USA: Rusko hledá záminku k novému útoku proti Ukrajině

18. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Rusko se chystá vyrobit záminku k útoku proti Ukrajině. USA varují, že k útoku může dojít v následujících dnech. 

Prezident Biden ve čtvrtek prohlásil, že k vojenskému útoku může dojít kdykoliv, ale diplomatické řešení je stále možné.

Bidenův poradce později jmenoval řadu možných záminek, které by Moskva mohla použít. Rusko prohlásilo, že tato tvrzení jsou "nepodložená" a obvinilo USA ze stupňování napětí.

Kreml opakovaně popírá, že by měl plán útoku na svého západního souseda. Moskva trvá na tom, že stahuje vojáky od ukrajinské hranice, ale toto tvrzení západní mocnosti (a údaje nezávislých výzkumníků otevřených zdrojů - pozn. KD) důrazně zpochybňují.

"Máme důvod věřit, že se zabývají operací pod falešnou vlajkou, aby měli záminku ke vpádu," řekl Biden novinářům před Bílým domem.

Ministr zahraničí Anthony Blinken později sdělil Radě bezpečnosti OSN, že se Rusko připravuje k takovému kroku.

Podle Blinkena není jasné, jakou podobu by záminka měla, ale možnosti zahrnují "fabrikovaný takzvaný teroristický bombový útok v Rusku, smyšlené objevení masových hrobů, zfalšovaný útok dronu proti civilistům nebo falešný - ale i reálný - útok s použitím chemických zbraní".

Po takovém incidentu by ruská vláda zřejmě "teatrálně svolala" mimořádné zasedání ohledně ochrany etnických Rusů na Ukrajině - a na ukrajinské cíle by kromě kyberútoků začaly dopadat i ruské rakety a bomby.

USA nepředložily důkazy svých tvrzení a Blinken uznal, že někteří lidé mohou tato tvrzení zpochybňovat. "Ale chci říci jasně: Jsem tu dnes ne proto, abych začal válku, ale abych jí zabránil".

Další západní lídři vyjádřili podobné obavy. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval před "záminkou k ozbrojenému útoku", zatímco britská ministryně Liz Trussová a premiér Boris Johnson vyjádřili podezření, že je plánována operace pod falešnou vlajkou.

Nárůst napětí na Ukrajině přišel ve čtvrtek po propuknutí bojů na východě Ukrajiny. Takové situace se v minulosti vyskytly častěji, ale včera došlo k nejméně 40 případům porušení příměří.

Ukrajinští představitelé obvinili Ruskem kontrolované milice z útoku na školku ve městě Stanica Luhanska, při němž došlo k proražení stěny hudební učebny. Tři dospělí utrpěli kontuzi.

Protistrana tvrdí, že ukrajinské síly ostřelovaly řadu míst, a obvinila je z eskalace konfliktu.

Zatímco Rusko tvrdí, že stahuje své jednotky z ukrajinského pohraničí, zatímco USA a další západní představitelé trvají na tom, že nepozorují známky významnějšího stahování. A tvrdí, že to podporují nejen zpravodajské údaje, ale také dostupné satelitní snímky.

Fotografie komerční firmy Maxar Technologies tento týden ukazují, že Ukrajina zůstává ze tří stran obklíčena ruskými jednotkami. Tyto snímky ale nedokazují, že se Rusko chystá zaútočit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5584

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2022