Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet nákaz překročil 22 milionů, počet mrtvých překročil 777 000

19. 8. 2020

čas čtení 3 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20 483 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 282 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště,  Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  122 osob a  celkem zemřelo 401 osob. Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Činitelka Světové zdravotnické organizace Maria Van Kerkhove varovala, že mladí lidé nejsou vůči viru imunní. "Jsme svědky mladých lidí, kteří končí na jednotkách intenzivní péče," konstatovala na tiskové konferenci v Ženevě. "Mladí lidé na tento virus umírají."

- Světová banka požaduje větší rušení dluhů pro chudší země. Její prezident David Malpass poukázal na to, že z nového výzkumu vyplývá, že koronavirová pandemia zahnala do chudoby dalších 100 milionů lidí.

- Australský premiér Scott Morrison chce učinit očkování potenciální vakcínou proti COVIDU-19 povinné.

 

 
- Jižní Korea zápolí s ohniskem epidemie v hlavním městě Seoulu. Země ve středu zaznamenala největší nárůst případů koronaviru od začátku března.

- Stále běžnější mutace koronaviru, vyskytující se v Evropě, v Severní Americe a v částech Asie je zřejmě nakažlivější, ale méně smrtelná než jeho předchozí verze, konstatoval expert ze Singapuru.

- V rozvojových zemích se zřejmě narodí vlna nových dětí, protože miliony žen přišly v důsledku pandemie o přístup k antikoncepci a k potratům. Organizace Marie Stopes International očekává 900 000 neúmyslných těhotenství.

- Francie plánuje povinné nošení roušek na téměř všech pracovištích.

- Finsko bude poskytovat běžné léky na příděl. Očekává na podzim novou vlnu pandemie, zatímco infekce v Evropě stoupají.

- Přicházejí informace z celé řady zemí, že infekce v Evropě se zvyšují v důsledku nákazy především mladých lidí. Světová zdravotnická organizace konstatuje, že hlavními šiřiteli infekce v západním tichomořském regionu jsou také lidé od 20 do 50 let.

- Ve Španělsku, kde nárůst denních nákaz v týdenním průměru je vyšší než 4500, vydali Lékaři bez hranic zatracující zprávu o situaci ve 486 pečovatelských domovech, kde zemřelo na COVID-19 podle odhadů asi 19 000 starších lidí. Asi dvě třetiny nákaz ve Španělsku je asymptomatických a počet mrtvých je nyní relativně nízký.

- Polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski v úterý odstoupil v důsledku kritiky toho, jak přistupuje ministerstvo zdravotnictví k pandemii. Jak Szumowski, jak jeho zástupce Janusz Ciezsyński, který také odstoupil, jsou spojeni s korupčními skandály ohledně nákupu roušek a ventilátorů.

- Virus se nyní objevuje i v zemích, které ho dosud zvládaly, jako Vietnam.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
6460

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020