Jak koronavirus postihuje mozek

25. 8. 2020

čas čtení 7 minut


Půl roku od začátku pandemie jsou nyní k dispozici zprávy o mozkových chorobách, které vznikají u lidí, kteří měli v důsledku nákazy koronavirem relativně mírnou chorobu plic, i u těch, u nichž byl průběh nákazy vážný, i u těch, kteří se uzdravují, píše Michael Zandi, profesor neurologie na University College v Londýně.

Klíčovou skutečností je, že vážnost onemocnění plic nemá vždycky vazbu na vážnost neurologické choroby. To, že pacient měl v důsledku koronaviru jen mírnou nemoc plic, ho nechrání před potenciálně vážnými komplikacemi.

Pokud jde o mozek a o nervy, koronavirus má čtyři hlavní dopady:

Bělorusko: Portrét flétnistky, která se nebojí

25. 8. 2020

čas čtení 5 minut



Jak přichází k davu, Maria Kalešnikova vypadá každým coulem jako moderní politik. Před těmito podvodnými volbami by byla návštěva opoziční političky v tomto malém továrním městě  nedaleko Minsku naprosto nepředstavitelná. Avšak dav ji vítá jako vítěznou hrdinku. Jak vždy, Kalešnikova je v barvách své vznikající revoluce.

Maria Kalešnikova  "My jsme pokojní, jsme poctiví, chceme žít v bezpečné a svobodné zemi. A jsme za to ochotni bojovat. Jste neuvěřitelní. Jsem tak ráda, že jsem se s vámu tady dnes setkala. Děkuji vám mnohokrát."

Rozhovor Britských listů 312. Nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Bělorusové mají plné zuby diktátora Alexandra Lukašenka, především kvůli jeho šokujícímu zanedbání koronavirové krize i v důsledku jiných šokujících aspektů jeho režimu, avšak nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie západního stylu. Jak v reportáži Channel 4 News řekla jedna demonstrantka v Minsku: "My nedemonstrujeme pro žádnou ideologii. Chceme prostě být svobodní." Velká část běloruského obyvatelstva má velmi přátelské vztahy s Ruskem, i když mladá generace dnes ví, v důsledku své mobility, jaké je to v zemích Evropské unie. Avšak není vyloučeno, že lukašenkovský režim bude pokračovat, pokud by byl Lukašenko svržen, jen s jinou loutkou v čele. O tomto a dalších aspektech běloruské revoluce hovoří Bohumil Kartous s analytikem Asociace pro mezinárodní otázky Michalem Lebduškou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kreml odmítl obvinění, že se Putin podílel na rozhodnutí otrávit Navalného

25. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 


"Určitě souhlasíte, že každý den v mnoha zemích světa dochází k množství útoků jedy," řekl Peskov.

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, charakterizoval zprávy o tom, že byl Alexej Navalnyj otráven jedem, jako "zbrklé". Je to první reakce Kremlu od té doby, co berlínská klinika, kde Navalnyj leží v komatu, potvrdila, že byl kontaminován inhibitorem cholinesterázy - látkou, která je součásti skupiny, do níž patří nervové látky a pesticidy a také určitá narkotika.

Američtí republikáni varují: Demokraté chtějí USA proměnit v socialistickou diktaturu

25. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Američtí republikáni využili prvního večera svého celostátního sjezdu k temným varováním o budoucnosti Ameriky. Argumentovali, že znovuzvolení Donalda Trumpa je jediným způsobem jak zachránit USA, aby se nestaly obětí socialismu, hospodářského krachu, násilí a anarchie. Předložili apokalyptickou vizi toho, o co jde v listopadových volbách a obrovské množství lživých tvrzení.

"Oni vás odzbrojí, vyprázdní věznice, uvězní vás ve vašich domovech a pozvou pouliční gangy, aby žili vedle vás," řekl kongresman Matt Gaetz z Floridy. "Bude to jako filmový horor!"

Boris Johnson do půl roku odejde z funkce britského premiéra, tvrdí tchán jeho rasputinovského poradce

25. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


To řekl minulý týden návštěvníku na jeho hradě ze 13. století v Northumberlandu čtyřiaosmdesátiletý Sir Humphry Wakefield, otec Mary, manželky Johnsonova rasputinovského poradce Dominica Cummingse. Vyjádřil se, že Johnson má stále ještě po nákaze koronavirem vážné zdravotní problémy a že do půl roku ze své funkce odstoupí.

Wakefield je dlouholetý jezdec na koni a použil koňařskou metaforu: "Jestliže dáte koně zpět do práce, když je zraněný, nikdy se neuzdraví," řekl.

Koronavirus: Případ muže, který byl nakažen koronavirem napodruhé

25. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Jeden mladý muž v Hongkongu byl diagnostikován s nákazou koronaviru více než čtyři měsíce poté, co se uzdravil z první epizody této choroby. Naznačuje to, že imunita vůči koronaviru bude zřejmě jen krátká a vyvolává to otázky ohledně vakcín proti Covidu-19.

Tento případ v Hongkongu je první laboratorně potvrzená druhá nákaza koronavirem. Genetická analýza vědců na univerzitě v Hongkongu zjistila, že tuto  druhou nákazu jinak zdravého mladého muže způsobila trochu jiná verze koronaviru. Vědci doufali, že pacientův imunitní systém tuto nákazu rozpozná a druhé nákaze zabrání.

Policie v americkém Wisconsinu sedmkrát (!) střelila muže do zad. Snažil se předtím ukončit rozepři mezi dvěma ženami

25. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta




Vážné nepokoje vznikly v městě Kenosha v americkém státě Wisconsin poté, co tam policie střelila sedmkrát do zad devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea, když nastupoval do svého automobilu. Blake byl odvezen do nemocnice ve vážném zdravotním stavu.

Prezidentský kandidát Demokratické strany Joe Biden konstatoval, že tato střelba je absolutně nepřijatelná a policisté, kteří útok spáchali, se z něho musejí trestně zodpovídat.

Videozáznam policejního útoku střelbou na neozbrojeného občana je ve výše  uvedeném videu od vteřiny 0.25. Varujeme čtenáře, je to násilná scéna.

Německá klinika: Navalnyj byl otráven

25. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Ruský opoziční politik je v Německu léčen stejnou protilátkou, jaká byla použita r. 2018 proti útoků na Skripalovy v anglickém městě Salisbury


Z lékařských testů vyplývá, že se stal Alexej Navalnyj terčem útoku jedem. Němečtí lékaři ho léčí atropinem, stejnou protilátkou, která byla použita při útoku proti Skripalovým v roce 2018 v anglickém městě Salisbury.

