Německá klinika: Navalnyj byl otráven

25. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Ruský opoziční politik je v Německu léčen stejnou protilátkou, jaká byla použita r. 2018 proti útoků na Skripalovy v anglickém městě Salisbury


Z lékařských testů vyplývá, že se stal Alexej Navalnyj terčem útoku jedem. Němečtí lékaři ho léčí atropinem, stejnou protilátkou, která byla použita při útoku proti Skripalovým v roce 2018 v anglickém městě Salisbury.

 
 
Berlínská klinika Charité neidentifikovala konkrétní jed, který minulý čtvrtek způsobil, že Alexej Navalnyj zkolaboval během letu ze Sibiře, uvedla však, že jde o skupinu jedů, které ochromují ústřední nervovou soustavu. Její součástí jsou nervové látky, pesticidy a některá narkotika.

Problášení německé kliniky je prvním lékařským potvrzením útoku jedem na Navalného. Ruský opoziční politik se tak stal další obětí Kremlu.

V prohlášení uvedla německá klinika, že Navalnyj onemocněl v důsledku kontaminace inhibitorem cholinesterázy. Dodala, že není známo, která konkrétní látka to byla, a že analýza pokračuje. Inhibitory cholinesterázy blokují enzym, jehož je zapotřebí pro normální funkci ústředního nervového systému.

Podle německé kliniky je Navalnyj ve vážném zdravotním stavu, ale v současnosti "nehrozí akutní nebezpečí jeho životu"-.

V prohlášení se dále praví: "Prognóza Alexeje Navalného je nejasná: pravděpodobnost dlouhodobých dopadů, zejména těch ochromujících nervový systém, nemůže být vyloučena."

Hamish de Bretton-Gordon, odborník na chemické a biologické zbraně, uvedl, že přítomnost velkého množství cholinesterázy naznačuje, že Navalnyj mohl být otráven nervovou látkou. "Ta vysoká míra cholinesterázy ukazuje, jak silně jste se stal terčem útoku."

K četným útokům na oponenty Kremlu a na disidenty patří útok z roku 2018 nervovou látkou novičok na Sergeje Skripala, usmrcení střelbou Borise Němcova v roce 2015 a zabití Alexandra Litviněnka v roce 2006 radioaktivním izotopem.

Po zveřejnění prohlášení německé kliniky konstatoval Leonid Volkov, Navalného spojenec: Nejznámější inhibitor cholinesterázy se jmenuje novičok."

Navalnyj je léčen atropinem, protilátkou, které se používá pro léčbu obětí otravy nervovou látkou a pesticidy, uvedla klinika. Lékaři v Salisbury v roce 2018 použili atropinu k záchraně života Sergeje Skripala a jeho dcery Julie po útoku novičokem.

Německá kancléřka Angela Merkelová požadovala v pondělí večer, aby Rusko útok na Navalného vyšetřilo a potrestalo pachatele.

Náměstek amerického ministra zahraničí  Stephen Biegun, který má v úterý navštívit Rusko, se vyjádřil: "Jestliže byl Navalnyj otráven, to je pro Spojené státy velmi signifikantní."

Stoupenci tvrdí, že jsou přesvědčeni, že útok zorganizoval Kreml. Ljubov Sobol, spojenkyně Navalného, jejíž manžel byl při útoku r. 2016 bodnut injekční jehlou, což mu způsobilo křeče, konstatovala, že podobné útoky "jsou charakteristické pro Kreml". Ona a další aktivisté vyjádřili názor, že takový útok mohl schválit jen vysoký ruský činitel s Putinovým vědomím.

Na berlínské klinice Charité byla zvýšena bezpečnostní opatření. Německá vláda konstatovala, že Navalnyj v důsledku útoku potřebuje policejní ochranu.

Navalného stoupenci také uvádějí, že během jeho cesty na Sibiř byl Navalnyj systematicky sledován tajnou policií. V tisku vyšel článek citující policejní zdroje, které informovaly o podrobném dohledu nad Navalným, než zkolaboval. Policie identifikovla byt, v němž Navalnyj přebývat, vystupováním dodávky suši jeho společníkovi, sbírala jeho paragony z místního obchodu a dokonce ho sledovala, když si byl večer zaplavat v místní řece.

V pondělí odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdit či popřít, že Navalného sledovaly bezpečnostní služby. "Zeptejte se bezpečnostních služeb," řekl novinářům Peskov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7132

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2020