Rozhovor Britských listů 310. Vzbouření v Bělorusku je jako československá Sametová revoluce

18. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles)

Aleś Michalevič byl hlavním opozičním kandidátem v běloruských volbách r. 2010, byl proto zatčen a mučen. Dostal politický azyl v České republice. Teď je zpět v Minsku a v tomto Rozhovoru Britských listů s ním hovoří Jan Čulík o průběhu a vyhlídkách tamější nynější demokratické revoluce. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. srpna 2020.

Aleś Michalevich was the main opposition candidate in the 2010 general election in Belarus. He was therefore arrested and tortured. He escaped to the Czech Republic where he was given political asylum. He is now back in Minsk. Jan Čulík discusses the progress and the prospects of the ongoing democratic revolution in Belarus in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wedesday 19th August 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nic na této stránce není pravda. Jak se v Americe staly na internetu lži pravdou

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Washington Post publikoval rozsáhlou reportáž o Christopheru Blairovi, 46, který v roce 2016, v době prezidentské kampaně před zvolením Donalda Trumpa prezidentem, jako vtip pro své levicové přátele založil novou ironickou stránku na Facebooku. Nazval ji America's Last Line of Defense, Poslední linie obrany Spojených států.    Začal tam publikovat nejabsurdnější konspirační teorie.

Vymyslel si zprávu o tom, že Kalifornie přijala zákon šaria, že bývalý prezident Bill Clinton se stal hromadným vrahem, že se bývalý americký prezident Barack Obama vyhnul vojenské službě ve válce ve Vietnamu, když mu bylo devět let. Psal o tom, že George Soros je nacista,  že děti v Kalifornii jsou nuceny dodržovat ve třídě zákon šaria, všechny přestaly jíst slaninu a dvě z nich začaly mluvit jazykem Allah. "Přestaňte nutit děti, aby se modlily k neexistujícím bohům!" Vymýšlel si historky o klečících amerických sportovcích, o hnutí Black Lives Matter, o imigrantech, o Sorosovi, o Michelle Obamové.

Na stránkách začal uvádět l stále výraznější varování, že to jsou všechno lži. Dokonce záměrně začal psát s hrubými gramatickými chybami, aby upozornil na idiotství toho, co zveřejňuje. Nepomohlo to. Jeho stránky byly stále populárnější. Někdy uvažoval: Namísto toho, abych lidi probudil, nezatlačuju je hlouběji do blbosti? 

Provede Putin vojenskou invazi do Běloruska?

18. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Od minuty 7.30 (předtím reportáž z Běloruska od voleb 9. srpna až do pondělka 17.8.):



Moderátor Jon Snow: Putin by mohl tolerovat to, že by přišel o Lukašenka. Mohl by tolerovat ale ztrátu Běloruska?

Andrej Kortunov, generální ředitel ruské Rady pro mezinárodní záležitosti. Myslím, že nemůže přijít o Bělorusko, protože Bělorusko na Rusku závisí, obě země jsou navzájem integrovány. I Arménie, která měla nedávno svou vlastní revoluci, byla nucena dál udržovat velmi těsné partnerství s Moskvou. Takže myslím, že bez ohledu na to, kdo se v Minsku dostane k moci, bude nucen spoléhat v první řadě na Rusko jako na hlavního partnera Běloruska.

Moderátor: Řekl byste, že je nemožné, že by vládla Tichanovskaja?

Rozhovor Britských listů 309. O požáru v Bohumíně a o rasismu některých Čechů

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Věděli jste, že Magda Vašáryová v USA během Olympijských her v Atlantě přerušila s Fabianem Golgem veškeré kontakty, když zjistila, že je homosexuál, a varovala před ním jiné členy českého týmu? A že pracovníci z Prahy, Brna a Ostravy varovali před zaměstnaci z jiného města jako před "burany" a nedokázali zvládnout to, co vnimali jako jejich jinakost? V souvislosti s vyvřením rasismu po požáru v Bohumíně hovoří Jan Čulík s Fabianem Golgem o tom, jak relativní je rasismus a kde jsou na škále rasismu Češi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. srpna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

COVID-19 vyvolává vlnu srdečních chorob

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Přicházejí data, z nichž vyplývá, že koronavirus nejvíce poškozuje srdce


Původně si lékaři mysleli, že SARS-CoV-2, virus, který způsobuje COVID-19, v první řadě poškozuje plíce. Nyní víme, že není v podstatě žádná část lidského těla, kterou tato infekce nepoškozuje. A přicházejí data, z nichž vyplývá, že nejvíce tento koronavirus poškozuje srdce, píše v deníku New York TImes kardiolog Haider Warraich.

Sedmadvacetiletá hvězda, hráč baseballu z Boston Red Sox Eduaměl začít v této sezóně v roli prvního přihazovače. V červenci byl nakažen koronavirem. "Mám pocit, že je mi 100 let," řekl reportérům. "Takhle nemocen jsem nebyl nikdy v životě a už nechci nikdy takto onemocnět." Jeho příznaky časem zmizely, ale o několik dní později byl po 20 přihozeních tak unaven, že mu jeho tým řekl, ať jede domů a odpočívá.

Epidemioložka: Jsem koronavirový běžec na dlouhou míli. Jaké to je, když příznaky trvají dlouhé měsíce

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste mladí a zdraví, nekouříte, nemáte žádné nemoci a pak se jednoho dne ráno probudíte s pocitem, že vás dusí neviditelná síla. V březnu letošního roku to bylo mou realitou.

Vrátila jsem se z Evropy a asi o 10 dní později jsem začala mít chřipkové příznaky. Přes noc jsem zeslábla a nemohla jsem řádně dýchat. Bylo to, jako kdybych v horách běžela do kopce a byla zcela nesportovní, až na to, že jsem se nepohybovala.

O čtyři měsíce později mé příznaky stále ještě nezmizely. Srdce mi buší, i když odpočívám. Nemohu zůstat déle na slunci - vyčerpám tím svou veškerou energii. Mám gastrointestinální problémy, zvoní mi v uších a bolí mě na prsou, píše Margot Gage Witvlie, epidemioložka z Texasu.

Koronavirus: Sledujme lidi, kteří se nikdy řádně neuzdraví

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Více než 170 000 lidí zemřelo už ve Spojených státech na koronavirus. Jak vědci získávají více informací, zdá se, že na koronavirus umírá něco mezi 0,5 až 1 procentem nakažených osob. Jenže jak je k dispozici už větší množství informací, jedna věc začíná být jasná: příliš se soustřeďujeme na mrtvé a menší pozornost, chybně, věnujeme lidem, kteří nezemřou, jenže se nikdy řádně neuzdraví.

Hovoří se o případu nejméně sedmi elitních univerzitních atletů, kteří onemocněli myokarditidou, zánětem srdečního svalu, který může mít vážné následky, včetně náhlé  smrti. 

Octli jsme se v okamžiku zvratu: dokážeme obnovit své postoje a myšlení?

17. 8. 2020 / Hannah Čulík-Baird

čas čtení 4 minuty

José Esteban Muñoz (1996) "Ephemera as Evidence: Introductory Notes to Queer Acts." Women and Performance. Vol. 8, Iss. 2. pp. 7-8.

Tento týden jsem četla výše citovaný článek od José Esteban Muñoze, když mě zaujala část, kterou jsem si vypsala a označila.

