etiky. Není jasné, jak je možné, že to jemu i listu Daily Telegraph vůbec prochází.

Hranice mezi politiky a médii, která mají politiky pohánět k odpovědnosti - v Británii zmizela - v důsledku společného zájmu politiků a majitelů médií. Boris Johnson se v důsledku toho zřejmě dostane do Downing Street.




Demonstranti v Hongkongu pronikli do vládní budovy

2. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Nasprejovali tam nápisy po zdech. Pořádková policie proti davům použila slzného plynu. Varovala, že vládní budou musejí opustit, jinak použije "příslušného množství síly".


V Antarktidě překvapivě rychle taje led

2. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Led v moři kolem Antarktidy od roku 2014 roztál ve větším objemu, než domu bylo v Arktidě za posledních 34 let. Důvody, proč mořský led kolem Antarktidy mizí, nejsou známé, a není ani známo, zda se led do moře kolem Antarktidy vrátí nebo ne. Vědci varují, že to dokazuje, že by led mohl zmizet daleko rychleji, než se dosud předpokládalo. Tání ledu v mořích nezvyšuje hladinu moří, tu zvyšuje tání ledu na pevnině. Avšak ztráta ostře bílého ledu a jeho nahrazení černou mořskou hladinou znamená, že moře přestane odrážet sluneční paprsky a naopak sluneční teplo bude černé moře daleko intenzivněji absorbovat, což zrychlí globální oteplování.

Mořský led normálně pokrývá obrovské oblasti a jeho existence velmi silně ovlivňuje globální klimatický systém. Tání ledu v Arktidě je způsobeno extremním počasím v nižších šířkách, jako jsou vlny veder v Evropě.

Vzrůstající míra tání ledu v Arktidě jasně sleduje křivku nárůstu globální teploty způsobené lidskou činností, avšak oba póly Zeměkoule se chovají velmi odlišně. Arktida je oceán, obklopený kontinenty, a je vystavena ohřívajícímu se vzduchu, zatímco Antarktida je zmrzlý kontinent obklopený moři a chráněný před teplým vzduchem kruhem silných větrů.

Mořský led kolem Antarktidy postupně čtyřicet let narůstal a rekordního rozsahu dosáhl v roce 2014. Od té doby rozsah ledové pokrývky v mořích kolem Antarktidy výrazně poklesl a v roce 2017 byl rekordně nejnižší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jeremy Hunt: Podniky, které v důsledku brexitu zkrachují, to budou muset přijmout

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Druhý kandidát na britského konzervativního premiéra a šéfa Konzervativní strany, nynější ministr zahraničí Jeremy Hunt, se vyjádřil v neděli v televizním rozhovoru, že pokud po brexitu bez dohodu zkrachuje celá řada britských podniků, nedá se nic dělat, "jejich oběť byla nutná". Je to prý proto, protože si Británie "musí udržet pověst země, kde politikové dělají to, co jim občané přikáží udělat ve volbách".

V pseudodiskusi o brexitu v Británii chybí informace, že hluboké ústavní změny, jako je odchod státu z Evropské unie, se v civilizovaných zemích provádějí pouze na základě dvoutřetinové většiny, ne na základě podvodného a špatné připraveného referenda, jehož výsledek byl 48 ku 51 procentům.

Tyto Huntovy výroky vyvolaly ostrá varování z britských podnikatelských kruhů. Odchod Británie z EU bez dohody by byl "ekonomickým vandalismem". Způsobil by "obrovské škody podnikům i milionům rodin, které na nich závisejí."

Claire Walker, ředitelka Britské obchodní komory, uvedla: "Politikové si musejí uvědomit, že to jsou podniky, které vytvářejí pracovní příležitosti, a že je rolí vlády vytvářet takové podmínky aby firmy mohly přežít a růst, nyní i v budoucnosti. Posedlost ideologií na úkor praktických řešení neslouží zájmům Británie ani jejího lidu."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Staříci: Další relativně stereotypní film z ČT, signalizující české podvádění

1. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Českotelevizní film Staříci zůstává v zavedeném formátu českotelevizní produkce, která tolik štve různé populisty a může nakonec vést k zrušení televize veřejné služby jako takové. Dva hrdinové tohoto filmu, až osmdesátníci (jednoho z nich hraje děsivě sešlý Jiří Schmitzer, je to už jeho asi stá role oběti stalinského režimu) se rozhodnou uspořádat atentát na zločince-prokurátora z padesátých let, jehož soud v postkomunistické České republice (zde je kritika nefunkčnosti institucí českého státu) shledal nevinným.

