Rusko organizuje na Ukrajině provokace s cílem zahájit invazi

18. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby odsoudilo provokace, které podle něj Rusko provádí v separatisty ovládaných východoukrajinských oblastech.

Ministerstvo uvedlo, že nedostatek náležité reakce nebo neutrálního postoje by vedl k další eskalaci ze strany Ruska.

Mluvčí ministerstva zahraničí v prohlášení konstatoval:

    ...sledujeme, jak Ruská federace zahajuje kampaň za šíření masových dezinformací, zesiluje ostřelování ukrajinských pozic a civilní infrastruktury zbraněmi zakázanými minskými dohodami a vyhrocuje bezpečnostní situaci.

    Absence náležité reakce nebo neutrálního postoje bude pouze podporovat eskalaci situace ze strany Ruska.


Amy Mackinnon: Velitel ukrajinských vojsk promluvil k obyvatelům oblastí ovládaných ruskými separatisty. Zdůraznil, že ukrajinská armáda neplánuje tyto oblasti osvobodit, jak tvrdí Rusko.

USA získaly informace, že Rusko sestavuje seznamy politiků, kteří mají být v případě ruské invaze na Ukrajinu zatčeni, nebo zavražděni, píše Amy Mackinnon s kolegy ve Foreign Policy,  cituje jí Guardian.
 


 
 




Zprávy ruských státních médií o výbuchu v Doněcku v obavách z plánu na vyvolání invaze.
 

Podle ruských státních médií došlo k velkému výbuchu před správní budovou ovládanou separatisty ve městě Doněck na východě Ukrajiny, které je pod kontrolou povstalců.

Výbuch následoval po opakovaných varováních USA a dalších zemí před incidentem "pod falešnou vlajkou", který Rusko využívá jako záminku k ospravedlnění vojenského útoku na Ukrajinu.

Došlo k němu několik hodin poté, co vůdce Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin oznámil, že obyvatelé budou z města evakuováni do ruské Rostovské oblasti.

Pušilin uvedl, že tento krok je nutný kvůli hrozícímu útoku ukrajinských sil na území. Prozápadní ukrajinská vláda toto tvrzení důrazně popřela a tvrdí, že se chová zdrženlivě, přestože ve čtvrtek a v pátek probíhalo silné ostřelování z území drženého povstalci.

Při pátečním výbuchu, který byl způsoben bombou nastraženou v autě, nebyl nikdo zraněn, informovala ruská média s odvoláním na separatistické vůdce. Video natočené ruskými reportéry na místě výbuchu ukázalo hořící oheň. Auto patřilo šéfovi policejních sil DNR Denisi Sinenkovovi, uvedly zprávy.

-1
Vytisknout
6794

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2022