Výzva ke změně postoje české vlády ke krizi na Blízkém východě

6. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Otevřený dopis české vládě, prezidentovi ČR a zahraničním výborům Sněmovny a Senátu ČR

(Aktualizace: Později vydala k tomuto tématu zprávu ČTK s tím, že dopis podepsalo více než šedesát lidí.)

V Praze 5. 2. 2024

Obracíme se na vás jako občanky a občané, lidé dlouhodobě se angažující v podpoře lidských práv, členky a členové humanitárních organizací a akademických obcí, kteří jsou silně znepokojení humanitární katastrofou v Gaze. Touto otevřenou výzvou chceme vyjádřit nesouhlas s reakcí naší politické reprezentace na situaci a vyzvat vládu k změně postoje ke krizi na Blízkém Východě.

Od 7. října jsme svědky nejkrvavější fáze desetiletí trvajícího izraelsko-palestinského konfliktu, která trvá již čtvrtý měsíc. Počet zabitých civilistů, z velké části žen a dětí, je šokující. Více než milion vysídlených lidí je vystaven akutnímu hladomoru a přežívá bez úkrytu, bez přístřeší, bez zdravotní péče a bez humanitární pomoci. Mezinárodní soudní dvůr OSN vyzval 26.1. Izrael k okamžitým opatřením, umožňujícím poskytování humanitární pomoci obyvatelům Gazy a žádá Izrael, aby se vyvaroval genocidního jednání.

 22405

Channel 4 News: Izrael přiměl západní země, aby suspendovaly humanitární pomoc pro Gazu, aniž předložil jakékoliv důkazy

6. 2. 2024

čas čtení 12 minut


Moderátorka, Channel 4 News, pondělí 5. února 2024:  Generální tajemník OSN oznámil vyšetřování organizace UNRWA, která byla založena před 75 lety na pomoc uprchlíkům z palestinské války v roce 1948. Organizace v současnosti poskytuje podporu téměř 6 000 000 palestinských uprchlíkům. V dokumentu, který má pouhých šest stran, Izrael tvrdí, že 12 z více než 13 000 zaměstnanců této agentury v Gaze se podílelo na útocích ze 7. října. Proto některé západní  státy včetně Velké Británie a USA stáhly svou finanční podporu.



Reportérka: Děti v Gaze mají hlad a panují obavy, že budou mít ještě větší. Dárci organizaci UNRWA, hlavní agentury OSN, která podporuje Palestince, včetně Spojeného království, před deseti dny stáhli své finanční prostředky kvůli obviněním v důvěrném izraelském dokumentu, který nyní má naše zpravodajská relace k dispozici. Dokument opakuje tvrzení, které izraelské obranné síly vznesly již mnohokrát, že teroristická organizace Hamás metodicky a záměrně umisťuje svou teroristickou infrastrukturu v celé řadě zařízení a objektů OSN. Dokument však neposkytuje žádné důkazy na podporu svého nového výbušného tvrzení, že zaměstnanci UNRWA se podíleli na teroristických útocích na Izrael.

Britský profesor byl diskriminován kvůli svému antisionistickému přesvědčení, rozhodl tribunál

6. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Akademik z Bristolské univerzity, který byl propuštěn poté, co byl obviněn z antisemitských výroků, zvítězil  "přelomovým" rozhodnutím tribunálu


Profesor sociologie, kterého Bristolská univerzita propustila po obvinění z antisemitských výroků, vyhrál "průlomovým" rozhodnutím, že byl   kvůli svému antisionistickému přesvědčení diskriminován.

31234

Petr Pavel odmítl poskytnout informace podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím

6. 2. 2024

čas čtení 10 minut

"Petr Pavel požadované informace nemá a své názory a jednání zdůvodňovat nemusí"


Prezident republiky Petr Pavel odmítl poskytnout informace o svém jednání, stanoviscích a důvodech svého jednání a o své nečinnosti v kauze Gaza a Izrael, upozorňuje Radek Silber.


Prezident republiky Petr Pavel byl jako hlava státu požádán podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, o poskytnutí 9 informací o svém jednání, stanoviscích a důvodech svého jednání či o své nečinnosti v kauze Gaza a Izrael. 


Prezident republiky Petr Pavel, jak sdělila jeho Kancelář dne 5. února 2024 (Č. j.: KPR 672/2024), žádnou z devíti požadovaných informací neposkytne. Kancelář prezidenta odůvodňuje odmítnutí poskytnutí požadovaných informací o činnosti, existujících zaujatých stanoviscích a vyjádřeních hlavy státu a o důvodech jednání prezidenta tvrzením, že žádnou z požadovaných informací hlava státu "nemá", a odkazuje veřejnost na to, že "mu povinnost ji mít nevyplývá ze zákona".

 19221

Útlak prekarizované třídy se neuvěřitelně stupňuje….

6. 2. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut


Ta svoboda, kterou mi dali… Neovládají můj život, pomáhají mi ho zlepšit.
(anonymní klient v projektu Housing First)


Sjednocování sociálních dávek nejde dělat v řádech měsíců – je to věc, na které se musí podílet celé týmy sociologů, psychologů, sociálních pracovníků, ekonomů, dávkových specialistů… Vše se musí vážit na hodinářských vahách, zejména v zemi, která zažívá jedno ze svých nejtěžších sociálních období celé historie. Inflace skoro třicetiprocentní během několika let, bydlení mimo realitu stále většího procenta obyvatel, kteří nemají sebemenší úspory na mimořádný výdaj. Většina z nás projídá majetek, který zdědila po svých předcích, mediánové mzdy a platy velmi často nestačí nijak velké životní úrovni předchozích generací.

 
O tom se však v ČR takřka nemluví. Příčiny prekarizované práce v ČR nikdo nezkoumá a nástroje sociální politiky pro moderní sociální práci 21 století nikdo nevytváří.

 

 16578

Poslední První, První Poslední

6. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Zoufalost tradiční vlády ODS dosahuje vskutku obrovské hloubky. Pokaždé v historii to bylo podobné, leč tato verze je naprosto boží. Spikli se proti pokrokové ODS skoro všichni. Fakta, data, statistiky, novináři, komentátoři i všechna média. Všechna krom jednoho posledního Prvního pod vedením Prvního Posledního žurnalisty věků.

