Bolsonaro řekl novináři, že by mu nejraději dal pěstí do huby

25. 8. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Během návštěvy v katedrále dostal křesťanský fundamentalistický brazilský prezident Jair Bolsonaro otázku, proč bývalý asistent jeho syna, Fabricio Queiroz, policejní důstojník v penzi, který je nyní terčem policejního vyšetřování a podle příkazu Nejvyššího soudu v domácím vězení, uložil asi 25 000 dolarů na účet Bolsonarovy manželky Michelle.

Bolsonaro nejprve pohlédl na druhé novináře a vyjádřil se: "Naplním rty tohohle reportéra údery" a pak se podíval na novináře, který se ho na to zeptal, a řekl: "Chci ti opravdu rozbít hubu."

 
 
Po těchto výrocích Bolsonaro ignoroval protesty ostatních novinářů a bez dalšího odešel.

Vojáci pak zabránili novinářům jít za prezidentem do katedrály a dávat mu další otázky.

Queiroz a Flavio Bolsonaro jsou vyšetřováni za podvod, jímž údajně zpronevěřili platy vládních zaměstnanců, když byl mladší Bolsonaro v Rio de Janeiro regionálním poslancem v době, než se Jair Bolsonaro v lednu 2019 stal prezidentem.

Bolsonarovy výroky vyvolaly okamžité odsouzení od novinářů a od opozičních politiků.

Během několika minut poté, co se objevily Bolsonarovy výroky v tisku, zahájili brazilští novináři koordinovanou onlinovou kampaň. Opakovaně tweetovali tutéž otázku prezidentovi. "Prezidente Jaire Bolsonaro, proč dostala vaše manželka Michelle od Fabrícia Queiroze 89 000 reaiů?" ptali se.

Bolsonaro nereagoval, avšak v neděli večer se tato kampaň virálně rozšířila po celé zemi. 

"Máme v prezidentském paláci násilníka z hřiště," napsal na twitteru levicový politik Marcelo Freixo. "Proč neodpoví na tu otázku?"

0
Vytisknout
6894

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2020