Na začátku koronavirové pandemie měla jsem onen pocit, že jsme všichni byli ve hře na jevišti, měli jsme na sobě kostýmy, drželi jsme v rukou rekvizity a říkali text své role ze známého scénáře.  Náhle ten scénář a ta slova zmizela. A my jsme se octli v absurdním postavení, v kostýmech, které nám už nepadly. V tu počáteční chvíli, v březnu, bylo najednou podivné, a často člověk měl pocit, že chybné, nešlo pokračovat ve všem, jak to bývalo do té doby. Výraznost té krize odhalila kontury intelektuálních struktur a praxe, které jsme neodolatelně nosili s sebou, ale vědomě jsme to nechtěli dělat. Kultury, tradice, struktury myšlení  přežívají prostřednictvím opakování, jejich zvnitřnění, citací - je to živoucí a ztělesněná praxe. Když koronavirus odhalil, co to vlastně děláme, co to ještě pořád děláme - byly to a jsou to okamžiky, kdy je nutno překoncipovat to, jaký vztah máme sami k sobě a k sobě navzájem. Takže se tedy vracím k Muñozovým slovům:

Stabilita „dneška“?

18. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Abychom rozuměli některým situacím, výzvám či poselstvím, uchylujeme se nejednou k metaforám. Někdy potom jako kdybychom byli „jenom“ v nějakém hledišti, majíce před svými zraky „doprovodné jeviště“ s jeho svérázným scénářem, režií, výraznými herečkami a herci, a rovněž rozmanitě působivými kulisami a komparsem; přičemž čas může mít kromě svého aktuálního společného průběhu nebo „vypnutí“ během našeho spánku rozmanitě do jeviště promítnuté další – více či méně realistické – průměty. Ne že bychom si „v mezích možností“ nevybírali, co a jak budeme sledovat; anebo čím se pokusíme sami vstoupit na jeviště s nějakou „návaznou rolí“ jako svým „angažmá“; ne-li i jinde jako případní „vykladači“ či „zvěstovatelé“. Abychom sami nezabloudili, své vnímání a jeho interpretaci si musíme vždycky nějak dříve zjednodušit, než se do té navenek „globální hry“ podle možností svých a svého životního prostředí nějak zapojíme. (Do některých jakoby „úkolů“ nás automaticky vtáhne autoritativní režim nebo „osudový“ pobyt mimo civilizaci.)

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: ČR znovu zavádí od 1. září povinné nošení roušek ve veřejné dopravě

17. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20012 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 121 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště, Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  104 osob a  celkem zemřelo 397 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Počet mrtvých v USA přesáhl 170 000, nakaženo bylo 5,4 milionů Američanů. Průměrný týdenní počet nových nákaz denně je 52 182.

- Americké školy nejsou schopny řádně otevřít, střediska pro kontrolu nemocí CDC identifikují rychlý nárůst infekce mezi školáky.  ZDE  

- Austrálie zaznamenala v pondělí dosud nejvíce mrtvých, a to 25 ve státě Victoria. Kromě tří úmrtí umírali lidé v pečovatelských domovech.

Školství: V Anglii se nekompetence Johnsonovy vlády proměnila ve skutečnou krizi

17. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Všechny letošní britské maturitní výsledky v Anglii budou založeny na hodnocení učitelů, potvrdila v pondělí v 17 hodin českého času britská vláda. Učinila spektakulární obrat o 180 stupňů poté, co předtím tvrdošíjným trváním na snížení známek prostřednictím hrubého algoritmu rozzuřila studenty, učitele i politiky. ZDE 

Jenže to zase vyvolá chaos na univerzitách, které uzavřely své přijímací procedury pro nové studenty podle dosud vyhlášených výsledků. Žít v Anglii pod vládou Borise Johnsona je jako žít v blázinci.


* * *

Jak už jsme informovali,
v Británii se v důsledku koronavirové pandemie letos nekonaly na středních školách maturitní zkoušky. Už to samo bylo pitomým rozhodnutím, protože se zkoušky mohly konat o něco později, v sociálně distancovaném prostředí, tak, jako v celé řadě jiných evropských zemí.

V Británii jsou maturitní zkoušky písemné, otázky zadává centrální maturitní úřad, zcela nezávislý na jednotlivých školách, a zkoušky jsou v normálních letech také opravovány nezávislými známkovači, kteří nemají nic společného se školou, kde student vystudoval. Výsledky jsou pak studentům po mnoha týdnech - v polovině srpna - oznámeny individuálně poštou.

Uprchlíci utíkají z Francie do Británie před brutalitou francouzské policie

17. 8. 2020

čas čtení 4 minuty



Žadatelé o azyl, kteří přepluli na malých člunech z Francie do Británie, svědčí o zraněních, která jim způsobila francouzská policie. Britská ministryně vnitra konstatovala, že mnoho uprchlíků usuzuje, že Francie je rasistická.

Četní žadatelé o azyl uvedli, že jedním z důvodů, proč se uprchlíci pokoušejí dostat přes kanál La Manche do Británie, je snaha uniknout před násilím francouzské policie, které je zvlášť traumatizující pro osoby, které ve svých domovských zemích přežily mučení.


Žadatelé o azyl v Británii a ve Francii popisují zranění, která jim spáchala francouzská policie. Britská ministryně vnitra Priti Patel informovala, že mnoho uprchlíků se rozhodlo vydat se na nebezpečnou cestu malými čluny přes kanál La Manche, protože jsou přesvědčeni, že Francie je rasistická země.

Rozhovor Britských listů 308. Lukašenkův režim půjde od válu

11. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Max Ščur je překladatel a literát žijící v Praze. Pochází z Běloruska. Jan Čulík s ním mluví o nedělních všeobecných volbách v Bělorusku, které zjevně zfalšoval prezident Lukašenko, o celkové situaci v tamější zemi a o bezpečnostními jednotkami brutálně potlačovaných demonstracích, při nichž bylo používáno českého vojenského materiálu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. srpna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

"Zahyneme!" Lukašenko v nouzi posílá Putinovi žádosti o pomoc

17. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Dělníci skandují po Lukašenkově projevu v továrně: Odstupte!





Analytikové předpovídají, že bude Lukašenko svržen

Izolován od Západu a v obklíčení masových protestů se běloruský prezident Alexander Lukašenko opakovaně telefonicky obrací s prosbou o pomoc na Vladimíra Putina. Telefonoval mu v sobotu i v neděli a chtěl od něho potvrzení, že Rusko mu poskytně vojenskou pomoc proti hrozbám ze zahraničí. Varoval také své běloruské stoupence, že je prý Bělorusko "pod tlakem ze zahraničí".

"Litva, Lotyšsko, Polsko i naše rodná Ukrajina, jejich vedení nám nařizuje uspořádat nové volby," řekl Lukašenko v projevu. "Pokud bychom to splnili, propadneme se do propasti a zahyneme jako národ, jako stát, jako lid."

Aktualizace: Stávka v jednom z největších běloruských podniků (pondělí). Viz níže:

Dokážeme si poradit s klimatickou krizí?

17. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tento komentář byl psán pro Český rozhlas Plus. Jde již o druhý autorův text, který Čro Plus odmítl zveřejnit. 

Jednotlivé země se vůči koronavirové krizi staví po svém, nicméně drtivá většina z nich se snaží nějakým způsobem vypořádat se smrtícím patogenem. Hovoříme-li o mnohem závažnější krizi – o pozvolném klimatickém rozvratu – státníci a politikové už tak horlivou iniciativu nevyvíjejí.