 16451

Nesvéprávná společnost obětuje vlastní děti

6. 2. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Chováme se neskutečně hloupě. Necháváme predátory digitálního světa, sociální sítě a herní business, “lovit” naše děti. Ochotně a často s úlevou je nabízíme jako oběť vlastní lenosti a omezenosti.

Před pár dny grilovali senátoři USA ředitele společností provozujících velké digitální platformy, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Threads), TikTok, Snap, Discord a X (dříve Twitter). Ať už jsou mezi současnými Republikány a Demokraty jakékoliv rozdíly v politických postojích, tváří v tvář rodičům obětí digitálního násilí a zneužívání, z nichž nemálo skončilo svůj život sebevraždou, našli vzácnou shodu: “Jsme unaveni řečmi o tom, že je potřeba něco udělat. Udělejme něco.” Zjevně je neuspokojila ani “omluva” zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga zúčastněným příbuzným těch, kterým bylo prostřednictvím sociálních sítí těžce nebo fatálně ublíženo. Zuckerberg totiž jedním dechem dodal, že “business sociálních sítí bude pokračovat v usilovné snaze zabránit dalšímu podobnému utrpení”. S ohledem na skutečnost jde o zjevné a vědomé pokrytectví.

 22398

Británie: Matka zavražděné teenagerky požaduje omezení přístupu k aplikacím na mobilních telefonech mladistvých

6. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Zavražděná Brianna Ghey


Matka zavražděné šestnáctileté  Brianny Gheyové Esther volá po omezení mobilních telefonů pro osoby mladší 16 let

Od rodičů nelze očekávat, že budou nepřetržitě sledovat, co jejich děti dělají na internetu, varovala poslankyně, která podpořila kampaň matky Brianny Gheyové

Esther Gheyová vyzvala britskou vládu, aby zabránila dětem v přístupu k aplikacím sociálních médií

Charlotte Nicholsová, poslankyně za Warrington North, uvedla, že je třeba najít nová řešení, protože technologické firmy v současné době nenesou takovou odpovědnost, jakou by měly.

Britský premiér odmítl sdělit, zda by o takovém návrhu uvažoval.

Šestnáctiletá Brianna byla ubodána poté, co ji 11. února 2023 odpoledne vylákali do Culcheth Linear Parku ve Warringtonu v hrabství Cheshire dva vrazi jejího věku. Ubodali ji, protože chtěli "někoho zabít".

 16451

Když jsou mrtvé děti cenou za podnikání, je Zuckerbergova omluva prázdná

6. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 
Šéf Facebooku čelil rodičům obětí při slyšení v americkém Senátu, ale dokud se zákonodárci konečně nepostaví gigantům sociálních médií, nic se nezmění,
píše Carole Cadwalladr

Grilování Marka Zuckerberga a jeho kolegů ze Silicon Valley Übermenschen, které proběhlo minulý týden, bylo klasikou tohoto žánru: titulní stránky, titulky a skutečně výjimečný moment trapnosti, kdy byl Zuckerberg nucen vůbec poprvé čelit obětem a omluvit se: zdrceným rodičům, kteří drželi fotografie svých mrtvých dětí, jež na jeho platformě přišly o život kvůli kyberšikaně a sexuálnímu zneužívání.

O necelých šest hodin později jeho společnost zveřejnila čtvrtletní výsledky, cena akcií Mety stoupla o 20,3 %, což přineslo nárůst tržní kapitalizace společnosti o 200 miliard dolarů,  což přináší 700 milionů dolarů pro samotného Zuckerberga. Ti, kdo poslouchali hovor o těchto ekonomických výsledcích, sdělili, že o mrtvých dětech nepadla ani zmínka.

 16451

Předpisy Facebooku konstatují, že je naprosto správné zveřejnit upravené video Joea Bidena, které ho vykresluje jako pedofila

6. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Dozorčí výbor společnosti Meta rozhodl, že video zveřejněné na Facebooku, které lživě naznačuje, že americký prezident Joe Biden je pedofil, neporušuje současné předpisy této firmy společnosti, zároveň však tyto předpisy považuje za "nesoudržné" a příliš úzce zaměřené na obsah generovaný umělou inteligencí.

Rada, která je financována společností Meta - mateřskou společností Facebooku -, ale je řízena nezávisle, se případem Bidenova videa zabývala v říjnu v reakci na stížnost uživatele na upravené sedmivteřinové video s americkým prezidentem.

 22313

Sexuální útoky ve virtuální realitě jsou stále častější. Americká policie se o to začíná zajímat

6. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Rostoucí skupina aktivistů vyzývá policejní složky, aby se vypořádaly se sexuálními útoky ve virtuální realitě, ale stíhání digitálního zneužívání by mohlo být složité


Ačkoli se útok odehrál ve virtuální realitě, Nina Jane Patelová byla překvapená, když cítila, jak jí v hrudi buší její vlastní srdce.

Tři mužské postavy obklopily jejího avatara v Horizon Venues, programu pro virtuální živé akce, který vytvořila společnost Meta. Dotýkaly se prsou jejího avatara a rytmicky k ní tiskly svá těla, a tvrdili jí, že to chce. Čtvrtý z nich si incident v aplikaci vyfotil.

"Moje fyzické tělo reagovalo," popsala útok z roku 2021 45letá Patelová, výzkumnice virtuální reality a konzultantka projektu Zero Abuse. "Bylo mi to velmi nepříjemné. Spustil se režim boje nebo útěku."

Společnost Meta se k incidentu odmítla vyjádřit.

Rozhovor Britských listů 644. České dráhy jako milenka, ne jako manželka

1. 2. 2024

čas čtení 17 minut



Věděli jste, že podle analýzy Evropské unie je Česká republika ze 27 členských zemí v situaci žen na pětadvacátém nejhorším místě? A že místo devadesáti lůžek jako útočiště pro ženy prchající před domácím násilím bych jich měla mít 1200? O těchto a dalších aspektech života žen v České republice hovoří Bohumil Kartous s Johanou Nejedlovou z organizace Consent.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru viz níže:

 22399

Bukele: Já jsem zákon, já jsem stát, stát jsem já!

6. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Nayib Bukele byl znovu zvolen prezidentem Salvadoru více než 85 procenty hlasů a byl zvolen i do kongresu ve volbách s jediným protikandidátem. Je tedy novým absolutistickým králem této nejmenší země Střední Ameriky, která je však jedním z největších "vývozců" imigrantů do Spojených států. Bukele je největším nebezpečím pro levici nejen na svém kontinentu, ale na celém světě, pokud experiment s absolutistickou, vězeňskou vládou bude i nadále přinášet ovoce. 


Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20116

Netanjahuovo odmítání plánovat "den poté" může izraelské válečné úsilí zničit

6. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Premiér Benjamin Netanjahu stále nedokázal formulovat životaschopnou strategii pro "den poté", tedy to, co se stane, až zbraně utichnou, píše Washington Post. Jeho poslední selhání může odsoudit izraelskou ofenzívu v pásmu Gazy k neúspěchu.

Zatímco se většina mediálního zpravodajství zaměřuje na těžké ztráty, které utrpěli palestinští civilisté, Izraelské obranné síly způsobují těžké ztráty i bojovníkům Hamásu.  Americké zpravodajské služby odhadují, že IDF zabily 20 až 30 procent předválečné síly Hamásu, která čítala zhruba 30 000 bojovníků, a dalších zhruba 30 procent zranily.

3330

Více reaktorů = větší hlubinné úložiště!

5. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Zohlední to poslanci při hlasování o zákonu o úložišti?

Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti
z 5. února 2024
 

Vláda svým rozhodnutím závazně poptat po firmách EDF a KHNP až čtyři nové velké jaderné reaktory mění také parametry projektu budoucího hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva [1]. Budou-li čtyři, k nim dalších deset středních či malých modulárních, které ohlašuje ČEZ a ještě dojde k prodlužování provozu stávajících jaderných elektráren, výrazně narostou požadavky na množství vysocearadioaktivních odpadů, které by měly skončit v úložišti pod našimi obcemi. Se znovuvyužitím vyhořelého paliva totiž ČEZ dnes reálně nepočítá. Negativní dopady spojené s větším úložištěm budou také adekvátně větší, aniž mají samosprávy vybraných obcí demokratickou možnost o jeho umístění spolurozhodnout.   O důvod více, aby poslanci vrátili do zákona [2] alespoň kontrolní roli obou komor Parlamentu, jak požaduje Senát.

 22389

Izrael v Gaze bombardoval školku - a další izraelská zvěrstva

5. 2. 2024

čas čtení 19 minut

- Izraelci stříleli na humanitární konvoj čekající na povolení ke vstupu do Gazy:


- Celkový počet obětí v Gaze od 7. října vzrostl na 27 365. Mezi místy, která Izrael o víkendu zasáhl, byla i mateřská školka v Rafáhu ukrývající vysídlené rodiny.

(Mezitím si čeští analytici libují, jaké má ČR vynikající přátelské vztahy s vražednou Netanjahuovou vládou v Izraeli. Bude to mít dlouhodobé záporné dopady pro Českou republiku.)

Aktuální informace o situaci v Rafáhu, kde podle agentury AFP zahynulo při izraelských úderech přes noc na pondělí 128 lidí - většinou žen a dětí - s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví Gazy.

Vládní mediální úřad Hamásu uvedl, že izraelské bombardování pokračovalo v celém středu a jižním cípu pobřežního území, včetně blízkosti nemocnic. Píše agentura AFP:

    "Situace je nepopsatelná," řekl Said Hamouda, Palestinec, který utekl ze svého domova do jižního města Rafáh na hranicích s Egyptem.

    "Ať už máte milion dolarů nebo sto, jste ve stejné situaci," řekl Hamouda.

    V pondělí ráno sdělily zdroje AFP, že slyší dělostřeleckou palbu v oblastech východního Rafáhu a Chán Júnisu, hlavního města Gazy.

Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že izraelské bombardování pokračuje v Chán Júnisu, který je vystaven "nepřetržitému ostřelování". Dodává, že "nemocnice Al-Amal a Kamal Nasser v centru města Chán Júnis" zůstávají v obležení.

Dále uvádí, že "izraelské dělostřelectvo rovněž pokračovalo v bombardování rozsáhlých oblastí východně od města Deir al-Balah".


- Palestinský lékař svědčí, že ho izraelské síly v Gaze zadržely, když obsadily nemocnici, a během 45 dní zajetí ho vystavily týrání, včetně nedostatku spánku a neustálého spoutávání a zavazování očí, než ho minulý týden propustily, uvádí agentura Reuters. Tisková agentura píše:

3330

Jaderné bloky a péče o chudé

5. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce jsme se mohli od ministra financí dozvědět, jak je to vlastně s těmi čtyřmi bloky jaderných elektráren. Vláda prý chce závaznou nabídku na čtyři bloky proto, aby se pak mohla případně rozhodnout, že chce jenom jeden blok, nebo dva, nebo čtyři (chtít tři prý nedává smysl).

 20116

Nad Hamásem se nedá zvítězit, Netanjahu ho vražděním civilistů a dětí výrazně posílil

5. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jak na to poukazují četní mezinárodní komentátoři, nad Hamásem se nedá zvítězit, protože to není organizace, ale idea. Přitom v Izraeli vzniká vážný konflikt mezi příbuznými rukojmích, držených Hamásem, a extremisty, kteří požadují tzv. zničení Hamásu, což velmi pravděpodobně také bude znamenat vyvraždění rukojmích, kteří jsou už nyní ohroženi zaplavováním tunelů v Gaze izraelskou armádou.

Známo je také, že orbánovský, antidemokratický demagog Netanjahu se snaží boj v Gaze prodlužovat co nejdéle, aby nedošlo k jeho svržení, což požaduje velká většina izraelských občanů.

Brutální vyvražďování civilního obyvatelstva Gazy bohužel vedlo k tomu, že Hamás, který u civilního obyvatelstva Gazy nebyl do útoků ze 7. října nijak zrovna populární, výrazně nabyl popularity. Zoufalí Palestinci, jimž Izrael bourá většinu příbytků v Gaze a ničí zemědělství, mešity, muzea, školy a univerzity a jimž vyvražďuje celé rodiny, vidí nyní často Hamás jako jedinou sílu, která je dokáže bránit. To se nemělo stát.

Jak na to poukazují mnozí, každé Izraelem zavražděné dítě znamená dvacet nových bojovníků Hamásu. Svým brutálním vyvražďováním civilistů v Gaze Netanjahu za poslední měsíce Hamás nesmírně posílil.