Bolsonaro řekl novináři, že by mu nejraději dal pěstí do huby

25. 8. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Během návštěvy v katedrále dostal křesťanský fundamentalistický brazilský prezident Jair Bolsonaro otázku, proč bývalý asistent jeho syna, Fabricio Queiroz, policejní důstojník v penzi, který je nyní terčem policejního vyšetřování a podle příkazu Nejvyššího soudu v domácím vězení, uložil asi 25 000 dolarů na účet Bolsonarovy manželky Michelle.

Bolsonaro nejprve pohlédl na druhé novináře a vyjádřil se: "Naplním rty tohohle reportéra údery" a pak se podíval na novináře, který se ho na to zeptal, a řekl: "Chci ti opravdu rozbít hubu."

Lukašenko si chtěl uchovat absolutní moc. Nyní je však v pozici Bašára Asada

24. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Běloruský diktátor Aleksandr Lukašenko až donedávna doufal, že se mu manévrováním mezi Moskvou a Bruselem podaří uchovat si absolutní moc, na kterou je za 26 let vládnutí zvyklý. Jako hlavní hrozbu ještě před několika týdny vnímal požadavky moskevského patrona Putina na sjednocování obou zemí. Když se však ukázalo, že ho Bělorusové už opravdu mají víc než dost, otočil na pětníku a zařadil se zpět na místo vzorového Putinova spojence.

Koronavirus a brexit: Hospodářský kolaps, epidemie a záplavy

24. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Úřad britského premiéra vypracoval tajnou zprávu varující, že Británie může  od podzimu řešit katastrofální souhru druhé vlny koronaviru s dopadem brexitu.

Zpráva varuje, že vypadne-li Británie z EU bez dohody (jak to teď vypadá), blokace obchodu s EU se zimními povodněmi v Británii, epidemií chřipky a druhé vlny koronaviru vyvolají katastrofu.

V částech Británie nebude k dispozici dodávka elektrického proudu a pohonné hmoty, pokud uvízne 8500 kamionů v Doveru.

Britský venkov mohou postihnout epidemie chorob dobytka, protože nebudou k dispozici léky pro dobytek, vyráběné v EU.

Bude zřejmě nutné použít britské námořnictvo k zabránění v potyčkách mezi agresivními anglickými rybářskými čluny a rybářskými čluny ze zemí Evropské unie, které budou dál chtít lovit v britských vodách.

Pane premiére, důchodci jsou koronavirem psychicky postiženi nejméně

24. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tak podle pana premiéra dostanou penzisté jednorázovou kompenzaci 6 000 Kč za "prožitý stres během koronakrize".

Jenomže věková skupina 65+ vykazovala příznaky stresu v průměru nejnižší ze všech. Naopak nejvyšší míru stresu prožívaly ženy s dětmi a osamělé matky především a pak mladí lidí ve věku 18-24 let. Těm tedy bude vláda stres kompenzovat ještě více? A jak prosím? ptá se Daniel Münich.

Další podrobnosti o dopadech koronakrize na duševní zdraví obyvatel ve studii

IDEA při Cerge-EI
https://idea.cerge-ei.cz/studies/dopady-pandemie-koronaviru-na-dusevni-zdravi

New York Times: Na Covid-19 zemřelo o 207 000 více lidí, než se oficiálně registruje

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Počet oficiálně registrovaných nákaz se přibližuje 25 milionům a oficiálně registrovaný počet mrtvých je v pondělí 807 830. Jenže investigace listu New York Times ve 28 zemích světa zjišťuje, že kromě toho na koronavirus zemřelo ještě dalších, nezaznamenaných 207 000 lidí.

Bohumil Kartous k tomu poznamenává:

K tomu dezinfo kolotoči kolem covidu-19, který se teď v posledních týdnech rozjel na českých internetech zásluhou prof. MUDr. Žaloudíka, MUDr. Hnízdila, MUDr. Pollerta a dalších doktorů, od nichž obsah rádi přebírají influenceři, mainstreamové TV a další kolektivní blbost přiživující jedinci a kanály, doporučuji text v New York Times s grafy nárůstu úmrtnosti v jednotlivých zemích, viz obrázek výše.

Koronavirus: Američtí lékaři zachránili život dvou bratrů, 15 a 16 let, jen s nejvyšším úsilím

24. 8. 2020

čas čtení 5 minut


Jak je to možné?


Na fotografii vidíte rodinu Gravesonových z města Alexandrie v americkém státě Virginie. Mnoho Čechů protestuje, že je to vopruz muset zase nosit roušky, tak jim Babiš povolil, před volbami,  je nenosit. Proč se starat, že, a proč dodržovat sociální distancování, když koronavirus přece postihuje jen důchodce nad hrobem.

Skutečně?
V Gravesonově rodině koronavirus skoro vůbec nepostihl rodiče. Avšak dva synové Gravesonových, sportovec Matthew, 16, a Timothy, 15, měli neuvěřitelně vážný průběh nákazy. Strávili v nemocnici v bezvědomí měsíc. Lékaři je zachránili jen s nejvyšším úsilím.

V oligarchickém Česku je Babiš jen nevýznamným hráčem

24. 8. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


Stát je důležitým zdrojem prostředků pro mnoho z největších miliardových korporací v Česku. Tuzemské dění je tak z velké části provázáno právě na tyto společnosti. Agrofert je přitom v některých případech jenom tím nejočividnějším příkladem.

Neméně zajímavým příkladem je také Energetický a průmyslový holding (EPH) u jehož zrodu stál Daniel Křetínský, a který mnoho ze svých finančních a investičních projektů realizoval ve spolupráci s firmou PPF Petra Kellnera. EPH dnes zahrnuje celou řadu podniků v několika zemích EU včetně Británie, Německa, či Itálie, ale také Slovenska a Maďarska.

Co spojuje Bělorusko s protesty v ruském Chabarovsku?

24. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Mnozí si všimli, že protesty v ruském Chabarovsku a v Bělorusku mají mnoho společného. V obou případech existuje fyzická a psychologická distance vůči cizím zemím (Čína, Japonsko, Jižní Korea, Litva, Polsko) mnohem menší, než vůči ruskému hlavnímu městu Moskvě, upozorňuje Jurij Moskalenko.

Koktejl enzymů vyvinutý v Brazílii umožňuje biopaliva druhé generace

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci Brazilského centra pro výzkum energie a materiálů (CNPEM) geneticky upravili plíseň tak, aby produkovala koktejl enzymů štěpících uhlovodíky v biomase, jako jsou odpad a výlisky z cukrové třtiny na fermentovatelné cukry umožňující průmyslové zpracování na biopaliva, informuje Maria Fernanda Zieglerová.

Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bidenova doktrína

24. 8. 2020

čas čtení 8 minut

Demokratický uchazeč o funkci prezidenta a jeho nejbližší poradci sloužili v Obamově administrativě - ale jejich vize zahraniční politiky hledá inspiraci u Harryho S. Trumana, napsal James Traub.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 310. Vzbouření v Bělorusku je jako československá Sametová revoluce

18. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles)

Aleś Michalevič byl hlavním opozičním kandidátem v běloruských volbách r. 2010, byl proto zatčen a mučen. Dostal politický azyl v České republice. Teď je zpět v Minsku a v tomto Rozhovoru Britských listů s ním hovoří Jan Čulík o průběhu a vyhlídkách tamější nynější demokratické revoluce. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. srpna 2020.

Aleś Michalevich was the main opposition candidate in the 2010 general election in Belarus. He was therefore arrested and tortured. He escaped to the Czech Republic where he was given political asylum. He is now back in Minsk. Jan Čulík discusses the progress and the prospects of the ongoing democratic revolution in Belarus in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wedesday 19th August 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Krize v Bělorusku aneb Co nebylo řečeno

24. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Žně komentářů a analýz mapujících dramatické dění v Bělorusku mají společný leitmotiv: zlý a podlý diktátor, jejž dlouhá léta podporoval ještě podlejší Kreml, se zuby nehty snaží udržet u moci, a to navzdory pozoruhodnému vzepětí tamní občanské společnosti. Jde o tuze vděčné téma – na rozdíl od válečných zločinů páchaných státy, jimž tuzemský komentariát zcela automaticky poskytuje bianko šek. A zatímco se pozornost jako obvykle upíná na osu Moskva-Minsk, realita je jako vždy mnohem komplikovanější než tradiční novinářské předsudky.

Joe Kennedy útočí na senátní křeslo v Massachusetts

24. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 4 minuty

Jeden z nejzajímavějších soubojů o křeslo v americkém Senátu se rodí v Massachusetts. Pro Demokratickou stranu je to sice jisté křeslo, ale ucházejí se o něho dva silní kandidáti, stávající senátor Ed Markey (74) a kongresman Joe Kennedy III. (39), prasynovec prezidenta J. F. Kennedyho.

Kennedy si přitom může být jistý, že už jeho samotné jméno je v tomto státě magnetem na hlasy. Historik Thomas Whalen z Bostonské univerzity dokonce konstatuje, že „žádný Kennedy v Massachusetts ještě nikdy neprohrál volby“, a pokud Joe Kennedy III. neuspěje, bude to znamenat konec dynastie.

Proč umírá na koronavirus nyní méně lidí, i když počet nákaz stoupá?

23. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Z většiny statistik vyplyvá, že i když počet nákaz v mnoha částech Evropy i v USA stoupá, počet úmrtí a vážných komplikací zůstává relativně nízký. Například v Británii počet lidí na ventilátorech poklesl z 3000 v době vrcholu epidemie na jaře na nynějších 70. Zároveň však v mnoha oblastech začal stoupat počet nákaz.

Rozhovor Britských listů 309. O požáru v Bohumíně a o rasismu některých Čechů

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Věděli jste, že Magda Vašáryová v USA během Olympijských her v Atlantě přerušila s Fabianem Golgem veškeré kontakty, když zjistila, že je homosexuál, a varovala před ním jiné členy českého týmu? A že pracovníci z Prahy, Brna a Ostravy varovali před zaměstnaci z jiného města jako před "burany" a nedokázali zvládnout to, co vnimali jako jejich jinakost? V souvislosti s vyvřením rasismu po požáru v Bohumíně hovoří Jan Čulík s Fabianem Golgem o tom, jak relativní je rasismus a kde jsou na škále rasismu Češi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. srpna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Minsk: Demonstrace se v neděli 23. srpna účastnilo více než čtvrt milionu lidí

22. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

"Mně je osmdesát let, čeho se mám bát? Jestli někdo potřebuje být nahrazen v policejním antonu, tak to já jsem připravena jít a osvobodit mladého člověka, aby nemusel být mučen. Mně je to už jedno," řekla reportéru Channel 4 News jedna účastnice minské demonstrace (v reportáži ZDE od minuty 2). 


Videoreportáž Channel 4 News z obří nedělní demonstrace v Minsku, které se  účastnilo čtvrt milionu lidí, je ZDE






Navzdory výhrůžné situaci, reproduktory varující účastníky, že jsou na "protizákonné" demonstraci, a nařizující jim, aby se rozešli, v Minsku opět v neděli demonstroval oceán lidí. Nesmírně mocné, poznamenává reportér listu Guardian Shaun Walker.  





Tisíce lidí znovu demonstrují před běloruským parlamentem. Video odtamtud níže:

Rozhovor Britských listů 308. Lukašenkův režim půjde od válu

11. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Max Ščur je překladatel a literát žijící v Praze. Pochází z Běloruska. Jan Čulík s ním mluví o nedělních všeobecných volbách v Bělorusku, které zjevně zfalšoval prezident Lukašenko, o celkové situaci v tamější zemi a o bezpečnostními jednotkami brutálně potlačovaných demonstracích, při nichž bylo používáno českého vojenského materiálu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. srpna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Virus a jeho závažná brzda (i možná akcelerace!)

22. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

Bez ohledu na to, co autor tohoto textu psal pro Britské listy již včera, dnes (22. 8. 2020) překvapivě došlo hlášení právě k včerejšímu vysokému nárůstu nových případů koronavirové nákazy v ČR, celkem 506 nově nakažených (přitom předtím několik dní se ty zvýšené stavy takto onemocnělých pohybovaly „jenom“ kolem tří set!). (Taky v sousedním Německu zaznamenali včera přes dva tisíce nových případů za den.) Nebudeme teď komentovat rychle se měnící vládní směrnice k obraně před touto epidemií.

Vězme však, že virus – se svým neblahým zdravotně zákeřným poselstvím – není funkční automaticky, pouhou svou „existencí“. Nedokáže se rozmnožovat ze svých vlastních zdrojů. Musí mít možnost napadnout složitěji biologicky vybavený život, jehož buňky paraziticky napadne a teprve v nich se začne rychle množit; samozřejmě s okamžitou možností napadat další možné „biologické cíle“ v okolí již napadeného jedince (zvířete či taky člověka).

Rozhovor Britských listů 307. Nikdo nemůže mít iluze, že se nezvýší nezaměstnanost

7. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zanedlouho budou v České republice krajské a doplňovací senátní volby. Má česká sociální demokracie pro tyto volby nějakou účinnou strategii, nebo je prohraje? O tom mluví Bohumil Kartous s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zasekly se rozhovory o brexitu. Šílený britský tisk z toho obviňuje Evropskou unii

22. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Foto: Daily Express: EVROPSKÁ UNIE, PROBUĎ SE! NUTÍŠ BRITÁNII VYPADNOUT Z EU BEZ DOHODY!