Máme k dispozici velké množství informací, a proto dobře víme, že obě krize, jak pandemie, tak klimatická nouze, spolu do značné míry souvisejí. Patogen lze chápat jako důrazné varování lidstvu, které by mělo radikálně přehodnotit svůj postoj nejen vůči životnímu prostředí, ale i vůči tomu, na jakých principech funguje růstem posedlá společnost. Drancování panenských končin nás vystavilo neznámým a nebezpečným virům, třeba ebole.

 

Mezitím v Absurdistánu 140:

O vážném trestném činu umisťování duhových vlajek na sochy v Polsku

16. 8. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Být v Polsku dnes pravičákem a zároveň katolíkem je v současnosti opravdu těžké. Všichni se vás snaží nejrůznějšímí možnými způsoby urážet. Například všude ty duhové vlajky. Nestačilo, že jedna duhová vlajka byla umístěna na postavu Ježíše ve Varšavě, teď byly ozdobeny tímto způsobem i jiné pomníky. A policie to bere velmi vážně. Poté, co byla zesměšněna za to, že policie vyslala sedmičlenný forenzní tým, aby vyšetřil problém umístění duhové vlajky na památník spisovatele Bolesława Pruse, vysvětlila na Twitteru, že  "urážet sochy" je vážný trestný čín, který má policie prostě povinnost vyšetřovat ex officio.

Co dělal Xaver Veselý na srazu nácků?

17. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Členům Rady ČT zákon ukládá, ze nesmi pusobit ve prospěch nějakého politického hnutÍ, píše na Facebooku Jiří Dolejš. Tak co hledá Xaver Veselý na nedělním  srazu nácků ve středočeském Příčově a ještě se fotí s Vandasem, šéfem extremistické Dělnické strany?

Hampl páchá trestný čin schvalování trestného činu

17. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pomatený pseudonacionalista a ryzí šovinista Hampl a jeho esence tuposti symbolická pro reprezentanty digitálního oportunismu. Je typické, že se snaží podobnými nesmyslnými srovnáními relativizovat rozdíly mezi demokracií a různými formami despocie, protože si tím otevírají dveře ke zpochybňování samotných základů současné demokracie, poznamenává Bohumil Kartous.

Jan Čulík k tomu dodává: Podmínkou civilizované demokratické společnosti, v níž se dá bez útlaku žít, je, že taková společnost má systém zákonů a stát jejich dodržování vynucuje.


Doufám, že bude zatčen a odsouzen i pan Hampl - za trestný čin schvalování trestného činu.

Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Taky kvůli Číně?

16. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 


V ČR byl na začátku týdne jistě pozoruhodný host, Mike Pompeo; jako jedna z čelných osobností USA. Nemalou mediální odezvu získala především jeho středeční návštěva (12. 8.) v Senátu ČR; i když třeba na domácí české politické scéně si nelze nevšimnout odlišné atmosféry z Pompeovy navazující návštěvy prezidenta Zemana (a následných „ohlasů“, vč. komentáře premiéra Babiše). Teď jen „mimochodem“ dodejme, že nynější předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil se chystá k cestě na Tchajwan. A že Miloš Zeman v souvislosti s tím, co „jaksi bylo ve vzduchu“, následně taky prohlásil, že ČR s ohledem na Čínu hodlá prezentovat „pragmatická“ hlediska (jinak řečeno: přednostně ekonomické zřetele před politickými).

30012

Kleptokraticko-plutokratická stagnace

16. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Ruská ekonomika je k ničemu, protože vláda neposkytuje a nevynucuje právní stát, píše Sven Ortmann. Můžete tam vybudovat úspěšné malé firmy, ale jednoho dne vám oligarcha pošle nabídku na koupi vašeho podniku hluboko pod cenou. Můžete odmítnout, ale pak zkorumpovaná vláda povede proti vaší firmě válku, dostanete se do problémů kvůli daním, dokonce i když žádné neexistují, obchodní partneři s vámi přestanou spolupracovat, vláda už od vás nic nekoupí, firma se dostane do konfliktu s úřady kvůli spoustě drobností - a pokud nic z toho nezafunguje, z jakéhosi důvodu skončíte ve vězení. Oligarcha nakonec převezme váš podnik, pokud bude třeba tak poté, co jej vláda zabaví. Samozřejmě, že pak nebude dobře řízen.

V Bělorusku "jsou přítomny srbské speciální síly"

16. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Provedl jsem své malé vyšetřování, zdá se, že jednotka srbských speciálních sil je přítomna a může se podílet na potlačování protestů v Bělorusku. Srbští vojáci byli také spatřeni v Brestu," píše běloruský analytik Franak Viačorka.

Trump versus rampa

15. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

"V žádném případě nesejdu z té rampy, spadl bych na prdel."


O tom "komunistickém teroru" v šedesátých letech

14. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tzv. antikomunisté dále zuří proti všem, kdo nejsou ochotni  připustit, že komunistický režim v Československu byl po celých čtyřicet let obdobím temné hrůzy brutálního útlaku.

Český filmový archiv průběžné, a záslužně, bohužel bez anglických titulků, takže je to pro širší mezinárodní užití nepoužitelné, zveřejňuje na YouTube další a další své filmy.


(Nutno kliknout na tento link.)

Globální nadnárodní firmy se připravují žalovat státy o odškodné za opatření proti pandemii

15. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vlády po celém světě čelí vlně žalob od mezinárodních podnikatelských firem za to, že došlo k snížení jejich zisků v důsledku pandemie.

Čelné globální právní firmy varují, že vlády budou brzo čelit žalobám o vysoké odškodné za jejich reakci na koronavirovou pandemii. O důvodnosti žalob budou rozhodovat tajné, jen k dané věci ustavené soukromé tribunály tří soudců. Žaloby budou podávány v rámci klauzul v mezinárodních smlouvách, regulujících řešení sporů mezi soukromou investorskou firmu a vládou, v jejíž zemi firma investuje.

Rozhovor Britských listů 307. Nikdo nemůže mít iluze, že se nezvýší nezaměstnanost

7. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zanedlouho budou v České republice krajské a doplňovací senátní volby. Má česká sociální demokracie pro tyto volby nějakou účinnou strategii, nebo je prohraje? O tom mluví Bohumil Kartous s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Není „i“ jako „y“?

14. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení < 1 minuta



Jen abychom věděli, že nutně každé „kliknutí“ nemusí být cestou ke spáse:
Libye – Wikipedie

cs.wikipedia.org › wiki › Libye

Taky třeba naopak (byla u toho hned i mapka s uvedením názvu státu ve verzi „Lybie“): Lybie

Aniž se to kdy opravovalo či opravilo… Takže při jistém koloběhu času a informací narazíme zrovna třeba na nenáležité gramaticky znění, a pak můžeme mít problém s tím, jak je to „doopravdy“ (aniž si to musíme připustit!)…

((Což se může týkat i jiných – zpětnovazebně hned nerevidovaných – záznamů. Nechť není v tyto dny veder čtenáři těchto řádků ani jinak rozpačitě či přeneseně „horko“.))

Možná stojí za zmínku rovněž psaní koncovek v různých pádech uvedeného jména státu. Takže (fonetičtěji) „v Libyji“, anebo jen „v Libyi“ (jako dosud)?




Průběžné zpravodajství

V Austrálii zemřel na koronavirus muž, jemuž nebylo ani 30

14. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  15. 8.  bylo v ČR registrováno  19693 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 293 případů. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 394 osob.Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.