 22397

30 let s Novou: Vladimíre Železný, děkuji za svou českou kariéru

5. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 22 minut

 

Tuto neděli se TV Nova dožila 30 let. Vladimíru Železnému toto "dítě" nakonec vzali, ale je třeba si uvědomit, že "ředitel" byl víc než jen nějaký manažer televizní stanice: byl největším "influencerem" devadesátých let a jeho činnost byla jistě jedním z nejvýznamnějších kulturních měničů první postkomunistické dekády. Je skutečným kmotrem pravicového hnutí v Česku (a mé kariéry), neboť učinil společenské sobectví přijatelným pro "Novákovy" nejen z regionů. 


Globální oteplování: Nezvládnutelné požáry v Chile při čtyřicítkách Celsia

5. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Nejméně 64 mrtvých

Lidé byli vyzváni, aby co nejrychleji opustili své domovy, a ve většině postižených měst byl vyhlášen zákaz vycházení

Hasiči bojují s obrovskými lesními požáry, které v pátek vypukly ve středním Chile. Úřady prodloužily zákaz vycházení ve městech nejvíce postižených požáry a uvedly, že zahynulo nejméně 64 lidí.

Požáry hoří s největší intenzitou v okolí města Viňa del Mar, kde plameny zničily botanickou zahradu založenou v roce 1931. Nejméně 1 600 lidí zůstalo bez domova.


31850

Autodestrukce evropských automobilek (syndrom „Detroit“)?

5. 2. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Je člověku nepochopitelné, jak tvrdošíjně evropské automobilové korporace trvají na tom, že lidové auto (rozuměj auto v ceně pro nejchudší skupinu obyvatel) je přežitkem a mobilita obyčejných lidí vlastně zbytečnost. Ať si jezdí vlakem, busem, metrem..., že? To by skoro mohlo vypadat jako ekologický přístup. Problém je, že to zaručeně není první plán pro každého, protože „privilegovaní“ to mají zásadně jinak; a také, a to zejména, hromadná doprava nefunguje dostatečně vždy a všude.

 22385

Británie a USA znovu zaútočily na Húsie, Izrael dál zabíjí děti v Gaze

5. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Moderátorka, Channel 4 News, neděle 4. února 2023: Válečná hra Húsiů pokračuje, přichází jejich odveta po posledním kole vojenských úderů Velké Británie a USA na Jemen, kde nadále rostou obavy o stabilitu Blízkého východu. Izraelské nálety zabily více než 100 lidí v Rafáhu, zatímco se tam ukrývá více než milion lidí.



Údery v noci na neděli jsou již třetím případem, kdy se britská letadla zapojila do vojenské akce proti Húsíům. Britská vláda trvá na tom, že se nejedná o eskalaci, a tvrdí, že tato Íránem podporovaná skupina byla opakovaně varována, aby přestala s útoky na obchodní lodní dopravu. Povstalce to však neodradilo a tvrdí, že jejich agrese bude pokračovat, dokud nebude v Gaze vyhlášeno příměří. V době, kdy americký ministr zahraničí Anthony Blinken přijíždí zpět do regionu, aby vyzval k prodloužení humanitární přestávky, jsou však Hamás a Izrael blíže k dohodě?

 16578

Politika po jihočesku

5. 2. 2024 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut

Ležím s odcházející chřipkou doma, na jihu Čech, a tak si říkám, co se v mé milované vlasti bude dít, až za pár týdnů vypuknou volby do evropského a za pár měsíců do toho krajského parlamentu. Vlastně jsem mohl dál spát, nevzrušovat se, asi bych udělal pro své zdraví lépe. Ale stará strašidla obchází a demokracie na jihu Čech tak slabá...

Senátorská poznámka...

Jsme už za prahem 21. století, ale to jihočeskou politickou elitu nevzrušuje - Temelín jako krajská kasička oligarchů pojede dál, jedinou inovací budou modulární reaktory, téma tacheles mezi naším premiérem a místním gubernátorem M. Kubou. Co je to tacheles?

 19585

Více než čtvrtina evropského území Ruska se nachází v zóně ničení ukrajinských "dronů"

5. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Více než milion kilometrů čtverečních ruského území se v současné době nachází v zóně zranitelné bezpilotními letouny (UAV) ukrajinské armády, uvádí studie společnosti Verstka. Toto území se zvětšilo ve srovnání se zářím 2023, kdy to bylo necelých 700 tisíc kilometrů čtverečních, a nyní zabírá více než čtvrtinu evropské části Ruska.

 21173

Předpokladem míru je zničení Hamásu

5. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý měsíc v Davosu řekl, že izraelsko-arabská normalizace a regionální integrace závisí na cestě k palestinské státnosti, píšou Meir ben Shabbat a Ruth Pines Feldman.

3330

Proti umístění nového jaderného bloku byly zaslány rozklady

5. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva Dětí Země ze dne 5. února 2024

Děti Země nejčastější namítají proti nesprávnému povolení kácení dřevin a proti  uložení nové výsadby

Ministerstvo průmyslu a obchodu sice na základě žádosti firmy Elektrárna Dukovany II, a. s., vydalo dne 30. října 2023 jedno územní rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech a druhé pro nové silnice v jeho okolí, nicméně české a rakouské spolky proti nim loni v listopadu zaslaly rozklady. Děti Země pak 22. ledna 2024 oba své rozklady doplnily o důvody, v nichž žádají přezkumy závazných stanovisek a uložení dalších zmírňujících a kompenzačních podmínek. Obě území řízení probíhají zatím dva a půl roku.

 20965

There Is No Jewish State

5. 2. 2024 / Joseph Grim Feinberg

čas čtení 26 minut

(Českou verzi tohoto článku jsme vydali ZDE
A Czech version of this article is HERE)

In the Czech media I often hear about something called “the Jewish State.” But I know of no such state deserving of that name.

Yes, I am aware that the Israeli Declaration of Independence announces “the establishment of a Jewish State,” and I know that since 1985 Israel’s Basic Law defines that state as “Jewish and democratic.” I also know that a new Basic Law from 2018 defines Israel as a “nation state of the Jewish people.” None of that makes “Jewish State” into an innocent synonym for “Israel,” a simple substitution to avoid repetition and spice up journalistic prose. The fact that Israel calls itself a Jewish state does not give it authority to fix the meaning of “Jewish,” or the relationship of Jewishness to states.

