Zelenskij: V bojích na východě země může zahynout až 100 ukrajinských vojáků denně

23. 5. 2022

čas čtení 9 minut

- Zelenskij v Davosu vyzval k "maximálním sankcím" proti Rusku
 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzval k "maximálním sankcím" proti Rusku. Zelenskyj prohlásil, že Rusko by v únoru 2022 nenapadlo Ukrajinu, kdyby mu byl po anexi Krymu v roce 2014 uštědřen tvrdší ekonomický úder. Požaduje:

-  úplné ropné embargo
-  zákaz vstupu všech ruských bank do globálních systémů bez jakýchkoli výjimek
-  přerušení vazeb s ruským IT průmyslem
- zákaz obchodování s Ruskem

Každá firma, která opustí Rusko, se může přesunout na ukrajinský trh, říká Zelenskij s tím, že firmám by prospělo, kdyby skutečně podporovaly svobodu.

K obrovské výzvě obnovy Ukrajiny Zelenskij řekl:

    Nabízíme světu šanci vytvořit precedens, co se stane, když se pokusíte zničit sousední zemi. Vyzývám vás, abyste se na této obnově podíleli.

Navrhl, že by obnova mohla být částečně financována vyhledáním ruských peněz v zahraničí, jejich zmrazením a přidělením do zvláštního fondu na pomoc těm, kteří byli válkou poškozeni.

Zelenskij citoval George Marshalla, který dal své jméno plánu obnovy Evropy po druhé světové válce, který řekl, že není proti žádné zemi, ale proti "hladu, chudobě, zoufalství, chaosu".


- Ruský voják odsouzen k doživotnímu vězení

Ruský voják byl shledán vinným a odsouzen na doživotí za zabití neozbrojeného civilisty v prvním procesu s válečnými zločinci, který se na Ukrajině konal od ruské invaze.

Jednadvacetiletý Vadim Šišimarin se přiznal k vraždě 62letého civilisty, k níž došlo 28. února v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka.







- Osmiletý Tymofij Sejdov byl posledním dítětem, které zůstalo v Kutuzivce, zničené vesnici na severovýchodě Ukrajiny. Po 87 dní žil spolu s dalšími 23 lidmi v téměř úplné tmě ve sklepě o rozměrech 40 krát 5 metrů pod troskami dvoupatrové mateřské školy a zdravotnického střediska.

Když si jeden dobrodinec tento týden přečetl v Guardianu o těžké situaci jeho rodiny, dostal Tymofij  možnost poprvé po třech měsících opustit protiatomový kryt a utéct do bezpečí. Místo úlevy, že konečně opět uvidí oblohu, však Tymofij reagoval strachem.

"Pořád mi říkal: 'Mami, pojďme zpátky dovnitř, mami, schovejme se, mami, nebuďme venku,'" svědčí jeho matka Rita Sotnikovová.

- Ukrajina může přicházet až 100 vojáků denně v bojích na východě země
, uvedl v neděli prezident Volodymyr Zelenskij.
- Mise Světové zdravotnické organizace na Ukrajině na Twitteru uvedla, že "ověřila dalších 30 útoků na zdravotnictví" v zemi. Píše se v ní: K 23. květnu bylo na Ukrajině ověřeno 248 útoků na zdravotnictví. Tyto útoky se odehrály v období od 24. února do 19. května a způsobily 75 úmrtí a 59 zranění. Zdravotnictví nesmí nikdy být cílem útoků.  



- Moskvou dosazený starosta Enerhodaru, města na jihu Ukrajiny, kde se nachází největší evropská jaderná elektrárna, byl při nedělním výbuchu zraněn, informuje agentura AFP.

Andrej Ševčik byl jmenován starostou Enerhodaru poté, co ruská vojska převzala kontrolu nad městem a nad nedalekou Záporožskou jadernou elektrárnou.

"Máme potvrzeno, že při výbuchu byl zraněn samozvaný šéf 'lidové správy' Ševčik a jeho bodyguardi," uvedl na Telegramu  legálně zvolený starosta Enerhodaru Dmytro Orlov.

Orlov uvedl, že jsou v nemocnici "s různě těžkými zraněními".. Ruská tisková agentura RIA Novosti uvedla, že Ševčik je na jednotce intenzivní péče.