- Francie zaznamenala 3310 nových nákaz koronaviru za posledních 24 hodin.

- Americký úřad pro kontrolu léků a potravin Food and Drug Administration vydal v sobotu krizové povolení Yaleské škole veřejného zdraví začít používat zjednodušení test na koronavirus, který používá sliny pacientů.

- Malta registrovala rekordních 72 nových infekcí od pátku do soboty, Půl milionový národ celkem zaznamenal 1348 nákaz, v současnosti má 557 aktivních případů a devět lidí zemřelo.

- Británie zaznamenala více než 1000 denních nákaz už pátý den po sobě. Za posledních 24 hodin to bylo 1012 nákaz.

- 47 procent Brazilců vůbec neobviňuje prezidenta Bolsonara z toho, že v zemi na koronavirus zemřelo více než 100 000 osob. Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění. 

Bělorusko přislíbilo, že propustí všechny zatčené

14. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Evropská unie jedná o možných sankcích proti Bělorusku, Rusko protestuje proti "jasnému pokusu EU zasahovat do vnitřních záležitostí země"

Náměstek běloruského ministra vnitra přislíbil, že do pátku do rána budou propuštěni všichni zadržení, zatímco se hromadí důkazy o bití a mučení zadržených osob policií.

Ve čtvrtek večer sdělil Alexander Barsukov reportérům před vazebním střediskem v ulici Okrestina: "Všechny propustíme do šesti hodin ráno."

Bělorusko: Protesty proti Lukašenkovi nabývají na síle

14. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Běloruský prezident Alexander Lukašenko požádal Vladimíra Putina, aby mu pomohl potlačit rostoucí vlnu protestů v Bělorusku, která vedla k naprostému rozkladu jeho legitimity. Lukašenko se pokusil využít Putinova obrovského strachu z revoluce v samotném Rusku a tvrdil mu, že pokud Lukašenkův režim v Bělorusku padne, je ohrožen i Putinův režim v Rusku. "Tohle není hrozba jen Bělorusku - jestliže Bělorusové nevydrží, tato vlna pronikne i tam," řekl Lukašenko v televizi v sobotu svým poradcům a tvrdil, že protesty jsou organizovány ze zahraničí.

"Obě strany vyjádřily důvěru, že všechny problémy, které vznikly, budou brzy vyřešeny," praví se v transḱriptu telefonátu mezi Lukašenkem a Putinem, který Kreml zveřejnil v sobotu.

Demonstranti v Bělorusku v neděli uspořádali obrovskou demonstraci proti Lukašenkovi, jíž  se účastnily desetitisíce lidí:
 

Novinář Trumpovi: Litujete všeho svého lhaní?

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Novinář S.V. Dáte čekal na svou příležitost  dlouhých pět let, než se mohl včera Trumpa zeptat, zda lituje svého systematického lhaní americkému lidu. Trumpa to zarazilo.

S.V. Dáte dal Trumpovi ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bílém domě jedinou otázku:

"Pane prezidente, po tři a půl letech [svého prezidentství] litujete vůbec všeho toho lhaní, jehož se dopouštíte vůči americkému lidu?"

Trump reagoval: "Všeho toho čeho?"

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Donald Trump přiznal, že se snaží ochromit americkou poštu, aby občané nemohli použít poštovního hlasování

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Trump oznámil, že odmítá poskytnout dodatečné financování americké poště, aby mohla doručit poštou odeslané volební lístky v listopadových volbách. V době vážné koronavirové pandemie američtí voliči nebudou chtít jít hlasovat do volebních místností, aby se nenakazili. Je zjevné, že se Trump úmyslně snaží ochromit americkou poštu, aby zvýšil své šance na volební vítězství.

Trump ve čtvrtek odmítl schválit 25 miliard dolarů pro americkou poštu. V televizi Fox News ve čtvrtek řekl: "Když nedostanou ty peníze, nebudou moci realizovat hlasování poštou."

Lukašenkův režim mučí tisíce osob

14. 8. 2020

čas čtení 4 minuty



Lidé zatčení v Bělorusku během několika posledních dní demonstrací hovoří o systematickém brutálním zacházení a mučení, Je zjevné, že Lukašenkova pořádková policie terorizuje tisíce Bělorusů, kteří se účastnili v těchto dnech protestů.


Osoby zadržované na policejních stanicích, ve věznicích a v provizorních vězeních svědčí o rituálním bití. Až 55 žen bylo nacpáno do cely určené pro dvě osoby. Muži jsou nuceni stát dlouhé hodiny ve stresových pozicích. Na veřejnost vycházejí audio a videozáznamy, které potvrzují zprávy o rozsáhlém mučení, jímž se Lukašenko snaží udržet se u moci.

Jednatřicetiletý stavebník z Minsku byl zatčen v 18 hodin v neděli, několik hodin před uzavřením volebních místností, poté, co si nafilmoval kolonu pořádkové policie v Minsku.

Španělský soudce předvolal členy vedení strany Podemos

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Madridský soudce předvolal několik členů vedení levicové strany Unidas Podemos kvůli výpovědím poté, co bývalý právník formace José Manuel Calvente učinil prohlášení ohledně nepořádků ve financování. Strana tvořená koalicí subjektů Podemos a Spojená levice je nyní menšinovým partnerem v koaliční vládě španělské socialistické strany a její lídr Pablo Iglesias je jedním z vicepremiérů, informuje J. J. Gálvez.

Web "Antify" citovaný v amerických konzervativních médiích je spojen s Ruskem

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Donald Trump na středeční tiskové konferenci jako obyčejně vyzval k otázce Chanel Rionovou, hlavní korespondentku konzervativní televize One America News. Její otázka neměla nic společného s koronavirem nebo ekonomickým oživením, o němž Trump vypráví, ale místo toho se týkala obskurní webové stránky antifa.com, informuje Hunter Walker.

Vyhodnocení ruského vlivu v Německu

14. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Jakožto nepochybná evropská těžká váha a současně země s hlubokými politickými, ekonomickými a kulturními vazbami na Rusko je Německo častým terčem ruských vlivových aktivit, upozorňuje Jeffrey Mankoff. Ale ve srovnání s jinými státy se Německo ukázalo být relativně odolné.

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 302. Posilujeme digitální závislost na úkor mezilidských vztahů

22. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Nikdy jsem nečekala, že vytisknu velkou ceduli Kostel je zavřený, modlíme se za vás, odcházím." S Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou Československé církve husitské, která zároveň působí ve Světové radě církví, hovoří Bohumil Kartous o náboženské víře a o mezilidských vztazích v době koronavirové pandemie, kdy jsme si najednou všichni uvědomili, jak silně jsme všichni závislí na internetu. Ohrožuje to naše normální mezilidské vztahy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Polsko: Smolenský kostlivec definitivně vytažen ze skříně

14. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Historik Mark Semjonovič Solonin, původním povoláním letecký konstruktér ZDE, pro lebeděvovsko-gorbačovský list Novaja Gazeta komentuje poslední polské informace o havárii vládního speciálu u Smolenska v dubnu 2010 ZDE. Upozorňuje na fakt, že vyšetřovací zpráva mezistátní letecké komise (neplést s Mezinárodní organizací pro civilní letectví ICAO) z roku 2011, která se i pro řadu českých komentátorů stala nedotknutelným fetišem, obsahovala nesmírné množství logických rozporů a dokonce popírala fyzikální zákony.