Britská armáda by v nynější válce dokázala bojovat jen dva měsíce

5. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Parlamentní výbor pro obranu se dozvěděl, že odolnost ozbrojených sil v boji je od roku 2010 podkopávána postupnou likvidací ozbrojených sil

Schopnost Spojeného království vést totální válku by byla narušena omezenými schopnostmi ozbrojených sil, nedostatkem zásob a krizí v oblasti náboru, dozvěděli se poslanci.

Výbor pro obranu Dolní sněmovny si zjistil, že omezování britské armády škrty od roku 2010 podkopalo odolnost Spojeného království ve  válce a že armáda by vyčerpala své schopnosti "po prvních dvou měsících".

První pacienti ve Velké Británii dostávají experimentální léčbu rakoviny pomocí messengerové RNA

5. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Britská klinická studie nové revoluční léčby pomocí mRNA otestuje její účinnost v boji proti řadě druhů rakoviny


V nemocnici Hammersmith v západním Londýně je pacientům podávána nová revoluční léčba rakoviny známá jako mRNA terapie. Studie se provádí za účelem vyhodnocení bezpečnosti a účinnosti této terapie při léčbě melanomu, rakoviny plic a dalších nádorů.

Nová léčba využívá genetický materiál známý jako messengerová RNA - neboli mRNA - a funguje tak, že imunitnímu systému pacienta poskytuje běžné markery z nádorů.

Cílem je pomoci mu rozpoznat rakovinné buňky, které mají  tyto markery, a bojovat s nimi.

 20733

Kdy to bude zavedeno v ČR? Studie zjistila, že bezplatné školní stravování "snižuje obezitu a pomáhá dětem rychleji se naučit číst a psát"

5. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Britští labourističtí poslanci vyzývají k rozšíření nabídky snídaní a obědů zadarmo pro všechny žáky základních škol v Anglii poté, co studie zjistila, že to zlepšuje zdraví a učení dětí

Labouristé čelí výzvám poslanců, aby podpořili poskytování bezplatného školního stravování pro všechny žáky základních škol v Anglii poté, co nová studie prokázala, že snižuje obezitu a zlepšuje čtenářské dovednosti.

Podle studie  se ve čtyřech londýnských obvodech, které již tuto politiku zavedly, snížila míra obezity u dětí na školách o 7 až 11 %. U dětí v šestém ročníku, které dostávaly bezplatné školní stravování po celou dobu docházky na základní školu, došlo ke snížení o 5-8 %.

Studie, kterou vypracoval Institut pro sociální a ekonomický výzkum na univerzitě v Essexu, zjistila, že kromě pomoci rodičům s náklady na živobytí s tím souvisí i nárůst čtenářství. Vyplývá z ní, že ve věku 11 let se tento dopad rovnal "přibližně dvoutýdennímu pokroku ve škole navíc".

Neuvěřitelně, Severní Irsko má nyní premiérku z protibritské irské politické strany Sinn Féin

5. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Jak napsal jeden anglický komentátor, idiotská podpora severoirských unionistů z probritské strany DUP, Democratic Unionist Party, pro brexit,výrazně přispěla k pravděpodobnosti začlenění Severního Irska do Irské republiky, což je něco, co severoirští unionisté nikdy nechtěli.

Po brexitu samozřejmě zůstává Irská republika členskou zemí Evropské unie. To znamená, že hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou se staly hranicí Evropské unie. Jenže ta hranice je z celních důvodů neuhlídatelná, probíhá často soukromými domy a zahradami obyčejných lidí. Británie si tu brexitem nadělala neřešitelný problém.

 16593

"Mladým lidem to ničí mozky": temný svět hazardu ve videohrách

5. 2. 2024

čas čtení 11 minut

 
Nákupy bonusových předmětů ve hrách jsou k dispozici už dlouho. Nyní jsou však hráči lákáni k sázení ve stylu kasina, aby je vyhráli
 

Nikdo si rád nepředstavuje, že by někomu blízkému dal jako dárek vstupenku do problémů s hazardními hrami. Jeff, profesionální hráč videoher, si však myslí, že rodiče, partneři a přátelé v dobrém úmyslu mohli udělat právě to, pokud oslavili nějakou zvláštní příležitost tím, že někomu darovali poukaz na online herní platformu.

Jeff je mimořádně talentovaný hráč hry Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), velmi populární střílečky ve vojenském stylu, kterou hrají miliony lidí na celém světě. Jen na YouTube má 750 000 odběratelů, což je vysoce angažovaná fanouškovská základna, která je ochotná za svého koníčka utrácet peníze.

 22383

Třesoucí se dítě. Tohle česká vláda podporuje. Nestydíte se?

4. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Izrael nadále útočí na území, které dříve označil za "bezpečnou oblast" na jihu pásma Gazy.

Toto video třesoucího se dítěte bylo natočeno dnes v noci po izraelském úderu na Rafáh uprostřed izraelských plánů na invazi do Rafáhu, což vyvolává obavy, že by v tomto přelidněném městě mohla být páchána strašlivá zvěrstva na vysídlených osobách.




 20116

Izrael prožívá brutální dospívání ve válce uvnitř i navenek

4. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Netanjahu si kvůli Gaze znepřátelil důležité spojence a potěšil ty, kteří doufají v kolaps jeho zem
ě

Všeobecně se předpokládá, že roztříštěná pravicová vládní koalice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nepřežije přijetí prodlouženého příměří v Gaze a dohody o propuštění rukojmích s Hamásem, jak ji minulý týden předběžně navrhli arabští zprostředkovatelé, píše Simon Tisdall.

Krajně pravicoví politici, jako například ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, vyhrožují, že raději rozbijí vládu, než aby po zvěrstvech ze 7. října připustili něco, co by podle nich bylo vítězstvím terorismu. Odpůrci vroucně doufají, že své hrozby uskuteční.

 22380

Při izraelských úderech v noci na neděli v Gaze zahynuly desítky lidí

4. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je řízeno Hamásem, v neděli brzy ráno uvedlo, že přes noc bylo zabito nejméně 92 lidí,
zatímco skupina zvažuje návrh, který by zastavil válku s Izraelem na obléhaném palestinském území, informuje agentura AFP.

Mediální úřad Hamásu uvedl, že mezi údery patřilo i izraelské bombardování mateřské školy v Rafáhu, kde se ukrývali vysídlení lidé.

