"Dlouhý COVID" by měl varovat i mladé lidi

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Pixabay

Zhruba 10 - 30 % pacientů s COVIDem-19 trpí dlouhodobými následky, ukázala studie amerického Mt. Sinai’s Center for Post-Covid Care, napsala Lora Kolodnyová. Tato čísla by měla varovat mladé lidi a motivovat je, aby se snažili vyhnout infekci, uvedl doktor Peter Hotez z Texaské dětské nemocnice.


Pacienti s akutním postcovidovým syndromem typicky trpí silnou únavou, dušností, trávícími problémy, "mozkovou mlhou" a bušením srdce. Někteří mohou dokonce po infekci onemocnět diabetem prvního typu. Endokrinologové se dosud snaží přesně zjistit, proč k tomu dochází.

Další otázkou, na níž vědci ještě neznají odpověď, je, zda dlouhodobé symptomy časem vymizí, nebo jsou doživotní. Ti kdo prodělali mírnou formu onemocnění a zůstali doma nejpravděpodobněji budou patřit k těm, u nichž se vyvinou dlouhodobé příznaky.

Nejznepokojivějším důsledkem infekce jsou podle Hoteze kognitivní deficity. "Mozková mlha" přináší ohromné potíže se soustředěním, takže takoví lidé mají velký problém vrátit se do práce.

Postakutní covidový syndrom bude mít vážný dopad na ekonomiku a zdravotnictví. Přinese "těžké psychiatrické břemeno", včetně lidí, kteří nebyli infikováni. Takoví mohou trpět posttraumatickým stresem v důsledku ztráty blízkých, živobytí, nebo kvůli potížím při vyrovnávání se s životními podmínkami pandemie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021