Britové dnes zvořou, na co sáhnou: Maturitní zkoušky

13. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zdá se, že Britové ztratili schopnost věcně a strategicky uvažovat a efektivně jednat. Je to nepořádné, neukázněné a líné myšlení, které tak dobře známe z východoevropských zemí.

Dnes zuří v Anglii obrovská kontroverze, která měla svou předzvěst už minulý týden ve Skotsku. Dnes byly v Anglii zveřejněny "výsledky" maturitních zkoušek, které se ale kvůli koronaviru nekonaly, a celýM 40 procentům studentů maturitní komise snížila původní hodnocení o jednu nebo dokonce dvě známky. Přestože ve srovnání s předchozími lety jsou letošní maturitní výsledky průměrem asi o dvě procenta lepší než v předchozích letech, mnoho škol je s těmito výsledky nesmírně nespokojených, jsou rozčílené a uvádějí, že mají horší výsledky než za mnoho předchozích let.

Česko: Myš, která momentálně ochraptěla

13. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Bývalo donedávna zvykem, že malá Česká republika na mezinárodní scéně hystericky ječí na všechny kolem: Že prý ani za nic nebude přijímat jediného uprchlíka, že po koronavirové krizi nechce podporovat ze společného rozpočtu jižní křídlo EU. Momentálně zmíněné dupání nožkou umíněného dítěte není tolik znát. Nic to však nemění na oné formě "trucnezávislosti", na níž si současné české politické elity zakládají. A pražská návštěva amerického ministra zahraničí Mikea Pompea tento týden trend jedině potvrdila.

Rozhovor Britských listů 303. Vrací se česká politická scéna k stalinismu?

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Is the Czech political scene returning to Stalinism?

(English subtitles. For English, scroll below)

Mezi populistickými excesy na české politické scéně nyní vznikl další pozoruhodný extrém. Takzvaní "demokraté", antikomunisté brutálně zaútočili na nezávislost práce historiků, když odmítl děkan pražské filozofické fakulty UK Michal Pullmann vyvěsit fotografii Milady Horákové s nápisem "Byla zavražděna komunisty". Jak v padesátých letech jsou organizovány rezoluce za Pullmannovo propuštění. Zjednodušené ideologické interpretace ať zprava, nebo zleva, jsou však nesmírně nebezpečné, protože společnost přece musí mít možnost nezávisle zkoumat svou minulost. Realita je složitá a žádná jediná pravda neexistuje. Nejdůležitější jsou otázky, ne odpovědi. O nejnovější, velmi znepokojující kulturní válce na české politické scéně hovoří Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24 . července 2020.

A new political extreme has arisen on the Czech political scene amongst the current populist excesses. The so called "democrats", i.e anti-communists, have brutally attacked Dr. Michal Pullmann, historian and Dean of the Arts Faculty of Charles University in Prague, for refusing to display the image of Milada Horáková, a non-communist politician executed in the 1950s, with an inscription "Murdered by Communists". Letters are being sent to the university management, demanding that Dr. Pullmann be sacked. It is an unprecedented attack against the integrity of historical research in the Czech Republic. Simplified ideological interpretations are extremely dangerous, whether they be left-wing or right-wing. Surely any society must have the right independently to examine its past. Reality is complex and there is no single, unique truth. Questions are much more important than answers. Jan Čulík discusses this latest, very disturbing culture war with the historian Muriel Blaive. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th July 2020.

Asi nejlepší analýza "kauzy Pullmann", upozorňuje Ivo Baran:

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předchozí rozhovory s Muriel Blaive:

Bělorusko: Bylo zatčeno více než 6000 osob

13. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Policie ve středu zatýká muže, který se pokusil položit květiny na místo, kde zemřel demonstrant.  

Aktualizace: Běloruské ženy v Minsku i v jiných městech protestují proti Lukašenkovi. Stávkami se k protestům přidaly i podniky.

Aktualizace: V Bělorusku zemřel ve vazbě pětadvacetiletý mladík. Je to už druhé úmrtí spojené s demonstracemi proti nedělním zfalšovaným volbám.

Alexander Vichor, 25, byl zatčen v neděli v městě Gomel na jihovýchodě Běloruska. Měl problémy se srdcem a jeho zdravotní stav se zhoršil poté, co byl zadržován v policejním antonu po mnoho hodin. Křičel a žádal o pomoc, policie usoudila, že je to blázen a odvezla ho na psychiatrickou kliniku. Byl zřejmě zmlácen.

První mrtvý byl potvrzen v pondělí, kdy policie uvedla, že prý zemřel muž, jemuž v rukou vybuchl granát. Stoupenci opozice obvinili z jeho smrti policii a našli videozáznamy, kde je vidět, že policie střílí, když muž padá na zem. V úterý se stali lidé, kteří se na místo jeho smrti pokusili položit květiny, terčem násilí policie. ZDE 

* * *
Během tří večerů brutálně policií potlačovaných demonstrací proti nedělním zfalšovaným volbám bylo zatčeno více než 6000 osob. Vycházejí najevo také videozáznamy a svědectví, že policie tvrdě bije demonstranty a ve věznicích s nimi zachází násilně.

Opoziční politikové po volbách byli zatčeni, anebo vyhnáni ze země. Hlavní opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja skončila v Litvě z obav o své děti.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Globální počet nákaz dosahuje 20,5 milionu

13. 8. 2020

čas čtení 7 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13. 8.  bylo v ČR registrováno  19075 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 292 případů. To je alarmující počet. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 391 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- Jedním z nejdůležitějších opatření proti šíření koronavirové nákazy kromě nošení roušek je intenzivní větrání. Bohužel, ve většině autobusů a tramvají v ČR funguje klimatizace, která koronavirus cirkuluje, a okna jsou uzavřená. V zájmu veřejného zdraví by bylo opravdu záhodno klimatizaci vypnout a ve vozech veřejné dopravy otevřít všechna okna.

 - Koronavirová pandemie už usmrtila 750 000 lidí. Český rozhlas Plus vysílá bláboly jakéhosi "evolučního biologa" Zrzavého, že koronavirus je "banální virózka". Mezitím v časopise The Conversation píše epidemioložka, že se ani po čtyřech měsících z koronaviru neuzdravila a že je nutno studovat tzv. "long haulers", lidi, kteří se po dlouhé měsíce z COVIDU-19 neuzdraví.   - Ponese Barbora Tachecí odpovědnost za to, že neodpovědnými nesmysly, které vysílá, ohrožuje život lidí?

Téměř 300 zaměstnanců výrobny sendvičů firmy Marks and Spencers v anglickém Northamptonu testovalo pozitivně na koronavirus. ZDE 

- Francie ve čtvrtek registrovala 2669 nových nákaz. Je to druhé denní maximum od zrušení uzamčení země. Zdrojem nákazy jsou především pracoviště a lidé by měli pokud možno znovu pracovat  z domova.

- Světová zdravotnická organizace si myslí, že nákaza se příliš nešíří balením potravin. Prý byly testovány tisíce balení a nákaza koronaviru byla nalezena jen asi v deseti.

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 306. Hovoříme s velkým novinářem z Hlasu Ameriky

5. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Když novinář Jolyon Naegele informoval předem v roce 1989 ve vysílání Hlasu Ameriky, že Gustáv Husák bude odvolán ze svých funkcí, české komunisty to neuvěřitelně rozzuřilo a snažili se proti němu učinit razantní kroky. Nešlo to. A věděli jste, že koncem osmdesátých let byl konflikt mezi slovenskou a českou StB? Jan Čulík pokračuje v rozhovoru s jedním z nejvlivnějších novinářů v posledním desetiletí komunistické éry, Američanem Jolyonem Naegelym, mluvícím dokonale česky i celou řadou dalších slovanských jazyků. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. srpna 2020.