Ironie od Michaela Deacona: "Už to bylo hrozné, když nás Evropská unie donutila uspořádat referendum o brexitu, nařídila nám, abychom hlasovali pro brexit a donutila nás, abychom odmítli prodloužení přechodového období. Ale tentokrát opravdu zašla už příliš daleko!"

Michel Barnier: Dohoda o brexitu musí být dojednána do 31. října. Johnsonova vláda odmítá přijmout předpisy evropského jednotného trhu, ale dožaduje se jejich výhod. Chce mít právo dotovat v Británii soukromé podniky, což by jim dalo neférovou podnikatelskou výhodu před podniky v EU. Chce přístup pro britské kamiony do EU, ale nechce dodržovat předpisy EU pro kamiony, jako jsou tachografy a povinné bezpečnostní odpočinkové pauzy.

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko útočí na oponenty režimu jedem pravidelně

21. 8. 2020

čas čtení 5 minut



Od minuty 3.17. (Před tím následuje reportáž o situaci Alexeje Navalného do pátku do večera)


Moderátorka: Hovoříme teď s Vladimírem Kara-Murzou. Je místopředsedou nadace Svobodné Rusko, organizace, která je v opozici vůči vládě Vladimíra Putina. Ruští lékaři, kteří léčí pana Navalného, říkají, možná se to dalo očekávat, že v jeho organismu žádný jed není. Kreml tvrdí, že s ním to nemá nic společného. Jak to hodnotíte vy?

Vladimír Kara-Murza: No, přesně to oni říkají pokaždé. Když se podíváte na to, co se děje teď už dvacet let, od té doby, co je v naší zemi Vladimír Putin u moci, zaznamenáte celou řadu těchto případů, jak v Rusku, tak samozřejmě mimo Rusko. Připady Litviněnko a Skripal ve Spojeném království. Lidé, kteří se nějakým způsobem zprotivili Putinovu režimu, jsou obětí útoků jedy.

Rozhovor Britských listů 306. Hovoříme s velkým novinářem z Hlasu Ameriky

5. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Když novinář Jolyon Naegele informoval předem v roce 1989 ve vysílání Hlasu Ameriky, že Gustáv Husák bude odvolán ze svých funkcí, české komunisty to neuvěřitelně rozzuřilo a snažili se proti němu učinit razantní kroky. Nešlo to. A věděli jste, že koncem osmdesátých let byl konflikt mezi slovenskou a českou StB? Jan Čulík pokračuje v rozhovoru s jedním z nejvlivnějších novinářů v posledním desetiletí komunistické éry, Američanem Jolyonem Naegelym, mluvícím dokonale česky i celou řadou dalších slovanských jazyků. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. srpna 2020.

První část rozhovoru s Jolyonem Naegelym je ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Virus a jeho geneze?

21. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

(Taky záminka k uvažování o nesamozřejmosti života a jeho úskalích)

Pochopitelně se nemálo teď píše i hovoří o virech či přímo o virózách. Konkrétně především o „covid-19“ (tj. o „koronavirové nemoci z roku 2019“, kdy se představil kromě odborné veřejnosti zřejmě taky skromně nejdřív ojedinělým vzorkům z desítek milionů lidí z té veřejnosti, která se na viry hned či dosud pohostinsky nespecializovala). (Taky se o tom viru píše ve formuli: „SARS-CoV-2“; přičemž ta výchozí zkratka pochází z angličtiny a je již nějakou dobu v oběhu i mezi laiky, s významem „závažný akutní respirační syndrom“. To jen na okraj dění. Už se hlásá, že ne každá podzimní „chřipka“ musí být zrovna běžnou a známou chřipkou, až nastane teď podzim.) Je to ze sedmi typů virů již čtvrtý známý podtyp koronaviru napadající rovněž lidskou populaci. (Zatím nevíme, zda se podaří vyvinout látku, která by jednorázovou injekcí chránila trvale před nákazou koronavirem.)

Británie: Poslanci budou žalovat Borise Johnsona, pokud nezahájí šetření ruských zásahů do voleb a do brexitu

21. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 
Nadstranická skupina poslanců britské Dolní sněmovny oznámila, že bude žalovat Borise Johnsona, pokud nenařídí nezávislé vyšetřování ruských zásahů do nedávných britských voleb a do referenda o brexitu.

Podle poslanců je Johnsonovo odmítání nechat vyšetřovat zásahy Kremlu do britských voleb je porušení Evropské konvence o lidských právech, která zaručuje v protokolu 1 právo na svobodné volby.

Jediným rozdílem mezi vámi a mnou je to, že vy jste měli štěstí

21. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Dobrý den. Omlouvám se, že jsem okupoval útes, ale chci se s vámi podělit o několik slov.

Jmenuju se Hasan a před pěti lety jsem byl na druhé straně tohoto kanálu La Manche a snažil jsem se překročit jej do Anglie. Tyto útesy byly z našeho provizorního tábora ve Francii viditelné a představovaly naději. Naději, že budu moci žít bezpečným a stabilním životem zde v Británii poté, co jsem uprchl ze své válkou zničené země.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Denní počet nákaz v ČR překročil 500!

21. 8. 2020

čas čtení 9 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23. 8.  bylo v ČR registrováno  21 790 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 239 případů (22. 8. stoupl počet nákaz o 506 případů.)   V nemocnici je nyní  116 osob a  celkem zemřelo 411 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Počet umírajících na koronavirus v ČR v poslední době stoupá:


K tomu: Koronavirus: Proč české úřady informační kampaní jasně nevysvětlí lidem, o co jde? - Proč česká vláda nešíří tata fakta intenzivní prostřednictvím informační kampaně, namísto aby nesmyslně vydávala miliardu Kč na reklamu domácích dovolených?


- Globální počet mrtvých na koronavirus dosáhl 800 000. Za posledních 11 týdnů se počet mrtvých zdvojnásobil.

Brazílie zaznamenala v sobotu 50 032 nových nákaz a 892 nových úmrtí. Celkem Brazílie registruje 3 582 362 nákaz a oficiální počet mrtvých na koronavirus je 114 250. Jsou to druhé nejhorší výsledky po USA.

