Analýza: muslimové jsou v amerických médiích zobrazováni negativně

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Vřelé přijetí, kterého se Ukrajincům dostalo od Američanů a Evropanů, ostře kontrastuje s nejednotnou - a často nepřátelskou - politikou vůči syrským uprchlíkům.

Politolog David Laitin upozorňuje, že za tímto postojem stojí náboženská identita. Jak upozornil v nedávném rozhovoru, syrští uprchlíci byli většinou muslimové a čelili vyšší míře diskriminace než Ukrajinci, kteří jsou převážně křesťanského původu, píše web Informed Comment.

 

Média poskytují informace, které takové postoje vůči muslimům utvářejí. Průzkum Pew Research Center mezi Američany z roku 2007 zjistil, že negativní názory lidí na muslimy jsou ovlivněny především tím, co slyšeli a četli v médiích. Odborník na komunikaci Muniba Saleem a jeho kolegové prokázali souvislost mezi informacemi z médií a stereotypními názory, negativními emocemi a podporou škodlivé politické agendy vůči Američanům islámské víry.

K lepšímu pochopení vývoje mediálního zobrazování muslimů a islámu slouží kniha z roku 2022 s názvem "Informování o muslimech: Americké noviny v komparativní perspektivě", která monitoruje stovky tisíc článků v průběhu desetiletí.

Zjistilo se, že převládá negativní zpravodajství, a to nejen ve Spojených státech, ale i ve Velké Británii, Kanadě a Austrálii.

Také předchozí výzkumy zjistily, že média muslimy často zobrazují negativně. V přehledu studií provedených v letech 2000-2015, který vypracovali odborníci na komunikaci Saifuddin Ahmed a Jörg Matthes, se uvádí, že muslimové jsou v médiích vykreslováni negativně a že islám je často považován za násilné náboženství.

Řada vědců prokázala, že negativní příběhy vyvolávají méně příznivé postoje k muslimům. Jiné studie, které se zabývaly dopadem negativních informací o muslimech, také zjistily nárůst podpory politických agend, které muslimy poškozují, jako je tajné sledování muslimských Američanů nebo nasazování bezpilotních letounů v islámském světě.

Průzkumy mezi mladými americkými muslimy navíc zjistily, že negativní informace v médiích vedou k slabší identifikaci s americkou identitou a nižší důvěře ve vládu USA.

Výzkumníci mají za to, že rozpoznání a řešení systémové negativity v mediálním pokrytí muslimů a islámu je zásadní pro boj proti rozšířené stigmatizaci. To může následně vytvořit příležitosti pro humánnější politiku, která je spravedlivá ke všem bez ohledu na jejich víru.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

-1
Vytisknout
5833

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022