Nedostatek bytů ohrožuje městské zahrady v Berlíně

3. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Vloni 54 % Berlíňanů uvedlo, že podporují úplné nebo částečné zničení zahrádek, ukázal průzkum provedený institutem Respondi. Ve věkové kategorii 18-29 let to je až 71 %.

Ptáci zpívají a nůžky cvakají, když jedna z mnoha městských zahradnic v Berlíně pečuje o svůj pozemek v centru města. Ale za uklidňující scénou probíhá bitva o pozemky, napsala Isabelle Le Pageová.


"Schrebergärten" nabízejí obyvatelům města šanci pěstovat rostliny a zeleninu v malých soukromých zahrádkách a získat zelené útočiště před shonem velkoměsta.

Berlín má 71 000 zahrádek na 890 místech, často vedle vytížených železničních tratí nebo silnic. Tvoří 3 % rozlohy města. Tři čtvrtiny z nich vlastní město a pronajímá je za skromný poplatek.

Avšak nyní o zahrádky probíhá boj. Kolonie nedaleko Tempelhofu patří mezi patnáct určených k demolici. Podle městských plánovačů má napřesrok ustoupit výstavbě školy.

Zahrádky Schrebergärten existují již 150 let. Během průmyslové revoluce dostávali dělníci přidělenu zahrádku, která jim pomáhala bojovat s podvýživou. Později za války pomáhaly zahrady nasytit místní obyvatelstvo a po roce 1945 sloužily jako nouzové ubytování, což je dnes zakázáno.

Během studené války, když se Západní Berlín stal obklíčenou enklávou uvnitř komunistické NDR, byly zahrádky extrémně využívány, protože obyvatelé neměli jiný přístup k zeleni.

Jenže studená válka dávno skončila a existence zahrádek je ohrožena kvůli nedostatku bytů. Každý rok se do města stěhuje asi 50 000 lidí, což zvyšuje poptávku po bytech a způsobuje prudký růst nájemného. Proto berlínský senát v červnu odhlasoval zmrazení nájemného na příštích pět let.

Experti upozorňují, že město do roku 2030 bude potřebovat 200 000 nových bytů. V důsledku toho se zahrádky často pronajímané důchodci a rodinami ocitly v hledáčku developerů.

Vloni 54 % Berlíňanů uvedlo, že podporují úplné nebo částečné zničení zahrádek, ukázal průzkum provedený institutem Respondi. Ve věkové kategorii 18-29 let to je až 71 %.

Pokud budou zničeny všechny zahrádky v Berlíně, lze údajně místo nich postavit až 400 000 jednotek sociálních bytů.

Nicméně profesor Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatické změny Jürgen Kropp tvrdí, že se vychází z předpokladu, že zahrádky jsou "bezcenné". Ovšem globální změna klimatu může ukázat, že je tomu naopak. Díky rostlinstvu dokážou kontrolovat teplotu během vln veder, vsakují dešťovou vodu po bouřkách a jsou bohatým zdrojem fauny a flóry potřebných pro zdravé městské prostředí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7469

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2019