Evropa zavedla novou měnu pro obchodování s Íránem

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Frances Coppola v časopisu Forbes uvedla, že evropské země implementovaly nový platební mechanismus (Instex), který evropským a dalším firmám umožní obchodovat s Íránem, a obejít tak tvrdé sankce Trumpovy administrativy.

Jedná se o největší rozkol mezi Spojenými státy a Evropou týkající se mezinárodní politiky od roku 1956, kdy se americký prezident Dwight Eisenhower vložil do konfliktu mezi Egyptem na jedné straně a Velkou Británií, Francií a Izraelem na straně druhé, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Evropa bude zprvu patrně Íránu posílat humanitární zboží, jako jsou léky a potraviny, které ekonomickému embargu nepodléhají, a bude od Teheránu nakupovat ropu. Írán bude platit instexem. Instex uhradí výlohy farmaceutických a dalších společností, takže nebudou muset přímo obchodovat s Íránem.

Spojené státy se snaží uvalit sankce na třetí strany, které obchodují přímo s Íránem, ale evropské země nyní vytvářejí „čtvrté strany“, které budou používat instex. A vzhledem k tomu, že obchodní transakce nebudou realizovány v dolarech, nebudou pravděpodobně podléhat sankčnímu režimu.

Šéf íránské centrální banky Abdolnaser Hemmati tento krok uvítal, ale trvá na tom, aby instex pokryl veškeré transakce v rámci jaderné dohody (JCPOA).

Otázkou zůstává, zda bude nový platební mechanismus účinný a zda Teherán bude nyní dodržovat základní aspekty JCPOA.

Bližší informace v angličtině ZDE

Ivanka Trumpová na Jaltě

1. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Skutečnost, že Donald Trump strká Ivanku Trumpovou všude, ačkoliv nemá žádnou politickou či diplomatickou kvalifikaci a to, že ji Trump poslal na schůzku G20 i že s ním jela do demilitarizované zóny v Severní Koreji, vyvolala na sociálních sítích vlnu posměchu. Na tomto snímku je Ivanka Trumpová na Jaltě. Najdete to pod hastagem #unwantedivanka.


Posílání Ivanky Trumpové všude ostře kritizuje zejména demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez, která poukazuje na to, že to poškozuje mezinárodní pověst americké diplomacie.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Absurdní postoje obyvatel Alabamy vůči ženě, která byla postřelena, přišla o nenarozené dítě a je nyní souzena za zabití

Právo platí pro každého...

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

"V Alabamě má nenarozené dítě stejná práva jako dítě narozené," říká Sharonda Hall, osmatřicetiletá absolventka bakalářského obory právo a kriminalistika, jež dooufá, že se dostane ke studiu práv. "Většina lidí s tím souhlasí".


Další lidé souhlasí s tím, že nepodmíněný trest vězení je v pořádku. V místní restauraci desetitisícového města Pleasant Grove na předměstí alabamského Birminghamu sedí Forrest Brown, hudebník v penzi. Říká, že z toho, co slyšel, usuzuje, že obvinění je v pořádku. "Právo platí pro každého."


Článek v NY Times ukazuje hrozivé postoje některých obyvatel z města, v němž byla Marshae Jones, mladá těhotná žena, postřelena do břicha při potyčce s jinou  ženou. Následkem toho potratila a zároveň byla obviněna ze zabití, neboť alabamský právní řád staví nenarozené dítě  na roveň dítěte narozeného a přiznává mu stejná práva. Alabama zároveň neumožňuje ženám potrat, ani v případě znásilnění.


Kompletní článek v  NY Times

Hospodaření OSBL za květen 2019

17. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 105 974,03 Kč, výdaje byly 111 986,50 Kč. Děkujeme za tuto vydatnější finanční podporu, kterou potřebujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
20724