Mezinárodní zprostředkovatelé vyvíjejí plný tlak na uzavření navrhované dohody o příměří, která byla minulý týden dohodnuta v Paříži.

Vysoký představitel Hamásu v Libanonu Usáma Hamdan však v sobotu prohlásil, že v navrhovaném rámci chybí některé detaily.

Hamdan řekl, že Hamás potřebuje více času, aby "oznámil naše stanovisko", "založené na ... naší touze co nejrychleji ukončit agresi, kterou trpí náš lid".

heyro

3. 2. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 22375

Stovky mrtvých a zraněných v centrální části pásma Gazy, zatímco Palestinci se tísní v táborech a ve městě Rafáh

3. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Nové údery na jihu Gazy v době, kdy pokračují jednání o dvouměsíční přestávce v bojích


Izraelské síly v pátek a v sobotu brzy ráno zasáhly hustě obydlené oblasti ve střední a jižní části pásma Gazy a zabily nejméně 25 lidí.

Izraelské stíhačky zasáhly město Deir al-Balah v centrální části pásma Gazy a také město Rafáh na jihu. Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že přes noc bylo zabito nejméně 107 lidí a 165 jich bylo zraněno.

Podle Úřadu OSN pro humanitární záležitosti (Ocha) je drtivá většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy vysídlena, více než polovina obyvatel území se nyní tísní v provizorních táborech a v ulicích města Rafáh.

"Rafáh je nyní tlakovým hrncem zoufalství a my se obáváme, co bude dál," řekl mluvčí Ocha Jens Laerke.

 22374

Česká vláda tohle podporuje. Nestydíte se?

3. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

"Nemohl jsem se dostat ven, nemohl jsem se dostat ven!" Jedno z dětí, které dnes v noci přežilo masakr v Rafáhu. Počet obětí se zvýšil z 8 na 13 osob.

 

Více než 100 000 lidí v Gaze je buď mrtvých, zraněných, nebo pohřešovaných a považovaných za mrtvé.

    Odhaduje se, že 17 000 dětí je bez doprovodu nebo odloučeno od svých rodičů - 1 % z 1,7 milionu vysídlených obyvatel. #Gaza je dušena a svět jako by ztratil lidskost.

Podle odhadů UNICEF je v Gaze 17 000 dětí bez rodin nebo od nich bylo odloučeno.

Dále uvedl, že více než milion dětí v Gaze potřebuje psychologickou podporu.

Novinář se setkal s dítětem, které zachytil při jeho záchraně v důsledku izraelského útoku, při němž byla zabita jeho rodina v Gaze, píše: "Dva měsíce poté, co jsem zdokumentoval okamžik záchrany Marie Abdel Qader zpod trosek jejich domu, kde byl zabit její dědeček, babička, dva její sourozenci a další z jejich příbuzných, Maria rukama odstraňovala trosky, aby pomohla záchranným týmům při záchraně sebe sama!

Dnes je mé štěstí obrovské, protože Bůh mi určil, abych se s ní setkal, dokud je zdravá a v dobré pohodě."

Izraelská armáda zničila uprchlický tábor Al Bureij na západě Gazy.




 22083

Rusko obviňuje Ukrajinu: Vyvolala požár ve velké ropné rafinerii u Volgogradu

3. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Volgogradský gubernátor potvrdil, že v noci na sobotu k vypukl požár ve velké ruské ropné rafinerii v jihozápadní oblasti po útoku dronu z Ukrajiny


Ukrajina podniká útoky drony na Rusko již několik měsíců po téměř dvouleté ofenzívě Moskvy.

Gubernátor Andrej Bočarov uvedl na Telegramu:

    Protivzdušná obrana a elektronické rušení včera v noci odrazily útok dronů ve volgogradských okresech Kalačevskij a Zakanalje.

    Po pádu jednoho ze sestřelených dronů vznikl ve volgogradské rafinerii požár.

Dodal, že hasiči dostali požár pod kontrolu již v ranních hodinách.

Průmyslový gigant Lukoil, který rafinerii provozuje, na svých internetových stránkách uvádí, že je "největším výrobcem ropných produktů ve federálním jižním okruhu", který zahrnuje osm regionů jihozápadního Ruska.

Závod se nachází jižně od města Volgograd. Místní médium V1 zveřejnilo fotografie, které podle něj ukazují noční výbuch během útoku. Jeden z místních obyvatel řekl V1, že slyšel dva výbuchy.

 22348

Krize na Blízkém východě: Izraelské útoky v "tlakovém hrnci" Rafáh si vyžádaly 14 mrtvých

3. 2. 2024

čas čtení 10 minut

- Spojené arabské emiráty věnovaly 5 milionů dolarů na podporu úsilí UNRWA v Gaze 

Spojené arabské emiráty (SAE) vyčlenily 5 milionů dolarů na podporu úsilí hlavní koordinátorky OSN pro palestinskou uprchlickou agenturu (UNRWA) Sigrid Kaagové při obnově pásma Gazy, informuje v sobotu agentura Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu WAM.

Hlavní dárci UNRWA  pozastavili financování poté, co se objevila obvinění, že čtyři  její zaměstnanci jsou podezřelí z účasti na útocích Hamásu v Izraeli ze 7. října.


- V sobotu časně ráno byly hlášeny smrtelné údery v přelidněném pohraničním městě Rafáh v Gaze, zatímco mezinárodní zprostředkovatelé připravovali nový pokus o uzavření předběžné dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem.

Agentura France-Presse uvádí, že od vypuknutí války uprchly na jih do Rafáhu statisíce vysídlených Palestinců, přičemž v bývalém městě s 200 000 obyvateli nyní žije více než polovina z více než dvoumilionové populace Gazy, uvedl v pátek zástupce Světové zdravotnické organizace.

Humanitární agentura OSN OCHA uvedla, že je hluboce znepokojena eskalací nepřátelských akcí v nedalekém Chán Júnisu, které v posledních dnech vytlačují stále více lidí na jih.

"Většina z nich žije v provizorních stavbách, stanech nebo pod širým nebem," uvedl v Ženevě mluvčí OCHA Jens Laerke.

    Rafáh je tlakový hrnec zoufalství a my se obáváme, co bude následovat.

Novinář agentury AFP ve městě slyšel v sobotu krátce po půlnoci silné výbuchy, ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem později oznámilo, že při dvou úderech zde zahynulo 14 lidí.