- Tisíce Izraelců demonstrovalo znovu v sobotu proti premiéru Benjaminu Netenjahuovi kvůli jeho korupci a kvůli jeho neefektivnímu přístupu vůči pandemii. Velký dav demonstroval v ulicích před Netenjahuovou rezidencí. Izrael má nyní více než 100 000 registrovaných nákaz. Má 9 milionů obyvatel. 809 Izraelců zemřelo. Země je v hospodářské krizi a nezaměstnanost je vyšší než 20 procent.

- Americký stát Texas zaregistroval v sobotu 5559 nových infekcí. Celkem bylo v Texasu nakaženo 573 139 osob. Počet mrtvých stoupl o 215 na 11 266. V nemocnicích je v Texasu 5274 osob.

- Skotsko v sobotu zaznamenalo 123 nových infekcí, je to největší denní nárůst za poslední tři měsíce. Ohnisko nákazy vzniklo v potravinářském zpracovatelském podniku v okrese Tayside.

Oběti trestných činů stále častěji bez účinné pomoci

21. 8. 2020

čas čtení 10 minut

 tisková zpráva

Ačkoli od účinnosti zákona o obětech trestných činů uplynulo teprve šest let, chystá se již třetí novelizace tohoto právního předpisu, přičemž ani v této novelizační vlně nejsou brány v potaz zásadní připomínky organizací poskytujících přímou pomoc obětem trestných činů. Organizace jako proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s., In IUSTITIA, o.p.s. a Rozkoš bez Rizika, z.s. přitom již od samotné účinnosti zákona, tedy od roku 2014, upozorňují na celou řadu legislativních nedostatků, které zákon má, a s nimiž se v praxi stále potýkají.

Ruští lékaři nyní říkají, že Navalnyj "nebyl" otráven, hodinu poté, co sdělili, že v jeho organismu našli prudký jed

21. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Letadlo s ruským opozičním aktivistou Alexejem Navalným v komatu odletělo do Berlína. Tisková tajemnice Navalného Kira Jarmyš:
"Letadlo s Alexejem odletělo do Berlína. Obrovské díky všem za podporu. Boj za Alexejevův život a zdraví teprve začíná, a stojí proti němu ještě mnoho, ale nyní jakoby udělal první krok."



Aktualizace: Alexej Navalnyj, který je stále v komatu v nemocnici v sibiřském městě Omsk, má být přece jen dopraven leteckou sanitkou v sobotu ráno do Německa. Navalného tisková tajemnice Kira Jarmyš konstatovala, že pracovníci omské nemocnice náhle v pátek večer změnili své rozhodnutí a převoz dovolili.  Předtím se obrátila Navalného manželka na Vladimíra Putina, aby dovolil převoz Navalného do Německa. ZDE  

* * *

Aktualizace: Manželka Alexeje Navalného se přímo obrátila na Vladimíra Putina se žádostí, aby dovolil převoz jejího manžela do nemocnice v Německu. Šéf nemocnice v Omsku (a člen Putinovy strany Jednotné Rusko) Alexander Murachovskij nyní tvrdí, že Navalnyj nebyl otráven, ale byl postižen metabolickou chorobou způsobenou nízkou hladinou cukru v krvi. Nevysvětlil, jak je možné, že je Navalnyj stále ještě v komatu. Navalného stoupenci jsou přesvědčeni, že nemocnice v Omsku zdržuje převoz Navalného do Německa, aby se zabránilo řádnému vyšetření toho, co způsobilo jeho náhlý kolaps. Tisková tajemnice Alexeje Navalného Kira Jarmyš konstatovala, že zákaz převozu Navalného do Německa je "útokem na jeho život". ZDE  

Nemocnice v Omsku Navalného nepustí na léčení do Německa

Ruští lékaři, v jejichž péči je Alexej Navalnyj poté, co zkolaboval v důsledku otravy prudkým jedem, zakázali jeho odvoz do Německa. Tvrdí, že je v příliš  těžkém zdravotním stavu na to, aby ho bylo možno převézt. Uvedla to Navalného tisková tajemnice.

Lékaři to oznámili pouhou hodinu před tím, než mělo přiletět letadlo, které ho mělo evakuovat do Německa. Navalnyj je v současnosti v komatu v nemocnici v sibiřském městě Omsk.

Rozhovor Britských listů 311. Vstup ČR do EU znamenal mimořádné posílení jejího vlivu

21. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



21. srpen, den výročí vojenské okupace Československa pěti státy Varšavské smlouvy vedené Sovětským svazem, je myslíme vhodnou dobou uvědomit si, že dnes už Česká republika nestojí mezinárodně sama jako kůl v plotě, vystavená kdejakému agresorovi, protože je členem vlivného uskupení, Evropské unie. Bohumil Kartous hovoří o mezinárodním vlivu České republiky v rámci EU s Vladimírem Špidlou, bývalým českým premiérem a komisařem Evropské unie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Sílí důkazy, že děti hrají silnější roli v šíření koronaviru, než se dosud předpokládalo

21. 8. 2020

čas čtení 2 minuty


Nejnovější studie je malá, avšak dokazuje, že virová nálož u dětí a procento nákazy mezi dětmi zřejmě znamená, že děti nenápadně šíří pandemii


Ze studie, publikované ve čtvrtek, vyplývá, že některé děti mají během prvních tří dní infekce v dýchacích cestách velké množství koronaviru navzdory tomu, že mají mírné příznaky nebo nemají příznaky vůbec žádné. Vyplývá z toho, že role dětí při šíření infekce je zřejmě daleko závažnější, než se dosud předpokládalo.

Je Tchajwan jen svého druhu „druhá Čína“?

21. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 


Nemálo problematicky jsme nyní zakopli jak u „pragmatiků“, tak i mezi „precizně terminologicky“ uvažujícími čtenáři Briských listů; přičemž na ty, kteří se navíc zarazili nad číslovkou jako možným politickým „přívlastkem“ státu, rovněž bychom neměli teď zapomenout. Mnohé tu relevantně bolí z obou předpokládaných adresných (politických a zeměpisně determinovaných) stran touto otázkou vytčené tématiky.

Kritika není cenzura

21. 8. 2020 / Raphael Fabisiewicz

čas čtení 28 minut

Nedávno zveřejnil známý americký časopis Harper’s otevřený dopis, který se zabývá současnou atmosférou okolo veřejné rozpravy. Dopis, který podepsalo 153 signatářů z různých poměrů, oborů a s různými politickými názory, začíná takto: „Naše kulturní instituce čelí zkoušce. Pokračuje, že

neliberální složky nabírají na síle po celém světě a mají mohutného spojence ve formě Donalda Trumpa, který představuje opravdovou hrozbu pro demokracii. Nesmíme však dopustit, aby se odpor změnil ve svůj vlastní druh dogmatu nebo donucení – který pravicoví demagogové již využívají. Demokratické inkluzivity, kterou chceme, lze dosáhnout pouze, když vystoupíme proti nesnášenlivé atmosféře, která na obou stránách nastala.

