Když je diplomacie jenom zástěrkou, aneb Jak vyrobit nouzovou situaci

19. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
  • Kreml několik měsíců usilovně připravuje invazi na Ukrajinu. Nic z toho, co mohl Západ udělat, by ruské vedení nezastavilo. 

Na tiskové konferenci po prosincových ruskoamerických jednáních v Ženevě se reportérka Kommersantu Jelena Černěnková zeptala ruského náměstka ministra zahraničí Rjabkova, zda by ukrajinskou krizi mohlo vyřešit moratorium na členství Ukrajiny v NATO platné 20 nebo 30 let. Odpověď zněla jasně: Nikoliv. Přinejmenším od té doby není třeba a ani jakkoliv namístě spojovat přípravu ruské invaze s otázkou možného členství Ukrajiny v NATO. Jedná se pouze o ruskou záminku k agresi.


Zahájení nuceného odjezdu civilního obyvatelstva z Rusy řízených donbaských "republik" - tzv. evakuace - exploze prázdného starého džípu místního generála, výbuchy nejasného původu a řeči o chemickém útoku chlórem probíhají na pozadí předem připravené propagandistické kampaně. Jejím cílem je vyrobit záminku k novému napadení Ukrajiny.

Video, v němž šéf "Luhanské lidové republiky" Pasečnik oznamuje "evakuaci" kvůli náhle zhoršené bezpečnostní situaci, bylo předtočeno a vzniklo ve středu 16. února. V den, na který původně americké zpravodajské služby předpověděly zahájení nové ruské invaze.

Totéž se týká obdobného videa hlavy "Doněcké lidové republiky" Pušilina ke stejnému tématu. Také to je dva dny staré.
   

Nabízí se interpretace, podle níž původně naplánovaná výroba záminky k invazi byla kvůli zveřejnění data Američany nepatrně odložena.

Mezitím Putin v Rusku nařídil mobilizaci záloh, spustil cvičení jaderných sil (o němž víme, že bude sloužit ke krytí konvečního útoku) a mediální scéna doslova přetéká katastrofickými zprávami z východu Ukrajiny.

Snímky a záběry ruských obrněných vozidel vybavených padáky dávají tušit, že Rusko připravuje velkou výsadkovou operaci. Jejím cílem by mohlo být například obsazení kyjevského mezinárodního letiště nebo jiného významného cíle hluboko v týlu ukrajinských obránců. Ohlášené ruskoběloruské cvičení, které formálně končí v neděli, samozřejmě nácvik žádných podobných operací obsahovat nemělo. V době, kdy došlo k jeho oznámení, se výsadkové jednotky nacházely buď na svých základnách, nebo v Kazachstánu.

Rusové založili nový polní heliport nedaleko Charkova a další velké soustředění vrtulníků dál existuje na Krymu, odkud údajně byly "odsunuty" jednotky, které tu měly být na cvičení.

Do výcvikového tábora Novoozerne na Krymu stále přivážejí nové vybavení, které je zde patrně nakládáno do výsadkových plavidel Černomořské, Azovské, Baltské a Severní floty.
   

Střední odhad počtu ruských vojáků v ukrajinském příhraničí (v Bělorusku, západním Rusku, na Krymu) aktuálně činí 170 000. Jde o 2/3 bojeschopných útvarů ruské armády - a další jednotky přijíždějí. Tzv. separatisté na Donbase sami disponují nejméně dalšími 15 000 vojáky a na jejich území právě probíhá mobilizace všech mužů ve věku 18-55 let.

Neustálé žvanění Kremlu o tom, že "nechce válku", k níž se ze svého vlastního rozhodnutí s nasazením všech dostupných sil připravuje, stejně jako pokusy odvést pozornost k rozšiřování NATO a dalším otázkám, které s připravovanou invazí ani dost málo nesouvisejí - to vše mělo pouze poskytnout ruským trollům a užitečným idiotům na Západě munici ke zpochybňování vhodnosti velice mírné a uměřené reakce západních vlád na Putinem vykonstruovanou krizi.

V tuto chvíli lze říci s 90 % jistotou, že Rusko Ukrajinu opravdu znovu napadne, a to možná již během víkendu.

Drzejší část ruských trollů, kteří se až dosud zapřísahali, že žádná válka rozhodně nezačne, bude i v této situaci svádět vinu za ruské válečné zločiny na Západ.

To méně oprsklá zůstane spíše zádumčivou...

1
Vytisknout
8345

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2022