Pandemie vede k rozšiřování "domácích nemocnic"

21. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Zatímco nemocnice pečují o lidi s chorobou COVID-19 a snaží se zabránit nakažení ostatních, větší počet pacientů volí léčbu tam, kde se cítí nejbezpečněji: Doma, píše Linda A. Johnsonová.


Napříč USA startují programy "domácích nemocnic" - díky komunikačním technologiím, přenosnému zdravotnickému vybavení a týmům lékařů, sester, rentgenologů a pomocného zdravotnického personálu. To snižuje tlak na zdravotnická centra a snižuje obavy pacientů.

Tyto programy reprezentují malou část ze zhruba 35 milionů každoročních amerických hospitalizací, ale rychle jich přibývá díky podpoře programu Medicare a soukromým pojišťovnám. Tak jako telemedicína se koncepce prosazuje díky spotřebitelům navyklým na doručování domů a dalším vymoženostem spojeným s internetem.

Pacienti typicky akutně onemocní - ale nepotřebují nepřetržitou intenzívní péči - obvyklé jsou chronické selhávání srdce, respirační potíže, komplikace spojené s diabetem a dokonce i některé případy COVIDu-19.

Takoví jsou nepřetržitě připojeni k řídícím centrům prostřednictvím videokamer a monitorujících zařízení, která odesílají jejich vitální údaje. Několikrát denně jsou doma navštíveni zdravotnickým týmem. Stejně jako v nemocnici mohou stisknout nouzové tlačítko a přivolat okamžitou pomoc.

Průzkum takových programů po celém světě během 25 let ukazují, že pacienti se zotavují rychleji, mají méně komplikací a jsou spokojenější, zatímco náklady mohou být až o třetinu nižší.

Doktoři, představitelé nemocnic a pacienti hovoří o výhodách: Lidé si lépe odpočinou při spánku ve vlastní posteli. Mohou jíst co chtějí, začít se rychleji pohybovat a jít ven na vzduch. Existuje menší pravděpodobnost komplikací v rodinném prostředí, kde pacient má podporu rodiny a dokonce i domácích mazlíčků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5857

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020