První část rozhovoru s Jolyonem Naegelym je ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 300. Co znamená vítězství Andrzeje Dudy pro Polsko a pro Evropu?

14. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below)

S analytikem Britských listů pro Polsko Tomaszem Oryńskim hovoří Jan Čulík o důvodech proč v druhém kole polských prezidentských voleb, které se konaly minulou neděli, hlasovalo tolik lidí pro dosavadního prezidenta, a tedy i populistickou stranu Právo a spravedlnost, o celkové atmosféře v zemi, která doprovázela předvolební kampaň a co toto vítězství bude znamenat pro Polsko i Evropu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15 . července 2020.

(Aktualizace rozhovoru: Andrzej Duda už zrušil ten příslib, že dá důchodcům víc peněz. Bylo by to "příliš nákladné". https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

What does the victory of Andrzej Duda mean for Poland and for Europe? 

Jan Čulík and the Britské listy expert on Poland Tomasz Oryński look at the reasons why so many Polish voters voted for the populist Law and Justice Party incumbent Andrzej Duda in the second round of the Polish presidential election on Sunday 12th July. They also discuss the general atmosphere in Poland during the election campaign and consider what Duda's victory might mean for Poland and Europe in the future. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th July 2020.

(An update of the interview: Andrzej Duda has already backtracked from that promise of giving pensioners extra money. Apparently it would be "too expensive". 

Source: https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Britští vládní ultrapravičáci: My se o uprchlíky starat nebudeme, to je úkolem Francie a Německa

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že až 20 lidí, kteří připluli do Británie na malých člunech, bude deportováno do Evropské unie


Ve středu mělo z Británie odletět mimořádné letadlo deportující žadatele o azyl, kteří nedávno připluli do Británie na malých člunech. Letadlo mělo odletět navzdory zásahu britského vysokého soudu, který zasedal časně ráno ve středu, a navzdory dalším intervencím, které vedly k tomu, že nejméně 19 lidí bylo z letadla opět odstraněno.

Britské ministerstvo vnitra se vyjádřilo, že až dvacet lidí bude letadlem deportováno do Francie a do Německa. Deportace dalších 19 lidí byla odložena. Do středy do večera nebylo uvedeno, zda letadlo skutečně odletělo.

Rozhovor Britských listů 305. Jak vznikne velký novinář a odborník na Střední Evropu

31. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V prvním ze tří rozhovorů mluví Jan Čulík se světoznámým novinářem, někdejším středoevropským zpravodajem Hlasu Ameriky Jolyonem Naegelem o jeho novinářských zkušenostech a o tom, co v něm vyvolalo tak velký profesní zájem o Československo, Českou republiku a střední Evropu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak Británie upadla: Konzervativní ministr zaútočil na zmrzlinářskou firmu, že hájí uprchlíky

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britská pobočka mezinárodní zmrzlinářské firmy, vyrábějící známou zmrzlimu Ben & Jerry, se na Twitteru otevřeně postavila proti ultrapravicové hysterii Johnsonovy vlády, která propadá hysterickým záchvatům kvůli tomu, že za klidného a teplého počasí přijíždějí z Francie do Británie na nafukovacích gumových člunech stovky uprchlíků. Zaútočil na ni proto konzervativní ministr James Cleverley.



Hej, Priti Patel (ultrapravicová Johnsonova ministryně vnitra), my si myslíme, že skutečnou krizí je to, že nám chybí lidskost pro lidi, kteří prchají před válkou, globálním oteplováním a mučením. Dali jsme pro vás dohromady sérii tweetů:

 

V Bělorusku brutálně zatýkají i novináře

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Ilja Lozovskij, autor a redaktor Organized Crime and Corruption Project, zveřejnil na svém facebookovém profilu popis zatčení a vazby novináře Stase Ivaškeviče ZDE.

Propustili mě včera okolo 19:00. Policajti mě odvezli minibusem pár kilometrů od vězení do ulice Okrestina a nechali mě odejít bez mých osobních věcí, které mi byly zkonfiskovány během mého zatčení (pas, telefon, peněženka, karty, hotovost a klíče). Můj právník, který se pokoušel o jejich navrácení, byl nejdříve směrován do různých kanceláří a pak fyzicky vyveden z vězení.


30630

Markéta Všelichová: Pomoc politickým vězňům a jejich rodinám v Turecku

13. 8. 2020 / Markéta Všelichová

čas čtení 4 minuty

Přátelé, chtěla bych vám oznámit, že pokračuje projekt VOWA (Victims of War Aid, naše organizace založena na pomoc obětem válek). Aktivity se budou dělit do tří základních skupin.

Publikujeme příspěvky Markéty Všelichové, která byla za údajně "teroristickou" činnost ve prospěch kurdské menšiny vězněna několik let v Turecku. 

Přečetli jsme jinde

Údajně roste zájem českých mediálních konzumentů o pozadí (vlastnictví) médií

13. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

"Přestože mají Češi dlouhodobě nízké povědomí o vlastnictví nejvýznamnějších tuzemských médií, Index zaznamenává v posledních letech nárůst těch, pro které je důležité vědět, kdo stojí za jejich oblíbenými tituly nebo stanicemi. Za poslední dva roky vzrostl počet těchto lidí skoro o třetinu, a to na 34 procent. Jde především o muže s vysokoškolským vzděláním, kteří pocházejí z větších měst." 


Pozn. Boba Kartouse: Toto je uvedeno v článku, jenž publikoval Český rozhlas s titulkem upozorňujícím na údajně nejvyšší důvěryhodnost rádií ve srovnání s dalšími typy médií. Obsah je převzat z ČTK, která vychází z výsledků aktuálního průzkumu veřejného mínění. Problém je v tom, že zadavatelem je PR agentura, jež má z podstaty věci zištné cíle. Údajná důvěra v rádia je v článku vysvětlována zaměstnancem PR agentury skutečně velmi nejapně, podle soudu zaměstnance nabízejí rádia publiku přesycenému informacemi "výběr toho nejdůležitějšího". Tento výrok má vysvětlovat jak důvěru v obsah rozhlasových stanic typu ČRo Plus, které se zabývají detaily společenské diskuse (nehodnotím kvalitu), tak zábavních rozhlasových stanic, na nichž mluvící hlavy vytvářejí naprosto zmatenou představu o dění na základě dlouhodobě hodnocené percepce sentimentu, bez jakékoliv vazby na zdroj či podstatu. Důvěryhodnost takového průzkumu je pak nutně sporná. A to i přes dílčí zjištění, která zdánlivě potvrzují větší míru mediální gramotnosti českého publika.

30629

Studentka FAMU Hannah Saleh ukazuje, jak vytvořit funkční spojení mezi vysokoškolským vzděláváním a společenskou odpovědností

Adekvátní dámská jízda

13. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 21 minut

Studentka FAMU Hannah Saleh se rozhodla v rámci své bakalářské práce vytvořit sbírku Školní Freeshop pro potřebné rodiny, které nemají dostatek prostředků na zajištění školních materiálních potřeb pro děti, a zároveň vytvořit v rámci bakalářské práce návod, jak takovou charitativní iniciativu organizovat. Jde o zajímavý příklad sociálně funkční inovace, která propojuje předpokládanou roli univerzit, profesní kvalifikaci a podporu veřejného zájmu. Autorka projektu v rozhovoru pro Britské listy mimo jiné říká:

 

Rozhovor Britských listů 299. Co motivuje oligarchy?