Hlavní obavou dopisu není, jak shrnul Jiří Sobota v komentáři pro Respekt, hrozba, která „nepřichází ze strany nostalgických nacionalistických populistů typu Donalda Trumpa“, kterému dopis věnuje jednu celou větu, ale „z řad fronty hlásající radikální pokrok.“

Zprávy o koronaviru z Gambie

21. 8. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech zaznamenala nejmenší země afrického kontinentu nejvyšší procentuální nárůst nakažených novým typem koronaviru. Zůstává otázkou, jak přesně se vedly statistiky, nicméně tamní Ministerstvo zdravotnictví udává, že v období od 5. do 11. srpna je v Gambii nárůst o 85 % nakažených a počty dále rostou (k 20.8. se jedná o 2401, přičemž ještě v červenci se jednalo jen o 622 evidovaných případů. K 20. 8. bylo v Gambii zaznamenáno 81 úmrtí na Covid 19, v červenci jich bylo od počátku pandemie 12. Za období od března do června se jednalo pouze o 2 případy. Od začátku srpna se tedy jedná o exponenciální růst. Roli zřejmě hraje i vyšší počet testovaných, který se kontinuálně zvyšuje a za srpen činí již přes 3000 testovaných osob.

Gambie má přibližně 2,2 milionu obyvatel.


Rozhovor Britských listů 305. Jak vznikne velký novinář a odborník na Střední Evropu

31. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V prvním ze tří rozhovorů mluví Jan Čulík se světoznámým novinářem, někdejším středoevropským zpravodajem Hlasu Ameriky Jolyonem Naegelem o jeho novinářských zkušenostech a o tom, co v něm vyvolalo tak velký profesní zájem o Československo, Českou republiku a střední Evropu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Navalného případ připomíná další případy otrav

21. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta


Ruský opoziční lídr Navalnyj je hospitalizován v kómatu kvůli podezření z otravy. Expertka na Rusko Galia Ackermanová z Revue Politique Internationale tvrdí, že incident připomíná další politické otravy z minulosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Bělorusko se stává (Bělo)ruskem

21. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ruští propagandisté v úterý převzali od stávkujících redaktorů provoz (bělo)ruské televize ZDE ZDE. A od stejného dne také ruská letadla převážejí do (Bělo)ruska příslušníky Putinovy národní gardy (přibližný ekvivalent někdejších čs. vojsk ministerstva vnitra), kteří se zapojují do potlačování protestů ZDE ZDE ZDE. Jak daleko dospělo třeba převzetí běloruské KGB ruskými službami zatím pochopitelně nevíme. - I kdyby se teď ještě našel nějaký příslušník (bělo)ruského establishmentu ochotný sesadit Lukašenka silou a umožnit tak reálnou výměnu na nejvyšším mocenském postu, Kreml už by to nedovolil.

Steve Bannon a tři jeho kumpáni byli zatčeni pro zpronevěru sbírky na "stavbu zdi"

20. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Bývalý manažer Trumpovy předvolební kampaně r. 2016 Steve Bannon byl ve čtvrtek zatčen a obviněn, že se účastnil na rozkradení finančních darů z internetové sbírky s názvem " Stavíme zeď", která vybírala peníze na stavbu kontroverzní zdi Donalda Trumpa na hranici s Mexikem. Bannon zneužil nejméně milion dolarů z této sbírky pro své osobní výdaje, konstatují federální prokurátoři na Manhattanu.

Barack Obama ostře zaútočil na Trumpa, Trump podpořil konspirační teoretiky

20. 8. 2020

čas čtení 3 minuty



Barack Obama pronesl dosud svůj nejostřejší útok proti Donaldu Trumpovi. Obvinil ho a jeho tým z úsilí potlačit v listopadu demokratické volby a apeloval na Američany: "Nedovolte jim, aby zlikvidovali vaši demokracii."

Obama poukázal na to, že Trump, jako miliardář, podnikatel a celebrita, se nestal prezidentem, protože toho není schopen, a namísto toho zachází s prezidentským úřadem, jako by to byla reality show.

V projevu se o demokracii zmínil osmnáctkrát a zdůraznil vážné varování: "Tato vláda dokázala, že zlikviduje naši demokracii, pokud to bude potřebovat k vítězství. Proto musíme být velmi aktivní a podpořit ji."

Alexej Navalnyj je ve vážném stavu v nemocnici, zřejmě byl otráven

20. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Ruský opoziční politik je v bezvědomí v nemocnici poté, co byl zřejmě otráven jedem v čaji. Je na ventilátoru


Čtyřičtyřicetiletý Navalnyj, otevřený kritik Vladimíra Putina, se vracel do Mosky letadlem z Tomsku na Sibiři, když se mu udělalo špatně. Letadlo nouzově přistálo v Omsku a Navalnyj byl odvezen do nemocnice, kde byl ve čtvrtek ráno na jednotce intenzivní péče v bezvědomí. Na videu, natočeném v letadle je vidět zdravotníky spěchající na palubu a muže křičícího bolestí.

"Na začátku letu šel na záchod a už se nevrátil," napsal Pavel Lebeděv, který také zveřejnil fotografii Navalného pijícího čaj na letišti před odletem. "Začalo mu být velmi špatně. Málem ho neoživili a stále ještě křičí bolestí."

Jen tento týden ve Středozemním moři zahynulo 55 uprchlíků

20. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



45 lidí - včetně pěti dětí - zemřelo u pobřeží Libye, dalších 10 jižně od Kanárských ostrovů


Drsnou realitu migrační krize pokračující u pobřeží severní Afriky podtrhly dvě tragédie tento týden, při nichž zemřelo nejméně 55 lidí.

45 osob, včetně pěti dětí, zahynulo, když u libyjského pobřeží vybuchl motor jejich člunu. Je to letos dosud největší uprchlická katastrofa ve Středozemním moři, konstatuje OSN.

Španělské úřady potvrdily, že mrtvoly deseti uprchlíků byly nalezeny v částečně potopeném člunu nedaleko Kanárských ostrovů.

Vládnou jako robot Karel - znají jenom Ano a Ne

20. 8. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 
Tak, a od září máme zase roušky. Správně nebo špatně? Nekritizuji to - jenomže vůbec to nemuselo být a to je to velmi špatné.

Česká vláda se chová jako kdysi binární robot Karel - zná jenom dvě činnosti, ano a ne. Zákaz a příkaz. Plošně a bez vysvětlování. Ne že bych se moc divil, protože tohle je vlastně to řízení státu jako firmy: namísto nuancovaných postupů a diskusí jen vyhlašování rozkazů z místa generálního ředitele. "Jste teď všichni moji podřízení, budetě poslúchať na slovo!"