Celkem bylo podle ministerstva přes noc na celém území zabito více než 100 lidí.

Smrtící kombinace války a sucha způsobila, že v Etiopii hrozí hladomor milionům lidí

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta


Už je zpustošená válkou. Nyní je etiopský region Tigray na pokraji hladomoru - nejméně dvěma milionům lidí hrozí hladomor a smrt. Starší lidé a mezinárodní humanitární organizace přirovnávají krizi k polovině 80. let minulého století - kdy válka a sucho způsobily hladomor, který v této východoafrické zemi zabil až milion lidí. 

Vláda v Addis Abebě popírá, že by hladomor hrozil, a tvrdí, že se snaží poskytnout pomoc. V Tigraji však již nejméně dvanáct okresů sužuje velké sucho.

V reportáži hovoří obyvatelé  Abergele, jedné z nejhůře postižených oblastí, kde lidé bojují o přežití.
 

Seznam jmen dětí, které zabili v Gaze Izraelci

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Trvá to 34 vteřin rychlého rolování, než dojdeme k dětem ve věku jednoho roku, 52 vteřin, než dojdeme k dvouletým zabitým děte, 1.20, než dojdeme k tříletým dětem. A tak dále. Toto jsou jen jména, která jsou známá.


Hořící budova je Evropské středozemské středisko pro lidská práva:



 22369

Greta Thunbergová osvobozena u londýnského soudu

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

BREAKING: Climate activist Greta Thunberg has been acquitted of a public order offence.The judge ruled the police had attempted to impose unlawful conditions.https://t.co/mY9IFzbWty📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/GxEJwpI4QZ

— Sky News (@SkyNews) February 2, 2024

Obvinění Grety Thunbergové z porušování veřejného pořádku bylo u soudu zamítnuto, protože se policie pokusila stanovit "nezákonné" podmínky protestu proti znečišťování životního prostředí, rozhodl soudce Jednadvacetiletá Thunbergová  byla zatčena 17. října během demonstrace poblíž hotelu InterContinental v londýnské čtvrti Mayfair, když se v něm sešli vedoucí pracovníci ropného průmyslu na konferenci.

 17215

Odpověď šéfredaktora ČRo Plus na stížnost Josefa Švédy ohledně Barbory Tachecí

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Datum: 30. 1. 2024 14:32:19

Předmět: RE: Selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí

Vážený pane Švédo,

děkuji za váš email i podnět k prošetření výkonu moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí v rozhovoru s komentátorem Danielem Kaiserem 16. ledna 2024.

https://plus.rozhlas.cz/fiala-se-mel-green-dealu-aktivne-branit-tvrdi-novinar-kaiser-z-echo24-9154441

Registruji také váš podnět na možné porušení Kodexu Českého rozhlasu Radě ČRo. Předně chci poděkovat za pozornost, kterou vysílání ČRo Plus věnujete a také vysokým nárokům, které na nás máte. Ani já nemám co skrývat, takže i moji odpověď považujte za komunikaci veřejnou.


 18993

Neuvěřitelné. Totalita v Británii a obecněji na Západě

2. 2. 2024

čas čtení 8 minut


Ve světě vybudovaném plutokraty jsou mocní chráněni, zatímco pomstychtivé zákony umlčují jejich kritiky

Ve Velké Británii i po celém světě jsou ti, kdo se postaví bohatým korporacím, pronásledováni a potlačováni stále vynalézavějšími tresty,
upozorňuje George Monbiot.

Proč je s pokojnými protestujícími zacházeno jako s teroristy, zatímco skuteční teroristé (zejména krajně pravicoví a zejména v USA) zůstávají často bez postihu ze strany zákona? Proč ve Spojeném království můžete nyní za "narušování veřejného pořádku" - nenásilnou občanskou neposlušnost - dostat potenciálně delší trest než za znásilnění nebo zabití? Proč jsou obyčejní zločinci předčasně propouštěni, aby se uvolnilo místo v přeplněných věznicích, jen aby se toto místo znovu zaplnilo politickými vězni: lidmi, kteří se snaží pokojně bránit obyvatelnou planetu?

Gruzínský soud uvěznil za hanobení Stalina aktivistku, která inkoustem polila ikonu Stalina v katedrále v Tbilisi

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Městský soud v Tbilisi odsoudil aktivistku Natu Feradzeovou k 5denní správní vazbě. Soudce Nino Ščerbakov se tak rozhodl proto, že aktivistka polila barvou ikonu Matrony Muscovelli v katedrále Nejsvětější Trojice.

Informaci o ikoně, na které je vyobrazen sovětský diktátor Josif Stalin, rozšířil na Facebooku děkan Ilia Chigladze na začátku ledna.

Kněz katedrály Nejsvětější Trojice Archimandrita Iovane Mchedlishvili 7. ledna řekl, že ikona Matrony Muscoveli, na které byl vyobrazen i Josif Stalin, byla v katedrále Nejsvětější Trojice několik měsíců a do té doby jí nikdo nevěnoval pozornost.

Irma Inašvili, vůdkyně proruské strany „Aliance patriotů“, na facebookovém videu potvrdila, že ikonu ruského světce, na které  je vyobrazen sovětský diktátor Josif Stalin, darovala katedrále Nejsvětější Trojice právě ona.

Zdroj v gruzínštině ZDE

 20778

Oškubat vše o vše

2. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Škubánci

Vláda politické změny záhy po své výhře nad největším nebezpečím v dějinách republiky okamžitě s ráznou verzí zavedla tradiční neoliberální politiku. S návratem ODS se navrátila politika Oškubej bližního svého, čím slabšího, tím lépe. Jak si neoliberální pravicoví hrdinové domluvili, tak i učinili. Škubají na všechny strany a zároveň škrtí všemi způsoby, až má republika i občan na kahánku. Tradiční kmotři a netradiční oligarchové škubou stát hlava nehlava, politici škubou chudé občany hlava nehlava, politici se mezi sebou škubou hlava nehlava, občané se škubou mezi sebou navzájem, také hlava nehlava. K tomu jim tutéž melodii hrají stále titíž ekonomové vyučení toutéž ideologií českého totálního neoliberalismu. Sice jim nic moc nefunguje, ale to není důvod cokoli v pevně nastoleném směru měnit. Vždy najdou nějakou novou starou radu, která už dozajista jistě tentokráte zabere.