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Oligarchové mají v politice a v ekonomice současné České republiky stále silnější vliv. Bohumil Kartous a Albín Sybera debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o jejich chování a jednání a co to znamená pro Českou republiku a její demokracii. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10 . července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30121

Česká diplomacie nemá vlastní tvář

13. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je liberálními kritiky Babišovy vlády považován za jednoho „z dospělých“ ve Strakově akademii. Petříček totiž navázal na havlovskou lidskoprávní linii, aniž by ji kontaminoval drulákovskými fantasmagoriemi: na Twitteru srdnatě laje postkomunistickým režimům, které jsou na ostří nože se Spojenými státy, a cudně mlží či mlčí o zločinech Bílého domu a jeho spojenců. Ministr Petříček měl jedinečnou příležitost dokázat, že česká diplomacie existuje; že má svůj vlastní názor a že není nesvéprávným vazalem nejproblematičtější velmoci. Totéž platí i pro premiéra Babiše a prezidenta Zemana, kteří se se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem setkali ve středu.

Průběžné zpravodajství

Rusko se chvástá, že má vakcínu proti koronaviru, ale neprošla řádnými testy

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12. 8.  bylo v ČR registrováno  18783 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 288 případů. To je alarmující počet. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 391 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- V USA zemřelo na koronavirus 922 zdravotníků. ZDE 

- Putin oznámil, že Rusko má schválilo první vakcínu proti koronaviru. Nazvalo ji Sputnik V, aby naznačilo, že je "zase první", jako při dobývání vesmíru. Putin dodal, že očkována byla i jeho dcera, a přestože první den měla horečku více než 38 stupňů Celsia, je v pořádku. Potíž je, že řádné, rozsáhlé testování vakcíny na desetitisících pacientů, které trvá nejméně půl roku, takzvaná "fáze 3", nebyla provedena. Rusko také o vakcíně nezveřejnilo žádné podrobnosti. Světová zdravotnická organizace ji za těchto podmínek nemůže schválit. ZDE 

Brazílie v úterý zaznamenala dalších 1274 úmrtí na koronavirus. Celkem v Brazílii už zemřelo 103 026 osob. Počet potvrzených nákaz stoupol v úterý o 52 160 na 3 109 630.


Běloruská opoziční kandidátka opustila zemi kvůli hrozbám vůči svým dětem

12. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Hlavní opoziční kandidátka v nedělních sporných volbách v Bělorusku Světlana Tichanovskaja se nechala odvézt do zahraničí kvůli výhrůžkám jejím dětem.

Ve videu zveřejněném v úterý ráno po druhé noci potyček mezi těžce ozbrojenou policií a demonstranty naznačila viditelně sklíčená Tichanovskaja, že čelila ultimátu ohledně svých dětí a byla donucena odejít do sousední Litvy. "Nedej Bože, abyste čelili takové volbě jako já," řekla. "Děti jsou nejdůležitější věcí ve vašem životě."

Vietnam stupňuje úsilí o převzetí vedoucí role ve sdružení ASEAN

12. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Vietnam se ujal předsednictví Sdružení států Jihovýchodní Asii vloni v listopadu. Možná že letošní rok je pro takový úkol vůbec nejnáročnější. Koronavirová pandemie změnila charakter diplomacie, zejména poněkud staromódní styl, který ASEAN upřednostňovalo: Časté konzultace, neformální jednání a budování důvěry na jednáních a v letoviscích. Nic z toho není v současnosti možné, upozorňuje Huong Le Thuová.

Intenzívní zemědělství zvyšuje riziko pandemie

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Intenzívní zemědělství zvyšuje pravděpodobnost vzniku pandemií jako COVID-19, protože divoká zvířata přenášející nemoci, o nichž je známo, že jsou přenosné na člověka, jsou nucena ke stále užšímu kontaktu s námi, informuje Patrick Galey.

Libanonská vláda sice rezignovala, ale demonstranti chtějí systémovou změnu

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Po několikadenních protestech, které vypukly po explozi 2700 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu, podala libanonská vláda demisi. Libanonský prezident Michel Aoun sice demisi premiéra Hassana Diaba přijal, ale požádal ho, aby ve funkci zůstal jako prozatímní premiér do té doby, než se zformuje nová vláda. V době, kdy Bejrútem otřásl ničivý výbuch, Libanon čelil politické, ekonomické a zdravotnické krizi.

Historik Ziad Abú Rish v pořadu Democracy Now! uvádí, že lidé demonstrující v ulicích Bejrútu sice požadovali demisi Diabovy vlády, nicméně její pád je rovněž výsledkem vnitřních konfliktů mezi různými politickými stranami, které tvoří libanonský politický establishment. Avšak ani pád vlády, ani předčasné parlamentní volby nejsou nezbytně znamením toho, že by v Libanonu probíhala zásadní politická transformace.

Hloupá pohádka, čili Vaše zkorumpovanosti!

12. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ve formálně české pravoslavné církvi, která má již výrazně více členů než vymírající vládní strana ČSSD (23 000 ku 13 843), byla odhalena masivní aféra, jež se týká korupce a zneužívání moci ZDE. Arcibiskup Michal Dandár podle šetření serveru Seznam nejen že zneužil církevní finance k neoprávněnému nákupu pochybné reality, ale také si uzurpoval pravomoc bez řečí vyhazovat své kritiky - a proruské kozáctvo potom zastrašuje i lidi, které takto jednoduše vyhodit nelze.

Biden si vybral za viceprezidentku Kamalu Harrisovou

11. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Joe Biden jmenoval za svou viceprezidentku kalifornskou senátorkou Kamalu Harrisovou. Domnívá se, že to posílí jeho šance vítězství nad Donaldem Trumpem v roce, utvářeném globální koronavirovou pandemií a celostátní debatou o rasových problémech USA.

Harrisová se dříve ucházela o prezidentsku nominaci a působila jako odvážná prokurátorka. Je dcerou imigrantů z Jamajky a z Indie a je to první neběloška a první Američanka z Asie, nominovaná na viceprezidentku.

Trump přerušil tiskovou konferenci, na níž opět blábolil nesmysly

11. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Donalda Trumpa v pondělí načas odvedli z jeho tiskové konference v Bílém domě.  Před Bílým domem došlo k střelbě.

Zřejmě je už Trump zcela zralý pro Bohnice, protože znovu blábolil naprosté nesmysly. Například:

- Trump srovnal nynější koronavirovou pandemii s "velkou pandemií r. 1917": "Byla to strašná věc, které zřejmě ukončila druhou světovou válku, všichni vojáci byli nemocní."

K pandemii došlo v roce 1918, ne 1917, a druhá světová válka skončila r. 1945.

 

Anglie zažívá svůj český moment: část médií a ultrapravicoví politikové propadají hysterii nad uprchlíky

11. 8. 2020

čas čtení 8 minut


V posledních několika týdnech připlouvají přes kanál La Manche každý den desítky až stovky uprchlíků, s úmyslem zažádat v Británii o politický az
yl. Vedlo to k hysterii ultrapravicové části britského tisku a skupiny konzervativních poslanců, kteří se dožadují "změny zákona" s cílem zabránit "ilegálním imigrantům" ve vstupu do země.