Jenomže NEBUDOU. Odpor vůči opatřením doslova houstne ve vzduchu. V březnu jsme všichni disciplinovaně poslechli, v září to budou bojkotovat, obcházet, šidit. Proč? Protože opatření jsou ode zdi ke zdi, nejasná, nesrozumitelný, nezdůvodněná. Mají pocit, že jim vláda lže, že kecá, mlží a plácá. V březnu jí věřili, dnes už ne.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Švédsko zaznamenalo za první půlrok 2020 nejvíce úmrtí za posledních 150 let

20. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20. 8.  bylo v ČR registrováno  20 686 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 281 případů.  Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Strakonice, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště, Hodonín, Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava. V nemocnici je nyní  112 osob a  celkem zemřelo 404 osob. Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Globální počet koronavirových infekcí přesáhl 22,2 milionu, počet mrtvých přesáhl 782 000. Nejpostiženější jsou stále Spojené státy a Brazílie.

- Počet úmrtí v Brazílii přesáhl 110 000 a za posledních 24 hodin bylo registrováno dalších 50 000 nákaz.

- Počet infekcí ve Francii dosáhl nového vrcholu po ukončení karantény v zemi. Za posledních 24 hodin bylo registrováno dalších 3776 nákaz. Prezident Macron vyloučil nové celostátní uzamčení země. Virus se šíří především mezi mladými lidmi a to v Paříží a v Marseille a kolem těchto měst.

U Calais vyplavilo moře mrtvolu teenagera, který se snažil dostat do Anglie

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Ve středu ráno byla na pláži nedaleko Calais nalezena mrtvola šestnáctiletého súdánského chlapce, který se s kamarádem pokusil v nafukovacím člunu přeplout do Anglie. Namísto vesel používali lopaty.

Francouzská ministryně pro občanství Marlène Schiappa uvedla, že mrtvola chlapce byla nalezena na pláži u Sangatte, nedaleko místa, kde stával nechvalně známý uprchlický tábor "Džungle".

29864

Koronavirus: Proč české úřady informační kampaní jasně nevysvětlí lidem, o co jde?

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 

Dostávají se k nám zprávy od lékařů, že velká část českých pacientů prostě v existenci koronavirové pandemie nevěří. České sdělovací prostředky nekriticky dávají prostor pošukům s akademickými tituly, kteří bez věcné korekce šíří naprosté nesmysly: buď, že byl nový koronavirus uměle vyroben v laboratoři jako biologická zbraň (vědecky je prokázáno, že to je blbost), nebo že koronavirus není vůbec žádný problém, je lehčí než chřipka.

Je pozoruhodné, že se informace o tom, co vlastně Covid-19 je, a jak na nakažené působí, se ve věcné a srozumitelné formě zjevně nedostávají do většiny české společnosti, navzdory tomu, že už na Covid-19 zemřelo skoro 800 000 lidí.

Proč česká vláda informační kampaní lidem nevysvětlí, jasně a stručně, o co jde? O toto:

K Bělorusku: Český parlament je horší než Kreml. A co propagandistická ruská televize?

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K tomu, jaký póvl zasedá v českém parlamentě, viz výše.

Zatímco Parlament ČR nepřijal (!!) rezoluci, která měla odmítnout volby v Bělorusku jako nelegitimní a požadovat nové, i ruský ministr zahraničí Lavrov se vyjádřil, že volby v Bělorusku "nebyly ideální".

* * *

Kreml je vůči situaci v Bělorusku opatrný. Níže informace o prvních pořádných výrocích k běloruské krizi, Kreml se drží stranou, přestože kritizuje tzv "vnější zásahy":

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se vyjádřil, že "není zapotřebí" ruského zásahu, ministr zahraničí Lavrov přiznal, že běloruské volby "nebyly ideální".


Ovšem ředitelka zahraniční ruské propagandistické televize RT se v domácí ruské televizi vyjádřila, že opoziční běloruská politička Světlana Tichanovskaja "má inteligenci jen o trochu vyšší než orangutan". "Západ si prý vždycky vybere zrůdu.":

29864

Češi, koronavirus a společenská paralýza zakořeněná v kulturní identitě

20. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Otevřená společnost uvržená do situace, která přináší obavy a nejistotu a zároveň je nová a neexistují návody na osvědčená řešení, se nutně snaží s takovou situací vyrovnat. A to i prostřednictvím veřejného diskursu, v němž se střetávají různé postoje a názory, za nimiž stojí různě akcentované zájmy. To je přirozené a žádoucí.

Koronavirus, covid-19, takovou situaci nastolil a postavil českou společnost před dilema v řešení poměru ochrany ohrožených a kolaterálních dopadů takové ochrany, jež nutně znamená omezení osobních svobod. Samo o sobě je to prospěšné, zároveň to ale ukazuje na charakter společnosti, její vztah k veřejnému zájmu a zejména k autoritě, která tento veřejné ý zájem reprezentuje.

Češi mají vůči autoritě vztah nedůvěřivý, historicky ovlivněný tím, že tato autorita nevyvěrá ze společenské shody, je nadřazená, nikoliv podřízená veřejnému zájmu a je represivní, svou pozici udržuje pod hrozbou legitimního násilí. Těžko se pak divit, že tímto způsobem nemálo Čechů nahlíží i na řešení koronavirových omezení. Jinými slovy, nejde o ně, jde o postoj k autoritě a jí svěřené moci obecně. Nebyli jsme doposud schopni se s tímto handicapem vyrovnat.

30097

Pohov!

20. 8. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Po jarní covidovém entrée to vypadalo, že jsme se hezky zklidnili... ve vzduchu přestaly řádit tisíce letadel, na silnicích byl najednou prostor i pro slušné řidiče, kteří se nikam neženou; a celkově se zdálo, že jsme si dali konečně říct a pochopili, že ve věčném stresu a běsu se žít nedá.

Bohužel - jen klam. Jakmile se otěže nařízení uvolnily, opět vypuklo všeobecné šílení, místy snad ještě násobené nuceným půstem.

Teď je za dveřmi roční období, které samo o sobě vybízí ke klidu, rozmýšlení, upořádání si hierarchie hodnot, což bude opět násobeno dopady přítomnosti pandemického viru. Kdy už jindy bychom měli výrazně přibrzdit, občas zastavit, uklidit si v duši i v domácnosti, zabývat se koníčky, na které "není čas" - prostě kritickou dobu využít ke skutečnému životu na úkor běsnění - bláznění - honění se za kdečím, často z pochybných důvodů.