- V britské televizi Sky News řekl bývalý náčelník generálního štábu britské armády generál lord Richard Dannatt, že Vladimir Putin toho zatím v této válce příliš mnoho nedokázal. Ovšem pád Mariupolu byl logický.  "

    Z pohledu Ukrajiny bylo důležité, jak dlouho se bojovníci v ocelárnách dokázali udržet, protože to blokovalo tak velké množství ruských vojáků, kteří by jinak mohli být nasazeni jinde.

    [Putin] má zřejmě velmi silný pocit, že musí něčeho dosáhnout. A tím něčím je podle něj úplná kontrola nad Donbasem. Jinde se jim daří opravdu špatně. Myslím, že Rusové podle zpráv dosahují určitých malých úspěchů, ale upřímně řečeno, malé úspěchy jim tuto válku nevyhrají.

    Ukrajinci stále drží velmi dobře připravené obranné pozice, které zaujímali posledních šest, sedm, osm let. S ukrajinským postavením v obraně jsou to Rusové, kdo musí vrhnout svou bojovou sílu proti dobře připraveným ukrajinským pozicím. A to do značné míry vysvětluje, proč mají Rusové tolik ztrát.

K blokádě Oděsy řekl:

Je to jeden z těch závažných problémů, který se netýká jen ukrajinského lidu. Týká se nás všech na celém světě. Z vojenského hlediska je velmi zajímavé ji sledovat. Ukrajinci se budou zoufale snažit udržet Oděsu, ale v současné době ji nemohou používat jako přístav. Z obranných důvodů ji silně zaminovali. Jsou odhodláni zabránit Rusům, aby se zmocnili Oděsy a protlačili se až do Podněstří v Moldavsku.

- Maksym Kozytskyi, ukrajinský gubernátor ve Lvově, poskytl denní informace o tamní situaci. Podle jeho informací se za posledních 24 hodin vrátilo na Ukrajinu více lidí, než kolik jich uteklo přes hranice: 32 000 jich odešlo a 44 000 se vrátilo.

Informoval, že přes noc byly vyhlášeny dva letecké poplachy, jeden pro podezření na raketový útok z Černého moře a druhý kvůli "nebezpečí z území Běloruska".


- Bylo zahájeno jednání v Davosu.  Ukrajina bude na programu dne na prvním místě, na 11.15 místního času  je naplánován  projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a po něm bude následovat diskuse s Vitalijem a Vladimírem Kličkovými.

- Zelenskyj prodloužil válečný stav na Ukrajině o tři měsíce do 23. srpna. Ukrajinský parlament rovněž zakázal symboly "Z" a "V", které ruská armáda používá k propagaci své války na Ukrajině, ale souhlasil se Zelenského výzvou povolit jejich používání pro vzdělávací nebo historické účely.

Při ruském útoku na Malyn, město v Žytomyrské oblasti, zahynul podle gubernátora oblasti nejméně jeden člověk.



- Zatímco ČR znovu zprovozňuje servery šířící ruské lži,  YouTube stáhla více než 70 000 videí a 9 000 kanálů souvisejících s válkou na Ukrajině a obsahující ruské lži. Odstranila videa šířící ruské lži a ruskou propagandu. YouTube dosud nebyla v Rusku zablokována.



- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prodloužil válečný stav v zemi o tři měsíce do 22. srpna


- Po boku Zelenského byl v Kyjevě natočen polský prezident Andrzej Duda


Duda v neděli přednesl projev v ukrajinské Nejvyšší radě. Řekl v něm:  "Nebudu mít klid, dokud se Ukrajina nestane členem Evropské unie."


- Ruské nálety míří na Mykolajiv a Donbas

Rusko zaútočilo leteckými a dělostřeleckými údery na ukrajinské síly na východě a jihu země a zaměřilo se na velitelská centra, vojáky a muniční sklady, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany.


- Konflikt na Ukrajině se výrazně projevuje na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.


Za normálních okolností by zde Rusko mělo svou přítomnost, ale letos prostor na hlavní ulici ve švýcarském městě proměnili ukrajinští umělci v Dům ruských válečných zločinů, uvedla agentura Reuters.

Zobrazuje obrazy utrpení a devastace způsobené ruskou invazí, která začala v únoru. 

Konflikt je hlavním bodem programu čtyřdenního setkání světových podnikatelů, které bude zahájeno v pondělí videopřáním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruské instituce se davoského fóra letos neúčastní, ani ruští  politici, manažeři a akademici. Večírky, které kdysi pořádaly ruské státní banky, soukromé společnosti a   státní investiční fond, se nekonají.

0
Vytisknout
4718

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022