Na rozdíl od České republiky se však v Británii vzedmula také vlna odporu proti této ultrapravicové hysterii. Mnoho lidí poukazuje na to, že příchod uprchlíků do Británie není nijak "ilegální", lidé mají podle Ženevských konvencí právo žádat o azyl a o ochranu před válkou a pronásledováním. Británie, kontroverzně, brání uprchlikům, aby se dostali na její území, když se tam však dostanou, většina obdrží azyl.  Mnoho lidí v těchto dnech zdůrazňuje, že by Británie měla ve francouzském Calais otevřít úřadovnu, kde by lidé měli mít možnost zažádat o azyl v Británii a nemuseli by tak riskovat nebezpečnou cestu v malých člunech přes moře.

Obrovskou kritiku si vysloužila tato "reportáž" ranní televize BBC, kterou mnozí odsoudili jako "obscénní". Reportér sleduje z jiné lodi gumový člun, přeplněný uprchlíky, a informuje, že vylévají vodu z nestabilního člunu "kontejnerem z PVC". "Tohle není novinářská práce, konstatoval" jeden labouristický poslanec. "Doufám, že nic takového už neuvidíme."

Video viz níže. Mnozí také v těchto dnech připomínají smrt dítěte Aylana Kurdiho a zdůrazňují, že všichni jsme lidé a musíme vůči sobě projevovat solidaritu. (JČ)

Do jaké míry šíří koronavirou nákazu mladí lidé a děti? Nikdo moc neví

11. 8. 2020

čas čtení 4 minuty


Z analýzy čelných amerických pediatrických organizací vyplývá, že v posledních týdnech července 2020 testovalo pozitivně na koronavirus více než 97 000 amerických dětí. Byla to více než čtvrtina všech nakažených dětí od března letošního roku. Dne 30. července 2020 bylo od začátku pandemie v USA registrováno 338 982 nakažených dětí. To jsou data z Americké akademie pediatrie a Asociace dětských nemocnic, píše Washington Post.

Osm měsíců od začátku pandemie toho není příliš mnoho známo ohledně koronaviru a dětí.

Státostrana a krajské volby

11. 8. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První krajské volby proběhly v České republice 12. listopadu roku 2000. Bylo to v době, kdy vládla sociální demokracie, držená u moci opoziční smlouvou. Už tyto první krajské volby byly jakýmsi protivládním tsunami. Ve většině krajů vyhrála ODS. Na Moravě, kromě kraje Moravskoslezského, uspěla Čtyřkoalice (vzpomínáte? tehdy jediná skutečná opozice, totiž opozice proti opoziční smlouvě). V severních Čechách komunisté.

Bělorusko: Zmizela Světlana Tichanovskaja?

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja je v bezpečí na Litvě, napsal na Twitteru v úterý ráno litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius. Vyvezly ji tam běloruské bezpečnostní jednotky.


V pondělí večer eskalovaly potyčky v Bělorusku. Policie znovu použila gumových projektilů a ochromujících granátů proti demonstrantům. Někteří z nich stříleli zpět rachejtlemi a Molotovovými koktejly. Demonstrací se účastnilo několik tisíc lidí. Demonstranti také stavěli barikády. Protesty jsou většinou bez centrální organizace. Mnozí demonstranti uvedli, že vyšli do ulic v pondělí večer, když viděli v neděli večer brutalitu policie proti demonstrantům. ZDE 

Běloruská opoziční politička Světlana Tichanovskaja není k zastižení. Ani její štáb neví, kde je. 

Demonstrace v Minsku v pondělí večer pokračovaly, viz níže. Záběry jsou k dispozici  navzdory vypnutí většiny internetu v Bělorusku:

Ministr Petříček tvrdí, že ČR 10 let dodržuje zbrojní embargo vůči Bělorusku. Nesehnutí citují Český statistický úřad, že se zbraně do Běloruska vyvážely ještě r. 2014

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Otázky vyvolává vývoz zbraní do Běloruska. Podle Českého statistického úřadu tam vloni přišlo 7,5 tun zboží kategorie „Bomby, granáty, torpéda, miny, řízené střely apod. ostatní, ne:pro vojenské účely” v hodnotě asi 162 tisíc korun (6 000 €). [12] Ve zprávě MPO se však žádný vývoz do Běloruska neuvádí. Evropská unie přitom vývoz určitého zboží do této země zcela zakazuje. Nesmí se tam vyvážet nejen zbraně uvedené ve Společném vojenském seznamu EU, ale ani  „bomby a granáty”, které na seznamu uvedené nejsou. [13]

Česká republika by měla vysvětlit, co přesně do Běloruska vyvezla, aby předešla podezření z vyzbrojování Lukašenkova režimu a obcházení pravidel Evropské unie,” vyzývá Peter Tkáč.

Česká republika opakovaně selhává v kontrole vývozu zbraní, protože před ochranou lidských práv upřednostňuje zisky zbrojařských firem,“ upozorňuje Hana Svačinková z NESEHNUTÍ. Zodpovědnost podle ní leží především na Ministerstvu zahraničních věcí. O udělování licencí na vývoz zbraní z České republiky sice rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu, to ale musí získat kladné stanovisko Ministerstva zahraničních věcí, které v něm musí zohledňovat lidskoprávní aspekt zakázky a také dodržování mezinárodních závazků. Ze zprávy MPO za rok 2014 vyplývá, že je opakovaně porušován Společný postoj rady Evropské unie 2008/944/SZBP. Podle druhého kritéria tohoto dokumentu jsou členské země zavázány „zamítnout vývozní licenci, jestliže existuje zřejmé riziko, že vojenské technologie nebo vojenský materiál, které mají být vyvezeny, mohou být použity pro vnitřní represi.” [14]


Celá zpráva Nesehnutí ZDE

Bělorusko: Opoziční kandidátka odmítla oficiálně oznámené výsledky voleb

10. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Deník Guardian potvrzuje, že policie používala ochromující granáty české výroby. Ty způsobily údajně řadu vážných zranění: jeden muž byl vyfotografován s kusem ustřelené nohy, jiný přišel o prst.

Světlana Tichanovskaja, hlavní opoziční kandidátka ve volbách v Bělorusku odmítla oficiální výsledky voleb, podle nichž prý zaznamenal prezident Alexander Lukašenko drtivé vítězství. Její tým se zapřísahal, že zůstane v zemi a bude usilovat o změnu režimu.

"Budu věřit svým vlastním očím - většina byla pro nás," řekla Světlana Tichanovskaja v pondělí v Minsku na tiskové konferenci. Označila volby za tvrdě zfalšované. Její poradci zdůraznili, že opozice požaduje přepočítání hlasů ve volebních okrscích, kde byly problémy. Chtějí také zahájit rozhovory s úřady o tom, jak uskutečnit pokojné převzetí moci.

Co jsou staré pořádky a co zdravá mysl?

14. 8. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 

Pan profesor Čulík nedávno psal o lidech, kterým když docházejí argumenty, osočují své diskusní okolí termínem "komunisti" (dodal bych, že častou alternativou z úst jiných prázdnějších hlav je "přivolávači starých pořádků").

Nechci zobecňovat, to je vždycky ošidné, ale mám pocit, že docela často zní tyto názory ze strany lidí, pro které je velmi důležité náboženství. Tedy formální církevní postupy a doporučené či až možná povinné způsoby uvažování.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24292