Hlavním cílem je přece vyhnout se nákaze virem, jejíž důsledky, jak vědci postupně zjišťují a zveřejňují, mohou pro kohokoli být nedozírné a dožít se tak v klidu a pohodě funkční, bezpečné a všem dostupné vakcíny.

Mohu-li tedy přátelsky požádat:

Dobrzdit - doskákat - pohoda - POHOV:-)


Elitní demokraté ignorují levicové voliče

20. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 1 minuta

Národní konvent Demokratické strany Spojených států je letos kompletně virtuální. CNN publikovala seznam pěti nejdůležitějších projevů, které stojí za to sledovat. Na čtvrtém místě je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), a to i přesto, že pro ni vymezený čas trval jen jednu minutu.

To, že AOC dostala prostor k projevu, je od vedení Demokratické strany vůči progresivnímu křídlu nepochybně vstřícným krokem, ale 60 vteřin na záznam pro jednu z nejpopulárnějších členek Demokratické strany a patrně její nejlepší fundraiserku v Kongresu, která za své první volební období vybrala zhruba stejně jako fundraiserská legenda Nancy Pelosi, je opravdový despekt.

30621

Rouškový disent

20. 8. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

S prvním uvolňováním covidových opatření se rozbujelo anti-rouškové rebelství stejně statečně a zpozdile, jako se po Sametu rozbujel antikomunismus. Titíž bojovníci, kteří ještě v ´48 srdnatě bojovali s ck mocnářstvím, i dnes mají neochvějný smysl zbabělců, kteří začnou bojovat s nepřítelem, až když je poražen (lhostejno či zdánlivě či doopravdy). Vykřikovat cosi o náhubcích, rouškové totalitě, symbolickém umlčování, o účinnosti roušek jako plotu tito bojovníci umí jen tehdy, když jim za to nic nehrozí a čím více dostávají v médiích všeho druhu více prostoru, tím více halasí z plných plic o tom, jak jsou utlačovaní, což je ovšem starý konzervativní zvyk.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet nákaz překročil 22 milionů, počet mrtvých překročil 777 000

19. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20 483 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 282 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště,  Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  122 osob a  celkem zemřelo 401 osob. Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Činitelka Světové zdravotnické organizace Maria Van Kerkhove varovala, že mladí lidé nejsou vůči viru imunní. "Jsme svědky mladých lidí, kteří končí na jednotkách intenzivní péče," konstatovala na tiskové konferenci v Ženevě. "Mladí lidé na tento virus umírají."

- Světová banka požaduje větší rušení dluhů pro chudší země. Její prezident David Malpass poukázal na to, že z nového výzkumu vyplývá, že koronavirová pandemia zahnala do chudoby dalších 100 milionů lidí.

- Australský premiér Scott Morrison chce učinit očkování potenciální vakcínou proti COVIDU-19 povinné.

V Atlantickém oceánu je desetkrát více plastů, než se dosud předpokládalo

19. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

 
Nová měření v prvních 200 metrech vod Atlantického oceánu nalezla, že je tam v asi 5 procentech oceánu mezi 12 až 21 miliony tun mikroskopických částic tří nejběžějších typů plastů. Znamená to, že je v Atlantiku asi 200 milionů tun těchto nejběžnějších plastů.

Předchozí odhady, založené na kalkulacích množství nezpracovaných městských odpadků v pobřežních oblastech, byly, že do Atlantiku bylo za posledních 65 let vypuštěni 17 až 47 milionů tun plastů.

 
Politikové by měli uvažovat, co proti tomu dělat. Obrovské množství plastů v mořích ohrožuje mořskou flóru a faunu. Lidé dosud vědí velmi málo, jak to ohrožuje jejich existenci.

Podle současných trendů by se množství plastů v oceánech mělo v nadcházejících 20 letech ztrojnásobit.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Šokující analýza nadstranického senátního výboru: Trump a jeho kampaň byli v kapse ruských výzvědných služeb

19. 8. 2020

čas čtení 6 minut

Nová analýza nadstranického senátního výboru pro výzvědné záležitosti zveřejnila velké množství nových podrobnosti o vazbách Donalda Trumpa na Moskvu. Ve zprávě se praví, že Rus, který v roce 2016 těsně spolupracoval s Trumpovou prezidentskou kampaní, byl kariérní ruský výzvědný důstojník.

Analýza, kterou zveřejnil výbor, v němž jsou zástupci jak Demokratů, tak Republikánů,  má téměř 1000 stran a je podrobnější než loňské vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které zveřejnil mimořádný prokurátor Robert Mueller.

Tato nová analýza senátního výboru pro výzvědné záležitosti informuje o ohromujících, složitých vazbách mezi Trumpem, jeho vysokými volebními poradci a ruskými vládními činiteli v měsících před prezidentskými volbami v roce 2016.

Možná, že by si Češi měli konečně uvědomit, že Trump je v kapse Ruska, a nelézt mu kamsi, poznamenává Jan Čulík.

Lukašenko vyhrožuje novými represemi, stávkující dělníci ustupují vyhrožování zaměstnavatelů

19. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Špatná zpráva. Pořádková policie je zpět v ulicích Minsku. Některé demonstrace a protesty jsou rozbity. Lidé jsou zase zavíráni. Prohledávání. Zastrašování dělníků. Bělorusko mělo tři dny míru. Dovolilo to Lukašenkovi se přeskupit a znovu zaútočit. Můžeme očekávat  další eskalaci.

Ohrožený běloruský prezident Alexander Lukašenko naznačil, že zahájí novou vlnu útlaku. Je zjevně rozhodnut potlačit protestní hnutí, které požaduje, aby odstoupil.

Běloruská opozice oznámila, že plánuje vytvořit "koordinační radu", která bude dohlížet na přechod k novému politickému režimu v Bělorusku. Lukašenko to označil za "pokus uchvátit moc".

Poradci Světlany Tichanovské, opoziční političky v exilu, oznámili v úterý, že plánují utvořit sedmdesátičlennou radu, která se bude skládat ze zástupců politických stran a prominentních kulturních osobností, včetně nositelky Nobelovy ceny, spisovatelky Světlany Alexijevičové. Tichanovská uvedla, že je připravena převzít funkci šéfky státu, než budou uspořádány nové volby.

USA: Zákonodárci obou stran odmítají Trumpovu milost pro Snowdena

19. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Přední zákonodárci obou stran ve výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené složky odsoudili údajné plány Bílého domu omilostnit bývalého zaměstnance CIA Edwarda Snowdena, které označili za "výsměch zaměstnancům pracujícím v oblasti národní bezpečnosti", informuje Leo Shane III.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23456