 22356

Izraelské síly rozšíří kampaň do Rafáhu, říká ministr obrany. Je tam obrovské množství civilistů

2. 2. 2024

čas čtení 24 minut


- Podle nejnovějších  údajů ministerstva zdravotnictví Gazy ze čtvrtka bylo od 7. října při izraelském útoku na Gazu zabito nejméně 27 019 Palestinců a 66 139 jich bylo zraněno. Ve svém prohlášení ministerstvo uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 118 Palestinců a 190 jich bylo zraněno. Záběry z pásma Gazy v pátek  ukazují, že izraelské bombardování pokračuje.

- Izraelské síly budou pokračovat ve vojenské kampani v Gaze až k Rafáhu, uvedl izraelský ministr obrany Yoav Gallant, a to navzdory obrovskému počtu palestinských civilistů. V příspěvku na Twitteru Gallant uvedl:

    Brigáda Chán Júnis organizace Hamás je rozpuštěna, dokončíme tamní misi a budeme pokračovat do Rafáhu.

    Velký tlak, který naše síly vyvíjejí na cíle Hamásu, nás přibližuje k návratu unesených více než cokoli jiného [co můžeme udělat].

    Budeme pokračovat až do konce, jiná cesta neexistuje.

Izraelské síly neustále rozšiřují své tažení na jih do oblastí, kde předtím Palestincům nařídily, aby utekli do bezpečí, a zabily mnoho civilistů, většinou žen a dětí.

Rafáh je nejjižnějším městem v Gaze a civilisté nemají kam jít dále na jih, protože Izrael a Egypt jim nedovolí území opustit.


Proč protestují zemědělci v řadě zemí EU?

2. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Zemědělci tvrdí, že rostoucí náklady, malé marže a klimatická politika ohrožují jejich živobytí
 
Stovky traktorů ve čtvrtek zahltily centrum Bruselu a rozzlobení zemědělci zasypali Evropský parlament vejci. Ačkoli zemědělství nebylo na programu jednání politiků v  EU, politici mohou zjistit, že tyto stížnost budou ignorovat jen na vlastní nebezpečí.

Co stojí za protesty zemědělců, které již několik měsíců zmítají Evropou? - v zemích, jako je Řecko, Německo, Portugalsko, Polsko a Francie, kde vládu tento týden zaskočila blokáda dálnice u Paříže.



 19506

Přehnal to už Orbán v EU?

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Krajně pravicový a populistický maďarský vůdce, který byl premiérem v letech 1998 až 2002 a znovu od roku 2010, se už léta snaží v mezinárodní politice vyniknout, píše Lily Bayer. Pěstoval vztahy s autokraty po celém světě, financoval projekty v zahraničí a opakovaně využíval právo Budapešti vetovat významná rozhodnutí EU jako vyjednávacího trumfu.

Na domácí půdě zdůrazňoval boje maďarské vlády s Bruselem - někdy se zdálo, že si konflikty dokonce vymýšlí - a sám sebe prezentoval jako vůdčí sílu na evropské scéně.

 22367

Jak příspěvek televizní loutky na Twitteru přiměl 200 milionů Američanů, aby tento týden odhalili svou duševní krizi

2. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Reagoval dokonce i prezident Joe Biden. Byl to jeden z těch historických okamžiků, které nikdo nemohl předvídat. Příspěvek, který se dotkl srdcí více než 200 milionů lidí, většinou Američanů, kteří vyrůstali s loutkovou postavičkou Elma z pořadu Sezamová ulice americké veřejnoprávní televize (PBS). Od filmových hvězd až po prostý lid z celé země vyvolala jednoduchá a nenáročná otázka emocionální bouři v celém národě.

31842

Smlouva platí dva roky, ale problémy s dolem Turów nezmizely. Místní žádají, aby vláda začala opět jednat

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto (c) Greenpeace/Fridays for Future - Petr Zewlakk Vrabec(c) Greenpeace/Fridays for Future - Petr Zewlakk Vrabec

Tisková zpráva Sousedského spolku Uhelná, Greenpeace ČR a Fridays for Future 


Již dva roky uplynuly od podpisu česko-polské dohody o uhelném dole Turów a situace v pohraničí se kvůli negativním vlivům těžby uhlí stále zhoršuje. Klimatické hnutí Fridays for Future společně s ekologickou organizací Greenpeace a místním Sousedským spolkem Uhelná upozornilo na toto výročí happeningem “Už dva roky špatné kroky” před Kramářovou vilou v Praze. Požadují, aby česká vláda znovu zasedla ke stolu s novou polskou vládou, a zajistila dodržování zákonů a ochranu českých podzemních vod.

 17215

Selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. Dopis šéfredaktorovi ČRo Plus Josefu Pazderkovi

2. 2. 2024 / Josef Švéda

čas čtení 8 minut

Vážený pane šéfredaktore,

rád bych Vás oslovil s podnětem na prozkoumání možného selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

Dne 16. ledna 2024 byl v rámci pořadu Osobnost Plus na stanici ČRo Plus odvysílán rozhovor s Danielem Kaiserem ze serveru Echo24, který se mimo jiné týkal otázek změn klimatu a Zelené dohody pro Evropu. Dle mého názoru byl tento rozhovor neobjektivní, zazněly zde nepravdivé výroky, které měly povahu dezinformace. Moderátorka pořadu podle mě selhala, když Kaiserova realitě neodpovídající tvrzení o změně klimatu neuváděla na pravou míru.

 18792

NATO obviňuje Rusko z rušení signálu GPS v Evropě

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Rusko může stát za sílícím rušením satelitních signálů používaných leteckými společnostmi, chytrými telefony a zbraňovými systémy ve východní Evropě, řekl agentuře Bloomberg velitel estonských obranných sil Martin Herem.

 20235

Zatímco akcie se propadají a trh s nemovitostmi se hroutí, Číňané skupují zlato

2. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Propad čínského akciového trhu poslal investory, domácnosti a centrální banky na flám drahých kovů, uvedly Financial Times. Investice do zlatých cihel a mincí v Číně vzrostly v roce 2023 o 28 % na 280 tun, uvedla Světová rada pro zlato. Úprk k bezpečnému aktivu ukazuje na nejistotu ohledně finančního zdraví Číny, upozorňuje Aruni Soni.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12896