Ukrajina: Macron přesvědčil Putina k dalšímu jednání, ovšem ruské jednotky dostaly příkaz provést invazi

20. 2. 2022

čas čtení 4 minuty
Putin a Macron se dohodli, že se pokusí zajistit příměří na východě Ukrajiny a uspořádají naléhavý summit

Macron mluvil s Putinem 105 minut

Video: Ruská státní televize informuje diváky dnes večer, že válku chtějí rozpoutat Biden, Johnson, anglický princ Charles, anglický princ Andrew (!!), Macron a Zelenskij. Je to přesný opak toho, co se děje na Západě, který se snaží Putina úzkostlivě přesvědčovat, aby nezahájil útok na Ukrajinu.



 
Vladimir Putin a Emmanuel Macron se dohodli, že se pokusí zajistit příměří v Donbasu na východě Ukrajiny a uspořádají naléhavý summit na nejvyšší úrovni o budoucnosti Ukrajiny, uvedl Elysejský palác ve svém prohlášení.

Oba lídři spolu telefonicky hovořili 105 minut a výsledek, který Kreml víceméně  potvrdil, naznačuje, že Rusko by mohlo být ochotno ustoupit od plné invaze na Ukrajinu a umožnit obnovení diplomatických jednání.

 
Francouzský ministr zahraničí Jean Yves Le Drian se v nadcházejících dnech setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Společně budou připravovat možnýá  na summit  na nejvyšší úrovni s Ruskem, Ukrajinou a spojenci.

Kreml naznačil, že setkání se bude konat v normandském formátu, což znamená, že účastníky budou Rusko, Ukrajina, Francie a Německo.

Je příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda se Macronovi podařil diplomatický zvrat krize na poslední chvíli, nebo zda má pro svou iniciativu plnou podporu Washingtonu a Londýna. Zatím byla většina jeho kroků koordinována s Bílým domem.

Bylo také rozhodnuto, že se "v nejbližších hodinách" uskuteční schůzka třístranné kontaktní skupiny s cílem "získat závazek všech zúčastněných stran" k příměří na linii dotyku.

Účelem summitu vedoucích představitelů, pokud budou splněny podmínky, by bylo definovat nové uspořádání míru a bezpečnosti v Evropě," uvedlo francouzské předsednictví.

Kreml uvedl, že Putin vyjádřil vážné znepokojení nad prudkým zhoršením situace na linii dotyku v Donbasu.

V prohlášení se dále uvádí:

"S ohledem na vyhrocenost současného stavu považovali prezidenti za účelné zintenzivnit hledání řešení diplomatickou cestou prostřednictvím ministerstev zahraničí a politických poradců vedoucích představitelů zemí účastnících se normandského formátu. Tyto kontakty mají pomoci obnovit příměří a zajistit pokrok v řešení konfliktu v okolí Donbasu."

Kreml trval na tom, že Putin neodvolává žádný ze svých širších požadavků, a uvedl, že Putin "znovu zdůraznil, že je třeba, aby Spojené státy a NATO braly ruské požadavky na bezpečnostní záruky vážně a reagovaly na ně konkrétně a věcně".

V prohlášení se dále uvádí, že eskalaci v Donbasu Putin přičítá na vrub provokacím ukrajinských bezpečnostních složek a stěžuje si na dodávky moderních zbraní a munice ze strany zemí NATO na Ukrajinu, "které tlačí Kyjev k vojenskému řešení tzv. donbaského problému".
 
 
CBS News informovaly, že USA mají informace, že ruské jednotky mají rozkaz k invazi


USA mají zpravodajské informace, že ruská vojska dostala pokyn k invazi na Ukrajinu, uvádí CBS News s tím, že velitelé připravují "konkrétní plány" pro  pohyb na bojišti.

Tvrdí to David Martin, zpravodaj CBS News pro národní bezpečnost, který o těchto informacích informoval v televizním pořadu Face The Nation.

"Zpravodajské informace [z USA] konstatují, že ruská vojska nyní skutečně obdržela rozkazy provést invazi," řekl Martin.

"Takže nejenže se přesouvají stále blíže k hranicím a k těmto útočným pozicím, ale velitelé na místě vytvářejí konkrétní plány, jak se budou pohybovat ve svém sektoru bojiště. Dělají vše, co by dělali američtí velitelé, jakmile by dostali rozkaz k akci."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2022