Stane se šéfkou Evropské komise Ursula von Leyen?

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Dvě ženy získaly podporu vrcholných politiků v EU pro nominaci na šéfa Evropské komise a Evropské ústřední banky. Pokud budou tyto nominace schváleny, ukončí to více než 60 let mužské vlády nad těmito institucemi.

Po třech dnech složitých a neúspěšných jednání získala podporu šéfů států EU německá ministryně obrany Ursula von der Leyen, aby jako šéfka Evropské komise v Bruselu nahradila Jeana-Claude Junckera. A francouzská ředitelka MMF Christine Lagarde se má stát po Mariu Draghim první předsedkyní Evropské ústřední banky ve Frankfurtu.



 
Von der Leyen (60), hovoří plynně anglicky i francouzsky. Studovala na London School of Economics předtím, než vystudovala lékařství. Stane se první šéfkou Evropské komise, pokud ji podpoří většina poslanců Evropského parlamentu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl Von der Leyenovou do čela Evropské komise poté, co Maďarsko, Polsko, ČR, Slovensko a Itálie odmítly kandidaturu bývalého holandského ministra zahraničí Franse Timmermanse za to, že v minulosti kritizoval populistické vlády, které porušují nezávislost svého soudnictví.

Von der Leyenová, matka sedmi dětí, zavedla  jako německá ministryně pro rodiny v Německu zlepšení sociální podpory v mateřství a v otcovství a prosadila genderové kvóty pro správní rady podniků.

V posledních letech jako ministryně obrany se snaží zvyšovat výdaje na německou armádu, přestože se stala terčem kritiky ohledně udílení vojenských kontraktů a nedokonalé akceschopnosti armády.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7994

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2019