Írán představil střely s prodlouženým doletem

21. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Írán ve čtvrtek představil dvě střely, které podle něj mají delší dolet než dříve. Pojmenoval je po velitelích zabitých v lednu americkým náletem v Iráku.


"Pokud jde o střely s plochou dráhou letu, dostali jsme se z doletu 300 kilometrů na 1 000 za méně než dva roky," prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání.

Představení střel přišlo den poté, co Washington prohlásil, že aktivuje kontroverzní mechanismus zaměřený na obnovení sankcí OSN proti Íránu.

Cílem je obnovit všechny mezinárodní sankce proti Íránu, které byly zrušeny v rámci dohody z roku 2015, která usilovala o to předejít vývoji jaderných zbraní v Íránu.

Jedna z nových střel, balistická raketa Hadž Kásim byla pojmenována na počest íránského generála Kásima Sulejmáního zabitého v lednu při americkém náletu v Bagdádu.

Státní televize pochválila rychlost balistické rakety coby "dlouhé ruky Íránu pro zasažení agresorů" a vyzvala lidi, aby nezapomínali na základnu Ajn al-Asad v Iráku, kde jsou přítomni Američané. Tato základna byla zasažena odvetou za zabití Sulejmáního.

Střela s plochou dráhou letu pojmenovaná na počest Abú Mahdího am-Muhandise, iráckého podřízeného generála Sulejmáního, který zemřel při stejném útoku v Bagdádu.

"Děkuji ministerstvu obrany za pojmenování jedné z nejdůležitějších raket na počest generála Sulejmáního," řekl Rúhání.

Ministr obrany Amir Hatami prohlásil, že "zvláštní pozornost byla věnována prodloužení doletu" střel.

"Na poli balistických raket na pevné palivo jsme dnes dosáhli doletu 1 400 kilometrů," řekl Hatami a dodal, že střely prokázaly "účinnost" proti "americkým zločincům".

Napětí mezi Washingtonem a Teheránem roste zejména od té doby, co prezident Donald Trump odstoupil od dohody z roku 2015 a obnovil americké sankce proti Íránu v rámci kampaně "maximálního nátlaku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020