Tisková zpráva:

Přihlašování filmů na 48. ročník festivalu EKOFILM začalo

18. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
Ode dneška až do 31. května mohou tvůrci a produkční i distribuční společnosti přihlašovat filmy na 48. mezinárodní filmový festival s ekologickou tematikou EKOFILM. Nejstarší environmentální filmový festival v Evropě proběhne už tradičně v Brně v termínu 12.–15. října 2022 a jeho organizátoři se letos rozhodli pro maximální tematickou otevřenost. Filmaři mohou na portálu www.filmfreeway.com přihlásit snímky o životním prostředí a přírodním i kulturním dědictví, které na EKOFILMu doposud nedostaly prostor a vznikly po 1. lednu 2020. Dramaturgie z nich vybere 25 soutěžních snímků, které se představí veřejnosti.

„Ekologická a klimatická témata hýbou veřejností v Evropě i v Česku, protože i u nás pozorujeme důsledky změny klimatu čím dál citelněji. Velká sucha, nezvyklé teploty v létě i v zimě, extrémní projevy počasí, s tím vším se musíme naučit žít. Velkou otázkou pro hosty letošního EKOFILMu bude, jak naši krajinu a města připravit na měnící se podmínky, jak udržet vodu v krajině, zajistit dostatek potravin i energie, a přitom snížit dopady naší činnosti na planetu. Filmy i besedy by měly poukázat na ekologické problémy, otevřeně hledat jejich možná řešení a poodhalit i naději do budoucna,“ říká k připravovanému 48. ročníku EKOFILMU ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

„Uvítáme filmy, které zpracovávají zásadní ekologické problémy současnosti. Klíčové jsou pro nás mantinely jednotlivých soutěžních sekcí, tedy snímky o krásách přírody, tvorba středoevropských filmařů i krátké filmy o životním prostředí. U doprovodného programu festivalu jsme se pak rozhodli zaměřit na možnosti, které v Česku máme k dalšímu snižování emisí a adaptaci na probíhající změnu klimatu. Dějištěm festivalu bude jako v minulých letech Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Univerzitní kino Scala, radnice Brna-střed a náměstí Svobody v Brně,“ doplňuje letošní plány prezident festivalu Ladislav Miko.

Do soutěžní části festivalu, který se v Brně uskuteční 12.–15. října 2022, vybere dramaturgický tým pod vedením Jitky Kotrlové 25 nejlepších filmů, které budou soutěžit o pět cen. Vedle vítězných snímků ve třech kategoriích – Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy – se bude udělovat i Cena prezidenta festivalu a zejména Grand Prix – Hlavní cena festivalu ministryně životního prostředí. Filmaři mohou své snímky přihlašovat na webu filmfreeway.com do konce května a stejně jako loňský rok je přihlášení zpoplatněno. Výtěžek z přihlašovacích poplatků poslouží jako odměna oceněným tvůrcům.

EKOFILM pořádá Ministerstvo životního prostředí a organizuje jej Key promotion, Masarykova univerzita a EkoInkubátor.

Festivalový web: www.ekofilm.cz

Kontakt: Vratislav Vozník, mluvčí festivalu, +420 607 258 508, press@ekofilm.cz

0
Vytisknout
8470

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022