Amnesty International vyzývá k prošetření smlouvy kanadské lobistické firmy se súdánským vojenským režimem

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Společnost Dickens & Madson (Canada) Inc. počátkem května podepsala smlouvu v hodnotě šesti milionů dolarů se súdánským vojenským režimem, informuje Geoffrey York. Organizace Amnesty International uvádí, že je "hluboce znepokojující", že kanadská firma podepsala smlouvu o prosazování zájmů vojenského režimu, který uvěznil a zabíjel protestující, poté co se v Súdánu chopil moci.


Lidskoprávní organizace v dopise adresovaném dvěma ministrům vyzývá kanadskou federální vládu, aby "pečlivě vyšetřila tento kontrakt" a zjistila, zda neporušuje kanadské předpisy pro kontrolu zbrojení nebo nepřispívá k porušování lidských práv v Súdánu.

Dickens & Madson (Canada) Inc. se sídlem v Montrealu podepsala smlouvu se súdánským vojenským režimem ani ne měsíc poté, co se pučem chopil moci.

O několik týdnů později bezpečnostní síly zabily více jak stovku demonstrantů tábořících před vojenským štábem v Chartúmu. Avšak stovky tisíc demonstrantů se v neděli vrátily do ulic súdánských měst a odmítly rezignovat na požadavek ohledně civilní vlády.

Kanadská firma slibuje ve smlouvě, že bude vylepšovat obraz vojenského režimu, získá příznivé mediální pokrytí, bude shánět financování a vybavení pro súdánskou armádu a další bezpečnostní síly a bude vyhledávat investory. Navíc měla pracovat na zlepšení vztahů s Ruskem a Saúdskou Arábií, usilovat o schůzku s Donaldem Trumpem a prozkoumat možné aliance nebo obchodní smlouvy mezi Súdánem, Libyí a Jižním Súdánem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6593

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2019